Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawnie napisać recenzję sprzętu audio :)

Roxi

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się ostatnio nad tym zagadnieniem :)

Zakładając, że chcemy w miarę wyczerpujący sposób opisać jakiś sprzęt, to jakie informacje powinniśmy zawrzeć.

Interesują mnie przede wszystkim kolumny i wzmacniacz.

Często recenzenci odwołują się do konkretnych płyt itd. Pewnie jest to najbardziej obrazowe, ale nie zawsze znamy tą płytę.

Czasem coś tam się słucha i aby nie ograniczyć się do uwag w stylu bas, wysokie tony i średnia, to...

Reasumując, jakie elementy powinna zawierać wyczerpująca audio recenzja. Liczę na kreatywny udział Kolegów w temacie:)

Do konkursu się szykujesz?

:)

A. Szeptany marketing

B. Trolling

C. Konkurs

D. Płatny blog branżowy

E. Amatorska recenzja

Hehe... wybierz co Ci najbardziej pasuje :)

To jest pytanie na serio Jacuś :) Na pewno masz coś do powiedzenia w temacie, bo chyba sam chcesz się zawsze jak najwięcej dowiedzieć. Nie zmuszaj mnie do bardziej radykalnych działań :)

Często recenzenci odwołują się do konkretnych płyt

I to jest jedyny element recenzji oprócz śmiechu, który mnie interesuje w przypadku opisów voodoo audio.

Dawaj tych płyt jak najwiecej cokolwiek napiszesz.

Powinno być dużo frazesów typu: opad szczęki, wciąga nosem, kładzie na łopatki, miażdży oraz odpowiednie epitety : aksamitny / perłowy/ jedwabny / fizjologiczny / fakturowany / schodzący do podziemi itd. Poczytaj poezje Leśmiana i złóż całość do kupy.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

To już pierwszy wniosek :) Może uda nam się wypracować jakiś schemat. Jestem pewny, że jak pan Pacuła zabiera się za jakiś opis, to jednak ma jakąś listę obowiązkową punktów które niezależnie od fantazji koniecznie chce zawrzeć :) w końcu każdy z nas coś tam testuje i oczekuje, a reszta gawędzi oczekuje, że dowie się czegoś interesującego z wiarygodnego i źródła :)

Załóżmy, że mowa wyłącznie o rzetelnych recenzjach. To, że są też inne to już wiemy.

Wszyscy chcemy czytać wartościowe opisy. Potrzebują ich tam samo handlowcy jak i odbiorcy :)

Nie pitol.

Wiesz, kiedy zdałem sobie sprawę, że to oszustwo jest wielgachne? I nagminnie nam - potencjalnym kretynom - sprzedają duperele?

Ano, wtedy, gdy w pewnym piśmie porównywał jeden z (uważaj!) tym samym idiotą

Marantza z Philipsem.

Nie zapomnę pierdół,jakie i mnie starali się wmówić.

A później była recenzja tych samych (?) o płycie U2.

Ale ja już stary jestem i zgorzkniały...

A! Ta recenzja - to tak sporo temu....

Dobra recenzja zazwyczaj powinna zawierac:

1. Zdjecia produktu, takze srodka,

2. Budowe i uzyte elemnty, zastosowane rozwiazania,

3. Pomiary

4. Sprzet towarzyszacy i pokoj, krotki opis,

5. Subiektywne wrazenia odsluchowe.

Tak wiec, jak widac jest to sporo pracy. Co kto jest w stanie sie dowiedziec z recenzji to juz inna sprawa.

Tak wiec, jak widac jest to sporo pracy. Co kto jest w stanie sie dowiedziec z recenzji to juz inna sprawa.

Tak z pewnością powinna wyglądać profesjonalna recenzja. Często jednak zarówno pomiary jak i wnętrze środka są pomijane.

Nie ma na tej ziemi człeka co by sie w konia nie dało zrobić. Także luz i przymróżenie oka dla tej twórczości recenzentów.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Roxy nie zapomnij o gwiazdkach i kategoriach 1. Kat. Hi-end (koperta była bardzo ciężka) 2. Kat. B (dystrybutor zapłacił tyle na ile go było w danej chwili stać) 3. Kat. C (uiszczono standardową opłatę za recenzję).

-Salva Mea-

Roxy nie zapomnij o gwiazdkach i kategoriach 1. Kat. Hi-end (koperta była bardzo ciężka) 2. Kat. B (dystrybutor zapłacił tyle na ile go było w danej chwili stać) 3. Kat. C (uiszczono standardową opłatę za recenzję).

Trzeba jednak założyć, że większość recenzji jest rzetelna. Podobnie jak na forum jednak to co piszemy jest uczciwe i zgodne z prawdą. Inna sprawa, że recenzent zawsze w subiektywny sposób może eksponować lub pominąć wybrane mocne lub słabe strony w zależności od intencji.

Kolumny. Nieważne, jaki model. Dawno temu.

I tak:

W jednym piśmidle:

"Znakomicie! Głośnik przypięty spinkami".

A w drugim:

"Fe! Spinki. Powinni przylutować".

Co pod rozwagę Miłym Kolegom ofiaruję!

Jestem pewny, że jak pan Pacuła zabiera się za jakiś opis, to jednak ma jakąś listę obowiązkową punktów które niezależnie od fantazji koniecznie chce zawrzeć :)

Moze i jakas liste ma, ale jak mozna w miare wlasciwie zorientowac sie co do tego jak tak naprawde kolumny graja i na co je stac, jesli testuje sie w malym pokoiku, a na dodatek kolumny stoja bliziutko sciany (tej za kolumnami), co - jak wiemy - powoduje splaszczenie dzwieku. Sam przeprowadzalem u siebie i u kolegi (maly pokoik) takie testy dotyczace wplywu odleglosci kolumn od sciany za nimi. Kolumny mocno odsuniete od sciany ( u siebie mam 1,6 m liczac do tylnych scian kolumn) - wyrazna gradacja planow w glob, pozorne zrodla dzwieku slychac w roznej odleglosci od siebie, wrazenie przestrzeni. Kolumny przy scianie - dzwiek zupelnie plaski, bez zadnej gradacji, zachowana jest tylko stereofonia w plaszczyznie poziomej miedzy kolumnami.

Zamówiona, płatna recenzja jest rzetelna? W stosunku do kogo???

Włodek.

Władek, bardzo mnie teraz zasmuciłeś :(

Chcesz powiedzieć, że te recenzje zamieszczane przez np Frantz'a i publikowane na AS są w jakiś sposób nierzetelne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Alez jak najbardziej są. Jak każdy wykonawca przyjmujący zlecenie za które otrzymuje honorarium recenzent swą pracę winien wykonać rzetelnie w stosunku do zleceniodawcy. Jeśli zleceniodawcą nie jest sam producent czy dystrybutor recenzowanego urządzenia, ani nikt kto z promowania danej marki czerpie korzyści, to taka recenzja dla niezależnego portalu audio może być jak najbardziej neutralna i rzetelna z prawdziwą subiektywną oceną recenzenta.

Czy może w Polsce jest inaczej ni w reszcie Świata???

Stąd moje zapytanie w stosunku do kogo ma być rzetelna?

Włodek.

Masło maślane Panie Włodku z tą niezależnością ;-)

Cóż, tak to już jest z niezależnością w ogóle :-))

A w relacjach klient/zleceniodawca - wykonawca, MUSI występować zależność. Kto twierdzi inaczej, zwyczajnie przekłamuje rzeczywistość.

Włodek.

Z tego wniosek, że forowicze winni zrzucić się na recenzentów. Wtedy też mieliby pełne prawo utyskiwać na nich :))))))

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Z tego wniosek, że forowicze winni zrzucić się na recenzentów. Wtedy też mieliby pełne prawo utyskiwać na nich :))))))

Podoba mi się takie rozwiązanie. Zresztą już kiedyś o nim pisałem. AS ma wszystkie atuty aby to zrealizować.

Być może jednek czymś innym jest profesjonalna recenzja, a powiedzmy prezentacja produktu.

Osobiście lubię przeglądać takie rzeczy na YT. Mam wrażenie, że nasza branża trochę niedocenia tematu :)

Niemcy jak zwykle wiedzą jak się za coś zabrać...

Ukryta Zawartość

... Kolumny mocno odsuniete od sciany ( u siebie mam 1,6 m liczac do tylnych scian kolumn) - wyrazna gradacja planow w glob, pozorne zrodla dzwieku slychac w roznej odleglosci od siebie, wrazenie przestrzeni. Kolumny przy scianie - dzwiek zupelnie plaski, bez zadnej gradacji, zachowana jest tylko stereofonia w plaszczyznie poziomej miedzy kolumnami.

Zgadzam się z Tobą Lutek :) Ten temat warunków odsłuchowych u W.P. był wielokrotnie poruszany.

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie zauważyć, że forumowicze maja prawo utyskiwać niejako z urzędu, ponieważ są strona w całym przedsięwzięciu. To własnie do nich kierowane są owe recenzje i marketing. Zatem chwalenie czy utyskiwanie, jest ich niezbywalnym prawem, bez dodatkowych nakładów finansowych.

Włodek.

Dobra recenzja zazwyczaj powinna zawierac:

1. Zdjecia produktu, takze srodka,

2. Budowe i uzyte elemnty, zastosowane rozwiazania,

3. Pomiary

4. Sprzet towarzyszacy i pokoj, krotki opis,

5. Subiektywne wrazenia odsluchowe.

Bardzo ważny punkt 4

nie zawsze ( w niektórych czasopismach brany pod uwagę )

no i głos zabrała najbardziej obiektywna i sprawiedliwa strona układu - producent, dystrybutor, recenzent/bloger

Poproszę jedną śliwkę w czekoladzie!

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

punkt 4. bywa rozbudowany do granic absurdu (a nic o pokoju i akustyce), patrz np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMO, aby wiedzieć jak powinna wyglądać recenzja sprzętu audio należy sięgnąć do recenzji z lat 70-80-tych XXw. zamieszczonych w Gramophone albo Stereophile,

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.