Skocz do zawartości
IGNORED

Impedancja kolumn 4 i 4 ...8Ohm

treborzg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Poszperałem trochę w internecie i nigdzie nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na opis tabliczek kolumn.

A mianowicie, często na tabliczkach kolumn z epoki "vintage", w większości niemieckich (choć nie wszystkich) widnieją opisy: Impedance 4Ohm a poniżej napis: Rec. Ampl. Impedance 4 ...8 Ohmu .

Zdjęcie/zrzut z takiej tabliczki wkleiłem poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I stąd moje pytanie jak traktować takie kolumny, jak bezpiecznie je podpinać.

Z góry zaznaczam, że wiem iż kolumny o większej impedancji np. 8Ohm można bez większego uszczerbku podpiąć pod wzmacniacz np. 4Ohm, ale nie odwrotnie.

Chodzie mi tylko o to jak traktować taki opis z tabliczki co do bezpieczeństwa ich podpinania jak opiosałem wyżej.

Z pozdrowieniami,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/138635-impedancja-kolumn-4-i-4-8ohm/

Z tabliczki wynika raczej że rzeczywista impedancja zawiera się w przedziale 4 - 8ohm, te wartości nie są w stanie ukatrupić żadnego komercyjnego wzmacniacza więc możesz podłączać spokojnie nawet jeżeli na wzmacniaczu jest napisane 8-16Ohm, nie spali się nic, ewentualnie przy głośnym graniu wzmacniacz szybciej złapie zadyszkę i wpadnie w przester.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Niemiaszki kiedyś (teraz też) tak pisali, by nie straszyć właścicieli wzmacniaczy i amplitunerów, dla których producent zabrania podłączania kolumn 4Ω.

W ponad 90% tak opisanych kolumn impedancja powinna być określona jako 4Ω.

Dokładnie, impedancję ZG powinno się podawać NAJNIŻSZĄ zmierzoną a nie uśrednioną. Tym sposobem mamy potem takie kwiatki jak np. Kappa 9A z nominalną impedancją podaną w papierach 4-6ohm a w rzeczywistości spada ona na basie do 0.8ohm-a a później zdziwienie że wzmacniacze które trzeba przestawiać za pomocą paleciaka robią się przy tych kolumnach czerwone czy nawet się wyłączają, a te lżejsze wyłączają się z hukiem :)))

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Witam,

Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy, lub ja dalej nie rozumiem.

Co do impedancji na tabliczce 4Ohm to jest jasne, że podłączać tylko pod 4Ohm.

Ale dlaczego poniżej jest opis 4 ... 8 ? Z większością głośników z którymi się spotkałem/miałem do czynienia miały opis 4Ohm lub 8Ohm lub tylko opis: 4 ...8Ohm.

I to jest dla mnie jasne, że 4ohm podłączamy do 4Ohm a 4 ...8Ohm możemy podłączyć w zakresie 4,6 lub 8Ohm i koniec.

Ale dalej nie rozumiem, dlaczego impedancja jest opisana dwukrotnie ?

Witam,

Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy, lub ja dalej nie rozumiem.

Co do impedancji na tabliczce 4Ohm to jest jasne, że podłączać tylko pod 4Ohm.

Ale dlaczego poniżej jest opis 4 ... 8 ? Z większością głośników z którymi się spotkałem/miałem do czynienia miały opis 4Ohm lub 8Ohm lub tylko opis: 4 ...8Ohm.

I to jest dla mnie jasne, że 4ohm podłączamy do 4Ohm a 4 ...8Ohm możemy podłączyć w zakresie 4,6 lub 8Ohm i koniec.

Ale dalej nie rozumiem, dlaczego impedancja jest opisana dwukrotnie ?

Możesz nawet podłaczyć 16 ohmowe, warunkiem jest nie mniejszej impedancji niż znamionowa.

Witam,

I wszystko jasne.

"polick" załatwił temat jednym zdaniem ... dzięki !

Tak na marginesie, we wzmacniaczu mam 2 komplety wyjść przy włączeniu opcji (A+B), czyli możliwość podłączenia 2 par kolumn: podłączając 1 kpl. np. kolumn 4Ohm podpinam pod 4-8Ohm a drugi komplet musi już być podłączony pod 8-16Ohm. To czy jako drugi komplet, można bezpiecznie podłączyć kolumny z takim oznaczeniem: 4Ohm, 4...8Ohm pod wyjścia 8-16Ohm ?

Pozdrawiam,

Prawie zawsze w pozycji A+B kolumny są łączone równolegle do pojedynczej końcówki mocy. Jeśli wzmacniacz może współpracować z kolumnami 4Ω, to jest to minimalna obsługiwana impedancja. Takie kolumny mogą być połączone do wyjść A ALBO B, NIGDY JEDNOCZEŚNIE! Nie mogą być nawet do A+B łączone kolumny o imped. 4Ω i 8Ω, bo imp. wypadkowa wyjdzie poniżej 4Ω. W takim przypadku wzmacniacz w najlepszym razie będzie się przegrzewał, mocno zniekształcając dźwięk, w majgorszym- pójdzie z dymem.

Możesz podłączać dwa komplety kolumn o gwarantowanej impedancji 8 Ohm każda, ale nie mniej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.