Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory DALI a ostry metal?

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z Was slucha, ostrego metalu na monitorach marki DALI? Zensor 1 (wydaja sie byc za male), zensor 3, concept 2... a moze jeszcze jakies inne? Z jakim wzmacniaczem? Opiszcie prosze wrazenia.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

https://www.audiostereo.pl/topic/138340-monitory-dali-a-ostry-metal/

Pomysł na Zensor 3 jest taki że to wciąż jeszcze monitor ale na tyle wielki że zastąpi spokojnie podłogówke.

Przy zachowaniu bardzo atrakcyjnej ceny jest także wykonanie najwyższej jakości w każdym najdrobniejszym szczególe.

W tej sytuacji cieżko z konkurencją, Na dodatek ich słuchałeśi i Ci sie podobało, istnieje szansa że mógłbyś być zadowolony ;>

Odradzam Dali Zensor czy poprzednią serię Concpt do metalu. I tu nie chodzi o to, czy są to monitory, czy podłogówki, tylko o charakter basu. Do metalu poszukaj kolumny o szybszym, twardszym, bardziej punktowym basie. Może to być Magnat np. Quantum 723 (jeśli malutkie pomieszczenie) lub Quantum 753, na pewno Focal Chorus 706, Polk Audio Signature S20 lub seria RTi.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do metalu poszukaj kolumny o szybszym, twardszym, bardziej punktowym basie.

Dzieki. Jak bede mial okazje posluchac zwroce natm to uwage. Twoje propozycje jak zwykle w UK na rynku wtornym niedostepne.

Ja słucham Metalu na Zensorach 7 ale nie wiem czy Megadeth, Metallica, Judas Priest i Iron Maiden to ciężki metal czy sam metal ;) Nie jest żle, do Zensora potrzeba szybkiego wzmacniacza, wtedy to firmowe poluzowanie basu troszke się niweluje. Zensor ma znowu ta przewage, że podaje delikatnie średnice i sopran a przy masteringu metalowych płyt ma to znaczenie. Focal jest fajny bo ma bas mocny i zwarty ale znowu ma górke na przejściu średnicy w soprany i to powoduje nie przyjemną ostrość. Zensor ma ten bas miekki i ciepły i może przy bardzo szybkich partiach podwójnej stopki troszke się gubi to w przypadku kiedy stopka perkusji gra w pojedynke mamy zajebiscie soczyste uderzenie a nie twardy łupiący kartonowy bas. Co kto lubi i na co jest w stanie przymknąc oko w brzmieniu.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Ja słucham Metalu na Zensorach 7 ale nie wiem czy Megadeth, Metallica, Judas Priest i Iron Maiden to ciężki metal czy sam metal ;) Nie jest żle, do Zensora potrzeba szybkiego wzmacniacza, wtedy to firmowe poluzowanie basu troszke się niweluje. Zensor ma znowu ta przewage, że podaje delikatnie średnice i sopran a przy masteringu metalowych płyt ma to znaczenie. Focal jest fajny bo ma bas mocny i zwarty ale znowu ma górke na przejściu średnicy w soprany i to powoduje nie przyjemną ostrość. Zensor ma ten bas miekki i ciepły i może przy bardzo szybkich partiach podwójnej stopki troszke się gubi to w przypadku kiedy stopka perkusji gra w pojedynke mamy zajebiscie soczyste uderzenie a nie twardy łupiący kartonowy bas. Co kto lubi i na co jest w stanie przymknąc oko w brzmieniu.

Całkowicie się z Tobą zgadzam.U mnie Z7 grają z NADC326bee.Przesłuchałem trochę kolumn i to zestawienie najbardziej przypadło mi do gustu.Właśnie ze względu na delikatną wyższą średnicę.W Melodice BL40 mk2 nie dało się słuchać metalu głośniej.Robił się haos.Nad C326 ma lekka górkę przy wyższym basie i stopy mi tu nie brakuje.Ze wszystkich kolumn jakie słuchałem,to jeszcze Heco MS900 brałem pod uwagę,ale gabarytowo nie spasowało.

Szymon - zestaw taki jak w stopce Yamaha 701 i CD 700.

C-K - Własnie wiele kolumn ma problematyczna wyższa średnice w sluchaniu metalu a dali zawsze mialo ten charakter grania lagodny. Moim zdaniem ożywiajac je dynamicznym szybkim wzmacniaczem można uzyskać niezly kompromis. Moim zdaniem miekki bas mozna zaakceptować ale jazgotu na przełomie srednich i wysokich już na dłuższa mete nie.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Mam do nawet do sprzedania Dali Zensor 3 ale w metalu ich nie widzę. To nie środowisko dla tych kolumn. To monitory do spokojnego grania średnicą a nie do łupanki. Bas nie nadąży za resztą.

Coś w tym jest. Ja miałem jedynki z Rotelem. Niby dawały nawet radę metal ale dopiero przy spokojniejszym graniu pokazywały pełnię możliwości. Teraz Mentory 5 zastąpiły mi Arie 906 i metal brzmi dużo, dużo lepiej. Imho dynamiczne kolumny średnio się wbrew pozorom sprawdzają do takiego grania. Kumpel wybierał między Paradigm a Zensorami też do cięższego trochę grania, wybrał Zensory, Paradigm zbyt nachalne a przez to męczące.

Ale Zensor 1 to malutkie monitorki dobre jako surround do kina domowego a nie jako kolumna odsluchowa stereo ;)

Słucham Heavy Metalu, Hard Rocka, Thrash Metalu. Generalnie kolumny nie mogą sypać wyższą średnicą bo na złych realizacjach będzie jazgot.

Miałem Klipsch r26, rp 260, Paradigm 9v7 w 18m2. Jednym słowem tragedia w Metalu. Dźwięk dobry na 20 minut, a później krwotok z uszu.

Obecnie mam podstawki Dynaudio Emit M20 z Naim 5si. W końcu metal gra jak powinien. Takiego dociążenia nie miałem z tych większych kolumn co wymieniłem. Nie wspominając już o barwie dźwięku. Nic się nie gubi, nie ostrzy, nie suszy. Jest power i drive. Basu sporo.

Zensorów nie słyszałem , ale chciałem tutaj tylko zauważyć, że właśnie często polecane kolumny do metalu jak Klipsch czy Paradigm {mowa o kolumnach do 4-5k} to dla mnie absolutnie nie ten kierunek. A ja gram na Dynaudio, niektórych to może dziwić, ale jednak i co najlepsze Metal brzmi jak Metal a nie jak smerfne hity ;)

No wlasnie na klipschu czy paradigmie jest ogien ale to po chwili staje sie meczace. Oczywiscie nie wykluczam ze sa zwolennicy takiego przekazu ale ja do nich nie naleze. Tylko ze w przypadku tych firm raczej nie wysoka srednica jest klopotliwa a bardzo krzykliwy gwizdek. Klipsch z tuby sypie konkretnie a paradigm znowu ma ma spora gorke w okolicy 15khz. Fajne brzmienie i zabawa ale na pol godziny

Jak sie trafi cos w okolicy to bede wiedzial na co podczas odsluchow zwrocic uwage. A teraz puscilem Skyharbor i mam wrazenie, ze lepiej niz Monitor Audio MR4 to juz grac nie moze, wiec nie pali sie.

Dynaudio i Dali to podobne granie?

Jak chcesz coś po cieplejszej stronie do metalu to zobacz na Elac Debut f6 (mniejszych z serii debut nie polecam) albo FS 77 (te maleństwa dają czadu). Też świetnie w klasyce rocka się sprawdzają.

Szymek, raczej nie. Dali zazwyczaj ma wyeksponowane skraje pasma, ale w kulturalny i przyjemny sposób. Chyba że ustawimy je tak jak zaleca producent prosto do scian a nie skrecając na sluchacza wtedy góra ładnie wyrównuje sie ze średnica, moze delikatnie wychodzi przed szereg, bas zawsze maja podbity. Dynaudio grają równiej, dostojniej, spokojniej z bogatym basem ale mniejsza ogólna dynamika

Widze ze obecnie dobre ceny sa na Marantza PM 7005. Panowie jak to zagralo by z moimi Dali zensor 7 w stosunku do obecnej Yamahy as 701?

Z całym szacunkiem dla Dynaudio, ale to nie są kolumny do takiego łojenia Sepultura jeszcze się odnajduje w tym gęstym ciepełku z ograniczoną dynamiką... ale Metallica i Slayer słabo...

Co innego Rush, a już Megadeath z bogatymi aranżacjami i obszernymi wysokimi to pełnia szczęścia.

Motorhead też jest ok.

Nie to że jest źle ale to ocieplenie nie pasuje jakoś... dziwnie to opisać.. trzeba usłyszeć.

Rozumiem o czym napisałeś Andrzeju, czyli lepszym wyborem będzie Dali, dużym minus dla Dynek jest to, że cicho grają słabo.

Tylko czy połączenie Dali z Yamaha nie da nam zbyt męczącej góry?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

No dynki sa spokojne dlatego trzeba je laczyc z szybka elektronika.

Co do Dali, one maja bogata gore ale nie jest to gora ostra z racji tekstylnego gwizdka. Ja mam dali bez wstegi z Yamaha i gory jest w sam raz a napewno nie jest ona w zadnym wypadku meczaca. Jak kupowac Yamahe to tylko 701 bo 501 ma wycofany srodek i tam ta gora naprawde lubi sypac. 701 jest rowniejsza a i sama gore ma troszke delikatniejsza.

Ale z drugiej strony wszystko zalezy od gustu. Tak jak pisalem wvzesniej, z racji masteringu obecnych plyt wole jednak cieple kolumny. Niech troche rownowaza sie te cechy bo ostre granie + ostre kolumny to moze byc juz przesada. Sam sluchalem mojej Yamahy z dynamicznymi kolumnami "do metalu" w stylu Paradigma, Klipscha czy Focala. Ok jest ogien i emocje, sciany sie ruszaja czujemy sie jak na koncercie Slayera ale to jest fajne na 30 min.

Ciekawosta.. Dzis sprawdzilem czy yamaha gra inaczej w zaleznosci od ustawienia selektora imledancji. Okazalo sie ze tak, pelny power ma na ustawieniu 4 ohm. Przy ustawieniu 6ohm tak jakby grala na zaciagnietym recznym, szczegolnie traci miecho na basie. One sa z fabryki ustawiane na 6ohm i przez to podczas odsluchow sama strzela sobie troche w kolano bo zadko kto raczej przestawia ten przelacznik.

Napisano wczoraj, 21:29

Z całym szacunkiem dla Dynaudio, ale to nie są kolumny do takiego łojenia Sepultura jeszcze się odnajduje w tym gęstym ciepełku z ograniczoną dynamiką... ale Metallica i Slayer słabo...

Co innego Rush, a już Megadeath z bogatymi aranżacjami i obszernymi wysokimi to pełnia szczęścia.

Troszkę się tutaj pogubiłem. Piszesz , że Metallica i Slayer jest słabo , a Megadeath super. Przecież Slayer i Megadeath to ten sam gatunek muzyczny - Thrash Metal, Pierwsze płyty zespołu Metallica też można pod to podciągnąć więc nie rozumiem troszkę.

Ja słucham Thrash Metalu na Dynaudio Emit M20 , przykładowe zespoły - Sodom, Slayer, Megadeath, Testament, Destruction, Kreator, Exciter i wszystko jest elegancko. Mało tego ja tych kolumn używam głównie do takiej muzyki.

Testował ktoś może Dynki Emit 20 w takich rytmach i w mocnej elektronice?

Jeśli chodzi Ci o Metal to tak , słucham na nich non stop - Speed, Heavy, Thrash, Power, Sympohony, Doom Metal itp. Nie słucham jedynie Death i Black Metalu, ale tego ogólnie nie słucham.

Passion, a co myślisz o tych Emitach jeśli chodzi o ciche nocne słuchanie?

Jakiś czas temu miałem okazję testować je w salonie, pięknie grały jak się dało trochę do pieca, ale przy niskim poziomie głośności ten dźwięk był taki płaski bez życia.

Chciałem sobie je sprawić do sypialni, także głośniejsze granie odpada.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.