Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa subwoofer'a na głośnikach STX

Piotr81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem początkującym, a raczej raczkującym osobnikiem w dziedzinie akustyki. Chciałbym zbudować subwoofer na głośnikach STX W.18.180.16.FCX_v2.

Producent zaleca obudowę 20l i strojeniem 40Hz. Może moje pytanie będzie nie na miejscu, ale niestety od tego muszę zacząć. Czy w przypadku montażu swych głośników w jednej obudowie wymagagane jest zwiększenie objętości?

Zacząłem od:

Chciałbym 40l

Fb 37Hz

Otwór bass reflex 2x 50mmx179mm

Proszę szanownych forumowiczów o wsparcie.

Pozdrawiam

Piotra

Słaby pomysł zarówno co do kosztów - 420 plus dostawa jak i efektów, szczególnie przy dwóch

za cienkich tunelach BR do tych głośników.

Dużo lepszym byłby na jednym głośniku z tej samej stajni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena niższa objętość podobna, ale powierzchnia membrany czy wychylenie nieporównywalne,

a o takim drobiazgu, jak Fs to już w ogóle nie ma co pisać ...aha - Ohmów też 8 ...

Chyba, że masz już W18 kupione, to trzeba zmienić BR na przynajmniej ok 80 mm za to na jeden.

Ale może ktoś się wypowie, kto robił suba na tych głośnikach.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

witam,

dziękuję za info.

niestety ale mam je kupione w wyniku błędu przy pierwotnym zamówieniu głośników do robionych wcześniej monitorów (kupiłem 16ohm zamiast 8ohm). nie miałem możliwości zwrotu więc chcę je wykorzystać.

kolejny projekt będzie oparty na przetworniki, który wskazałeś.

w aktualnym projekcie dam większy pojedyńczy tunel. podstawie do symulatora i dam znać jak będę miał pytania.

dziękuję za pomoc i opinie

Polecam coś takiego:

Ukryta Zawartość

ma wymagane pole przekroju i spory zakres regulacji długości.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy w przypadku montażu swych głośników w jednej obudowie wymagagane jest zwiększenie objętości?

Dokładnie- jak dasz je standardowo, obudowa ma być 2x większa, jak w push-pull, 2x mniejsza jak dla pojedynczego głośnika. Odpal WinIsd, wklep parametry swojego głośnika i symulacja wszystko Ci pokaże.

Nie żałuj średnicy bass-reflexu, nie może być zbyt mały. Możesz zrobić szczelinowy- w WinIsd też jest możliwość jego zasymulowania.

Reasumując - dwa głośniki w jednej skrzyni to litraż zalecany do jednego razy dwa, ale margines na pewno jest.

Czyli mniej, niż 70 litrów raczej nie powinno być, albo zmieniamy strojenie w górę, ale to bez sensu.

Lepiej powiększyć litraż, a stroić niżej.

Teoretycznie tak, w praktyce- nie zawsze.

Podam przykład Tonsilowskiej Sonaty- stary, ale bardzo wyraźny. Były dwie konstrukcje, na tych samych głośnikach niskotonowych: Sonata120 (pierwsze oznaczenie, później zmienili na chyba 200) i pokrewna konstrukcja robiona dla Denona, lecz w skrzyni zmniejszonej o 1/3 objętości. Denon grał świetnie, z wykopem, Sonata muczała jak krowa, a uderzenia basu prawie nie było. Co z tego, ze w Sonacie zjechano ok 10Hz w stosunku do Denona, jak nie dało się tego słuchać?

Tu jest trochę inna sytuacja, bo w subwooferze trzeba nisko zejść, ale można zawczasu wybrać objętość skrzyni i średnicę rury lub dostroić jej długość, jednak nie warto poświęcać wykopu na rzecz jak najniższego zejścia, jak to zrobił Tonsil, nadmiernie powiększając skrzynię i strojąc b-r absurdanie nisko, w dodatku krótką rurką o śmiesznie małej średnicy.

ja mam dokładnie 36l i dwa porty bass reflex 50mm.

stroje w zakresie 37 - 40Hz.

obudowa z drewna bukowego 35mm ścianka aby nie było żadnych niepożądanych rezonansow. chciałbym aby dół był dynamiczny i pełny, a nie dudniący.

Sorry Panowie i dzięki za interwencję

źle doczytałem, nie dzieląc na dwa, a powinno być 16 x 2 litrów to 32,

a żeby obniżyć strojenie to 40 + litrów mogłoby być strojone jeszcze niżej - może bliżej Fs.

Dobrze, że ktoś to zweryfikował, ale jednocześnie prowadziłem inny temat.

Objętość dobra, ale BR zbyt małe i raczej pojedynczy właśnie żeby uniknąć dudnienia.

Symulacja może wychodzić z podbiciem, ale pewnie o to chodzi ...

A ściankę przednią 37 mm to ja mam w monitorze na jednym 8"...;-)

Niestety, ale nie mogę znaleźć nigdzie portu 80mm. Czy waszym zdaniem 68mmx220mm lub 100mmx197mm berzib ok?

Fi68 moim zdaniem trochę mały, a z kolei fi100 to boje się ze będzie za duży.

Poradźcie prosze

Im większa srednica, tym musi być dłuższy, by zachować tę samą częstotliwość strojenia obudowy.

Z kolei z długością nie ma problemu- możesz przecież przedłużyć rurę. Gdy potrzebowałem fi 80 dł 240, kupiłem 2szt po 120mm i po zamontowaniu w obudowie części zewnetrznej, wcisnąłem na nią dopasowaną rurkę z kartonu, a do niej drugą część- w ten sposób oprócz długości, zalatwilem za jednym razem profilowanie z obu stron bassreflexu.

68x220mm w ostateczności może być, choć program ostrzega o zbyt dużej prędkości przepływu powietrza. Zamontowanie go z tyłu obudowy i wyprofilowanie obu końców powinno pomóc.

Jak robiłem kiedyś BR od dołu, nie mając średnicy zastosowałem PCV 75 mm, ale w Twoim

przypadku to chyba też zbyt mało, bo to też tylko 70 mm otwór.

Nie wiem, czy to będzie widoczne, jeśli nie to może coś takiego:

Ukryta Zawartość

i po odjęciu ścianek pozostaje 79 mm a to wystarczy.

Jeśli będzie widoczny, to raczej odpada ze względu na kontrowersyjny design ;-))

Widziałem na Youtube kiedyś kolesia, co opalarką ukształtował wylot na piękny kielich

z płaskim kołnierzem, ale to pracochłonne.

Optimum to chyba będzie dwa, ale o łącznej powierzchni ok 50 cm2

Ukryta Zawartość

W katalogu Jantzena nie ma nic większego, niż fi 68 i to od szerszej strony :-(

Serio macie problem z rurką?

Przecież wystarczy zastosować ładny wylot, a reszta "zrobi się sama". Sam miałem okazję oglądać skrzynię bardzo nisko strojoną rurą fi 100, która ledwie przechodziła przez ścianę- wewnątrz obudowy był na kolnierzu rury przyklejony giętki przewód z tworzywa, zwinięty w obudowie i mocowany do wewn. wzmocnień, żeby nie drgał i się nie odzywał. Duża średnica załatwiła problem prędkości powietrza, a z długością można sobie poradzić, tylko obliczając obudowę doliczyć trzeba objętość kanału b-r.

Kolego Piotr81- skąd jesteś? Mam porzucony projekt- obudowa 41,5l b-r szczelinowy, strojony na 35Hz, na 2 głośniki po bokach skrzynki, z wydzieloną komorą na elektronikę. Chcesz? Zadzwoń lub pisz PW.

Kolego Piotr81- skąd jesteś? Mam porzucony projekt- obudowa 41,5l b-r szczelinowy, strojony na 35Hz, na 2 głośniki po bokach skrzynki, z wydzieloną komorą na elektronikę. Chcesz? Zadzwoń lub pisz PW.

Ja jestem z okolic Poznania. Jaka cena za skrzynke?

Jeśli fi 100, które znalazłem u Jantzena ( dzięki innej przeglądarce ) to długość tunelu

byłaby raczej około 30 cm, a nie 20, co wcale nie jest aż tak dużo ...;-)

Skrzynka @porlick będzie akurat jeśli ma jeszcze otwory przydatne do tych 18",

tyle, że strojenie trzeba trochę podwyższyć.

Powodzenia.

Chciałbym poprosić o ocenę. Fotki w załączeniu.

Na dzień dzisiejszy brakuje ściany tylnej ponieważ czekam na zamówiony wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

post-70654-0-42747500-1521987257_thumb.jpg

post-70654-0-78490300-1521987268_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda bardzo estetycznie, jednak ja dałbym drugi kanał br z odpowiednio przedłużonym rurkami dla zachowania częstotliwości rezonansu. Zmniejszyloby to prędkość przepływu powietrza w kanałach. Jeśli rurki by wypadły zbyt dlugie, można zastosować kolanka 90°.

Wygląda bardzo estetycznie, jednak ja dałbym drugi kanał br z odpowiednio przedłużonym rurkami dla zachowania częstotliwości rezonansu. Zmniejszyloby to prędkość przepływu powietrza w kanałach. Jeśli rurki by wypadły zbyt dlugie, można zastosować kolanka 90°.

Kanał jest średnicy 80mm i długości 432mm - taką średnicę pierwotnie mi doradzano w przedmiotowym poście.

Jesteś przekonany aby dołożyć drugi?

Chciałbym poprosić o ocenę. Fotki w załączeniu.

Na dzień dzisiejszy brakuje ściany tylnej ponieważ czekam na zamówiony wzmacniacz.

Super wygląda. Czy to drewno i czy sub będzie do samochodu ?

Na 40Hz

Wydaje się ok. Kanał i tak wychodzi b. długi, więc podwójny to już prawie linia transmisyjna ;-)

Mam tylko nadzieję, ze nie będzie słychać turbulencji.

właśnie do tych monitorów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.