Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Beogram 1000 podłączony pod Analog ,,buczy"

Kamil85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilku dni posiadam gramofon Beogram 1000 (bez przedwzmacniacza). Po podpięciu go do PHONO amplitunera stereo HK 3770 było słychać tylko sprzężenie i cichą muzykę głęboko w tle. Fachowiec, który przyjechał do mnie do domu stwierdził, że zapewne jest uszkodzone ,,coś" (nie pamiętam nazwy) związane z przekazaniem sygnału. Nie odpuściłem.....czytałem fora i spróbowałem podpiąć go pod inne wejście - w tym wypadku Analog 1. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu w mieszkaniu zabrzmiała muzyka.....problem tylko jest taki że tylko jak podniosę ramię w głośnikach słyszę ,,buczenie". Prawda jest taka, że muzyka je skutecznie zagłusza i śmiałem twierdzić, że w momencie gdy zaczyna grać to buczenie ustaje, ale dziś wrzucając płytę z muzyką filmową, gdzie występują dialogi między rozmowami to buczenie wyraźnie słychać. Moja wkładka to.....hmmm według opisu z aukcji na której kupiłem gramofon to MMC (jest opisana B&O Denmark GL L ; GR R i nic więcej nie ma - żadnych symboli). Pytanie: czy gramofon buczy bo są jakieś zakłócenia od silnika (w momencie gdy odkładam ramię i płyta zwalnia to buczenie robi się coraz cichsze, aż w końcu ustaje gdy płyta się zatrzyma), czy to może być wina tego podłączenia bez przedwzmacniacza i do tego w wyjście inne jak PHONO.

Pozdrawiam

Z tego co wiem gramofony uziemia się . Powinno być takie wyjście w gramofonie i kabelkiem pod śrubę obudowy wzmacniacza lub do specjalnego " wejścia ze śrubą w wzmacniaczu " .

Co do wkładek i czy masz na pewno gramofon bez przedwzmacniacza nie wypowiem się .

Na pewno bez, ponieważ wg jego oznaczenia (np 5203 bo dokładnie nie pamiętam numeru) nie miał, a (np 5206) już miał.

Czyli rozumiem, że nie jest to wina tego, że podłączony jest pod wejście (w tym przypadku) Analog, a nie Phono ?

Znawcą gramofonów nie jestem . Za chwilę wypowiedzą się co mają wiedzę na ten temat .

Wejście PHONO jest do gramofonów bez przedwzmacniacza , są też dwa rodzaje wkładek . Nie każde wejście obsłuży dwa rodzaje wkładek . Jeśli gramofon gra pod zwykłym wejściem liniowym " analogowe opisane w HK " we wzmacniaczu , to chyba musi mieć przedwzmacniacz . To są tylko moje przypuszczenia .

Co do " uziemienia " , to gdy kupiłem gramofon i buczał mi w tle , to wykonałem takie połączenie i objawy znikły . W zestawie z używanym gramofonem był taki cienki pojedynczy kabel .

Co do " uziemienia " , to gdy kupiłem gramofon i buczał mi w tle , to wykonałem takie połączenie i objawy znikły . W zestawie z używanym gramofonem był taki cienki pojedynczy kabel .

Rozumiem - ja żadnego kable nie mam, może i to w tym tkwi przyczyna

W gramofonie masz gniazdo DIN ?

Jeśli tak i gdyby wzmacniacz miał wejście DIN , to takie buczenie nie wystąpiłoby , bo tam był jeden pin GND . Tak domyślam się .

W gramofonie masz gniazdo DIN ?

Jeśli tak i gdyby wzmacniacz miał wejście DIN , to takie buczenie nie wystąpiłoby , bo tam był jeden pin GND . Tak domyślam się .

Oryginalnie jest DIN, ale że we wzmacniaczu mam wejscie na cinch to nic nie przerabiałem tylko kupiłem przejściówkę z DIN na Cinch. Zapewne ten środkowy bolec był (jest) uziemieniem.

Są takie przejściówki do podłączenia gramofonu .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.