Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Qban napisał:

I nie ma co wytykać że ktoś polecił wymianę tej czy innej lampy

A czy ktoś wypomina? Z humorem napisałem, uśmiech dalem, nie psuj tego.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

8 minut temu, Qban napisał:

Odniosłem inne wrażenie

mówi się trudno

8 minut temu, Qban napisał:

A jaki cel miał Twój "humorystyczny" wpis?

humorystyczny? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

21 godzin temu, Tomas1982 napisał:

myślę o preampie na 2a3 ,  a konkretnie WBA Blazebirdzie z khozmo.

A rozmawiałeś z Piotrem w kwestii Khozmo? Chyba od dawna nie ma opcji z Khozmo. Chyba ,że coś się zmieniło.

• 1 miesiąc później...

Gdyby ktoś był zainteresowany, to mam wystawiony na sprzedaż swój preamp Blazebird. Wersja że tak powiem custom, szczegóły w ogloszeniu:

Cena 4500zl z przesyłką

• 4 tygodnie później...

Panowie czy ktoś z was ma wzmacniacz słuchawkowy WBA ?

Ja obecnie mam Burson Conductor V2 i to bardzo dobry mocny i wydajny Wzmak no ale bez lampy
Słuchawki Grado PS500 i uwaga one są 32Ohm. Czy wmak lampowy da radę ? Mają duża czułość 98dB no ale jednak to spore obciążenie dla wzmaka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

16 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie czy ktoś z was ma wzmacniacz słuchawkowy WBA ?

Ja obecnie mam Burson Conductor V2 i to bardzo dobry mocny i wydajny Wzmak no ale bez lampy emoji1.png
Słuchawki Grado PS500 i uwaga one są 32Ohm. Czy wmak lampowy da radę ? Mają duża czułość 98dB no ale jednak to spore obciążenie dla wzmaka

Spytaj na Mp3Store. Tam chyba co najmniej ze 2 osoby we Wrocławiu mają ORT Electrona, z tego co kojarzę. 

Ciekawe że tu nikt się nie odzywa, bo ORT Electron to chyba najbardziej udany sprzęt z WBA. Porównując np. z Blazebird zbal. na 100% wiem że, ten słuchawkowiec to był perfekcyjny zakup i nawet nie chce mi się kombinować dalej. Chociaż osoba z na pewno bardziej wyrobionym i lepszym słuchem niż mój stwierdziła, że przy 32Ohmach słyszy zniekształcenia. Nie wiem gdzie, bo ja nie słyszę - może to i lepiej, że nie wiem gdzie ich słuchać, bo dzięki temu mi nie przeszkadzają. Dla mnie z Arya-mi jest perfekt.

Nikt się nie odzywa bo wzmacniaczy słuchawkowych jest stosunkowo mało (Elektronów powstało tylko kilka szt.) w porównaniu do preampów np. Blazebirda  który jest hitem sprzedażowym- spowodowane jest to jego w miarę przystępną ceną która według mnie jest trochę zaniżona względem tego co oferuje ten preamp. To taka wewnętrzna konkurencja Blazebird vs Firebird zbalansowany.

Marcin, jesteś z Wrocławia. Zadzwoń do Piotrka, porozmawiaj On na pewno doradzi co i jak. Co jakiś czas we Wrocławiu organizowane są spotkania ludzi ze wzmacniaczami słuchawkowymi. Na tych spotkaniach wiele jest słuchawkowców WBA. Podjedź, posłuchaj i będziesz wszystko wiedział. 

Godzinę temu, Qban napisał:

Nikt się nie odzywa bo wzmacniaczy słuchawkowych jest stosunkowo mało (Elektronów powstało tylko kilka szt.) w porównaniu do preampów np. Blazebirda  który jest hitem sprzedażowym- spowodowane jest to jego w miarę przystępną ceną która według mnie jest trochę zaniżona względem tego co oferuje ten preamp. To taka wewnętrzna konkurencja Blazebird vs Firebird zbalansowany.

Marcin, jesteś z Wrocławia. Zadzwoń do Piotrka, porozmawiaj On na pewno doradzi co i jak. Co jakiś czas we Wrocławiu organizowane są spotkania ludzi ze wzmacniaczami słuchawkowymi. Na tych spotkaniach wiele jest słuchawkowców WBA. Podjedź, posłuchaj i będziesz wszystko wiedział. 

Pewnie masz rację. Próbowałem się zapisać na to spotkanie w zeszłym roku ale bez odzewu. Małe pomieszczenie, mało miejsc, nie znam nikogo z tego środowiska, to w sumie nie jest dziwne.

Spytaj na Mp3Store. Tam chyba co najmniej ze 2 osoby we Wrocławiu mają ORT Electrona, z tego co kojarzę. 
Ciekawe że tu nikt się nie odzywa, bo ORT Electron to chyba najbardziej udany sprzęt z WBA. Porównując np. z Blazebird zbal. na 100% wiem że, ten słuchawkowiec to był perfekcyjny zakup i nawet nie chce mi się kombinować dalej. Chociaż osoba z na pewno bardziej wyrobionym i lepszym słuchem niż mój stwierdziła, że przy 32Ohmach słyszy zniekształcenia. Nie wiem gdzie, bo ja nie słyszę - może to i lepiej, że nie wiem gdzie ich słuchać, bo dzięki temu mi nie przeszkadzają. Dla mnie z Arya-mi jest perfekt.

Ale czy dobrze wnioskuje z twojego wpisu że ty masz takiego ORT Electron ?
Na stronie WBA już ich nie widzę

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ale czy dobrze wnioskuje z twojego wpisu że ty masz takiego ORT Electron ?
Na stronie WBA już ich nie widzę

Dobrze wnioskujesz. 🙂

Strona WBA nie jest aktualizowana od wieków. Na fb jest ten wzmacniacz ale też w innej wersji. Ja mam z lampą 6SN7. Ale może teraz już też jest inna wersja. Zadzwoń i porozmawiaj. Są robione na zamówienie więc są różne,  indywidualne opcje konfiguracji.

6 godzin temu, jaszcze1 napisał:

Strona WBA nie jest aktualizowana od wieków.

Jest szansa, że w tym roku to się zmieni. Na stronie mają pojawić się wszystkie obecnie produkowane urządzenia np. Blazebird Balanced. Może to w końcu trochę przykróci proceder zawyżania cen używanych egzemplarzy?

Dobrze wnioskujesz.
Strona WBA nie jest aktualizowana od wieków. Na fb jest ten wzmacniacz ale też w innej wersji. Ja mam z lampą 6SN7. Ale może teraz już też jest inna wersja. Zadzwoń i porozmawiaj. Są robione na zamówienie więc są różne,  indywidualne opcje konfiguracji.

Jak da radę to jakoś się wprosze do ciebie z czymś smacznym i wepnę się pod niego a może dla porównania wezmę Bursona choć chyba wiem jak się to skończy tylko ta cholerna kasa zawsze potrzebna

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, jaszcze1 napisał:

Panowie, czy ktoś zmieniał kondy w blazebirdzie na jakieś lepsze? Zastanawiam się nad taką opcją. Teraz siedzą tam wimy.

Zmieniał, ale w firebirdzie plus okablowanie na srebrną linkę. Gdzieś pisałem. Zmiana nie tak spektakularna jak np. w dac czy na wejściu końcówki. No i sam kondensator w zależności od upodobań. 

I przy okazji zapytam, czy pomiędzy triodami jest zastosowany kondensator, bo jeszcze nie analizowałem, a widać drugą wime.

Edytowane przez OLES
10 godzin temu, OLES napisał:

Zmieniał, ale w firebirdzie plus okablowanie na srebrną linkę. Gdzieś pisałem. Zmiana nie tak spektakularna jak np. w dac czy na wejściu końcówki. No i sam kondensator w zależności od upodobań. 

I przy okazji zapytam, czy pomiędzy triodami jest zastosowany kondensator, bo jeszcze nie analizowałem, a widać drugą wime.

Coś czytałem że zmieniałeś. A na jakie kondensatory? Tego nie wyczytałem.

Edytowane przez jaszcze1
26 minut temu, jaszcze1 napisał:

Coś czytałem że zmieniałeś. A na jakie kondensatory? Tego nie wyczytałem.

Chyba pisałem. Zmieniłem na MundorfZN. Mi zależało na max. przejrzystosci. Nie miałem żadnego miedziaka żeby sprawdzić, a kupno do testu to już grubo byłoby.

Edytowane przez OLES
5 godzin temu, OLES napisał:

Chyba pisałem. Zmieniłem na MundorfZN. Mi zależało na max. przejrzystosci. Nie miałem żadnego miedziaka żeby sprawdzić, a kupno do testu to już grubo byłoby.

Faktycznie coś mi się kojarzy ZN. Kupiłem małe Duelundy JDM do bocznikowania. W 3 wersjach. Bardzo fajnie działają, każdy inaczej. Ale do WBA ich jeszcze nie wsadzałem.

1 minutę temu, jaszcze1 napisał:

Faktycznie coś mi się kojarzy ZN. Kupiłem małe Duelundy JDM do bocznikowania. W 3 wersjach. Bardzo fajnie działają, każdy inaczej. Ale do WBA ich jeszcze nie wsadzałem.

Wszystko zależy od wartości, u mnie 3,3uF więc miedziaki to byłyby granaty i nie wiem czy by się zmieściły. 

20 minut temu, OLES napisał:

Wszystko zależy od wartości, u mnie 3,3uF więc miedziaki to byłyby granaty i nie wiem czy by się zmieściły. 

Takie to tak. Miflexy miedziane są podobno rewelacyjne. Mam takiego 3.3 miflexa Alu - jest wielkości kubka. Ale jest też dość ostry w dźwięku.

JDM  do bocznikowania 3.3 kupujesz np. 0.056. Np Cu-Sn. One są troszke mniesze niz ten na zdjęciu.

Compress_20240211_162041_17642.thumb.jpg.61da67be76ec3ffc9f6835304d5fc1e8.jpg

Albo 0.01 to juz calkiem malutkie. A dzialaja swietnie. Cena do 0.082 chyba za wszystkie jest taka sama.

P.s.

Zresztą pewnie to wszystko wiesz ale może się komuś przyda.

Edytowane przez jaszcze1
15 minut temu, jaszcze1 napisał:

Takie to tak. Miflexy miedziane są podobno rewelacyjne. Mam takiego 3.3 miflexa Alu - jest wielkości kubka. Ale jest też dość ostry w dźwięku.

JDM  do bocznikowania 3.3 kupujesz np. 0.056. Np Cu-Sn. One są troszke mniesze niz ten na zdjęciu.

Compress_20240211_162041_17642.thumb.jpg.61da67be76ec3ffc9f6835304d5fc1e8.jpg

Albo 0.01 to juz calkiem malutkie. A dzialaja swietnie. Cena do 0.082 chyba za wszystkie jest taka sama.

P.s.

Zresztą pewnie to wszystko wiesz ale może się komuś przyda.

Nie neguję bocznikowania, ale nie stosuję 🙂. Wpływ tylko na skraj pasma.

24 minuty temu, OLES napisał:

No tak, efekt nie jest dogłębny. To półśrodek.

Ale w zwrotnicy starych kolumn,  zamiast 50uf, wstawiłem taką kanapkę i jest miodzio. 

Compress_20240211_170526_6270.thumb.jpg.f33f585aca7c2e3939196d5ca3dd6c97.jpg

Sam MKP byl suchy, a taki mix, chyba daje trochę z kazdego i się dobrze wpasował. 

1 minutę temu, jaszcze1 napisał:

No tak, efekt nie jest dogłębny. To półśrodek.

Ale w zwrotnicy starych kolumn,  zamiast 50uf, wstawiłem taką kanapkę i jest miodzio. 

Compress_20240211_170526_6270.thumb.jpg.f33f585aca7c2e3939196d5ca3dd6c97.jpg

Sam MKP byl suchy, a taki mix, chyba daje trochę z kazdego i się dobrze wpasował. 

Qrcze, nie wiem. Ludzie chwalą, a mi się wydaję jakby spójność cierpiała na tym. Ale dużo rzeczy mi się wydaje 🫣.

7 minut temu, OLES napisał:

Qrcze, nie wiem. Ludzie chwalą, a mi się wydaję jakby spójność cierpiała na tym. Ale dużo rzeczy mi się wydaje 🫣.

Wczoraj w dacu zbocznikowalem Jentzeny Superior Z i zrobiło się lepiej. 

Na temat spójności się nie wypowiem. Albo mi si się słucha lepiej albo nie. Czasami wychodzi po jakimś czasie , że jest inaczej niż na początku mi się wydawało. Więc u mnie to jest płynne.

51 minut temu, jaszcze1 napisał:

Na temat spójności się nie wypowiem. Albo mi si się słucha lepiej albo nie. Czasami wychodzi po jakimś czasie , że jest inaczej niż na początku mi się wydawało. Więc u mnie to jest płynne.

A przepraszam, stosuję boczniki przy filtracji zasilania, daję C0G 100nf. 

W dniu 11.02.2024 o 16:41, OLES napisał:

Pobawiłem się bocznikiem w tej kanapce 3 kondow ze zdjęcia wcześniej. Ona robi za 50uf przy głosniku średniotonowym. Przy boczniki Cu w głosie Roberty Gambarini jest fajne basowe zejście, kiedy wywija swoim głosem. 

https://tidal.com/track/63658282

Przy boczniki Cu SN już nie ma takiego fajnego pomruku.

Natomiast w Kind of Blue przy Cu SN trąbką ma więcej dźwięczności, a przy Cu robi się bardziej matowa.

Wychodzi na to, że taki mały boczniki, praktycznie tego samego typu działa i na okolice niskotonowe i wysoko tonowe. Ten filtr w którym one siedzą tnie od 500Hz do powiedzmy 8000.

Edytowane przez jaszcze1

Albo mam już omamy od tego słuchania abo po włożeniu razem tych dwóch bocznikow mam fajne, basowe zejście w żeńskim wokalu i jednocześnie fajną górę. A dodatkowo, dodatkowy power w średnicy. Tylko drogo zaczyna się robić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.