Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowe ustawienie i podłączenie Kina Domowego

Warson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, potrzebuję pomocy, otóż zakupiłem sobie kino domowe Sony BDV E-6100

Do tego Posiadam Dekoder Horizon i Ferguson Android TV Box.

ww. kino domowe ma tylko jedno wejście HDMI a więc każde z urządzeń mam podłączone poprzez kabel HDMI do Telewizora.

Czy przy takim podłączeniu każde z urządzeń obsłuży dźwięk 5.1?

Jest jeden problem z głośnością, nie mogę podgłośnić stricte samego kina domowego każdy pilot podgłaśnia tylko telewizor i automatycznie głos w Kinie Domowym, czy tak powinno być? bo wydaje mi się gdy dam na MAX to i tak gra słabo a powinny przysłowiowo "trząść się ściany"

czy w ustawieniach Kina domowego Włączać Dolby Pro Logic albo DTS 6 itp. czy tych ustawień nie ruszać?

Proszę o pomoc jak prawidłowo podłączyć kino w takim zestawie aby osiągnąć najlepsze rezultaty dźwiękowe, dziękuję za pomoc.

Wiele lat temu, jeszcze jako świeżo upieczony absolwent... kupiłem sobie taki "plastikowy" zestaw z marketu sprzedawany jako "kino domowe" - Sony DAV 680 (chyba jakoś tak...) i wiem jaka jest radość z puszczanego pierwszego filmu z takiego zestawu. Niestety, po latach równie dobrze wiem jakie jest rozczarowanie jak porówna się takie "kino domowe" z choćby najsensowniejszym używanym ampli KD i normalnymi, pełnowymiarowymi kolumnami. Tak jak napisałeś, takie zestawy "trzęsą ściany", tzn. wydzielają jakieś tam dźwięki. Z prawdziwym kinem domowym nie ma to nic wspólnego. Wygląda to może estetycznie, ale i cenowo chyba nie wypada najlepiej.

Pamiętam, że ustawienia były albo na auto surround albo na direct. Wszystko powinieneś mieć napisane w instrukcji. Tryb direct to tryb bezpośrednio ze źródła, zwykle z pominięciem większości ulepszaczy jednostki. Natomiast pure direct ignoruje wszysto, w tym ustawienia kalibracyjne. Jak włączysz na sztywno Pro Logic albo DTS to kino będzie Ci, odpowiednio, redukować albo przekonwertowywać ścieżki wielokowanałowe do tego formatu, a ścieżki dwukanałowe odpowiedno do Prologic albo coś co nazywa się DTS Neo - czyli tryb DSP, który odtwarza źródła dwukanałowe w wielokanałowy, symulujący prawdziwy DTS. Zasada jest natomiast prosta - odtwarzasz w takim formacie w jakim została zakodowana ścieżka, stąd najczęściej np. telewizja brzmi najlepiej w czystym stereo, bo dźwiek przekalibrowany do formatu (sztucznego) wielokanałowego na dłuższą metę jest męczący.

Pamietaj też, że głośniki "tylnie" to głośniki efektowe, tylnie, powinny być po bokach (mniej więcej), a nie z tyłu.

Wiele lat temu, jeszcze jako świeżo upieczony absolwent... kupiłem sobie taki "plastikowy" zestaw z marketu sprzedawany jako "kino domowe" - Sony DAV 680 (chyba jakoś tak...) i wiem jaka jest radość z puszczanego pierwszego filmu z takiego zestawu. Niestety, po latach równie dobrze wiem jakie jest rozczarowanie jak porówna się takie "kino domowe" z choćby najsensowniejszym używanym ampli KD i normalnymi, pełnowymiarowymi kolumnami. Tak jak napisałeś, takie zestawy "trzęsą ściany", tzn. wydzielają jakieś tam dźwięki. Z prawdziwym kinem domowym nie ma to nic wspólnego. Wygląda to może estetycznie, ale i cenowo chyba nie wypada najlepiej.

Pamiętam, że ustawienia były albo na auto surround albo na direct. Wszystko powinieneś mieć napisane w instrukcji. Tryb direct to tryb bezpośrednio ze źródła, zwykle z pominięciem większości ulepszaczy jednostki. Natomiast pure direct ignoruje wszysto, w tym ustawienia kalibracyjne. Jak włączysz na sztywno Pro Logic albo DTS to kino będzie Ci, odpowiednio, redukować albo przekonwertowywać ścieżki wielokowanałowe do tego formatu, a ścieżki dwukanałowe odpowiedno do Prologic albo coś co nazywa się DTS Neo - czyli tryb DSP, który odtwarza źródła dwukanałowe w wielokanałowy, symulujący prawdziwy DTS. Zasada jest natomiast prosta - odtwarzasz w takim formacie w jakim została zakodowana ścieżka, stąd najczęściej np. telewizja brzmi najlepiej w czystym stereo, bo dźwiek przekalibrowany do formatu (sztucznego) wielokanałowego na dłuższą metę jest męczący.

Pamietaj też, że głośniki "tylnie" to głośniki efektowe, tylnie, powinny być po bokach (mniej więcej), a nie z tyłu.

z tyłu mam na myśli głośniki tak jakby w rogach pokoju za moimi plecami... a co mają wszystkie 4 głośniki być z przodu?

a co z tym sterowaniem głośnością?

Hm... z tyłu to błąd właśnie. Prawidłowe ustawienie kolumn w systemach kina domowego podaje Dolby:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trudno mi się odnieść do problemu ze storaniem głośnością. Może coś źle podłaczyłeś. Może masz przypadkowo właczony jakiś tryb nocny, albo coś takiego.

Ukryta Zawartość

Hm... z tyłu to błąd właśnie. Prawidłowe ustawienie kolumn w systemach kina domowego podaje Dolby:

Ukryta Zawartość

Trudno mi się odnieść do problemu ze storaniem głośnością. Może coś źle podłaczyłeś. Może masz przypadkowo właczony jakiś tryb nocny, albo coś takiego.

tak jak w ww. linku mam właśnie ustawione kolumny.

z tą głośnością jednak dalej coś nie tak... każdy z 3 pilotów podgłaśnia Kino, nie ma osobno podgłaśniania sprzętu tv, kino, lub dekoder...

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.