Skocz do zawartości
IGNORED

jaki szerokopasmowiec do lampy

piok

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

dojrzalem do zrobienia kolumn DIY do mojego wzmacniacza SE 2a3 (3,8 Wata). i teraz mam problem z wyborem przetwornika. wacham sie pomiedzy tymi modelami:

1. Nirvana audio Super 8 FERRITE

2. Dayton audio PS 220

3. Sonido SFR 200

4. Fostex FE206En

5. Seas FA22RCZ

ktos ma jakies doswiadczenie bo z parametrow i charakterystyk ciezko mi wybrac,

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/137908-jaki-szerokopasmowiec-do-lampy/

Granie z "szerokiego" jest charakterystyczne, sam głośnik nie gra, gra przede wszystkim obudowa. Nie wiem jak pozostałe ale Sondo w jakiejś z formowych obudów może być ciekawym wyborem (o ile ktoś lubi takie brzmienie). Sugeruję gdzieś posłuchać..

Artur

przede wszystkim to na początek warto zastanowić się gdzie mają być usta horna/linii transmisyjnej i jak takie kolumny możesz postawić a następnie głośnik . Dobrze wiedzieć gdzie jest główny mod pokoju i go wykorzystać.

hmm powiem ze na basie mi nie zalezy dlatego nie bede bawil sie w obudowy labiryntowe czy typu horn. i tak calosc bedzie dopalana subwooferem.

kazdy z tych glosnikow ma specyficzne parametry np.

nirvana ma najwiekszy wspolczynnik BL okolo 12Tm i tu chyba bedzie dzwiek mocno namacalny wrecz estradowy

dayton ma najwieksze xmax bo okolo 5mm i neodymowy magnes

sonido ma bardzo wyrownana charakterystyke

Sonido gra rozmytym dzwiękiem-plamami. Nie ma tej namacalności co audax hm.audax jak dla mnie ma też leprzą przestrzeń.

Do tego wstęga i pozamiatane.audax tańszy więc wstęge masz w cenie sonido. Góra będzie dużo lepsza. Jak masz ochote posłuchać zapraszam do siebie

Pozdrawiam

Sonido gra rozmytym dzwiękiem-plamami. Nie ma tej namacalności co audax hm.audax jak dla mnie ma też leprzą przestrzeń.

Do tego wstęga i pozamiatane.audax tańszy więc wstęge masz w cenie sonido. Góra będzie dużo lepsza. Jak masz ochote posłuchać zapraszam do siebie

Pozdrawiam

A słuchałeś Sonido w dedykowanym Hornie?,ja miałem Sonido na desce na początku z Tesla 15 i Foutekiem i jak włożyłem go do Horna,to decha poszła do śmieci:)

Miałem wersje swr 175 i faktycznie jak grały w obudowie to było inaczej namacalniej, ale z mniejszą przestrzenią.

W hornie nie niesłuchałem. I chętnie rzuciłbym uchem w takim chornie. Szczególnie w najleprzej wersji. Ale dla mnie audax i tak jest leprzy. Prawdziwszy, oczywiście moim zdaniem. Wszystko kwestia gustu i upodobania. Please fotke jak to u Ciebie wygląda

Pozdro

Ja mam projekt Horn2 ze strony Sonido,wykonany przez Marko 3T z małymi jego modami,głośnik sfr175 i gra to bardzo naturalnie,ważne są kable,próbowałem kombinować z górą na początku dodając Founteka,ale zszycie go z Sonido nie naruszając barwy szerokopasmowca graniczy z cudem.

Kable o tak.U mnie najlepiej sprawdziły się jentzeny solid 0.5 z solidami było najwięcej muzyki i dynamiki.Barwa też najleprza. Ale ...ja nie mam lampy tylko samo pre lampowe. A to potrzebuje sonido

....moim zdaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.