Skocz do zawartości
IGNORED

DVD - wybieramy play-erka...

bartas

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie szukania odpowiedniego DVD, które będzie podłączone do wzmacniacza stereo 2+1 (na kino 5+1 nie mam miejsca). Mój TV (Panasonoc 32px30) ma możliwość odbierania sygnału progresywnego (progressive scan) po wejściu komponentowym, więc DVD, powinno to umożliwić. Jak widać największą wagę stawiam na obraz, który reprodukowany przez DVD powinien mieć jak największą jakość. Jeżeli chodzi kwotę, jaką chciałbym wydać na DVD to powiedzmy do 1200 PLN (w uzasadnionych przypadkach więcej). DVI i/lub HDIM są zbędne, musi czytać przegrywane płyty DVD

Zastanawiam się nad

1. Pioneer DV-575

2. Yamaha DVD-S550

3. Samsung DVD-HD745

Proszę o opinie na temat w/w play-erków, a może ktoś z Was ma swoją ciekawą propozycję.

Z góry dziękuje za opinie.

Pozdro.

https://www.audiostereo.pl/topic/13945-dvd-wybieramy-play-erka/

A dlaczego nie myślisz o Panasoniku S-75 (on się teraz chyba inaczej nazywa)? Ja mam taki właśnie oddtwarzacz i wydaje mi się dość dobry. Słyszałem nawet, że jest to ponoć najlepsza propozycja w cenie do 2k. Yamahę to bym raczej odradzał - ma nie najlepszą opinię.

Lepszy od S75 byłby S97, nowszy model. S75 chyba nie ma skanowania progresywnego dla PAL.S97 jest niestety drogi, tyle że Panasonic Polska respektuje Eurogwarancję, w Niemczech kosztuje koło 290 Euro i to i tak by wyszło nieco ponad limit.

W opisie widziałem system podwyższonej rozdzielczości 750p/1125i. Czy jest to do uzyskania na złączu komponent przy progresywnym skanowaniu, czy raczej jest to do uzyskania na Plazmie, LCD czy projektorowym wyświetlaniu obrazu? No i jak ma się do tego konkurencja….

Bartas,

ja mam Yamahę S550 podłączoną do zestawu stereo (więcej - w "o mnnie").

Co prawda u mnie kryteria wyboru były inne (pewno można znaleźć wyszukiwarką na tym forum), jestem z niej zadowolony. Przez ostatni weekend obejrzeliśmy z rodziną 4-5 filmów - kolory, ostrość są jak najbardziej w porządku. Korzystam z kabla Scart Profigold (interconnect do DVD zresztą wziąłem też tej firmy).

Dużym plusem dla mnie jest także to, że ma na froncie tylko 5 przycisków, a włączona nie świeci niczym oprócz numeru ścieżki i czasem (które też można przyciemnić).

Życzę udanego wyboru.

Pozdrawiam,

@lex

A ja wlasnie kupilem Pioniera DV-470 (podobny do DV-575) i jestem bardzo, bardzo zadowolony, ma wszystko co potrzebowalem, teraz tylko dobrego telewizora szukam. Polecam, duzo tu na forum czytalem i Yamahe sobie darowalem, podobno zlozona z Philipsa prawie cala, co do Panasonica sie nie wypowiadam bo nie widzialem, wiem ze Panasonic Polska go juz nie sprowadza (wiadomosc od kolegi z Pan. Polska)... narazie. TAzke osbiscie polecam Pioniera.

Polecam Pioneera 575A super obraz i dźwięk ,czyta wszystko nawet polskie napisy na Divixax (to akurat dla mnie najmniej ważne) przerzuciłem się na niego z Yamahy 510 - niebo a ziemia ,za 950 zł naprawdę super sprzęt.

Polecam!!!

podzielam opinie przedmowcy. Ja wybral bym Pioneera ......dlaczego ?? bo czyta wiekszos dostepnych formatow w tym sacd i dvd audio, do tego progessiv scan na ktorym tak Ci zalezy. Zmiescisz sie w kwocie 1200 ( na allegro widzialem juz po ok 800 zl). Co do pozostalych zatrzymam sie jeszcze na yamaha s550. Yamaha jest troche niedoceniana, co jest spowodowane klapa jej poprzedniczki ( s540) ktora namietnie sie pier........... W przypadku s550 tak nie co jest potwierdzone przez odwiedzone przeze mnie servise i sklepy audio. Co do obrazu napewno nie bedzie odstawala od pioneera a co do dzwieku napewno bedzie go przewyzszala. Z tego co wiem jedna zauwazona przeze mnie wada yamahy jest bardzo miekka wierzchnia plyta co powoduje latwe jej wgniecenia po ustawieniu na niej innych klockow. Ja zdecydowanie wybral bym pioneera ale wyprobowal rowniez yamahe !

pozdrawiam

Nie ogładałem samsunga progressiv scanem na zwykłym TV, na plaźmie imo było bardzo OK. Sam mam go podłaczonego do TV zwykłym kablem video i obraz jest duzo lepszy niz w poprzednim moim dvd philisa.

Dźwięk ma natomiast rewelacyjny! Z każdego formatu. Koncerty z dvd stały się wreszcie prawdziwym spektaklem muzycznym. Słucham go w stereo, nie ma dekoderów DD i DTS, których nie potrzebuję, nie jestem fanem kina akcji z licznymi wybuchami i świstami kul... z żonką preferujemy raczej spokojne, amitniejsze kino.

> oli

Wiec jak sam twierdzisz ze sprzęt sprawia problemy to, po co kupować. Co do sprzętu, który wymieniłem to nie słyszałem żeby były jakieś problemy. To jest odpowiedz na twoje pytanie ;)

Pozdro

Miałem juz panasonica s75 pionera 575 a teraz mam samsunga hd745

Przedstawie plusy i minusy każdego po kolei z mojego punktu widzenia'

Panasonic s75

+ Bardzo dużo róznych a zarazem przydatnych funkcji/całkiem niezły dzwięk/bardzo dobry obraz/cichy napęd.

- Ma problemy z płytami cd-r tzn. czasami słychać szelesty w trakcie słuchania muzyki/nieporęczny pilot

Pioneer dv575

+ Dużo rużnych funkcji/bardzo cichy napęd/bardzo dobra obsługa/obraz super.

- Przeciętny dzwięk

Samsung HD745

+ Super dzwięk/ bdb obraz/ super wygląda/podobno dobry do tuningu/programowalny pilot/

- Mało funkcji/za mocne podświetlenie przycisku power/ nie najcichszy napęd.

Jeszcze dodam że mi zależy najbardziej na dzwięku dlatego najlepszy moim zdaniem jest samsung

A zastanawiałeś się nad PHILIPS 963 SA?

Co prawda cena może trochę wyżej niż 1,2k jednak zerknij na jekiekolwiek recenzje.

Uważany jest za najlepszy w swej klasie cenowej (posiada procesor furojdia i inne ciekawostki - jeśli chodzi o obraz) Po upgreade działa pięknie w PS Pal. Osobiście używam takiego z projektorem PS SONY VPL VW10HT i jestem niezmiernie zadowolony. Co prawda jest dość wrażliwy na porysowane płyty (z wypożyczalni) i na ciepło (więc trzeba go stawiać nie na wzmacniaczu tylko osobno)

mirzaw

>Darus

Dzięki za porównanie, szczególnie interesuje mnie pioneer oraz samsung. Gdybyś mógł rozwinąć to troszkę bardziej, jeżeli chodzi o obraz (obraz super czy bardzo bobry obraz – hm… troszkę mało jak dla mnie).

Pozdrawiam

Bartas

Polecam Yamahę - niedawno napisałem opinię na jej temat (dział "Opinie"), więc nie będę się powtarzać :)

Krótko: niezła cena, świetna jakość Video/Audio, elegancji wygląd + parę fajnych "bajerków" :D Pozdrawiam!

>Bartas

Obraz w pionku jest mocną stroną dobra czerń ,czerwień ma bardzo intensywną ma bardzo dużo ustawień obrazu:

ostrrość obrazu

kontrast jasny/ciemny

regulacja ''ciepła'' obrazu

regulacja zrównoważenia

(poziom chrominacji) - regulacja saturacji kolorów

BNR - wlącza/wyłącza system redukcji zakłóceń blokowych

a samsung właściwie nie na żadnych ustawień obrazu ale wcale nie znaszy że jest gorszy od pionka obraz jest troche za ciemny,przekontrastowany ale ma za to żywe kolory i ogólnie żecz biorąc obraz samsunga bardziej przypadł mi do gustu zawsze można ustawić korekcje obrazu w telewizorze. Jak miałem pionka to i tak nie kożystałem z korekcji obrazu

Ja miałem dotąd:

Denon 1910 - nie polecam - bardzo ubogi w funkcje (których brak jest NIE DO ZNIESIENIA) - w zasadzie menu miał tak ubogie niczym najprostsze LG! - a cena 1100zł!!! i niestety strasznie głośno chodził więc oddałem go, bo hałas był nie do zniesienia...

Panasonic DVD-S97 - wg. mnie idealny sprzęt - jest tak napakowany różnymi funkcjami, że można robić na nim w zasadzie wszystko! (łącznie z Zoomem co 1% - bardzo przydatne przy DVD nagranych w bardzo płąskich formactach, albo przesuwaniu napisów góra/dół, różnych opcjach podświetlania panela przedniego i innych - ma w zasadzie wszystko). Co do jakości obrazu to jest wyśmienity! Mam go podpiętego do projektora więc wychwycę każdy detal i naprawdę Panasonic radzi sobie tutaj świetnie! W audio podobnie - żadnych zastrzeżeń.

U importerów można go dostać juz za 1350zł więc szukaj i targuj się - dostaniesz jeszcze 2-letnią gwarancję respektowaną w Polsce. Do tego dochodzi słynna niezawodność tej marki!

Witam.Czy może ktoś mi powiedzieć jak wgrywa się nowy soft do 575A (tak samo jak do samsunga745,ściągnąć ze strony producenta i ''sru'' do odtwarzacza),jeżeli tak to z jakiej strony www do pioneera?Mam jeszcze jedno pytanie zastanawiam się nad w/w odtw.(odsłuch w stereo)z tego co wiem,pioneer ma dts,samsung nie tylko ac3 chodzi mi o wyjście tych sygnałów na ''analogu''i który wybrać-lepiej brzmiącego samsunga bezDTS-u,czy pioneera z bajerami???Dzięki za odpowiedź.

Witam.

A ja "po staremu" polecam DVD Philips DVP 900 SA który można już wyrwać za około 1300 pln. Sprzęt jest naprawde godny uwagi dla bardziej wymagających, mówię tu pod względem obrazu, dźwięku jak i wyglądu, wyposażenia i budowy. Z ciekawością czekam na jakieś pierwsze testy prasowe w/w i jestem przekonany że podobnie jak swój poprzednik 963 SA zbierze wysokie oceny. Ja osobiście nie lubie plastikowych klocków a "ten" jest aluminium, co w swojej klasie jak i cenie jest wciąż rzadkością. Tylko Denon i Onkyo robi to od najtańszych modeli.Pozdr, i może ktoś widział, czytał już testy w/w w prasie-chociaż mojego zdania one nie zmienią to jednak jestem b. ciekawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.