Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Dac do 10 tyś. zł.?

wojlos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w wyborze Daca budżet jak w temacie do 10 000 zł. Mój sprzęt to Creek Evolution 100a + Creek Evolution 50cd + Epos M22i okablowanie WireWorld Oasis 7. Zależy mi na dobrej przestrzennej scenie i lepszej dynamice basu,

https://www.audiostereo.pl/topic/139242-jaki-dac-do-10-ty%C5%9B-z%C5%82/

Berkeley Audio Design Alpha

Sprawdzałem wiele DACow i w cenie do 10 tys raczej nic lepszego nie znajdziesz

Do tego masz możliwość wyboru brzmienia ( różne filtry cyfrowe ) i możliwość bezpośredniego sterowania końcówka mocy, bo wbudowany preamp jest naprawdę najwyższej jakości

Można rozważyć jeszcze jakiegoś Audio Note od 3 w górę

Ilu ludzi tyle opinii

Witam

Bardzo przestrzenny dźwięk o trójwymiarowej scenie kreuje DAC Hegel HD25. Brzmienie jest otwarte, energiczne i niesamowicie detaliczne. Dzięki HD25 jesteśmy w stanie usłyszeć wszelkie smaczki jakie są zawarte w nagraniach. Bas jest bardzo dobrze kontrolowany i schodzi na prawdę nisko. Nie ma tutaj mowy o wchodzeniu na średnicę dzięki czemu wokal jest namacalny. Jest on bardzo dokładny, mocny i nigdy nie będzie ociężały. Średnica jest blisko słuchacza i jest delikatnie ocieplona.

Jeżeli zależy Panu na ociepleniu dźwięku to warto zwrócić uwagę na DAC Chord Hugo. Jest to niewielkich rozmiarów urządzenie o kontrowersyjnym wyglądzie. Jeżeli chodzi o brzmienie to bez wątpienia sprawdzi się w systemach o jasnej, przestrzennej barwie jednak należy tutaj także wspomnieć, że wyższa średnica jest nieco podbita objawiająca się delikatnym syczeniem na końcu zdania. Scena węższa, mniej spektakularna niż w Heglu HD25 ale nadal robiąca ogromne wrażenie.

Pozdrawiam

Szymon

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Można kupić jakiś streamer z już wbudowanym DACiem np. Lumin/ Linn Akurate

Albo kupić takiego berkeleya i do niego podpiąć jakiś czysty streamer( wybór jest spory od taniego Logitecha squezboxa po droższego Auralica Femto ) a nawet po prostu kompa/ laptopa - tu polecam rewelacyjnego w tej roli MacaMini

Ilu ludzi tyle opinii

Jakiś chińczyk za 1500zł, za resztę bilet do Tajlandii, hotele, jedzenie i dziwki.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

DAC z korektorem. Gratuluję. ;-)

Filtry cyfrowe to nie korektor

W każdym DACu masz ustawione jakieś brzmienie, a tu masz ich kilka do wyboru

Ale nie masz możliwości korekcji

Poza tym słuchałeś go ??

Na pewno nie, inaczej nie pisałbyś takich głupot

Jak znasz lepszy DAC- choć lepszy to oczywiście subiektywne odczucie,

W cenie do 10 tys pln za używany to może podzielisz się wiedza ??

Ilu ludzi tyle opinii

Tak jak wyżej czyli HD25 i nie trzeba szukać niczego więcej.

Także gram z Tidala i porównywałem dźwięk prosto z USB oraz przez konwerter i jestem w lekkim szoku jak dobrze zostało zaimplementowane wejście USB w tym dacu.

Można lepiej przez coax, ale trzeba dużo kasy dołożyć a po USB dźwięk i tak jest na bardzo wysokim poziomie (tryb B).

Pojawiają się opinie, że ten dac nie gra, ale tak to bywa jak reszta toru nie domaga. Tego daca moim zdaniem można zestawiać nawet z bardzo drogimi klockami.

Denafrips Pontus i wszystko w temacie.

Lepszy od LKSa poziom Holo Dac Spring Level 3.

Cena około 6000 tyś.

Ogólnie po wielu poszukiwaniach i perypetiach nareszcie mam swój DAC. A przewalilem tego mnóstwo

Te wszystkie Hegle inne podobne odpuść poszukaj coś z R2R najbardziej równe granie

Może jak budżet pozwala to AGD R2R-7

Dla przykładu powiem tylko że taki DCS Debussy też jest na strukturze R2R

Nie znam niestety Denagripsa ani Holo ( o tym słyszałem sporo pozytywów ) ani tym bardziej Hegla HD25

Ale mając do wydania 10k pln na DACa szukałbym jednak w używkach

Powiem tylko ze Berkeleya porównywałem m. in z

Cary Audio DAC 100t ( lampowy )

Audio Note 2.1x ( lampa )

McIntosh D-100

Auralic Vega

Bryston BDP-1

Parasound DAC 2000

LKS 004

California Audio Labs Alpha

Oraz trochę starszymi CD:

Wadia 21

Mark Levinson 39

Accuphase DP- 65

Krell 250

Cary Audio 308

California Audio Labs Tempest mkII

A znajomy sprzedał Wadie 861i

I zakupił właśnie Berkleya

Ilu ludzi tyle opinii

Denafrips Pontus i wszystko w temacie.

Lepszy od LKSa poziom Holo Dac Spring Level 3.

Cena około 6000 tyś.

Ogólnie po wielu poszukiwaniach i perypetiach nareszcie mam swój DAC. A przewalilem tego mnóstwo

Te wszystkie Hegle inne podobne odpuść poszukaj coś z R2R najbardziej równe granie

Może jak budżet pozwala to AGD R2R-7

Dla przykładu powiem tylko że taki DCS Debussy też jest na strukturze R2R

Chcesz powiedzieć, że Hegel HD25 jest nierówny ?

Zaciekawiłeś mnie więc może napisz w czym ten Denafrips Pontus jest lepszy od Hegla ?

Mam nadzieję, że nie podchodzimy do daca jak do odmulacza systemu.

Według mnie skup się tak jak wyżej piszą na DAC Hegel HD25. Dba o detale i wyciąga mało znaczące elementy dźwięku do przodu. Bas dokładny mocny, trzymie dobrze tępo. Przyjemne brzmienie w żadnym wypadku nie za ostre! Średnica mocno otwarta bliska, wokal dokładny.

Popatrz też na Naim DAC-V1 według mnie także ciekawa propozycja DAC'a.

Pozdrawiam.

Zaciekawiłeś mnie więc może napisz w czym ten Denafrips Pontus jest lepszy od Hegla ?

Bas dziwny mało zróżnicowany jak na teoretyczną klasę urządzenia i dźwięk raczej suchy względem DACow które wymieniłem

W/g mnie oczywiście to jest w pełni moje subiektywne zdanie

Bas dziwny mało zróżnicowany jak na teoretyczną klasę urządzenia i dźwięk raczej suchy względem DACow które wymieniłem

Berkeley Audio Design Alpha

Sprawdzałem wiele DACow i w cenie do 10 tys raczej nic lepszego nie znajdziesz

Do tego masz możliwość wyboru brzmienia ( różne filtry cyfrowe ) i możliwość bezpośredniego sterowania końcówka mocy, bo wbudowany preamp jest naprawdę najwyższej jakości

Można rozważyć jeszcze jakiegoś Audio Note od 3 w górę

Poprawiono odtwarzanie PCM dla całej rodziny Berkeley

MQA Rendering And Greatly Improved PCM Audio Quality

Now Available For Every Berkeley Audio Design DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gram na H200 + HD25 i żadnej suchości nie słyszę, wręcz przeciwnie, jest gładko i analogowo mimo, że detali jest tyle ile jeszcze nie słyszałem na żadnym innym dacu.

Dziwny bas nic nie mówi, zróżnicowanie przy H200 jest dobre a wystarczy zapiąć H300 i nie trzeba nic więcej.

Takie jest moje zdanie.

Nie wdawaj się w dyskusje z tym człowiekiem. Napisz jeszcze jedno zdanie że hegel ci się nie podobał to nara na środek, zmieszać cię z tym szambem i pójdzie.

?👈

jeśli szukasz super równego brzmienia z odrobiną ciepła, zerknij na Musicala M6s DAC

https://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m6s-dac-m6sdac-audiofilski-hi-endowy-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac-32-768-oraz-dsd128-z-wysokiej-klasy-wzmacniaczem-sluchawkowym

"Musical Fidelity M6s DAC to świetny przetwornik, opierający swoje brzmienie na doskonałej szczegółowości i bardzo naturalnie zinterpretowanej barwie. Jego zadaniem jest poprawić dźwięk z cyfrowych urządzeń i z tej roli wywiązuje się bardzo dobrze.

http://www.hifichoice.pl/34#/spreads/77

Jeśli szukasz DACa z mocnymi skrajami to NuPrime

https://sklep.rms.pl/nuprime-dac-10-dac10-audiofilski-zbalansowany-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac-z-obsluga-dsd256-i-pcm384-oraz-przedwzmacniaczem-stereo

Doskonały przykład na to, że za relatywnie rozsądne pieniądze można zbudować system wysokiej klasy, na dodatek zajmujący niewiele miejsca. Dostajemy trzy wartościowe urządzenia w jednej obudowie

https://sklep.rms.pl/img/product_media/26001-27000/NuPrime_DAC_10_H_AV.pdf?iframe=true&width=1280&height=800

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Poprawiono odtwarzanie PCM dla całej rodziny Berkeley

MQA Rendering And Greatly Improved PCM Audio Quality

Now Available For Every Berkeley Audio Design DAC

skrzypek

Dzieki za info

Skorzystałeś już może z tego upgrade

Jakie koszta ?

I czy faktycznie poprawa wyraźnie odczuwalna ( właściwie to ciężko mi wyobrazić sobie ze można lepiej

Ilu ludzi tyle opinii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.