Skocz do zawartości
IGNORED

DENON pma 860 i Eltax liberty 3+

Daniel_70758

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy ten zestaw (DENON pma 860 i Eltax liberty 3+) zagra dobrze w pokoju ~14m2?

Kolumny stały by na biurku w odległości około 1m od siebie - ewentualnie trochę dalej ale wtedy prawa kolumna stała by jakieś 15 cm wyżej.

Pozdrawiam,

Daniel.

https://www.audiostereo.pl/topic/138505-denon-pma-860-i-eltax-liberty-3/

Przy biurku będę siedział sporadycznie, raczej okło 2.5m od niego na kanapie.

Czy w tej cenie (~500pln) lepiej kupić te Eltaxy czy może Acoustic Energy Aegis Evo 1 Evo One zagrają ładniej?.

Co do rozstawienia to postaram się żeby było jak najszerzej :)

Eltaxy miałem i zależy, która seria; obawiam się, że może być z nimi za ostro, więc jeśli miałbym wybór ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Seria na pewno z czarnymi przetwornikami vify i rzeczywiście może być za ostro, ale przede wszystkim sucho z tym denonem..

Szukaj czegoś z gęstą średnicą.. ja miałem Luxmana i było super. Postaraj się może coś z Musical Fidelity, NAD'a lub tak bardzo ceniony w budżetówce Harman PM655 lub lepiej PM665.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Dodam jeszcze, że mój poprzedni sprzęt to Creative Inspire A200 więc nowy zestaw nie ma zbyt dużego wyzwania :)

Tego Denona już licytuje - jest duża szansa że z obecną kwotą nie wygram ale za tyle co licytuje chętnie bym ten wzmacniacz zostawił.

Ogólnie budżet na kolumny + wzmacniacz mam DO 1000zł. wiem, że do tej kwoty nie ma co się spodziewać cudów ale przeskok między nowym sprzętem a creative za 150 zł powinien być zauważalny.

Także załóżmy, że mam już pma 860 i szukam do niego kolumienek do około 600zł.

Moje obecne typy to:

- Eltax Liberty 3+ (na razie wygrywa, zanotowane żeby szukać na czarnych przetwornikach)

- Acoustic Energy Aegis Evo 1 Evo One

Widziałem też na allegro Tannoy Eclipse One, ale wydaje mi się że te powyższe będą lepsze?

Pozdrawiam.

Nie byłbym tego taki pewien. Sporo też może zależeć od muzyki jakiej autor słucha i o której nie napisał nic.

Obie kolumny należą do tego samego przedziału cenowego i w swojej kategorii obie są wybitne.

Wszystko zależy czego oczekujemy, czym je napędzimy oraz czego słuchamy.

Można jeszcze wziąć pod uwagę Tannoy'e M2, ale jak dla mnie ich góra je dyskwalifikuje. Jeśli już to prędzej F2.

Spróbuj powalczyć o tego NAD'a -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kup do niego te Kefy -

Ukryta Zawartość

I za mniej więcej tysiączek masz bardzo przyzwoity zestaw grający bardzo kulturalnie i wciągając.

ps. z czasem zainwestujesz w jakieś odpowiednie źródło i możesz cieszyć ucho dźwiękiem o audiofilskim sznycie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Nie byłbym tego taki pewien. Sporo też może zależeć od muzyki jakiej autor słucha i o której nie napisał nic.

Obie kolumny należą do tego samego przedziału cenowego i w swojej kategorii obie są wybitne.

Wszystko zależy czego oczekujemy, czym je napędzimy oraz czego słuchamy.

Można jeszcze wziąć pod uwagę Tannoy'e M2, ale jak dla mnie ich góra je dyskwalifikuje. Jeśli już to prędzej F2.

Spróbuj powalczyć o tego NAD'a -

Ukryta Zawartość

Kup do niego te Kefy -

Ukryta Zawartość

I za mniej więcej tysiączek masz bardzo przyzwoity zestaw grający bardzo kulturalnie i wciągając.

ps. z czasem zainwestujesz w jakieś odpowiednie źródło i możesz cieszyć ucho dźwiękiem o audiofilskim sznycie ;)

Ten zestaw nad + kef dla mnie wygląda ok.

Na chwilę obecną nie będę brał udziału w licytacji ale też nie spieszy mi się za bardzo więc może zapoluje właśnie na coś takiego. ;) Ten wzmacniacz wymieniony przez Ciebie jest też dobre 10 lat młodszy od tego denon 860 o ile dobrze się orientuję, a to też chyba jest ważne.

Możesz opisać różnice w charakterystyce dźwięku tych 2 wzmacniaczy i kompletów kolumn? Co do muzyki jakiej słucham - słucham wszystkiego, poza tym nie tylko ja będę słuchał więc spektrum się jeszcze poszerza :)

Głównie słucham polskiego hip hopu (Łona, O.S.T.R. nie jakieś tam. Króle Albanii), rocka (Aerosmith, Halestotm, the Pretty Reckless, Tenacious D, kawałki z płyty Dio - This is my life również wspominam miło), czasem jakieś mocniejsze brzmienie typu slipknot, system of a down, icon for hire, wszelkiego rodzaju muzyka Polska a sporadycznie nawet disco polo.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz wymieniony przez Ciebie jest też dobre 10 lat młodszy od tego denon 860 o ile dobrze się orientuję, a to też chyba jest ważne.

Z tym wiekiem to już czysto subiektywne podejście i pomimo postępu dzisiejszej technologii należę do osób hołdujących budowę sprzętu vintage, z tzw. złotej ery audio, czyli lata 70-80. Sam posiadam końcówkę mocy z roku 1979 Accuphase P-260 zbudowaną jak czołg, która waży 20kg.

Oczywiście nie skreślam nowszych konstrukcji, bo gdzie jak gdzie, ale w elektronice postęp dokonuję się z dnia na dzień i nie jeden nowoczesny wzmacniacz mnie zachwycił to jednak mam na uwadze ile musiałbym dziś wydać, aby kupić tej klasy sprzęt.

Tak zbudowany i tak grający jak to accu.

Niedługo sam stanę przed takim dylematem, czy pozostawić tą końcówkę i w oparciu o nią dokończyć system, czy raczej inwestować w coś nowszego.. a więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)

Możesz opisać różnice w charakterystyce dźwięku tych 2 wzmacniaczy i kompletów kolumn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest test pierwszej wersji C320 bez dopisku BEE, który jest podpisem samego Bjorn Erik Edwardsen'a, który przeprojektował podstawową wersję. Dodałem załącznik w którym możesz poczytać na temat C320BEE.

Denona bym odpuścił.. to po prostu wypust z lat 90 jakich wiele jak Sony, Pioneer, Onkyo, Yamaha, czy Technics. Wszystkie te marki do pewnej kwoty można wrzucić do jednego worka.

Wiem, że się narażam co niektórym, ale kupowanie takich klocków to dreptanie w miejscu.

Chcesz naprawdę poznać prawdziwe audio zainteresuj się wzmacniaczami Rotel, Musical Fidelity, Audiolab, Creek, Myryad, Luxman, Densen, Primare, Arcam, Exposure, Meridian, Thule, Cyrus, czy wspomniany NAD. Zaraz napiszesz, że nie masz 3k do wydania, ale może warto wstrzymać się, dozbierać i kupić coś rasowego.

Co do muzyki jakiej słucham - słucham wszystkiego, poza tym nie tylko ja będę słuchał więc spektrum się jeszcze poszerza :)

Głównie słucham polskiego hip hopu (Łona, O.S.T.R. nie jakieś tam. Króle Albanii), rocka (Aerosmith, Halestotm, the Pretty Reckless, Tenacious D, kawałki z płyty Dio - This is my life również wspominam miło), czasem jakieś mocniejsze brzmienie typu slipknot, system of a down, icon for hire, wszelkiego rodzaju muzyka Polska a sporadycznie nawet disco polo.

Dla mnie wiele to wyjaśnia i mając na uwadze Twój gust to Liberty 3+ będą idealne. Przede wszystkim na korzyść Eltaxów przemawia wielkość głośnika niskośredniotonowego tj. 16cm w porównaniu z Evo One i Crestą gdzie jest to tylko 13cm.

W Twoich gatunkach Liberty 3+ zapewnią solidną podstawę basową, a jeśli zestawisz je choćby z takim NAD'em C320 to możesz się spodziewać energetycznego i dynamicznego brzmienia.

Gdybyś słuchał łagodniejszej muzyki to poleciłbym Ci Cresty, które świetnie się odnajdują w jazzowo-bluesowych klimatach i poczytać o nich możesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Audiofilia jest bardzo jednostkowym hobby i ile audiofilów i melomanów tyle gustów :) Pamiętaj, że kompletowany sprzęt Tobie ma sprawiać satysfakcję i mojego zdania na temat wszystkich Technicsów, Yamah, Sony itp. nie bierz do siebie, inni również..

Na koniec lektura opinii z forum na temat

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i powodzenia.

post-64006-0-97282100-1523259990_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kocurro, dziękuję za fachową poradę.

Jak się uda wygrać aukcję z Denonem to zobaczę jak działa z tymi eltaxami - jeżeli coś mi się nie spodoba to sprzedam i będę polował na nada jeżeli nie uda się wygrać Denona to od razu przełączam się w tryb polowania :)

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.