Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Magnat Quantum 653. Prośba o radę.

Yahoou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję wymianę wzmacniacza do kolumn podstawkowych Magnat Quantum 653. Ma to grać na powierzchni 18 m2.

Muzyka której słucham to jazz, blues, rock, klasyczna (np. Direct Straits & Knopfler, Guns n'Roses, Metallica, Midnight Oil, Rem, The Stranglers, D. Krall , Pink Floyd, R. Waters, Clapton, A.M. Jopek, Celine Dion, Agnes Obel, itd...)

Poszukuję dobrze wypełnionego, niemęczącego brzmienia z wyraźnym basem przy niskich poziomach głośności.

Generalnie chodzi o to aby zestaw był dynamiczny i muzykalny jeśli będzie grany rockowy kawałek, ale chciałbym też rozkoszować się aksamitny wokalami.

Mój budżet to około 4000 zł za nowy wzmacniacz.

Zanim zdecyduje, chciałbym przetestować ze 3 wzmacniacze w domowych warunkach. Zwróciłem uwagę na te modele:

1. Rotel A12 (ewentualnie A14 jeśli jest ogromna różnica),

2. Nad C368,

3. Vincent SV500,

Generalnie Integra musi mieć DAC, gdyż oglądam czasem filmy a tv ma wyjście optyczne.

Jako źródło muzyki, posiadam Raspberry Pi3 z Hifiberry DAC+ Pro. Gram z tego gęste pliki dsd, FLAC hd oraz Tidal HiFi.

Z podstawkowych Magnatów jestem bardzo zadowolony. Niedawno znow wróciły do mojego salonu w miejsce Klipsch rp-250f ☺

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Jeśli szukasz dobrze wypełnionego brzmienia, relaksującego, ale nadal mocnego i dynamicznego, z podanych przez Ciebie urządzeń sprawdzi się najlepiej Vincent SV-500, chociaż warto jeszcze wymienić lampy na coś lepszego niż daje producent. Z mojej strony natomiast do listy odsłuchowej dopisałbym wzmacniacze Atoll (model IN100SE lub jeśli możesz trochę podwyższyć budżet, to mamy poekspozycyjne IN200SE). Spójrz także na ofertę Advance Acoustics.

Zapraszam do nas na odsłuchy oraz wypożyczenie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie pozostaje nic innego jak wypożyczyć i testować. Rotel A12 https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/a12.html gra dynamicznie i w rocku sprawdza się świetnie przy czym nie jest ugrzeczniony więc aksamitne wokale to nie do końca jego klimaty.

NAD C368 https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/c368.html to wzmacniacz cyfrowy o świetnej kontroli basu, dość neutralne brzmienie z delikatniej niż w Rotelu zarysowaną górą pasma.

Oba wzmacniacze odsłuchasz i wypożyczysz w którymś z naszych czternastu salonów.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A tak przewrotnie zapytam... Jak przy wymienionych wzmacniaczach wypadnie Yamaha R-n803d? Zbiera pochlebne opinie i jest dobrze wyposażony. ... Pozbył bym się oddzielnego tunera itp...

Czy ten amplituner sprawdzi się w moich gatunkach muzyki?

Myślę ,że lepsze brzmienie uzyskasz z w/w urządzeń. Yamaha jest świetnym kombajnem ale jej charakter brzmienia jest inny, mniejsze wypełnienie i nacisk na średnicę.

Posłuchać nie zaszkodzi ale stawiam że wybierzesz coś bardziej nasyconego.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Każdy podany powyżej wzmacniacz będzie lepszy niż R-N803D.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wychodzi na to, że zawsze powinno się posłuchać, tym bardziej, że te Magnaty nie są trudnymi kolumnami.

Fakt, że kilka modeli Yamahy miało problemy z cichym graniem, ale nie wszystkie ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Do od którego zacząć odsłuchy? Jako priorytet stawiam na muzykalność, masywność i odciążenie niższych częstotliwości.

A może jeszcze jakieś inne propozycje w cenie około 3500 zł za nowy wzmacniacz..?

Do od którego zacząć odsłuchy? Jako priorytet stawiam na muzykalność, masywność i odciążenie niższych częstotliwości.

A może jeszcze jakieś inne propozycje w cenie około 3500 zł za nowy wzmacniacz..?

Zachęcam kolegę, aby dał szansę lampie i od niej rozpoczął odsłuchy -

Ukryta Zawartość

Jako zadowolony użytkownik lampy zapewniam kolegę, że wszystko czego oczekujesz uzyskasz właśnie z lampą.

Muzykalność, wypełnienie i dociążenie niskich częstotliwości, piękne wokale, jakich żaden tranzystor nie odtworzy w taki sposób jak lampa i przede wszystkim pełne pasmo przy cichym odsłuchu.

Polecam.

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ciekawa propozycja. Trochę przekracza mój budżet, ale może faktycznie warto. Wiesz moze czy Q21wypożycza ten wzmacniacz ?

Ciekawa propozycja. Trochę przekracza mój budżet, ale może faktycznie warto. Wiesz moze czy Q21wypożycza ten wzmacniacz ?

Myślę, ze warto. Napisz do Q21 i będziesz wszystko wiedział.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.