Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o układ scalony LM715MH i kondensatory ELWA 220uF/25V LL WP

elektron18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do kolegów pytanie.Czy ktoś z was testował wzmacniacz operacyjny LM715MH (są też 715 Fairchildy i jeszcze inne). Dostałem całą torebkę tych układów od pana któremu pomagałem przy elektronice (rozbiórka ,sprawdzanie i inne drobnostki). Wedle katalogu piszę ,że jest to szybki wzmacniacz operacyjny (100V/us) przeznaczony ze względu na szybkość do wzmacniaczy wizyjnych,filtrów aktywnych itd. Jego nota aplikacyjna jest troszkę inna od standardowych wzmacniaczy operacyjnych pojedyńczych,ale do zrobienia wszystko ładnie opisane. Jeśli znajdzie się osoba,która już poskromiła ten układ to niech wrzuci swoje spostrzeżenia. Dopiero co przytargałem te scalaki i nie testowałem,ale przetestuję. Skrót MH oznacza zakres pracy -55*C do +125*C,więc chyba to wersja militarna.

Drugie pytanie odnośnie Polskich kondensatorów ELWA 220uF/25V WP LL. Wedle tego co mi wiadomo to LL oznacza długożywotność a WP przeznaczenie dla wojska.Parametry skurczybyki trzymają,prąd upływu nawet po podłączeniu do zasilania wynosi 10uA ispada poniżej 1uA po kilku mnutach. Co o nich sądzicie.

Będę wdzięczny za rady

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-54667-0-12413700-1526556265_thumb.jpg

post-54667-0-85373300-1526556276_thumb.jpg

post-54667-0-56443900-1526556283_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpowiem tak, WO nie miałem, więc nie wiem, natomiast co do kondensatorów ELWA, to jest pierwsza liga.

Tak jak żadne zachodnie czy wschodnie konstrukcje transformatorów już nigdy nie dorównają polskim ZATRA

na rdzeniu typu "D", np. TS120/13, 14 itp. Bezgłośność, wydajność, temperatura, mimo zwiększonego napięcia sieciowego.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Witam,

Nie miałem z tym układem nigdy do czynienia ale LM715MH moim zdaniem nieprzydatny w technice audio chociażby ze względu na niski PSRR. Parametry szumowe w paśmie audio też pewnie niespecjalne ponieważ pasmo wideo do którego ten układ opracowano leży dużo wyżej i jest mniej wymagające odnośnie parametrów szumowych. Sam wysoki SR to niestety słaby atut. Dla analogii podobny układ LM318H na wysoki SR ale jest jak najbardziej przydatny i stosowany kiedyś z powodzeniem w technice audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.