Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon monitor Pearl vs Opal

Grzegorz_56124

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem w smalec!

Czy ktoś może mi opowiedzieć o różnicach pomiędzy tymi monitorami, parametry techniczne nie wiele mówią, zakres częstotliwości taki sam. Różnica w typie głośnika niskotonowego, rozmiary prawie takie same.

Biały Pearl jest tylko 250 zł taniej od Opali, warto dołożyć tę różnicę?

I jeszcze te standy do Opali, fajne toto? Będą pasowały do Pearli np?

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

https://www.audiostereo.pl/topic/138400-pylon-monitor-pearl-vs-opal/

Nie mam gdzie i kiedy.

Niestety.

Musze kupić w ciemno.

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Pearl jest bardziej wyrównany, dociążony, uniwersalny z dobrym basem. Opal to klasa wyżej, ale większy nacisk jest położony na wysokie tony i dobry, pierwszoplanowy środek pasma. Reasumując jeśli słuchasz muzyki rozrywkowej, lubisz dynamikę, bas, wybierz Pearl. Opal to konstrukcja o łagodniejszym, bardziej wysublimowanym brzmieniu.

Zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, mamy obydwa modele kolumn do posłuchania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No właśnie wybierałem się do Was ale znowu mnie niesie na drugi koniec Polski niestety.

Chce to pogodzić z Yamahą R-N602

Słucham rocka, metalu, bluesa i gitarowego jazzu, generalnie dużo gitary brudnej i czystej.

Czasem fortepian wpadnie, albo jakiś soul słuchany przez kobietę.

Do Pabianic uderzę jak dorosnę do gramofonu i CD finansowo.

No i dotarły do mnie Pearl Monitor, niestety jeszcze brak podstawek, dostawca allegro nie jest odpowiedzialny.

Na pierwszy rzut oka kolumienki są bardzo ładnie i solidnie wykonane. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić w estetyce.

Pierwszy odsłuch to niestety tylko Spotify i radia sieciowe więc szału nie ma ale na moje ucho Yamaha z Pylonami gra bardziej precyzyjnie i szczegółowo niż mój Marantz z Fiestą (w domu). Nie chce się wygłupiać w jakoś sprzętu bo to za wcześnie i źródła za słabe, ale różnica jest taka, że tu mam szczegółowe ale suche (Y) a tam ciepłe i okrągłe brzmienie (M).

Generalnie jestem zadowolony na początek ale też nie jestem wymagający.

Jak rozumiem kupiłeś przez Allegro, a dlaczego nie zamówiłeś wysyłki z któregoś z salonów?

"Q21" za podpowiedź należało się, a jakby było średnio, to miałbyś szansę domówić zamianę na ten drugi model.

Do Twojej muzyki i tak najlepszy Pylon Topaz Monitor. Ale o tym nie pomyślałeś.

Nie brałem pod uwagę Topaza z innego powodu ale to nic, Pearl gra jak chciałem.

Sprzęt zamówiłem w "sieciówce" z powodów odbiorowych - nie mam jak odebrać przesyłki w mieszkaniu ponieważ pracuję od rana do wieczora na wygnaniu, 600km od domu. Sprzęt jest do wynajętego mieszkania a do fabryki nie chciałem żeby mi podsyłali. Łatwiej w sieciówce odebrać wieczorem po pracy, a cena była lepsza niż internetowa, poza tym zamawiałem przez internet więc tez mogę zwrócić, na szczęście wszystko gra jak chciałem.

Co do Q21 to będę u niego zamawiał CD-S700 (na pewno u niego) i może gramofon, zależnie od kasy ale to dopiero w drugiej połowie kwietnia. Dlaczego tam?

Dlatego, że będę akurat w Łodzi, potrzebuję porady co do gramofonu - chcę je zobaczyć (2 może 3 modele) i posłuchać co mi doradzi, bo budżet też nie jest z powalający. Czy się należy? Nie wiem, odpowiedział na mój post jako jedyny z branży i naprawdę jestem wdzięczny, dlatego pojadę po drodze z Opola do Łodzi, a nie np. do Lublina gdzie mam znacznie bliżej z nowej pracy. Ale to chyba moja sprawa i nie trzeba o tym dyskutować na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.