Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Cambridge CXR200 ?a może jednak coś innego polecacie ?

Aligator85

Rekomendowane odpowiedzi

witam koledzy

Potrzebuje Waszej pomocy a mianowicie:

zamierzam zakupić Cambridge Audio CXR200 jako amplituner kina domowego zachowując przy tym jak najlepszą jakość audio(taki kompromis),co powiecie na temat tego ampli i czy może coś innego w takich pieniądzach polecacie?

drugi aspekt to kolumny,mam zamiar na stary zakupić tylko fronty a z czasem budować 5.1, chce Was zapytać bo o wiele lepiej znacie się w tym temacie niż ja laik jakie kolumny proponujecie max do 5000zl za parę ???Myślałem nad Klipsch rp-280f lub Heco Celan GT 702 lub 902? ze względu na ich skuteczność bo lubię jak nie brakuje niskich tonów

pomieszczenie w jakim ma ten zestaw grac to ok 30m2 salon + otwarta kuchnia ok 12m2

załączam mój prymitywny rysunek techniczny wyglądu salonu i kuchni w pliku

muzyka jaką słucham to głównie klubowa,trance,dance i ogólnie dość dynamiczna muzyka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj,

Niewiele jest amplitunerów kina domowego, które potrafią dobrze zagrać w stereo. Są jednak wyjątki i takim wyjątkiem niewątpliwie jest wspomniany Cambridge Audio. To silny amplituner, nowoczesny pod względem funkcji i "staroświecki" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) pod względem grania. Brzmi z głębią i dynamiką bez często spotykanego w kinie domowym wypłaszczenia. Reasumując, to dobry wybór. Jako alternatywę można rozważyć jeszcze Arcam AVR390. Firma ta również słynie z amplitunerów z tej lepszej półki pod względem możliwości stereofonicznych. Z bardziej komercyjnych rozwiązań można jeszcze zwrócić uwagę na wysokie modele Marantz lecz w bezpośredniej konfrontacji wydaje mi się, że Cambridge czy Arcam będą bardziej wyrafinowane.

Co do kolumn, Klipsch RP280 na pewno potrafią zagrać spektakularnie lecz taki styl brzmienia sprawdza się głównie przy oglądaniu filmów itd. W muzyce dźwięk będzie sztuczny i bardzo podbity na skrajach. Może robić wrażenie ale może też męczyć a już na pewno będzie daleki od naturalności. Heco wypadają znacznie lepiej. To równe i dynamiczne granie, do tego fajny stosunek jakości do ceny.

Na pewno warto też zwrócić uwagę na Kef R500 lub większe R700. To bardzo udane kolumny ze znakomitym basem. Są obecnie bardzo fajnie wycenione. Polecam również Tannoy XT8f, które czarują stereofonią i przestrzenią w dźwięku. Oczywiście nic nie zastąpi odsłuchu więc gorąco zachęcam do przetestowania choćby tych propozycji. W czasie odsłuchu zawsze można dalsze propozycje dobierać już stricte pod Twoje preferencje. Na tą chwilę, doradzając w ciemno, zwróciłbym uwagę właśnie na te produkty

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej,

według mnie zrobiłbym inaczej, tj zastanowiłbym się nad nieco tańszym amplitunerem a dołożył do kolumn. Sam używam ONKYO TX-RZ 820, który współpracuje z kolumnami TANNOY REVOLUTION XT 8 F. Całość gra bardzo spójnie przy stereo a koszt takiego zestawu to około 4000 zł za amplituner i około 7000 zł za kolumny.

czytałem też że pojawił się nowy model tego amplitunera o oznaczeniu TX-RZ 830 i kosztuje w okolicach 5000 zł, więc może warto rozważyć takie rozwiązanie. osobiście uważam że klipsch tylko tłucze basem i nic pozatym ( o może skuteczność, ale to tylko jeśli słuchasz głośno).

długo odsłuchiwałem tych kolumn TANNOY zanim podjąłem decyzję :) skupiłem się na stereo bo na tym zależało mi najbardziej. niestety na chwilę obecną jako uzupełnienie do 5.1 ( a w zasadzie 7.1) kupiłem tani zestaw TANNOY HTS 101 XP ( taki system 5.1 z aktywnym subwooferem za około 3000 zł ) i mam wszystko z "jednej beczki" a to że kolumny do kina są czarne a nie wenge, mi nie przeszkadza.

kierowałem się założeniem, ze tannoy na pewno będzie miał więcej wspólnego z jakością przy stereo niż jakieś wynalazki obecnie dostępne na rynku, które pojawiły się w ostatnich 3 latach na rynku. w końcu to dobra firma z długimi tradycjami w świecie audio.

Pozdrawiam

Onkyo TX-RZ830 już jest dostępne, oczywiście można porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Używam od roku CXR200 i powiem szczerze, że prądu mu nie brakuje i spisuje się świetnie w stereo jak i w kinie.

Obecnie podłączony jest do JBL Studio 580, ale grał też z Dynaudio x32 i pomimo 4Ohm w Dynkach dawał radę.

Zanim go kupiłem porównywałem go min. z Onkyo TX-RZ1100 i powiem tak "na połowie głośności w Onkyo zabrakło prądu" pomimo wielkich cyfr na obudowie Onkyo.

Dół przestał grać, świszczała góra i środek bo nie starczyło prądu aby napędzić niskotonowe przetworniki.

W CXR200 nic takiego nie ma miejsca. Ma spory zapas i gra równo bez zadyszki.

Zgadzam sie z kolegą z Q21 CA i Arcam gwarantują odpowiednią jakość.

Mi jednak Arcam nie podszedł, barwa dźwięku z CA odpowiadała bardziej.

Jednak czy wybierzesz CA, czy Arcam będziesz zadowolony, kupisz raz i starczy na długie lata, a z czasem możesz dokładać kolejne elementy do systemu 5.1, a amplituner nie będzie wąskim gardłem gdy skompletujesz całość.

Jeśli szukasz kolumn z tego gatunku zerknij na serię 902 od Triangle - potężne 3-drożne kolumny z tytanową wysokotonówką o bardzo przyjaznej impedancji 5 ohm o olbrzymiej dynamice, basie i żywej prezentacji

https://sklep.rms.pl/triangle-celius-902-kolumny-podlogowe-trojdrozne-z-tytanowym-glosnikiem-wysokotonowym-2-szt

https://sklep.rms.pl/triangle-antal-902-kolumny-podlogowe-trojdrozne-z-tytanowym-glosnikiem-wysokotonowym-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam,

Klipsch RP-280 to faktycznie bardzo efektowne granie raczej po skrajach pasma, które na dłuższą metę może być męczące, ale a pewno warto posłuchać i wyrobić własną opinię. Te kolumny są też dosyć łatwe do napędzenia stąd dosyć często sprzedają się z prostszymi amplitunerami. We wspomnianym budżecie na pewno warto zwrócić uwagę na Heco Music Style 1000. Tannoy Revolution XT 8F to też świetna propozycja, z szeroką sceną, ale również solidnym basem. Z KEFa zwróciłbym uwagę na Q950. Serii R absolutnie nie odradzam, ale nie wiem czy w R500 w pełni zadowolą Cię niskie tony, a R700 pomimo bardzo atrakcyjnej obecnie ceny na pewno trochę naciągną budżet.

dziękuje bardzo za podpowiedzi ale dalej zagłębiając się w temacie wynika że lepszym rozwiązaniem byłoby kupić np. Marantz sr5012 + Pm8006 co Wy na takie połączenie ????

teraz pytanie za 100pkt. co sądzicie na temat Heco Celan seri GT jako zestaw KD ?? oraz do Stereo

i które byłyby lepsze jako fronty GT 702 czy jednak większe GT 902 ???

bardzo dziękuje za wyrozumiałość oraz brak wiedzy w temacie Hi-Fi oraz KD

chyba że macie jakieś lepsze propozycje to poproszę

Też zastanawiałem się nad Marantz SR5012, jednak ostatecznie wybór padł na Cambridge Audio CXR200 a kolumny to tanie Bowers & Wilkins, jednak planuje wymienić na JBL Studio 580 bo w muzyce którą słucham (power metal) sprawdzają się doskonale

Jeśli szukasz kolumn z tego gatunku zerknij na serię 902 od Triangle - potężne 3-drożne kolumny z tytanową wysokotonówką o bardzo przyjaznej impedancji 5 ohm o olbrzymiej dynamice, basie i żywej prezentacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i fajne, ale chyba lekką przesadą nazwać potężnymi, kolumny z jedynie dwoma i to średniej wielkości (165mm) głośnikami basowymi :)

teraz pytanie za 100pkt. co sądzicie na temat Heco Celan seri GT jako zestaw KD ?? oraz do Stereo

i które byłyby lepsze jako fronty GT 702 czy jednak większe GT 902 ???

Celany to udane kolumny, podobnie jak tańsze kiedyś Metasy. W obrębie jednej marki i serii nie ma czegoś takiego jak lepsze czy gorsze, to kolumny tej samej klasy i o tej samej jakości, różnią się jedynie wielkością głośników basowych - moc, zejście, dynamika basu będą inne - lepsze na korzyść GT902 - choć to też zależy od wielkości pokoju - jeśli nie jest bardzo duży to lepiej mogą się sprawdzić 702 bo przykładowo bas z GT902 może (ale nie musi) się trochę kotłować i dźwięk ogólnie straci na jakości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.