Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V650+ Eltax Liberty 5.0

Smaru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zastanawiam sie nad kupnem zestawu kina domowego w ROZSADNEJ cenie do pokoju o powierzchni 16m2 (choc musze byc przygotowany na powierzchnie do 25m2 bo szykuje sie zmiana mieszkania).

Zastanawiam sie i tak mysle i mysle... I na tym na razie sie konczy :(

Postanowilem wiec zasięgnac waszej opinii.

Narazie wymyslilem:

1) amplituner Yamaha RX-V650 (cena około 1700zł na allegro)

2) DVD jeszcze nie wiem ale np. Yamaha DVD-S550 (cena około 650zł na allegro)

3) zestaw głośników Eltax Liberty 5.0 (około 2000-2500zł). Co sadzicie na temat tych glosnikow?

4) Subwoofer Sub 9.11 - to jest subwoofer bazujący na głosniku tonsila GD 20/100) - (cena około 500zł) informacje na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Razem dałoby to około 5350zł. Czy ktos testowal sprzet o podobnej konfiguracji?? Poprosze o rady, moze ktos ma inne sensowniejsze propozycje? Sprzetu bede uzywal zarowno do muzyki, jaki i do ogladania filmow. Wiem ze to nie jest audiofilska konfiguracja prosze wiec rowniez o rade na temat okablowania adekwatnego do klasy tego sprzetu. Dla wszystkich najlepszw zyczenia swiateczne ale mam nadzieje ze odpowiecie jeszcze przed swietami :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13795-yamaha-rx-v650-eltax-liberty-50/

Nie chce nic sugerowac ale najlepiej posłuchaj 650 i 640 jak cos.I sie dowiesz czy naprawde warto dopłacic te 500zł :) i czy brzmienie bedzie lepsze zeby dopłacic te 500zł o ile nie gorsze(słuchałem) no chyba ze uzywane nie wchodzi w gre tylko nowe to zmienia postac rzeczy.A co do kolumn to niezłe skrzynki sa za te pieniadze.

Pozdr

P.S a co do suba to to kupisz jesli dopłacisz te 300zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja jako milosnik kody proponuje

1. amplituner Koda AV-600

2. dvd Koda 700 (ewentualnie cos innego)

3. kolumny Koda Harmony

4. sub SW-1211

calosc 4999 pln.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czesc elfan, to tylko moja propozycja jako milosnika kody. a oceny jak oceny, zawsze sa subiektywne. przynajmniej tu a forum. z doswiadczenia wiem, co koda potrafi, a takze co potrafi konkurencja w podobnych przedzialach cenowych. kazdy kupuje to, co jemu odpowiada.

elfan - faktycznie wole nowy sprzet - nie wiem czy jest tak wielka roznica w brzmieniu pomiedzy 650 a 640 - moge ci tylko narazie wierzyc na slowo - natomiast napewno przed zakupem odslucham jesli bede mial taka mozlwosc. co do subwoofera to nie wiem czy jest to tylko dudniacy tonsil, mysle ze duzo zalezy tez od obudowy, wzmacniacza i elektroniki a te nie sa produkcji tonsila - niestety nie ma mozliwosci zeby go odsluchac :( moze zdecyduje sie na kode - zobaczymy. do ampli i dvd kody jakos nie mam przekonania choc jesli kolega jest zadowolony to gratuluje.

co do eltax liberty 5.0 to moge teraz kupic nowki w cenie 2000zl i mysle ze to rozsadna cena biorac pod uwage produkty z tej polki

dziekuje za opinie i ponawiam pytanie o kabelki do tej konfiguracji

smaru

"do ampli i dvd kody jakos nie mam przekonania..."

a dlaczego nie masz przekonania do kody, bo brak etykietki typu yamaha, denon, onkyo, pioneer itp. czy jest jakis inny powod? sluchales ampli kody?

elfan. zgadza sie mam elektronike kody, ale jak juz mowilem wybieralem miedzy koda, yamaha 450 i denonem 1705 (bo to niby podobny przedzial cenowy) i wybor padla na 505. a co do kolumn kody to owszem mam 737 na tylach, bo za ta cene zal ich nie kupic. fronty to tdl rtl3.

tomek - nie sluchalem ampli kody natomiast mialem stycznosc z innymi, ktore wymieniles. nalepka nie jest wazna. chyba zle mnie zrozumiales - ja nie twierdze ze koda jest zla - podchodze jak do jeza bo zawsze kojarzylem ta marke z zestawami glosnikowymi a nie z amplami- ale nie omieszkam sprawdzic jak bede mial okazje.

Smaru.

Co do Liberty 5+ w zestawieniu z Yamaha to moim zdaniem jest bardzo dobrze. W dolnych rejestrach mozesz liczyc na szybkosc basu ale bez przesady z misistoscia co nie znaczy ze czegos brakuje. Jesli bedzie Ci malo miesa to sobie piasek wsypiesz i tooo dziaaaaala. Bardzo przyjemny i naturalny wokal jak dla mnie i wysokie tony nie beda Ci ciely uszu. Mozna tego zastawienia Yamaha+Liberty godzinami sluchac. Jest jeden minus. Mysle ze sa one za slabe na Yamahe. Po przekroczeniu pewnej mocy +5 po prostu juz nie daja rady, wiec proponuje kupic +7. I nie wiem skad ta cena kosmiczna za +5. Moj znajomy kupil je za 1200 zl, a sam mialem okazje kupic +7 za 1900zl, wiec nie daj sie nabic w bambuko poszperaj troche. Osobiscie do Yamahy wybralem sobie Koda NT306f. - te to jak trzeba graja naturalnie w stereo a jak trzeba to w kinie domowym mi pieklo (nawet bez suba) robia w pokoju (takze polecam). W kazdym razie mysle ze bylbys zadowolony i +5(uwazaj na moc), +7 jak i NT306f.

pozdrowienia

Dzieki za odpowiedz Piotr. Chodzilo mi o Eltax Liberty 5.0 - to chyba starsze kolumny od 5+ i jest to caly zestaw bez suba (do wyhaczenia w cenie okolo 2000zl) a nie tylko fronty. jesli chodzi o moc to nie mam zbyt duzego pokoju - w tej chwili okolo 16m2 (zagracony) a w przyszlosci gora 25m2 wiec nie wiem czy jest sens wstawiac jakies potezne kolumny przeznaczone chyba do wiekszych pomieszczen.

Nie slucham muzyki przesadnie glosno, potrzebuje zestawu do kina domowego o niezlym walnieciu gdy zachodzi potrzeba a w muzyce interesuje mnie cieply, miekki bas bez przesadnego dudnienia - myslalem wiec o dorzuceniu do tego zestawu subwofera Koda SW-100b. Co o tym sadzicie? Ponawiam pytanie o kable adekwatne do tego zestawu bo cos nikt mi nie odpowiada :(

smaru

" podchodze jak do jeza bo zawsze kojarzylem ta marke z zestawami glosnikowymi a nie z amplami"

ta sutuacja moze wynikac z tego, ze koda od niedawna raczy nasz polski rynek amplitunerami. ale juz w 2002 audio testowalo ampli kody. koda to rowniez wzmacniacze stereo i koncowki mocy. wystarczy wejsc na zagraniczne strony kody, by przekonac sie, ze koda to takze elektronika. do nas dociera maly procent tego, co produkuje koda. byc moze stad to kojarzenie kody li tylko z kolumnami. ale ok. ja proponuje odsluchac ampli kody, nic nie zaszkodzi.

tomek jedno co moge ci przyznac nawet bez odsluchu - cena 5000zł za caly twoj zestaw jest zajebiscie atrakcyjna. same glosniki z serii harmony kosztuja 4000zl a sa to chyba niezle glosniki a za 1000 wychodzi amplituner i dvd - mysle ze to bardzo kuszaca propozycja - szkoda ze nie mam gdzie odsluchac tej konfiguracji

nie tyle moj, co przeze mnie zaproponowany (he he). osobiscie uwazam ten zestaw za bardziej atrakcyjny od tego, ktory ty zaproponowales. nie ma sie co oszukiwac, nie znajdziesz lepszego zestawu za te pieniadze, chocby nie wiem co mowili fani yamahy, denona, pioneera, czy tez onkyo itp.

w zasadzie to nie jest moja ostateczna propozycja poniewaz "moj zestaw" na razie ewoluuje w mojej glowie, niczego nie wykluczam ani nie zachwalam, chcialem zasiegnac opinii i za kazda wypowiedz jestem wdzieczny bo wnosi cos nowego a nie mam w tej chwili mozliwosci odsluchu. Generalnie jednak zanim sie na cos zdecyduje postaram sie przede wszystkim odsluchac i to bedzie podstawa mojej decyzji a narazie zasiegam opinii tych ktorzy mieli mozliwosc testowania sprzetu. Na razie mam jakies pseudo kino w domu i na tym ciagne wiec sie nie pali, mozna zaczac na dwa sposoby albo caly zestaw od razu, albo na poczatek dobrej klasy amplituner i dvd oraz dwa bardzo dobre fronty a reszte pozniej. pozyjemy zobaczymy

• 5 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.