Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana sprzętu do 600 zł

Venomous

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie używam wieży Panasonic SA-AK44 która ma uszkodzony odtwarzacz płyt i jest to dość duży klocek. Chciałbym wymienić samą centralę a głośniki mogą zostać lub cały zestaw audio wymienić. SA-AK44 jest połączona do PC za pomocą Logitech Bluetooth Audio Adaptera. Budżet to 600 zł. Mam także Audiotraka prodigy cube BE jeśli nowy zestaw w tym przedziale cenowym trzeba by było podłączyć ze względów jakościowych przewodowo a nie przez BT.

https://www.audiostereo.pl/topic/138813-wymiana-sprz%C4%99tu-do-600-z%C5%82/

Panasonic SA-AK44

Najwyraźniej ta wieża ma bi-amping i prawdopodobnie zwrotnicę aktywną. Nie podłączysz łatwo tych kolumn do innego wzmacniacza. A przy budżecie 600zł, to pewnie najprościej zignorować CD w wieży i korzystać z PC.

Dołóż stówę i weź PIONEER X-HM26-B. Bo tamto co masz to tylko świeci i hałasuje. Pozdro

P.S. Moc tej wieży jest prawdziwa ......A nie 2x1500W jak to kiedyś pisali na tych świecących wieżach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie a posiadam też 2 kolumny Acoustic Image GT-338 tylko nie mam do nich żadnego sprzętu ani ani przewodów. Może lepszym rozwiązaniem będzie wyrzucenie tej wieży SA-AK44 i wykorzystanie tych Acoustic Image?

Dołóż stówę i weź PIONEER X-HM26-B. Bo tamto co masz to tylko świeci i hałasuje. Pozdro

P.S. Moc tej wieży jest prawdziwa ......A nie 2x1500W jak to kiedyś pisali na tych świecących wieżach.

Ukryta Zawartość

A co sądzisz o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Dużo wyższa moc RMS jak i dobre opinie a cena bardzo podobna do Pioneera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przed założeniem pierwszego wątku wypada zapoznać się z forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przed założeniem pierwszego wątku wypada zapoznać się z forum.

Ukryta Zawartość

Pytałem czy mogę wykorzystać jakoś obecny sprzęt lub te Acoustic Image oraz czemu akurat Pioneer a nie te Panasonica. Więc co ma tamten wątek do tego...

Ukryta Zawartość

A co sądzisz o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Dużo wyższa moc RMS jak i dobre opinie a cena bardzo podobna do Pioneera.

Już kłamią z mocą tego czegoś. Napisali że 300W. Tylko 300W czego????

Opinie ma dobre. Głośniki futurystyczne jakby wyglądem braki miały nadrobić.

Jak ci się podoba to śmiało.

Ukryta Zawartość

Już kłamią z mocą tego czegoś. Napisali że 300W. Tylko 300W czego????

Opinie ma dobre. Głośniki futurystyczne jakby wyglądem braki miały nadrobić.

Jak ci się podoba to śmiało.

Kosmos jeśli chodzi o wygląd...tylko często dźwięk podobny jak z "jamnika"

De gustibus non est disputandum

Moim zdaniem masz kolumny, więc odpuściłbym sobie wszelkie wieże mini wieże itp a zainwestował w porządny stary wzmacniacz i zafundował mu przegląd z ewentualną wymianą kondensatorów które straciły pojemność (nie wszystkie na pałę jak leci) u zaufanego elektronika.

Był lub jeszcze jest na znanym portalu Braun a501 - z ciekawości sam bym go kupił ale mam w tej chwili 4 wzmacniacze i jedną końcówkę mocy.

Braun jest o tyle kłopotliwy, że ma prehistoryczne złącza wiec dochodzi zabawa z wymianą gniazd lub kombinowanie z przejśćówkami ale wzmacniacz podobno zacny.

Poza w/w jest jeszcze sporo ciekawych wzmacniaczy z dużą dozą prawdopodobieństwa Twoje kolumny podłączone pod solidnego wzmaka zagrają lepiej od wieży o której piszesz.

Kolega zibi079 proponuje kupno porządnego starego wzmacniacza. Pomysł z kupnem starego trupa i podłączeniem do obecnych głośników nie jest zbyt dobry. Po pierwsze będziesz miał jakieś gówno a nie wzmacniacz. Po drugie musisz założyć zwrotnicę dla każdej kolumny. Tak twoje kolumny nie mają zwrotnicy :(

Najlepiej kupić nowy sprzęt. Raz że skoczą ci endorfiny a dwa będziesz miał piękną wieżę. Ja polecam Pioneer'ka ale jak chcesz Panasonic'a to śmiało bierz.

Pozdro

Kolega zibi079 proponuje kupno porządnego starego wzmacniacza. Pomysł z kupnem starego trupa i podłączeniem do obecnych głośników nie jest zbyt dobry. Po pierwsze będziesz miał jakieś gówno a nie wzmacniacz. Po drugie musisz założyć zwrotnicę dla każdej kolumny. Tak twoje kolumny nie mają zwrotnicy :(

Najlepiej kupić nowy sprzęt. Raz że skoczą ci endorfiny a dwa będziesz miał piękną wieżę. Ja polecam Pioneer'ka ale jak chcesz Panasonic'a to śmiało bierz.

Pozdro

No raczej nie chcę się pchać w stary sprzęt. Te kolumny z SA-AK44 może i dość głośne i na bas nie mogę narzekać ale jakość jak i ogrom miejsca oraz waga mi przeszkadzają. Te Acoustic Image są lżejsze i bardziej stylowe tylko nie mam żadnego sprzętu do nich i nie wiem czym je zasilić można.

Kolega pawik7294 bardzo radykalnie podchodzi do tematu... Braun był przykładem mimo, że go nie mam i nie miałem nie zakładam, że to gówno...ale do Ciebie mam pytanie jakie konkretnie stare wzmacniacze miałeś, że uważasz że wszystkie stare wzmacniacze to trupy i gówno???

Bez rozwinięcia tematu Twoja wypowiedź jest mało wiarygodna...

Pytanie co kto lubi nowego "malucha" czy doprowadzonego do świetnego stanu 20 letniego "mercedesa"...

Mam wieżę denona i wystarczy do nie podłączyć byle jaki stary cd za 50-100pln żeby usłyszeć jaki gówniany odtwarzacz cd jest w tej wieży. Z kolumnami wharfedale diamond 8.1 lub 8.2 też gra zdecydowanie lepiej...

Ja nikogo nie namawiam ale jeżeli ktoś bez poparcia własnymi doświadczeniami uważa, stare wzmacniacze to na 100% trup i "gówno" to wg. mnie nie wnosi nic konstruktywnego do tematu.

Kolega pawik7294 bardzo radykalnie podchodzi do tematu... Braun był przykładem mimo, że go nie mam i nie miałem nie zakładam, że to gówno...ale do Ciebie mam pytanie jakie konkretnie stare wzmacniacze miałeś, że uważasz że wszystkie stare wzmacniacze to trupy i gówno???

Bez rozwinięcia tematu Twoja wypowiedź jest mało wiarygodna...

Pytanie co kto lubi nowego "malucha" czy doprowadzonego do świetnego stanu 20 letniego "mercedesa"...

Mam wieżę denona i wystarczy do nie podłączyć byle jaki stary cd za 50-100pln żeby usłyszeć jaki gówniany odtwarzacz cd jest w tej wieży. Z kolumnami wharfedale diamond 8.1 lub 8.2 też gra zdecydowanie lepiej...

Ja nikogo nie namawiam ale jeżeli ktoś bez poparcia własnymi doświadczeniami uważa, stare wzmacniacze to na 100% trup i "gówno" to wg. mnie nie wnosi nic konstruktywnego do tematu.

Sam posiadam stary wzmacniacz Pioneer A400 (1200 za niego dałem) gra razem z Monitor audio MR4 i jest super ale w sytuacji Venomous'a jest inaczej. Ma do dyspozycji kolumny z mini wieży i inne kolumny o których wiele info nie znalazłem i 600 może 700zł. Dobrze byłoby żeby sprzęt dobrze się prezentował. Więc zakup dobrego wzmacniacza np o szer 43cm .... A CD???? A tuner??? Chyba że kupi miniwieżę używaną, która nie wiadomo jak długo podziała i pozostaje użycie tych kolumn co trzeba w nich zamontować zwrotnicę lub drugich kolumn a ostatecznie zakup "nowych".

Natomiast nabycie nowej mini wieży Panasonic'a czy Pioneer'a lub innej firmy rozwiązuje całą sprawę. Nowy ładny sprzęt i dobrze grający.

P.S. Dobrze żeby cały system audio ładnie się prezentował. A nie jakiś ulep.

Pozdrawiam

Kolego pawlik7294, budżet 600 zł daje kiepskie pole manewru. Konieczny jest duży kompromis! Dlatego również sugeruję coś używanego! Jeśli twierdzisz że nowa mini wieża Panasonic'a czy Pioneer'a, za 600zł będzie ładnie wyglądała i dobre grała, negując przy tym pomysł zakupu starszego wzmacniacza (wrzucając wszystkie używane do jednego worka), to twoje rady nie wydają się zbyt wiarygodne. Można kupić używany w bardzo dobrym stanie, jak i szrot. Dlatego warto udać się na odsłuch.

Po za tym nie potrzeba kupować osobno wzmacniacza i tunera, ale wystarczy amplituner. Starszy amplituner stereo (chodzą teraz w bardzo niskich cenach) + CD do zestawu, np. coś z yamahy seria RX, można kupić za naprawdę nie duże pieniądze, nawet 300 zł w dobrym stanie. To jest fajna baza na początek, żeby odejść od mini wież. Pozostaje 300-400 zł na kolumny. Za tą cenę też można coś znaleźć. W sumie za 600-800zł mamy normalny system stereo. Co do awaryjności to 20 letni amplituner nie jednokrotnie popracuje dłużej bez awarii niż nowa mini wieża, po upływie gwarancji.

Autorowi tematu polecam wątek

Ukryta Zawartość

Pomimo, że nie jest w 100% na temat o którym tu mowa, to jest tam bardzo wiele informacji z których mógłby skorzystać i wzbogacić swoją wiedzę.

Ukryta Zawartość

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Jeśli chodzi o kolumny, to w kwocie do około 400 zł powinieneś znaleźć np. Tannoy M1, dali Concept 2, itd. To tylko przykłady monitorów, które zagrają o niebo lepiej niż te z nowej mini wieży za 600zł.

Może masz możliwość dołożenia do budżetu około 100-200zł ?

Szybko przekonasz się, że na prawdę warto odejść od pomysłu z mini wieżą...

Za 600zł sprzęt audio??? No to powodzenia. A jak byś jeden z drugim umiał czytać to napisałem że posiadam stary wzmacniacz Pioneer A400. Krótkie rozeznanie i wiemy że premiera wzmacniacza była w 90tym roku. Czyli 28lat. Ale z moim audio troszkę poszalałem. 4k zł wiec można już coś wybrać. Tutaj jest natomiast 600zł plus a nowy piękny sprzęcik aż się uśmiecha w media expert.

Pawlik7294 z Toba nie ma dyskusji "A jak byś jeden z drugim umiał czytać to napisałem że posiadam stary wzmacniacz Pioneer A400" wiemy i umiemy czytać. Niestety ton Twoich wypowiedzi jest jaki jest więc bez odbioru.

Autor wątku wybierze, co będzie chciał w kategorii nowy sprzęt do 600 pln może i mini wieża jest ok ale jeszcze raz podkreślam to kwestia co kto lubi nowego "malucha" czy doprowadzonego do świetnego stanu 20 letniego "mercedesa"...

Twoim zdaniem za 600 pln nie uzyska się lepszego dźwięku niż w/w mini wieża... Moim zdaniem można i to znacznie lepiej np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [/color]

Kolumny to naprawdę okazja miałem je podłączone do denona rdc-100.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pawlik7294 z Toba nie ma dyskusji "A jak byś jeden z drugim umiał czytać to napisałem że posiadam stary wzmacniacz Pioneer A400" wiemy i umiemy czytać. Niestety ton Twoich wypowiedzi jest jaki jest więc bez odbioru.

Autor wątku wybierze, co będzie chciał w kategorii nowy sprzęt do 600 pln może i mini wieża jest ok ale jeszcze raz podkreślam to kwestia co kto lubi nowego "malucha" czy doprowadzonego do świetnego stanu 20 letniego "mercedesa"...

Twoim zdaniem za 600 pln nie uzyska się lepszego dźwięku niż w/w mini wieża... Moim zdaniem można i to znacznie lepiej np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [/color]

Kolumny to naprawdę okazja miałem je podłączone do denona rdc-100.

Wzmacniacz 225zł + kolumny 410zł z przesyłką hmmm.... Dobrze to jeszcze wymyślcie mi obsługę płyt CDA i CD mp3 oraz USB mp3 w tej cenie. Kolega napisał wcześniej że Bluetooth ma więc OK.

Amplituner wygląda jak "wywal mnie przez okno" natomiast głośniki piękne.

Ale co z CDA??? I CD mp3??? A no i USB mp3.

Słucham propozycji jak za 0zł chcecie dodać obsługę tych funkcji.

No?? Dawajcie...... No???

Prawda jest taka że to do was nie docierają argumenty. Kolega Venomous chce zmienić mini wieżę ze względu na niedziałający napęd CD właśnie.

I 03.05 o godz 16.35 napisał ze "Panasonic SA-AK44 która ma uszkodzony odtwarzacz płyt i jest to dość duży klocek"

A 06.05 o godz 18.02 napisał że "nie chcę pchać się w stary sprzęt"

Więc jeden z drugim nie umiecie czytać.

Pozdro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej sytuacji nie pozostaje nic innego jak pogratulować Ci zakupu pioneera A400 za 1200 pln... :).

Jeszcze raz podkreślam ton Twojej wypowiedzi świadczy o Tobie nie o rozmówcach.

"Mam także Audiotraka prodigy cube BE jeśli nowy zestaw w tym przedziale cenowym trzeba by było podłączyć ze względów jakościowych przewodowo a nie przez BT."

Także brak bt nie jest problemem. Umiesz czytać, gorzej z rozumieniem tekstu, a co do cd to kwestia 50-100 pln.

Amplituner denona to tylko przykład.

"Dobrze to jeszcze wymyślcie mi obsługę płyt CDA i CD mp3 oraz USB mp3 w tej cenie" - Autor nigdzie nie pisze o mp3 i usb.

W tej sytuacji nie pozostaje nic innego jak pogratulować Ci zakupu pioneera A400 za 1200 pln... :).

Jeszcze raz podkreślam ton Twojej wypowiedzi świadczy o Tobie nie o rozmówcach.

"Mam także Audiotraka prodigy cube BE jeśli nowy zestaw w tym przedziale cenowym trzeba by było podłączyć ze względów jakościowych przewodowo a nie przez BT."

Także brak bt nie jest problemem. Umiesz czytać, gorzej z rozumieniem tekstu, a co do cd to kwestia 50-100 pln.

Amplituner denona to tylko przykład.

"Dobrze to jeszcze wymyślcie mi obsługę płyt CDA i CD mp3 oraz USB mp3 w tej cenie" - Autor nigdzie nie pisze o mp3 i usb.

Och zibi dziękuje że mi gratulujesz zakupu bo Pioneer A400 jest u nas rzadkim sprzętem. Został wyprodukowany na rynek brytyjski (nie mylić z Pioneer A400X to kompletnie inna konstrukcja)

A obsługa mp3 z płyt czy z USB to bardzo przydatna rzecz. A przypomniało mi się że tuner radiowy ma RDS. No takie tam funkcje które posiada miniwieża Pioneer'ka albo Pansonic'a w eleganckiej kompaktowej obudowie. A ten klocek nie będzie tego miał.

Venomous napisał że jego mini wieża to dość duży klocek a ty razem z Dawidem proponujecie mu 3x większy klocek.

Pozdro

Nie masz doświadczenia kup gotowca np. Edifier R2600 postaw na standach zadbaj o akustykę do tego laptop przyzwoita k.dźwiekowa, albo DAC i już masz coś co zagra na przyzwoitym poziomie daj sobie spokój ze składaniem wzmacniacz + kolumny takie coś ma sens przy minimum 2tyś i do tego potrzebne jest doświadczenie jak już wcześniej wspominałem...

Za 600zł sprzęt audio??? No to powodzenia. A jak byś jeden z drugim umiał czytać to napisałem że posiadam stary wzmacniacz Pioneer A400. Krótkie rozeznanie i wiemy że premiera wzmacniacza była w 90tym roku. Czyli 28lat. Ale z moim audio troszkę poszalałem. 4k zł wiec można już coś wybrać. Tutaj jest natomiast 600zł plus a nowy piękny sprzęcik aż się uśmiecha w media expert.

Pawlik, poczułeś się urażony ? Nikt cię nie atakuje. Uspokój emocje, bo tak będzie łatwiej rozmawiać. Składanie systemu i nabieranie doświadczenia powinno nas uczyć pokory. Życie nie jest czarno białe.

Zakładam, że każdy z nas chce pomóc koledze Venomous. Jednak my po prostu mamy inny punkt widzenia od twojego. Takie już jest audio, często mamy rożne doświadczenia, możliwości finansowe i związane z tym wyobrażenia na temat systemu audio. Dla ciebie 4tys to dużo, bo mówisz że "zaszalałeś". Dla innego 4 tys nie wystarczy na kable.

Ja tylko podałem przykład, że za około 600zł (czytaj 600-800zł) MOŻNA złożyć system na początek drogi do czegoś więcej. Dla mnie kolejna mini wieża nigdy nie będzie dobrym początkiem. Brak MP3 pozostawiam bez komentarza...

Zgadzam się z zibim, że Wharfedale diamond 8.4 dają radę, również kiedyś je posiadałem.

Wybór pozostawiamy założycielowi tematu :)

Pozdrawiam,

Dawid

Pawlik, poczułeś się urażony ? Nikt cię nie atakuje. Uspokój emocje, bo tak będzie łatwiej rozmawiać. Składanie systemu i nabieranie doświadczenia powinno nas uczyć pokory. Życie nie jest czarno białe.

Zakładam, że każdy z nas chce pomóc koledze Venomous. Jednak my po prostu mamy inny punkt widzenia od twojego. Takie już jest audio, często mamy rożne doświadczenia, możliwości finansowe i związane z tym wyobrażenia na temat systemu audio. Dla ciebie 4tys to dużo, bo mówisz że "zaszalałeś". Dla innego 4 tys nie wystarczy na kable.

Ja tylko podałem przykład, że za około 600zł (czytaj 600-800zł) MOŻNA złożyć system na początek drogi do czegoś więcej. Dla mnie kolejna mini wieża nigdy nie będzie dobrym początkiem. Brak MP3 pozostawiam bez komentarza...

Zgadzam się z zibim, że Wharfedale diamond 8.4 dają radę, również kiedyś je posiadałem.

Wybór pozostawiamy założycielowi tematu :)

Pozdrawiam,

Dawid

Poddaję się. Mam nadzieję że Venomous kupi odpowiedni sprzęt audio i będzie zadowolony.

Pawlik tak jak powiedział Dawid emocje na bok wszyscy chcą pomóc autorowi ale... on chyba się poddał bo nic nie pisze. Venomous jeżeli coś już kupiłeś podziel się wrażeniami.

Co do wharfedale 8.4 w tej cenie to naprawdę okazja ale... nie wiemy nawet w jakim pokoju ma to zagrać... Takie podłogówki do 10mkw nie będą dobre, 8.2 już tak a z denonem zagrają imo b.dobrze.

Nie pamiętam w jakiej "gazecianej" recenzji wharfedale diamond 8.1/8.2 ktoś napisał, że pokój wypełnia się dźwiękiem i kurcze... to prawda.

Osobiście mam kolumny atl308s 3 drożne monitory w obudowie TL i naprawdę sobie chwale, wreszcie nie ma dudniącego basu, grają w 23mkw, w granicach 500-700pln można je kupić z powodzeniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.