Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade Avance Signature 3mk2

rotel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pewnego czasu zastanawiałem sie nad tuningem zwrotnicy i okablowania wewnątrz .

Po rozkreceniu zaskoczyło mnie nie przemyslane wytłumienie , poprostu zwiniete płat sztucznej watoliny .Czy Poul Rossing ten punkt przy pracy zaniedbuje ?........

Mam zamiar okleic jedną warstwą maty bitunicznej wnetrze , i wymiane ceramicznych rezystorów na cooltowe Milssy , a co do okablowanie to VAN den HUL - The Clearwater ,ale nie mam pewnosci co do rezultatów po ich wymianie .

Moze ktoś tuningował ten model , jakie były rezultaty.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-230385_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/13950-upgrade-avance-signature-3mk2/

mam te kolumny , ale nie bede grzebal, czego sie spodziewasz po tym apgrejdzie? myslisz ze bedzie lepiej czy moze tylko inaczej? musisz sam sie przekonac, lepsze wytumienie moze wcale nie polepszyc tylko pogorszy brzmienie takze zrob to jakos najpierw odwracalnie na probe

ile tego glosnikowego trzeba? moze zamiast gownianego vanden hula sprobuj cos lepszego? u mnie dobrze chodza te glosniki na kimberach , szczegolnie bas jest dobrej jakosci

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

zasugerowalem tylko ze to co zrobisz niekoniecznie musi byc na lepsze , albo zmiana bedzie tak subtelna ze bedziesz ja sobie musial wmowic:)

ja mam kimbera 16 lpc, jak bede zmienial kable to tez pewnie na kimbera albo neotecha moze

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

No bez przesady, wyklejenie wnętrza skrzynki matą bitumiczną nie pogorszy w żadnym wypadku brzmienia, co najwyżej jeżeli skrzynie są wyjątkowo solidne nic nie da, ale to niewielkie ryzyko, maty są tanie. Wymiana rezystorów powinna już coś dać. Poza tym, jakie tam są kondensatory? A co w ogóle chcesz uzyskać?

Kondensatory polipropylenowe nieznanej mi firmy . ale gdybym zdecydowal na wymiane to tylko na Mundorfa Suprema.

Maty to moga tylko minimalnie zmienic objetosc wewnetrzna , po zatym to same zalety , zwieksza ciezar i zmniesza wibracjie . Dzwiek z poczatku wydaje sie ze ucina bass , ale tylko pierwsze odczucie , po dluszym odsluchu to same zalety , dzwiek bardziej konturowy , a bass bardziej kontrolwany .

PS.przepraszam za brak polskich znakow - problemy z klawiatura

Witam wszystkich bardzo serdecznie,jestem pierwszy raz na forum.Na początku chciałbym odradzić zdecydowanie,użycie kabla Clearwater,sam posiadam Epsilony 960[mk 1] podłączone są ixosem 6006 ale próbowałem VDH Cler. i kabel ten grał bardzo ostro i mało przejrzyście co na tych kolumnach bardzo wyraznie słychać.Też przymierzam się do małej modernizacji, choćby po to by pozbyć się wsuwek,ale nie mogę się zdecydować jakiego kabla użyć aby nie pogorszyć .brzmienia

-> makas

To może użyj wewnątrz kolumn takich samych kabli, jakie masz między wzmakiem a kolumnami - moim zdaniem to najbardziej "logiczne" rozwiązanie ;-) A co jeszcze chcesz zmienić w Epsilonach ? - pytam, bo mam 960mk2 i też bym coś tam pokombinował :-D

Też o tym myślałem, ale nie mam pewności czy to są optymalne kable. Zresztą i tak powinienem najpierw wymienić wzmaka kenwood 4060 to co najmniej mezalians, na razie musi mi wystarczyć ,co prawda radzi sobie nie najgorzej ale Epsilony potrzebują czegoś bardziej wydajnego.Potrawią zagrać naprawde imponująco, Signature 3mk2 tez napewno tak potawią i szkoda byłoby zepsuć to nieprzemyślanymi przeróbkami.

Rotel>

Zazdroszcze ci tej pięknej okleiny, moje wyglądają jak z lat 60-tych. Ciekaw jestem czy można coś z tym zrobić ale to już chyba inny problem.Dzwięk jest na tyle dobry, że chyba bezpieczniej będzie zająć się tym problemem.

jeszcze raz ja

Krzychu - jeśli chcesz coś zmienić, to przede wszystkim okablowanie. Miałem poprzednio omegi 509 i tam są takie same kable jak w epsilonach,myśle że to jest najsłabsze ogniwo.Firma musi na czymś oszczędzać nie znam się na elektronice więc nie wiem,co można zmienić w zwrotnicy.Tu najwięcej do powiedzenia mógłby mieć McGywer.

-> makas

Wiem, wiem, że trzeba zmienić kable w środku - to co widać przez otwór b/r, to horror i groza - druciki jakby z latarki wyciągnięte... A w zwrotnicy sam grzebał nie będę, nie mam pojęcia jak. Najwyżej kiedyś poszukam kogoś, kto ma praktykę ;-)

Moje Epsilony napędza Primare A20mk2 - myślę, że to już nie mezalians, a jeśli tak, to w drugą stronę :-D A skoro masz te kolumny w pierwszej wersji, to na 100 proc. zmień tego Kenwooda - te głośniki są naprawdę niezłe, ale potrzebują duuużo prądu.

-> Zbig

Jakiś tam charakterek to on ma, ale rzeczywiście słabo wyczuwalny. Primara kupiłem przypadkiem, gdy szukałem ... odtwarzacza CD ;-) W każdym razie mi pasuje połączenie A20 z 960mk2 - jest kulturalnie, ładnie, miło i bez problemów mogę słuchać głośniej muzyki (przy NADzie C320 były problemy z wysterowaniem kolumn, gdy było głośno). Teraz znów szukam CD-ka (bo NAD C521i to trochę za mało) no i innych kabelków do tego wszystkiego ;-D

rotel - kolega powyżej opisał przypadłości zwiazane z Clearwaterem pozostaje mi je tylko potwierdzić - sprawdzałem je kiedyś w swoim systemie, a jeden kolega z lat studenckich zbudował sobie kolumny i okablował właśnie Clearwaterem - efekt - zdecydowanie za ostro i fatalny bas (raczej jego brak).

Jeżeli VDH to podobnie jak Pan Serblin spróbuj Winda. Czasami też mozna go sensownie kupić - jedno ale do niego to to, że lekko zmniejsza ilość góry - jest ona jednak cały czas wysokiej jakości.

Przymierzam sie i przymierzam do wymiany ale ciągle brakuje kasy,jak sie wkurze to po nowym roku wezme coś n

a raty i już.Właśnie myślałem o primare lub coplandzie podobno powinny grać z ciepłym wzmakiem.

Wracając do kabli,to przypomniało mi sie że we Wrocławskim Visatexe ktoś wymieniał okablowanie w epsil. na Flatlaina nie pamiętam tylko jaki typ. Jestem ciekaw co z tego wyszło.

Chciałbym dodać takie spostrzerzenie odnośnie wymiany czy to wzmaka czy cd. Byłem światkiem jak testowano wzmaki jeden za niecałe 2000zł drugi za prawie 5000zł na tym samym odtwarzaczu za ponad 3000zł .Różnice w brzmieniu były ale nie takie duże,natomiast kiiedy kupowałem epsil. gość podłaczył je do CA500 i na zmiane cd za4000zł i za 1500zł różnica była tak duża jakby grały zupełnie inne kolumny,oczywiście na niekorzyść. Kiedy sobie to przypominam zastanawiam sie co najpierw wymienić. Ciekaw jestem co wy na to.

-> makas

Napisz jakie masz źródło teraz, w o góle to dobrze by było abyś napisał coś w swoim "o mnie" - np. jaki masz system i czego słuchasz. Co do znaczenia jakości źródła - są różne teorie, a jedna z nich mówi, że powinno być jak najlepsze. Ale to tylko jedna z wielu teorii ;-D

Jako zródło służy mi 7060 Kenwooda, nie jest to hi-end ale całkiem przyjemnie sie go słucha.Muzyki słucham bardzo różnej od Yello po Vollenwiedera. Jutro dopisze reszte bo rodzinka sie niecierpliwi.

>rotel

Ja bym uważał z wymianą materiału wytłumiającego i z wklejaniem maty bitumicznej. W moich Dali 450 to nie zdało egzaminu. Przy wymianie waty mineralnej na gąbkę dźwięk stał się mniej precyzyjny, bas schodził trochę niżej, ale jego kontrola stała się wyraźnie gorsza. I w tym przypadku powrót do poprzedniej wersji nie był zbyt kłopotliwy. Natomiast gdy wkleiłem matę bitumiczną dźwięk stał się jakby trochę "odchudzony", brakowało wypełnienia. A w tym przypadku powrót do stanu poprzedniego nie był taki prosty. Ile się namęczyłem żeby to odkleić, palce bolały mnie przez kilka dni. Poprawa dźwięku nastąpiła dopiero po wymianie okablowania (a i to nie od razu, trzeba było trochę poeksperymentować).

Pozdrawiam.

Dla mnie oczywiste teraz ze wymiana na Clearwater nie ma sensu .

Ciekawi mnie gdyby sprawdziając jakie są najcześciej uzywane kable w projektach z wyszej półki np.ProAc ,Sonus Faber, B&W, itd ... jest kabel dający gwarantowany efekt .

=> rotel O ile pamiętam SF kabluje kolumny (najwyższe modele) markowymi produktami, w opisie AMATI była mowa bodajże o VdH The First, nie wiem jak B&W czy ProAc, ale myślę, że też badziewia nie wkładają :)

Pozdrawiam

>argus

Zapewne konstruktorzy współpracują z jedną ulubioną firmą , a jakośc kabli dobierają do budżetu projektu.

To by majo potwierdzienie w projektach np. do 2-kilo zł , bo rzadko kiedy goszczą tam firmowe kabelki.

Pozdrawiam

Clearwatera kiedyś miałem, jest do bani chyba że ktoś ma wyjątkowo ciemny system. Zamieniłem go na tańszego Cable Talka Concert i było dużo lepiej, a teraz mam Gothama 4mm-mogę go z czystym sumieniem polecić-cena śmiech(12zł/m z tego co pamiętam)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.