Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw z najlepszą sceną w budżecie do 7tys.

KrzKra

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Zmieniły mi się priorytety. Aktualnie najważniejsze dla mnie jest wytwarzanie jak najobszerniejszej, najdokładniejszej sceny. Chcę aby zestaw(kolumny i wzmacniacz) robiły to na bardzo wysokim poziomie. Oczywiście jak na ten budżet. Instrumenty powinny mieć swoje określone miejsce z wyraźnymi konturami. Lubię dużo dużo powietrza. Ilość detali jest na drugim miejscu(choć również ważna). Wolę lepszą scenę kosztem np nierównego pasma. Poza tym brzmienie powinno być z mniejszą lub większą nutą emocji, szaleństwa. Muzyka jakiej słucham to blues-rock, hard rock i lubie gdy coś się dzieje. Dlatego zacząłem interesować się kolumnami Tannoy revolution xt 6f. Piszą, że dzięki tej budowie głośników scena jak na ten budżet jest wyśmienita. Myślałem o wzmacniaczu Primaluna Prologue One na KT88. Tak - skłaniam się głównie ku lampie. Niestety pojawia się bardzo rzadko. Czy macie jakąś alternatywę dla Tannoy i Primaluny?

Słuchałeś już tych Tannoyów ze swoim repertuarem ? Bo wydaje mi się że szybko zrezygnujesz.

Jeśli chodzi o lampę to posłuchaj i poczytaj o Yaqine 100 , Fezz Audio Silver Luna odpuść bo dźwięk chudy i suchy.( wyprzedam myśli )

Jeśli chodzi o kolumny to przyjrzyj się Focal Aria - Focal + Lampa prawie zawsze powoduje uśmiech na twarzy , szczególnie w rockowych kawałkach.

Słuchałeś już tych Tannoyów ze swoim repertuarem ? Bo wydaje mi się że szybko zrezygnujesz.

Jeśli chodzi o lampę to posłuchaj i poczytaj o Yaqine 100 , Fezz Audio Silver Luna odpuść bo dźwięk chudy i suchy.( wyprzedam myśli )

Jeśli chodzi o kolumny to przyjrzyj się Focal Aria - Focal + Lampa prawie zawsze powoduje uśmiech na twarzy , szczególnie w rockowych kawałkach.

Jaki dokładnie model Arii masz na myśli? Mało jest mieszczących się w moim budżecie.

Proponuję posłuchać wzmacniacza lampowego Yaqin MS-30L (https://www.q21.pl/yaqin-ms-30l.html) w połączeniu z kolumnami Kef Q750 (https://www.q21.pl/kef-q750.html), ewentualnie System Audio Saxo 40 (https://www.q21.pl/system-audio-saxo-40.html). W przypadku Tannoy znacznie lepszą opcją będzie model większy Revolution XT 8F (https://www.q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html). To bardziej dynamiczne, swobodne granie niż XT 6F.

W przypadku Focal rzeczywiście możemy zrobić ciekawy system, łącząc model Aria 906 (https://www.q21.pl/focal-aria-906.html) ze wzmacniaczem hybrydowym Vincent SV-500 (https://www.q21.pl/vincent-sv-500.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchu, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Poza wyżej wymienionymi rozwiązaniami, w naszym salonie znajdziesz dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gdybys zdecydował sie posłuchać Arii 906 to polecam połączyć je kablami Chord Epic Twin. Opad szczęki gwarantowany - niesamowicie szeroka scena i ponadprzeciętne rozmieszczenie instrumentów. Uwierzysz ze kable maja znaczenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jednym kurierem, a reszta na płyty albo pliki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gdybys zdecydował sie posłuchać Arii 906 to polecam połączyć je kablami Chord Epic Twin. Opad szczęki gwarantowany - niesamowicie szeroka scena i ponadprzeciętne rozmieszczenie instrumentów. Uwierzysz ze kable maja znaczenie

Ale to właśnie cechy Epic Twin scena stereofonia i nasycenie

Ty tak serio? W czym on będzie lepszy od np. Carnival Silverscreen? Wolę wydać 1000zł więcej na lampę i słyszeć poprawę, niż na audiovoodoo i wmawiać sobie, że jest lepiej(bo przecież wydałem całego tysiaka, to musi!!)

Padły tu propozycje Yaqinów: MC-30L oraz MC-100B. Myślałem też o lampiakach z tej firmy, ale nie wiedziałem, po które ewentualnie ruszyć na odsłuchy. Teraz już mniej więcej wiem. W takim razie pytanie... Czym one generalnie będą się różniły(grając na ori. lampach) i czy drugie pytanie: Na jakie lampy można zamienić oryginalne chińczyki by poprawić brzmienie? Czytałem, że Yaqiny w zasadzie wszystkie można w ten sposób ulepszyć. Czy dla mnie KT77 czy 88 to dobry wybór?

Tannoy będzie mial świetna scenę za tą cenę, jedna z najlepszych, ale do Twojej muzyki się nie nadaje. Kable... Naprawdę lepiej dołożyć do kolumn w tym budżecie niz pchać się w dość drogie kabelki.

Tannoy bym posłuchał, ale też Pmc 23 i proac d18. Ze wzmakow stare primare i30 czy leema pulse. Naim serii 5 też polecę.

Wieza STEREO Technics :)

Witam.

Postawił bym tu na Heco Aleva GT602 mocna scena, wysoka szczegółowość, na drugim miejscu KEF Q750 obudowa zamknięta, dobra dynamika.

Do tego wzmacniacz, polecał bym NAD'a dysponuje dużą głębią przez co scena jest naprawdę pełna, inną opcją jest Atoll gdzie scena jest dosyć bezpośrednia i wysunięta na pierwszy plan.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Jeśli stawiasz na jak najlepszą scenę to znaczy, że chcesz jak najlepszy głośnik wysokotonowy. Jeśli chcesz jak najlepszy głośnik wysokotonowy to chcesz monitory podstawkowe a nie podłogówki. Pytanie tylko, czy aby na pewno chcesz monitory podstawkowe?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Jeśli chcesz jak najlepszy głośnik wysokotonowy to chcesz monitory podstawkowe a nie podłogówki.

Popieram. W danym budżecie polecam rozejrzeć się za dobrymi monitorami

Dzień dobry. Zmieniły mi się priorytety. Aktualnie najważniejsze dla mnie jest wytwarzanie jak najobszerniejszej, najdokładniejszej sceny. Chcę aby zestaw(kolumny i wzmacniacz) robiły to na bardzo wysokim poziomie. Oczywiście jak na ten budżet. Instrumenty powinny mieć swoje określone miejsce z wyraźnymi konturami. Lubię dużo dużo powietrza. Ilość detali jest na drugim miejscu(choć również ważna). Wolę lepszą scenę kosztem np nierównego pasma. Poza tym brzmienie powinno być z mniejszą lub większą nutą emocji, szaleństwa. Muzyka jakiej słucham to blues-rock, hard rock i lubie gdy coś się dzieje. Dlatego zacząłem interesować się kolumnami Tannoy revolution xt 6f. Piszą, że dzięki tej budowie głośników scena jak na ten budżet jest wyśmienita. Myślałem o wzmacniaczu Primaluna Prologue One na KT88. Tak - skłaniam się głównie ku lampie. Niestety pojawia się bardzo rzadko. Czy macie jakąś alternatywę dla Tannoy i Primaluny?

Radze muzykalnosci na rzecz sceny nie odpuszczac. Scena robi wrazenie i daje efekt ale nie angazuje na dluzsza mete. Muzyka moze sie nudzic. Bedzie przerzucanie repertuaru i wsluchowanie sie w rozmieszczenie instrumentow zamiast sluchanie muzyki. Moim zdaniem najpierw powinny z odsluchu plynac emocje , a dopiero potem bez ich utraty powinno sie dbac o detal w miare dostepnego budzetu.

Ja bym polecil diapason ares.

Wszystkie kolumny tej marki to naturalnosc, muzykalnosc i scena na ile budzet pozwala. Glosnik odpowiedzialny za niskie i srednie tony podlaczony jest bezposrednio do wzmaka, omijajac zwrotnice. Dzieki temu otrzymujemy m.in.lepsze zgranie kolumn i precyzyjniejsza scene.

Radze muzykalnosci na rzecz sceny nie odpuszczac

Może niejasno się wyraziłem. Nie rezygnuję z muzykalności całkowicie i nie przerzucam całego ciężaru na scenę. Napisałem, że jest to również ważne. Po prostu jeśli mam załóżmy 50% muzykalności i 50% sceny, to wolę mieć 40% muzykalności i 60% sceny. Nie wiem czy to dobry przykład, ale jedyny jaki mi teraz przychodzi do głowy. Jakość i szczegółowość jest dla mnie bardzo istotna, bo wiem jakie jest brzmienie bez tego. To nie jest budżet 1000zł, że muszę prawie całkowicie rezygnować z przejrzystości. W budżecie 4000 chciał, nie chciał - będzie fajna przejrzystość :) Ale na pewno rozejrzę się za Diapason Ares.

Jeśli stawiasz na jak najlepszą scenę to znaczy, że chcesz jak najlepszy głośnik wysokotonowy. Jeśli chcesz jak najlepszy głośnik wysokotonowy to chcesz monitory podstawkowe a nie podłogówki. Pytanie tylko, czy aby na pewno chcesz monitory podstawkowe?

Jestem w stanie poświęcić niskie basy dla sceny, ale nie na tyle, żeby nie czuć przyjemności ze słuchania kontrabasu. Chciałbym znaleźć jakiś kompromis :)

Może niejasno się wyraziłem. Nie rezygnuję z muzykalności całkowicie i nie przerzucam całego ciężaru na scenę. Napisałem, że jest to również ważne. Po prostu jeśli mam załóżmy 50% muzykalności i 50% sceny, to wolę mieć 40% muzykalności i 60% sceny. Nie wiem czy to dobry przykład, ale jedyny jaki mi teraz przychodzi do głowy. Jakość i szczegółowość jest dla mnie bardzo istotna, bo wiem jakie jest brzmienie bez tego. To nie jest budżet 1000zł, że muszę prawie całkowicie rezygnować z przejrzystości. W budżecie 4000 chciał, nie chciał - będzie fajna przejrzystość :) Ale na pewno rozejrzę się za Diapason Ares.

Jestem w stanie poświęcić niskie basy dla sceny, ale nie na tyle, żeby nie czuć przyjemności ze słuchania kontrabasu. Chciałbym znaleźć jakiś kompromis :)

Nodmiemie Ci, ze przeszedlem z podlogowek tannoy precision 6.2 na rzecz momitorow diapasona. Co prawda te monitory sa dwa razy drozsze niz ta podlogowa tannoya ale juz model diapason karis podczas odsluchu zaprezentowal taka scene, barwe, muzykalnosc i nie odczulem dyskomfortu na basie, ze wiedzialem, ze ide w monitory. Odsluch byl w 50m2 w salonie, a w domu mam 20m2.

Nodmiemie Ci, ze przeszedlem z podlogowek tannoy precision 6.2 na rzecz momitorow diapasona. Co prawda te monitory sa dwa razy drozsze niz ta podlogowa tannoya ale juz model diapason karis podczas odsluchu zaprezentowal taka scene, barwe, muzykalnosc i nie odczulem dyskomfortu na basie, ze wiedzialem, ze ide w monitory. Odsluch byl w 50m2 w salonie, a w domu mam 20m2.

Może w przyszłości, ale niestety nie stać mnie, by wyłożyć 10 tysi na kolumny :)

Może w przyszłości, ale niestety nie stać mnie, by wyłożyć 10 tysi na kolumny :)

Tu chodzilo o, fakt przejscia na monitory. Nie o to, ze masz model za 10 tys brac pod.uwage. :)

Najniższa struna kontrabasu to okolice 40Hz, więc duży monitor jak najbardziej ogarnie taki instrument. Zerknij na to, sekcja średnio wysoko tonowa to mały masterpiece

https://sklep.rms.pl/polk-audio-lsim703-lsim-703-audiofilskie-kolumny-podstawkowe-2szt

Recenzja:

http://sklep.rms.pl/img/product_media/4001-5000/test_lsim_av.pdf?iframe=true&width=1280&height=800

Lub wstęgę

https://sklep.rms.pl/monitor-audio-gold-100-gold100-kolumny-stereo-surround-2-szt

Najniższa struna kontrabasu to okolice 40Hz, więc duży monitor jak najbardziej ogarnie taki instrument. Zerknij na to, sekcja średnio wysoko tonowa to mały masterpiece

Ukryta Zawartość

Recenzja:

Ukryta Zawartość

Lub wstęgę

Ukryta Zawartość

Drogie RMS do cholerki jasnej, rzućcie mi proszę propozycje nieco tańszych kolumienek :) Niech będzie, że zwiększę budżet do 8500. Więc kolumny tak z 5000 i lampiak 3500 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

lub

3.

Ukryta Zawartość

Na twoim miejscu bym zamawiał i w weekend cieszył się muzyką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampa do monitorów to zły pomysł. Cherlawy prądowo wzmacniacz do kolumn podstawkowych to same problemy z wydajnością sprzętu. Może taki set?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale przecież jest kilka konstrukcji o mocy od 20-30 do nawet 50W. W droższych monitorach 88-90dB to nie jakiś kosmiczny wyczyn. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że nikt tu nie łączy lampy z podstawkowcami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampa do monitorów to zły pomysł

A to ciekawe...

Co powiesz o wzmacniaczu lampowym 10W i monitorze o skuteczności 84dB, że zestaw bez sensu?

Znam taki i wbrew logice dobrze gra. A to tylko przykład - powiedzmy bardziej skrajny.

Skuteczność nie jest tak ważnym wykładnikiem. Obciazenia jakie występują w kolumnach maja bardzo duze znaczenie najlepiej jak kolumna jest 11 ohm lub 15 ohm , wtedy nawet skuteczność rzedu 84 dB nie ma znaczenia

Co powiesz o wzmacniaczu lampowym 10W i monitorze o skuteczności 84dB, że zestaw bez sensu? Znam taki i wbrew logice dobrze gra.

Takie zdania nie mogą się obyć bez konkretów. Bo to rzeczywiście wbrew "logice".

Proste praktyczne założenie: na zwrotnicy kolumny tracimy ok. 25% mocy końcówki, potem ta sama zwrotnica niech na bas przydzieli 60% dostępnej mocy. Mamy...

4,5 W na pasmo niskotonowe.

W szczytowych dynamicznych momentach potrzeba jest 10 x więcej mocy niż przeciętnie. To daje poniżej 0,5 W.

Tak by wyszło, że uzyskujemy 84 dB z 1 W. Nawet ucho najbardziej liniowo słyszy przy wyższej głośności (skraje dociągają do środka pasma).

Czekam więc na te kolumny 84 dB, co zadziwiają piękną sceną (i wszechstronnością) ze wzmacniaczem 10 W.

Ale przecież jest kilka konstrukcji o mocy od 20-30 do nawet 50W. W droższych monitorach 88-90dB to nie jakiś kosmiczny wyczyn. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że nikt tu nie łączy lampy z podstawkowcami.

No to zerknijmy w te hiendy i ich skuteczności

TAD za 80k - 85dB

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2616-tad-compact-evolution-one

Sonus Faber za 60K - 84dB

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/433-sonus-faber-guarnieri-evolution

KEF R1 za 30k - 84dB

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2513-kef-reference-1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.