Skocz do zawartości
IGNORED

W obudowach zamknietych

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie firmy produkuja w dzisiejszych czasach kolumny w obudowach zamknietych ? Wszedzie tylko BR i BR... Interesuja mnie zwlaszcza podstawkowce ale nie tylko. A jezeli znacie jakies firmy ktore bardzo mocno eksperymentuja z otworami stratnymi i membranami biernymi to tez moga byc.

https://www.audiostereo.pl/topic/13788-w-obudowach-zamknietych/

Ja sam mam monitorki w obudowach zamkniętych ale stare i niewysokiej klasy. Choć w tych warunkach jakie mam całkiem fajnie grają. To rzeczywiście dziś rzadkość, chyba, że chodzi o tyły do kina domowego lub kolumny od mikrowież. Ale z ciekawostek przypomnę, że właśnie małe monitory w obudowach zamkniętych grały na AudioShow w zestawie Naima. Były to n-Sat czy jakoś tak, oczywiście też Naima. Zdania tu na forum były podzielone, jednym się podobały jak grały (choćby mnie), innym zaś nie. Cena tych monitorków wynosiła ponad 4 tysiące.

Infinity - np.cała stara seria Reference miała obudowę zamkniętą - to dobre kolumny były, sam miałem :-)

Podłogowce Reference 60 (przerabiane) i Reference 50(oryginalne) są akurat w komisie przy ul. Wolności w Chorzowie, ceny odpowiednio: 1499 zł i 999 zł.

dudivan>

Doskonałej jakości monitory zamknięte robi polska firma CMC z Krakowa. Specjalizują się właśnie w tego typu obudowach (również na rynek PRO.) Możesz do nich napisać: [email protected]

Pozdrawiam.

->dudivan

Takie monitor, o jakim pisze powyżej wierzbowski (model CM-11) mam u siebie.

Więcej o nich, wraz ze zdjęciem, w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inżynier->

Widzę, że posiada Pan CM-11 w pięknej okleinie... mnie niestety nie stać było na nowe, więc kupiłem od CMC ostatni prototyp tego modelu jaki mieli. Od wersji handlowej nie różni się niczym oprócz wyglądu (prosta, malowana na czarno skrzynka, brak elementów z metalu itd.) ale jeszcze mogłem sobie na nią pozwolić. Ale i tak jestem zachwycony (szczególnie po kilku latach użytkowania - głównie w studiu - kilku wersji Geneleca i ATC A7).

Pozdrawiam.

Z działki DIY, to Akustyk miał kiedyś w ofercie monitor w obudowie zamkniętej na 18W8535. Na Audio Show słyszałem monitor firmy ARGOS na tym głośniku, w obudowie zamkniętej z dobrze tłumiącego kompozytu.

BTW. Jeżeli nie lubisz dennego impulsu obudowy BR, to membrana bierna niewiele różni się od BR pod względem zasady działania. W teorii to ma ona nawet gorszy impuls niż BR, w praktyce może mieć nieco lepszy ze względu na łatwość niskiego strojenia małych objętości (do tego dochodzi bonus w postaci liniowej pracy bez przesterów portu).

Tak czy siak plastixowa rurka to 5PLN a dobry PR kosztuje co najmniej 100PLN, dlatego nie spodziewałbym się częstego stosowania membran biernych w firmowych kolumnach. Zawsze można oczywiście spróbować wymienić rurkę BR na membranę bierną samodzielnie, ale trzeba się na tym znać oraz pamiętać że taka wymiana jest nieodwracalna (trza wyciąć większą dziurę w obudowie).

Firmą, która do perfekcji rozwinęła zasadę działania głośnika w obudowie zamknietej jest legendarna Acoustic Research. Dopiero od niedawna stosuje bassrefleks. Ale to juz nie to samo AR. Zastanawiający jest trend odejścia współczesnych producentów od projektowania obudów kompaktowych. Ciekawe czemu ? Minimalizacja kosztów produkcji, konieczność przestrzegania rygorystycznych parametrów przetworników, czy jeszcze coś innego ?

bass reflex opanował chyba większość konstrukcji. ile można znaleźć np kolumn z membramą bierną ? zamknięych też jak na lekarstwo. o open baffle, liniach tr. i tubach nie wspomne.

można by to tłumaczyć mało wybrednym klientem-audiofilem - przecież popyt kształtuje podaż.

Trudno jest mówic o popycie na takie czy inne rodzaje obudów - chyba ze ze względu na modę czy funkcjonalność. BR jest po prostu najbardziej funkcjonalny i wydajny pod względem basu za najniższą cenę.

Dlaczego producenci odchodzą od stosowania obudowy zamkniętej:

- BR odciąża głośnik od wychyleń w okolicach częstotliwości strojenia, zwiększając jego wytrzymałość mocową w tym zakresie. BR-em można wyciągnąć całkiem niezłe umca-umca na 60Hz już z głośnika 15cm, podczas gdy obudowa zamknięta musiałaby mieć głośnik 20cm w tym samym celu. Oczywiście poniżej strojenia BR sytuacja się odwraca - kolumnę BR przesterować jest znacznie łatwiej niż zamkniętą - zapodanie sygnału 20Hz o słusznej amplitudzie na typowy BR (strojony do 50Hz) ekspresowo wyśle głośnik do krainy wiecznego grania Diany Krall. Z obudową zamkniętą też może się to stać, ale jednak przy większej amplitudzie sygnału.

- Kiepski impuls BR w połączeniu z niską f3 daje dźwięk "fajny" lub "sprzedawalny" z neutralnością jednak mający niewiele wspólnego

Z kolei membrana bierna kosztuje a większości klientów dźwięk BR się podoba, więc po co producent ma wydawać dodatkowe 200PLN?

"Kiepski impuls BR w połączeniu z niską f3 daje dźwięk "fajny" lub "sprzedawalny" z neutralnością jednak mający niewiele wspólnego" - > misiomor, słuszna koncepcja.

BR jest świetnym przykładem na globalizację przemysłu audio.

Pozdrawiam

a ja jakoś nie mam przekonania do b-r...........

b-r jest brrrrrrrrrrrrrrrrr ;)

wole zamknięte, a ze sprzedawalnością to strzał w 10:)

bowiem z 15cm głosnika sredniej klasy mozna miec nizły umc, jak tu napisano heh :)

Fani zakniętych bud - łączcie się!

Witam

Myślę , że oprócz wyżej podanych powodow jest jeszcze jeden...

Otóż , coraz mniej produkuje się przyzwoitych głośników , których parametry wskazywałyby na możliwość użycia ich w obudowie zamkniętej. Większość nowoprojektowanych głośników ma parametry optymalizowane do BR-ów.

O ile duże firmy mogą zlecić wyprodukowanie( lub robią to same...) odpowiednich głośników to dla małych manufaktur sprawa jest trudniejsza.Biorąc pod uwagę skalę sprzedaży pozostaje bazować na modelach standartowych . Jeśli bazować na dostępnej ( podkreślam DOSTĘPNEJ) ofercie to niewiele tych głośników zostaje....

Pozdrawiam

Waldek

Nie chciałbym stworzyć wrażenia że każda obudowa z rezonatorem jest do bani, BR daje czasem wystarczający ilościowo bas bez konieczności stosowania układu 3-drożnego w wielkiej obudowie - zwłaszcza to ostatnie może powodować problemy z drganiami ścianek (może być to jeden z powodów dla których podstawkowce mają to "coś" czego brakuje dużym kolumnom).

Niestety jedyne znane mi głośniki mogące dać sensowne zejście basu w obudowie zamkniętej w konstrukcji dwudrożnej podstawkowej to scanspeaki - 18W8535 oraz 18W8531G, które niestety kosztują a ponadto moim zdaniem 18W8535 (18W8531G nie słyszałem) ma problemy z wychwytywaniem detali wśród gitarowego czadu.

Niestety prawa fizyki są brutalne - obudowa zamknięta z rezonansem na 40Hz i z dobrocią w okolicach 0.5 - 0.6 musi mieć jakieś 35dm3 objętości, żeby efektywność mogła być rzędu 0.25% (Seas L22RN4X/P). F3 jest w czymś takim na poziomie 50Hz, B-R o takiej efektywności oraz f3 może mieć nawet coś koło 10dm3 a głośnik może być 15cm.

Obudowy z rezonatorami nie zawsze są takie złe, ale muszą być małe i nisko strojone a to niestety kosztuje (membrana bierna zwykle jest konieczna).

• 1 rok później...

A możecie wyjaśnić czemu bas refleks psuje impuls? Jeszcze rozumiem gdy jest do tyłu - dźwięk leci, odbija się od ściany i ma już inną fazę niż ten z głośnika... Ale jeśli BR jest do przodu?

Poza tym zawsze można sobie BR zatkać - B&W nawet dołącza specjalne zatyczki :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.