Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana elektrolitów w NAD 317

Jakub Nykiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Muszę wymienić kilka elektrolitów we wzmacniaczu, w związku z tym chciałbym zasięgnąć opinii jakiej firmy kupić i gdzie. W TME mają np. taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zauważyłem że są dostępne kondensatory tzw. snap in czy mogą być takie użyte w moim wzmacniaczu czy raczej zwykłe? Owe kondensatory to 4700/63 na zasilaniu.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/138372-wymiana-elektrolit%C3%B3w-w-nad-317/

znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

chyba dobre?

Ukryta Zawartość

Z kondensatorami trzeba ostrożnie, bo mogą diametralnie zmienić jego brzmienie. Przekonałem się o tym wymieniając je w 20-letnim Audiolab 8000s.

Ja zastosowałem Nichicon Fine Gold i brzmienie straciło fabryczny charakter. Wcześniej były tam Capxon'y do których wróciłem ale wlutowałem wcześniej takie piny od ukł. scalonych żeby można było szybko wymieniać.

Możesz spróbować Panasonic FC niskoimpedancyjne. Być może te Nichicon'y FN jak i Muse potrzebują wygrzania jak sugerował mi kolega z forum.

W sekcji zasilania Audiolaba wymieniłem 20-letnie ELNA 10000uF na Mundorfy i poprawa była wielka bez zmiany charakteru brzmienia wzmacniacza. Trochę drogo ale warto.

Generalnie eksperymenty z wymianą kondensatorów są warte zachodu ale trzeba na to sporo czasu. Pomaga w tym jak wcześniej pisałem wlutowanie pinów.

Tych UVZ nie testowałem ale myślę, że są warte uwagi i myślę, że w najbliższym czasie kupię. Poza tym można kupić na All..gro

Kondensatory Snap-in mają krótkie, wygięte i samozatrzaskowe wyprowadzenia. Mogą nie zmieścić się w otwory w płytce.

Chętnie wymienię się doświadczeniami więc możesz pisać.

Umówiłem się na sprawdzenie tych oryginalnych jeżeli okazało by się że do wymiany kwalifikują się np. 2szt to może i kupiłbym te Mundorfy - faktycznie drogie ;)

Mam jeszcze problem z buczącym trafo, czy jest szansa na jakąś poprawę gdyby zalać go jakimś specjalnym płynem na bazie poliuretanu??

Buczy stale czy sporadycznie? Dość ciężka sprawa. Można go zamontować na jakichś podkładkach antywibr. lub gumowych. Wiele sprzętu wyższej klasy jest tak montowanych.

Zaczyna buczeć po pewnym czasie i dochodzi do tego że słychać go dosyć mocno. Buczenie nie jest jednostajne raz jest głośniej a raz nieco ciszej.

Zachowanie trafa może wskazywać, że masz składową stałą w Sieci 230v, możesz spróbować zastosować układ eliminujący.

Składowa stała w sieci 230?

Możesz to rozwinąć albo podać linki bo zaciekawiło mnie to.

Problem jest złożony. Sprawdź, czy problem istnieje słuchając np. w nocy, kiedy sieć jest mniej obciążona, "zanieczyszczona" pracą innych urządzeń.

Może zalanie trafa zlikwidowałoby problem, może wymiana na toroid.

Ja wstępnie wymontowałbym trafo i podłączył stawiając na podłożu pochłaniającym drgania. Może luz w nawinięciu drutów.

Składowa stała w sieci 230?

Możesz to rozwinąć albo podać linki bo zaciekawiło mnie to.

Problem jest złożony. Sprawdź, czy problem istnieje słuchając np. w nocy, kiedy sieć jest mniej obciążona, "zanieczyszczona" pracą innych urządzeń.

Może zalanie trafa zlikwidowałoby problem, może wymiana na toroid.

Ja wstępnie wymontowałbym trafo i podłączył stawiając na podłożu pochłaniającym drgania. Może luz w nawinięciu drutów.

To moje jest właśnie toroidalne.

Poczytaj o dc blokerach np tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytaj o dc blokerach np tu

Ukryta Zawartość

Zgodzę się odnośnie dc blokerów kiedy zamierzamy je stosować w budowanych przez siebie urządzeniach typu kondycjoner.

Ale żeby specjalnie je budować pod urządzenie fabryczne? Absolutnie nie neguję dc blockera, chętnie przestudiuję (dzięki ecc88).

Tylko pojawia się pytanie dlaczego urządzenie zaprojektowane przez inżynierów, pomierzone w laborat., wyregulowane, tak się zachowuje.

Pytanie czy wzmacniacz wcześniej (jak był nowy) też buczał.

Ukryta Zawartość

Inżynierowie z NADa raczej zaprojektowali dobrze, buczenie to jednak zależy od jakości sieci, a raczej od chłamu jaki podłączają użytkownicy powodując powstanie składowej stałej. Teraz to raczej trudno o urządzenie z zasilaniem analogowym tylko zasilanie impulsowe jak słabo odfiltrowane to przenosi się na sieć i toroidy zaczynają buczeć.

Opiszę, jaki ja miałem problem.

Zamówiłem wykonanie wzm. słuchawk. (u kolegi z forum) opartego o kit AVT2928. Elementy wysokiej jakości (rezystory parowane, kondensatory, itd). Zasilacz w osobnej obudowie.

Po podłączeniu po jakimś czasie pojawiał się tzw. brum (nie wiem czy to tożsame z buczeniem). Szczególnie dokuczliwe to było przy cichym słuchaniu.

Odesłałem do sprawdzenia, telefon: nic nie buczy, nie brumi, kolega posprawdzał wszystkie możliwe opcje.

Wzmacniacz wrócił i już pogodziłem się ale nie dawało mi to spokoju więc również sprawdziłem wszystkie możliwe przyczyny - bez rezultatu. Wziąłem do pracy gdzie mamy zasilanie awaryjne oparte o baterie akum. Praca wzmacniacza bez zarzutu. Okazało się, że ten brum w domu pojawiał się, gdy podłączone pod tę samą linię zasilającą są urządzenia w rodzaju żelazko czy czajnik elektryczny.

Dodam, że jestem na końcu transformatora energetycznego, więc nawet bez obciążenia mam spadek napięcia (oczywiście w granicach normy).

Dodatkowe podłączenie urządzeń spadek ten potęgowało i wtedy pojawiał się brum. Konstruktor wzmacniacza projekt oparł i wyregulował "pod" napięcie u siebie a u mnie niestety pojawił się ten problem.

Poradziłem sobie zmieniając kilka rezystorów w sekcji zasilania (skądinąd prostej). No ale trudno żeby "poprawiać" fabryczny wzmacniacz.

Czyli reasumując: może warto spróbować posłuchać wzmaka w godzinach najmniejszego obciążenia sieci energetycznej.

Czyli kłania się to o czym pisałem jakość sieci energetycznej, a dokładnie jakość sinusoidy napięcia.

Pomoże tylko dc-blocker, lub można spróbować solidnie dokręcić toroid do obudowy i podokręcać wszystkie śruby w obudowie.

Czyli kłania się to o czym pisałem jakość sieci energetycznej, a dokładnie jakość sinusoidy napięcia.

Pomoże tylko dc-blocker, lub można spróbować solidnie dokręcić toroid do obudowy i podokręcać wszystkie śruby w obudowie.

Dokładnie.

Macie racje że zależy to chyba od lini energetycznej. Wczoraj w ciągu dnia był moment, że buczał tak głośno że słychać go było w całym pokoju nawet przeszkadzało to w słuchaniu muzyki. Wieczorem koło 22 włączyłem go ponownie i chodził przez kilka godzin i praktycznie zero buczenia. Podejrzewam, że te śmieci mogą pochodzić od innych domów w okolicy i ciężko szukać przyczyny jedynie u mnie - mam racje?

Może nie taka sama sytuacja. W moim przypadku również miałem dziwne działanie wzmacniacza (diy) . W mieszkaniu służbowym gdzie go uruchamiałem wszystko było ok, trzy klatki dalej w prywatnym po podłączeniu do prądu cisza na wyjściu. Okazało się że napięcie w sieci różni się o kilka wolt co przełożyło się na napięcie wyjściowe z transformatora które to jest zbyt wysokie dla stabilizatora. Na szczęście wyłączył się (a mógł przepuścić U we na U wy). Za niskie napięcie również negatywnie może wpłynąć na pracę elektroniki. Moim zdaniem diagnozowanie dobrze zaczynać od początku tj od gniazdka w ścianie.

Macie racje że zależy to chyba od lini energetycznej. Wczoraj w ciągu dnia był moment, że buczał tak głośno że słychać go było w całym pokoju nawet przeszkadzało to w słuchaniu muzyki. Wieczorem koło 22 włączyłem go ponownie i chodził przez kilka godzin i praktycznie zero buczenia. Podejrzewam, że te śmieci mogą pochodzić od innych domów w okolicy i ciężko szukać przyczyny jedynie u mnie - mam racje?

Nie masz wpływu na to co podłącza sąsiad, zainstaluj to co poleca adik powinno pomóc.

Zrobiłem fotki elektrolitów, które zastałem na zasilaniu i chciałbym poznać waszą opinię na ich temat. Wydaje mi się że to raczej nie są oryginały... Muszę coś kupić i mam dylemat jak dużo kasy warto na to wydać.

Ukryta Zawartość

post-70479-0-18794800-1522742558_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Nichicony nie są złe. Ale jeśli faktycznie chcesz wymienić (bo urządzenie ma pewnie z 20 lat) to Mundorf MLGO M-Lytic 4700uF.

Wzmacniacz odzyska swoją świetność albo będzie lepszy niż fabryczny (bez utraty swojego pierwotnego brzmienia). Ale koszty wysokie i to znacznie :)

Z tańszych polecam Panasonic FC jak pisałem wyżej. Może inni coś polecą ze swego doświadczenia

Polecam prześledzić schemat.

Jeżeli te co są tam wsadzone są oryginalnie montowane to odpowiednikiem byłby taki

Ukryta Zawartość

natomiast zastanawiam się nad zakupem takiego

Ukryta Zawartość

ewentualnie takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są już powybrzuszane, chyba już ktoś tam wcześniej grzebał. Była chyba jakaś awaria bo jak zajrzałem od spodu płytki od zasilania to było coś lutowane. Wydaje mi się że gdy go włączę to zanim się nie rozgrzeje jest fajny dźwięk ładny basik a po jakimś czasie część niskich tonów znika i wtedy podbijam to regulacją. Może to właśnie wina owych elektrolitów na zasilaniu??

Ewidentnie wszelkie poszlaki wskazują na uszkodzenie konstrukcji, a co najmniej na nieprawidłową pracę i obciążenie. Do tego dochodzi prawdopodobnie amatorska próba naprawy sprzętu ,jak widać z marnym skutkiem. Sama wymiana kondensatorów bez odpowiedniego przeglądu mija się z celem. Na uszkodzenie nie pomoże odkurzanie, super podkładki tłumiące , różne rozwiązania blokerów z pogranicza para-elektroniki. Tu potrzebny jest renomowany serwis z doświadczonym personelem.

No kondensatory wymienione, wydaje mi się że jest lepiej, niskie tony odzyskały jakby kopa. Na dniach zmontuje układ filtra składowej stałej i zobaczymy czy buczenie ustanie.

Nie kombinuj z tym "filtrem składowej stałej" , bo to kompletna bzdura i wymysł pseudo-naukowy. Co najwyżej możesz pogorszyć parametry pracy odbiornika czysto indukcyjnego prądu przemiennego sinusoidalnego wprowadzając odkształcenia przebiegu. Transformator nawiasem mówiąc jest urządzeniem świetnie galwanicznie separującym obwody wejściowe od wyjściowych dla napięć prądu stałego.

Masz typowe uszkodzenie urządzenia i dlatego zasilacz jako całość jest nadmiernie obciążany. Jeżeli posiadasz odpowiednią wiedzę z zakresu elektroniki, to możesz sam podjąć się próby naprawy. Jeśli takowej nie posiadasz,to lepiej zrezygnuj z samodzielnej naprawy -szkoda tego wzmacniacza i twoich środków. Nie polecam dalszej eksploatacji wzmacniacza w takim stanie i eksperymentowanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.