Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa o szczegółowym i nie słodkim, a neutralnym brzmieniu

KrzKra

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Przymierzam się do zakupu lampowca. Mam zamiar wypożyczyć 2-3 modele ze sklepu i skonfrontować w domu, ale kupić używane z wiadomej przyczyny. Mogę przeznaczyć na ten cel 3 tyś. Chyba, że coś będzie naprawdę warte dopłaty, to 5 stówek jestem w stanie dopłacić. Jakiego brzmienia oczekuje? Szukam lampowego"czaru" z namacalnymi i plastycznymi instrumentami, dobrą przejrzystością, szczegółowością. Lecz nie ma to być stereotypowa lampa o słodkim, lekko mulistym brzmieniu, ciemnym i czasem słabą kontrolą basu. Temperatura powinna mieścić się między ciepło/zimno, ma być odpowiednio jasno, by szczegóły były słyszalne, a bas trzymany silną ręką. Takim lampowcem jest podobno Yaqin MC-100B i jego będę wypożyczał. Ale co do porównania? Czy może warto zestawić lampę z końcówką tranzystorową? Liczę na Wasze odpowiedzi :)

Takim lampowcem jest podobno Yaqin MC-100B i jego będę wypożyczał. Ale co do porównania? Czy może warto zestawić lampę z końcówką tranzystorową?

Tak, właśnie taki charakter posiada MC-100B. Zestawianie z tranzystorem w tym samym budżecie będzie trudne.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Mam zamiar wypożyczyć 2-3 modele ze sklepu i skonfrontować w domu, ale kupić używane z wiadomej przyczyny

Domyślam się, że odpłatnie wypożyczysz ze sklepu.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Potwierdzam MC-100B to bardzo fajny wzmacniacz miałem i z żalem sprzedałem.

Jest tylko jedno ale wzmacniacz wymaga koniecznie małej modyfikacji, jeżeli nie chce się mieć po jakimś czasie niespodzianki w postaci spalonego transformatora głośnikowego czy uszkodzonych lamp.

Mie wiem czy chińczyki robią to z oszczędności czy z niewiedzy ale wstawiają kondensatory na 275V przy napięciu dochodzącym na nich prawie do 500V.

Gdyby było zbyt tranzystorowo to yaqin MS30L ale trzeba mu wymienić sterujące na Rosyjskie 6żp1-ew, na allegro za 3,5 zł szt. :-) Na standardowych jest zbyt rozlazły i mało szczegółowy.

Tak, właśnie taki charakter posiada MC-100B. Zestawianie z tranzystorem w tym samym budżecie będzie trudne.

U mnie janek po tuningu położył Lebena, głównie ze względu na lepszą dynamikę.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Nie wiem jaki budżet

Ale moja propozycja to

Cary Audio CAD- 300sei

Używany można trafić za 6-8 tys pln

Z odpowiednimi kolumnami zagra na pewno lepiej od wszystkich nawet modyfikowanych Yaqinow

Ilu ludzi tyle opinii

Nie wiem jaki budżet

Ale moja propozycja to

Cary Audio CAD- 300sei

Używany można trafić za 6-8 tys pln

Z odpowiednimi kolumnami zagra na pewno lepiej od wszystkich nawet modyfikowanych Yaqinow

Wydaje mi się, że wyraźnie napisane jest 3-3,5 tysi :) Tak więc Twoja propozycja raczej nie jest dla mnie.
  • 2 tygodnie później...

Sorki nie doczytałem

W tej cenie to może coś z PhaSta

np. Monobloki pentode na el34/ 6l6

W przeciwieństwie do chińczyków w tej cenie grają od razu bez modyfikacji.

A jeśli już Chińczyk to Mingda na 845

Ewentualnie Prima Luna

Ilu ludzi tyle opinii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.