Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki.. douszne, jakie?

mp3fan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupic słuchawki douszne.. Zalezy mi na jakości ale głównie na wygodzie noszenia ich w uszach. Moja uwaga skierowana jest na SENNHEISER MX 550 oraz na PHILIPS SBCHE-590. Te pierwsze z tego co czytałem mają świetną jakość dźwięku. A jak z ich wygodą noszenia.. Są droższe natomiast od PHILIPS'ów. PHILIPS'y wydają mi się być wygodne..ale czy naprawdę takie są. Najbardziej jednak chciałbym kupić SONY - spójrzcie tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niestety nie ma takich w polsce.. Może ktoś wie gdzie można takie kupić. A może ma informacje kiedy dotrą do nas?? Co polecacie?? poradzcie..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/13941-s%C5%82uchawki-douszne-jakie/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z takim nickiem nie wzbudzisz zaufania na tym forum:):):) tu nikt nawet nie rozmawia o plikach mp3 i sluchawkach dousznych... Jesli chcesz uzyskac dobra jakosc na discmanie polecam Kossy PortaPro ale to nie sa sluchawki douszne a jak graja? Posluchaj bo warto:):):)

z dousznych to w gre wchodza tylko produkty etymotic

Ukryta Zawartość

przez wielu porownywane jakoscia brzmienia nawet do HD 600 - niestety cena sa faktycznie porownywalne.

na tych sluchawkach co podales nie da sie sluchac nawet mp3 ;)

Podobnie jak discomaniac71 polecam porta pro lub grado 60 a jezeli nie "lekasz" sie wygladac jak idiota na ulicy to nos tak jak ja sennhaisery hd497 ;) poza w 100% wystarczajaca jak na przenosne audio jakoscia zima maja dodatkowa zalete - cieplo w uszka :D

Ukryta Zawartość

>ale jak było porównanie to nawet audiofile najwyższej klasy nie potrafili

>określić czy słyszą dzwięk z mp3 czy z normalnej płyty.

hmmm, jakos niebardzo moge w to uwierzyc. Nie jestem audiofilem (ale ponad wszytko kocham muzyke) moj sprzet jest niezly ale napewno nie audiofilski, jak ktos ciekawy jaki to niech kliknie w "o mnie" i ze 100% dokladnoscia odrozniam mp3 od cd audio. Odrozniam tez bez problemu mp3 128 od mp3 320 oraz slabo i dobrze skompresowane mp3 o tym samym bitrate.

W przypadku niektorych typow muzyki trudniej jest zauwazyc roznice niz w innych. Najlepiej slychac niedoskonalosci mp3 na spokojnej muzyce elektronicznej (kitaro, tangerine dream itp.) a najmniej na muzyce rokowej . . . jednak slycac je wyraznie zwlaszcza na czestotliwosciach powyzej 10kHz, zwlaszcza talerze.

liamik -

po 1: oczywiście nie chodzi mi tutaj o mp3 64kbs tylko to "najwyższych lotów".

po 2: słyszałem o tym niewiele. Nawet nie pamiętam z jakiego źródła, ale może znajdziesz coś w goglach i twoje "niewierzenie" zostanie zastąpione "wierzeniem".

>słyszałem o tym niewiele. Nawet nie pamiętam z jakiego źródła, ale może znajdziesz

>coś w goglach i twoje "niewierzenie" zostanie zastąpione "wierzeniem".

co najwyzej uwierze Tobie, ze gdzies w sieci cos takiego wyczytales (btw w sieci mozna wyczytac wszytko) ale przedewszytkim wierze swoim uszom i wiem ze miedzy mp3 nawet tym doskonale skompresowanym (ktore z zasady maja wyciete powyzej 18kHz ) a audio CD roznice wystepuja.

Jednak w tym watku chodzi o sluchanie muzyki w metrze gdzie praktycznie nie slyszymy nic powyzej 10kHz i ponizej 100Hz i w takich warunkach zgadzam sie w 100% ze roznicy miedzy audio CD a dobrym mp3 nie ma najmniejszych nawet szans uslyszec.

A wracajac do pytania o sluchawki jendak proponujac 497,grado czy zrobilem blad. Do sluchania muzyki w glosnym otoczeniu zdecydowanie lepsze beda sluchawki zamkniete z dobra izolacja akustyczna lub z aktywnym tlumieniem dzwiekow otoczenia.

Albo faktycznie coś z oferty Etymotic Research. Tylko że one są raz, że mają niemałe wymagania w stosunku do źródła, a dwa - na ulicy mogą być dość niebezpieczne. Zmysł słuchu czasem się w takim otoczeniu bardzo przydaje.

liamk: przypomniałem sobie:)

eksperymenty opubliokwane były ok. 10 lat temu, jeszcze w czasach testowania i wprowadzania mp3, w jakimś czasopiśmie. Na pewno nie były to "informacje" (czytaj: plotki) jakie krążą po necie...

128kbps i mniej bardzo łatwo rozpoznać. 160 od 192 również, choć trzeba się dłużej wsłuchiwać. Rozróżniam również 256 od 192, ale tu jest już ciężko. Niektóre dźwięki brzmią inaczej, np. wspomniana już perkusja albo skrzypce, itp.

Absolutne minimum dla mnie, to 192kbps, choć Toma Waitsa można nawet przy 128 posłuchać - jego zawodzenie wiele się nie różni;)

no to żeście mi qrna pomogli..rozpisali się o mp3..chciałem porozmawiać o słuchawkach bo wybieram jakieś do mojego mp3 playera.. wiem że słuchawki nauszne są wiele lepsze niż douszne..a jeśli już mają być z wyciszaniem szumów z otoczenia to tylko w trybie pasywnym (udowodnione że lepsze dla naszego słuchu).. nieważne..chciałem abyście mi polecili douszne.. jak się nie znacie to po co się mądrzycie na jakieś inne tematy..

P.S - jeśli chodzi o mp3 i inne formaty startnej kompresji to zapraszam na profesjonalne Forum a nie w ktorym się gada o innych żeczach niż w temacie

Ukryta Zawartość

jak ktoś coś z tego zrozumiał to dziwne to dla niego..nie??

Ukryta Zawartość

mp3wentylator, słuchawki przecież Ci koledzy polecili, kompresja stratna zawsze taką pozostanie, do przenośnego słuchania może być, ło co Ci chłodzi?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

ChUmI, porównanie łatwo zrobić sobie nagrywając 2 płytki jedną kopiując z oryginału, drugą po dekompresji z MP3, rzecz jasna że jakość jest tym gorsze im niższy Bitrate, ale nie pisz mi proszę że nie usłyszę różnicy pomiędzy tymi dwoma nagraniami. Jeśli płyta jest nagrana z *.mp3 320kbps to różnice są mało uchwytne, nawet w scenie mało się zmienia, w wybrzmieniach talerzy zmienia się faktura wysokich, zupełnie tak jakby perkusista zmienił blachę po której wali. Ale tego da się słuchać i jeśli ktoś nie słyszał wcześniej oryginału (lub kopii bezstratnej) to wcale to nie przeszkadza. Zostaje jednak wyostrzenie, pewna agresja, uwypuklenie niektórych średnio-wysokich tonów, które najbardziej jest irytujące. Jeśli faktycznie robiłeś staranne odsłuchy i porównania to doskonale o tym wiesz. Twoje gratulacje co do mojego słuchu były jak najbardziej na miejscu.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>liamik - gratuluje BARDZO dobrego sluchu :)

dzieki

> czy ta roznice slychac na SoundBlasterze + glosniki Logitecha czy na PCM2702 :)))

pcm2702, forum 608 i sennheiser hd580 czyli sprzet niezly . . . forum 608 i senki 580 to sprzet uchodzacy za audiofillski a karta na pcm2702 gra na poziomie sredniej klasy profesionalnych kart ESI czyli bardzo dobrze.

Jakosc dzwieku ktora osiagam na tym sprzecie znacznie rpzewyzsza jakosc ktota Ty uzywales do swoich testow (5000pln za cd+wzmak+kolumny) krota moim zdaniem jest tylko troche ponad przecietnosc z mediamarktu.

>rozumie ze mp3 grasz z Winampa a PCM z CD-ROMu

sony sound forge do testow a do sluchania foobar na kernelu

>zrob moze jakis bardziej obiektywny test

nie musze ;) slysze bardzo wyraznie bez specialnych testow

jak pisales magisterke z kompresji to wiesz przeciez jak to dziala i wiesz tez ze np. taki wma albo ogg sa znacznie lepsze. Mp3 to na dzien dzisiejszy przezytek - sprawdza sie jao sciezka audio w filmach divX ale NAPEWNO nie nadaje sie do sluchania muzyki na powaznie.

dzieki ChUmI za rade..jeszcze popatrze i sie zastanowie..pytam o takie sluchawki bo chce miec wygode jak ide ulicą..i chodziło mi o pomoc, propozycje a nie o durne komentarze.. dzieki za Twoja rade.. Nie przejmuje się takimi jak opteron..jezeli chce se popisac to niech to robi..troche jest denerwujacy iż przedrzeźnia moją ksywe..no cóż jego sprawa.. Moze kiedys dorosnie do tego aby być wyrozumialym..a co do mp3.. faktycznie..ZAWSZE jest różnica pomiedzy .wave a mp3..tyle że najlepsi audiofile nie potrafią stwierdzić co jest oryginałem.. to że ktoś kompresuje w czystym CBR 320 standardowe presety to mysli ze to wszystko co potrafi mp3..i jeszcze moze robi to np kodekiem fraunhofera..gratuluje..jeżeli zrobisz mp3 LAME chociażby z takimi presetami: -V1 --nspsytune --vbr-mtrh --lowpass 20 --athtype 3 -X0 -q0 to efekt jest naprawde nieznaczny..choc jak powiedzialem ZAWSZE różny od oryginalu..chcialby posadzic w pokoju z dobrym sprzetem takiego opterona i poscic mu Twoim sposobem tak przygotowane 10 CD..zaloze sie ze wiedzial by w 50% ktora byla oryginalem.. po prostu mialby szczescia na 50%.. a tu sie bawic w takie bzdety gdy moge miec muze w 8cm dlugosci i 4 szerokosci..to nie bede bral cd playera gdzie plyta sie kreci i se targal to po miescie czy na rowerze.. bez pojecia..qrna..jak opteron tak chce robic to prosze..ja wole maly sprzecik o ktorym zapomne ze mam w kieszeni. Chcialem tylko sie dowiedziec ktore sluchawki spelnia moje potrzeby..rozumiecie..ja mam takie a g.. mnie interesi jakie masz Ty opteron czy jakis inny..chcesz se sluchac oryginalnych plyt w domu to to rób a ode mnie wara..

P.S. - Bylem dzis w MediaMarket i o dziwo zobaczylem te sluchawki SONY model MDR-EX51LP..he dziwne..w sklepach netowych ich nie ma a tam sa nieco za drogie.. 189pln.. to lekka przesada..ale jak sa tam to mam nadzieje ze niedlugo beda na allegro..a tymczasem posłucham ludzi, którzy chca mi pomoc.. reszty o zdanie nie pytam..wiec jak to piszecie to chyba do siebie..

"taki wma albo ogg"

hahahahaha..no teraz to zes mnie rozwalil..ogg tak ale wma ..wiesz co ..i Ty dobrze slyszysz..jak wma jest lepsze od dobrze zrobionej mptrojki..gratuluje..wlasnie udowodniles jak dobrze slyszysz..nieno nie wyrobie..

no rzeczywiście te zdanie > nie musze ;) slysze bardzo wyraznie bez specialnych testow

jak pisales magisterke z kompresji to wiesz przeciez jak to dziala i wiesz tez ze np. taki wma albo ogg sa znacznie lepsze. Mp3 to na dzien dzisiejszy przezytek - sprawdza sie jao sciezka audio w filmach divX ale NAPEWNO nie nadaje sie do sluchania muzyki na powaznie < rozbawiło mnie zacnie .... co za farmazony ....

tez sie z goscia usmialem..zwlaszcza ze jest taki pewny swojej wiedzy..i swego sluchu ;-).. takto na pewno bym go nie wysmial tylko przeniosl do literatury i powiedzial zeby popraktykowal na tym swoim wypasionym sprzecie..tez nie zauwazyl ze OGG i MPC (bo moze o tych enkoderach chcial powiedziec ze jest lepsze a nie wma) nie jest tak kompatybilne (a raczej wcale ze sprzetem przenosnym, kinem domowym itp.) no moze ogg ma kilka sprzetow.. chocby iRiver ale to nadal za malo abym sie na to przezucal..

WYBIERAM PROSTOTE I KOMPATYBILNOŚĆ..tak jak powiedzialem w pierszym poście na tym forum..jakość nie jest dla mnie najważniejsza i całkowicie mnie nie zaślepia jak takich udanych gości którzy tak mi humorek teraz poprawili..

a kto powiedzial ze roznicy nie ma..Powiedzialem ze jest. Rozmawialismy o stratnych formatach..nie zmieniaj tematu i nie wymyslaj jakis bezstratnych wma teraz.. kompresja bezstartna jest bez utraty danych jak nazwa mowi wiec co ma piernik do wiatraka.. jak nic nie tracisz to po co o tym mowisz?? Nie wiesz jak sie teraz wykrecic..jestes zbyt dumny z siebie i nie potrafisz przyzbac sie do bledu i powiedziec przepraszam.. a ja chcialem tylko dobre wygodne, i w miare dobrej jakości sluchawki..ba podalem nawet co mnie interesuje bo nie przyszedlem tutaj z niczym.. i po co znów mam się powtarzać co chciałem..i tak tego nie zrozumiesz tylko będziesz się pysznił, że masz najlepszy słuch itp... już głowa mnie od Ciebie boli..

Fademan, niebardzo Cie rozumiem, ze taki mp3fan sobie gata to spoko ale gosc co rok siedzi na forum ???

zreszta koles ktory pisze "jakość nie jest dla mnie najważniejsza " chyba niebardzo pasuje na to forum.

a co do mojego sprzetu:

sennheiser hd580 - niewiele jest na rynku lepszych sluchawek dynamicznych otwartych, te sluchawki graja jak naprwde dobre glosniki za kwote jaka ten koles uzyl na zbudowanie calego zestawu "testowego"

forum 608 - bardzo dobry wzmacniacz sluchawkowy,jeszcz nie slyszalem nikogo na tym forum ani nigdzie kto by uznal f608 za slaby sprzet , wg. mnie najlepsze tranzystorowe co slyszalem, creek obh 21se albo project to przy nim zabawka (droga bo 800/1200pln)

a karta faktycznie jest o klase nizej niz reszta sprzetu ale naprwde wystarczajaca do wylapania roznic miedzy mp3 a CD-audio

mp3fan, cytuje "wymyslaj jakis bezstratnych wma" chmmm . . . to nie jest moj wymysl ;) taki format istnieje i tak sie sklada ze polowa mojej kolekcji muzy jest wlasnie w bezstratnym wma.

a podalem go jako przyklad KOMPRESOWANEGO audio ktore deklasuje mp3

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.