Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz zintegrowany z przetwornikiem DAC

Robert 7800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nadszedł czas na wymianę sprzętu. Najpierw elektroniki . Z, CA azur 840a V2, CA azur 649 T, CA azur 540D Chcę się przesiąść na wzmacniacz stereo zintegrowany z przetwornikiem DAC. Źródło to gównie komputer. Może w przyszłości jakiś odtwarzacz strumieniowy. Oczekuję nie męczącego , dynamicznego grania.

Kolumny to: Dali Zensor 7. Je też chcę wymienić- lecz jeszcze nie teraz.

Pomieszczenie : 25m2 muzyka każda.

Fajny byłby zainstalowany bluetooth, lub możliwość jego dołożenia , ale nie koniecznie.

Zależy mi również na możliwość regulacji barwy dźwięku.

Budżet to: 4 000- 5 000 zł

Zwracam się z prośbą o pomoc w temacie ludzi z branży , jak i kolegów miłośników dobrego grania.

Posłuchałbym Cyrus One ( ta najnowsza wersja chyba ma na pokładzie DAC). A gdybyś jednak dał się namówić na świetny wzmacniacz ale BEZ DAC-a to warto posłuchać u siebie Dayens-a Menuetto.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Spójrz na Hegel H90, trochę ponad budżet, ale poza dobrym wzmacniaczem, masz przetwornik i funkcjonalność sieciową. Warto posłuchać Cambrige Audio CXA80 oraz wspomniany wcześniej Cyrus, ale wyższy model 6 DAC. Każdy z powyższych wzmacniaczy dobrze sprawdzi się w Twoim systemie z kolumnami Dali, dając w przyszłości możliwości zmiany kolumn na coś lepszego. Wybór to jednak kwestia odsłuchu albo w salonie, albo w Twoim domu, możemy urządzenie wypożyczyć do testu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mogę pomylić model

Ale w tym budżecie kupisz

Używany ( a za 5k to może i nowy )

BC Acoustique xd-332 ( jakoś tak )

Francuska firma , która robi także fajne kolumny

Świetnie zbudowany ( 20 kg trafo 700v ) mocny 200 watt 4 ohm, przyjemna barwa, ma regulacje bass i treble, i wbudowany DAC jest naprawdę dobry ( z tym ze wejścia coax i toslink wiec pod kompa jeszcze konwerter potrzebny )

Ilu ludzi tyle opinii

Jeśli byłeś zadowolony z dźwięku CA to na pewno warto zwrócić uwagę na CXA80, fajny wzmacniacz z DAC na pokładzie. Wspomniany wcześniej Cyrus One HD to też ciekawe rozwiązanie i jest w stanie napędzić niejedne kolumny, ponadto ma wejście optyczne, coaxial, USB i bluetooth Aptx, a jednocześnie brzmieniowo jest wyraźnie poprawiony względem poprzednika bez dac.

Warto wypróbować Onkyo a9070 w cenie ok.4700 zł .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) normalna cena katalogowa 4000 zł.Z twoimi dali powinno grać ładnie.

Jak masz płyty i nie boisz się sprzętu używanego to może

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam tylko że większość DACów wbudowanych we wzmacniacze najczęściej w ocenach wypada gorzej od oddzielnych urządzeń.

Dobrą opcją do odsłuchania może być np. Marantz HD-AMP1.Jest to wzmacniacz w klasie D, nowe NADy to też klasa D. Dość dobry przetwornik ma zdaje się Denon PMA-1600 niemniej sam gdybym kupował dzisiaj wzmacniacz raczej szukałbym coś w klasie D w pierwszej kolejności.

Przy tym budżecie kupiłbym jednak dwa urządzenia, oba używane.

Na portalu aukcyjnem masz swietny DAC LKS DA 003, plus do tego wzmacniacz np. Musical Fidelity M3.

Ewentualnie M2Tech Young + Caspian.

Taki zestaw zagra lepiej niż każdy nowy wzmacniacz w Twoim budżecie.

Posłuchałbym Cyrus One ( ta najnowsza wersja chyba ma na pokładzie DAC).

Tak, CYRUS ONE i najnowsza jego wersja HD posiada DAC. Mieści się on +/- w budżecie, jest bardzo wygodny, ma też pre do gramofonu - gdybyś kiedyś wpadł na pomysł słuchania winyli. Słuchałem jednego i drugiego... kiedyś wybrałem wersję bez HD ze względu na brzmienie, ale przyznam, że wersja HD z tym DAC to już krok do przodu. Starszą wersję bardzo polubiłem za ogólną kulturę brzmienia. Poza tym to bardzo dobra kombinacja: tradycyjny, oparty o duże trafo zasilacz i nowoczesny bardzo funkcjonalny wzmacniacz w klasie D.

... poszukaj w sieci recenzji i czytaj - tam dużo ciekawych spostrzeżeń, ale HD chyba jeszcze nikt nie opisał... :(

Dzięki Wam znalazłem kilka ciekawych propozycji, oto te które przykuły moją uwage.

Cambrige Audio CXA80 - spełnia wszystkie moje warunki , lecz mam już CA , słyszałem kiedyś CXA 60 z Tannoy revoluton xt 6f było dobrze.

MARANTZ PM7005 - wydaje się być bardzo fajny, ma dobry DAC , z opisu wynika iż powinnien mnie zadowolić.

Advance Acoustic x i -125- wzmacniacz marzenie , ze względu na posiadane możliwości jak i wygład, tylko cena jeszcze nie ta

CYRUS ONE HD - intryguje mnie bardzo, widzę że nie posiada możliwości regulacji barwy tonów ale jestem bardzo ciekawy brzmieni

Muszę jeszcze poczytać , no i odsłuchać .....

Robert do twojej listy dorzucił bym jeszcze Denon pma 1600ne i Pioneer A-70DA. Słuchałem ich razem z wymienionym przez ciebie Maranzem. Najlepiej zagrał dla mnie Denon. Szukam salonu żeby posłuchać Demona i Advance Acoustic. Myślę że bez większych problemów da się je wyrwać za 5tyś. Jakbyś odsłuchał tego Advance A, to podziel się wrażeniami

Posłuchaj jak możesz Onkyo A-9000R. Nowy kosztuje trochę więcej ponad twój budżet (przynajmniej w Polsce), ale można trafić używkę jeszcze na gwarancji w okolicach 4,5 kzł.

Robert do twojej listy dorzucił bym jeszcze Denon pma 1600ne i Pioneer A-70DA. Słuchałem ich razem z wymienionym przez ciebie Maranzem. Najlepiej zagrał dla mnie Denon. Szukam salonu żeby posłuchać Demona i Advance Acoustic. Myślę że bez większych problemów da się je wyrwać za 5tyś. Jakbyś odsłuchał tego Advance A, to podziel się wrażeniami

Dzwoniłem dziś do Q21 mają tam x-i 125, x-i 75, mają też Cyrus one, lecz bez DAC. Marantza 7005 brak. Teraz nie nam czasu na dalsze poszukiwania. Q21 to Pabianice woj Łódzkie

Napisz też proszę jak uda Ci się gdzieś odsłuchać. pozd

Dla mnie budowanie toru z osobnym DAC ma sens, jeśli jesteśmy pewni, że zewnętrzny przetwornik wniesie do brzmienia nową jakość. Pomijając kwestie marketingu ma to sens gdy do transportu podłączamy wybitny przetwornik. Doświadczenie wielu osób pokazuje, że kompletne odtwarzacze często brzmią lepiej, kompletniej od tych, które są połączeniem dwóch różnych urządzeń. Dochodzą oczywiście kwestie dopasowania - w tym także estetyka. NIe można tego pomijać - szczególnie gdy do głosu dochodzi nasza 2-ga połowa. Oczywiście zewn. DAC potrafi zdziałać cuda, ale padnie wcześniej czy później pytanie o koszty takiego rozwiązania. Ceny przetworników zaczynają się od kilkuset złotych, rozsądny DAC to ok. 3000-4000 zł, dalej zaczyna się audiofilskie poszukiwanie ideału: za 4000-5000 mamy już bardzo dobre urządzenie, a powyżej tej kwoty zaczyna się sfera szaleństwa. Ja osobiście w Twoim budżecie szukałbym urządzenia kompletnego. DAC CYRUS HD jest w Warszawie (demo) - jestem pewien, że wiesz gdzie zadzwonić aby go posłuchać.

• Moderatorzy

Masz dobry wzmacniacz dokup póki co dac. Do CA powinien się spasować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Umawiałeś sie na odsłuch w q21, weź swój wzmak i poproś o podpięcie Audiolab M-DAC lub innego zewnętrznego dac, a później Cyrus One.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Ja osobiście w Twoim budżecie szukałbym urządzenia kompletnego. DAC CYRUS HD

Konkretny sprzęt a dokładnie CYRUS ONE HD. Ale z jednym się nie zgodzę

Doświadczenie wielu osób pokazuje, że kompletne odtwarzacze często brzmią lepiej, kompletniej od tych, które są połączeniem dwóch różnych urządzeń

Co do transportu to jest o tyle lepiej, iż mamy możliwość dopasowania sobie DAC. O ile kompletne sprzęty nie jest z wyższej półki to te wbudowane DAC w tanich urządzeniach nie są jakieś wybitne a jak dobrze poszukasz to do takiego CXC dobierzesz konkret DAC np dołożysz CXN i masz pre amp plus DAC który możesz spiąć na dowolną końcówkę mocy i będzie to konkret.

Pozdrawiam.

Nie chce rozbudowywać dalej mojego toru. Myślałem kiedyś nad kupnem Cambridge Audio DacMagic 100.

Lecz na klocki CA już się napatrzyłem i nasłuchałem, stąd pragnienie zmiany. Nie uważam że jest to zły sprzęt, ale mam go już długo, a oferty nowej elektroniki kuszą .

Teraz poważnie zastanawiam się nad :

Cyrus one HD

NuPrime IDA-8

Advance Acoustic X-i125

Ten ostatni z trochę gorszym DACem, ale muszę go odsłuchać. Teraz pytanie do branży. Gdzie w jednym miejscu mogę porównać te wzmacniacze?

W takim budżecie już można wybierać np

jeśli szukasz maksymalnej jakości dźwieku, mocy i wysokiej klasy wejścia uSB to IDA-8 z przetwornikiem SABRE i DSD256

Ukryta Zawartość

Cyrus One HD jeślis zukasz dużej mocy

Ukryta Zawartość

Jeśli zaś szukasz czegoś w klasycznej obudowie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobają mi się Wasze propozycje.

Widzę też, iż macie w ofercie również Advance Acoustic X-i125

Proszę o krótką recenzje, porównanie, opinie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cyrus gra mocną górą i basem. IDA-8 dynamika, szybkość, barwa. Advance bliżej do IDA-8, ale bas jest obszerniejszy. Zaleta dla większości klientów to klasyczna duża obudowa.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Cyrus gra mocną górą i basem. IDA-8 dynamika, szybkość, barwa. Advance bliżej do IDA-8, ale bas jest obszerniejszy. Zaleta dla większości klientów to klasyczna duża obudowa.

.Jakie kolumny polecasz do Advance Acoustic? Słucham przede wszystkim szeroko pojętej techniawki. Pokój 25 m

A w jakim budżecie?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.