Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Subwoofer do zestawu Yamaha R-N602 + Dali Zensor 3 ?.

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie nie. Masz system stereofoniczny, w takim zestawie jeśli brakuje Ci basu, potrzebujesz subwoofer o szybki, dobrze kontrolowanym basie. WH-S10E to typowo kinowy subwoofer z miękkim, głębokim basem, kompletnie nie nadaje się do muzyki.

Jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jaki maksymalny budżet na subwoofer?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W tym budżecie moim zdanem najlepszą opcją będzie Klipsch R-10SW (https://www.q21.pl/klipsch-r-10sw.html). To mocny, szybki, bardzo energiczny subwoofer.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

osobiście w takim samym metrażu (16m2) grają u mnie także Zensorki 3

i w większości odsłuchiwanego materiału dźwiękowego tzw. basu jest odpowiednia ilość przy stale wyłączonej korekcji barwowej we wzmaku

no ale u mnie grają pod Marantz PM6006 a źródło to głównie Pionek N50A lub Marantz CD6006

no i każdy ma inny stopień odczucia dostatku lub niedostatku basu

i jeszcze jestem z pokolenia 50+ więc mam mniejsze zapotrzebowanie na bas niż pokolenie 20+

taka ciekawostka branżowa akurat a propos występów na żywo - Rolling Stones jako nieliczni nie używają tzw. subbasów w swoich systemach

Posłuchaj Elac https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/elac-debut-s10.html

Mimo wentylowanej obudowy dość szybki i dynamiczny.

Fajniejsza propozycją do muzyki byłoby coś niedużego w obudowie zamkniętej np. https://www.tophifi.pl/promocja-zimowa-2017/asw-608.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)

Mkm-jamo jest własnością klipscha to po pierwsze , po drugie co znaczy "podbarwia dźwięk " nigdy nie słyszałem takiego określenia w związku z subem A to że kolumny grają wyraziście górą to i suby?:)) Mrsalieri cz3mu ma być wystarczająco basu Skoro tobie wystarczy? To samo możesz powiedzieć do posiadaczy innych klocków od twoich bo tobie wystarczą jaki3 masz. Jeden słucha podstawek drugi podłogówek inny ma 4 suby w pokoju itp itd i jak można komuś coś narzucać bo tobie się to nie podoba,pomyśl.

Gość

(Konto usunięte)

Tylko się dziwię- właśnie jest tak za każdym razem przy takowym temacie że "dziwią się " wchodzą tracą czas swój i autora wątku i okazują swoje zdziwienie i dezaprobate tylko PO CO?? Nie pasuje komuś to nie , nie wchodź w temat ,Nie pisz nic i idź dalej.

Tematem jest wyraźnie -sub do...A nie -czy warto dodać suba itp itd.

Mkm-jamo jest własnością klipscha to po pierwsze , po drugie co znaczy "podbarwia dźwięk " nigdy nie słyszałem takiego określenia w związku z subem A to że kolumny grają wyraziście górą to i suby?:))

To polecam Jamo, czyli własność Klipscha. Jamo Klipscha gra moim zdaniem lepiej. Podbarwienia dźwięku powstają z wielu powodów, jednym z nich jest rezonans obudowy. Kolumny Klipscha grają ostro, co znaczy, że grają nienaturalnie, dlatego zaleciłem ostrożność jeśli chodzi o subwoofery tej marki, bo one też mogą grać nienaturalnie.

Gość

(Konto usunięte)

O czym ty człowieku piszesz ? W tym budżecie klipsche (suby) to jedne z lepszych o ile nie najlepsze opcje a że kolumny grają ostro.....i co z tego? Jakie przełożenie na granie suba ma granie kolumn. Brednie. Jamo poza tym ma basreflex z tyłu.

O czym ty człowieku piszesz ? W tym budżecie klipsche (suby) to jedne z lepszych o ile nie najlepsze opcje a że kolumny grają ostro.....i co z tego? Jakie przełożenie na granie suba ma granie kolumn. Brednie. Jamo poza tym ma basreflex z tyłu.

To kup sobie Kllipscha, czyli jednego z lepszych o ile nie najlepszego w tym budżecie Twoim zdaniem. Granie kolumn ma takie przełożenia na granie subwoofera, że jeśli firma produkuje nienaturalnie grające kolumny to może też produkować źle grające subwoofery. Mój Jamo ma basreflex od spodu.

Właśnie jeżeli nawet uważasz kolumny klipscha za złe to czemu odradzasz ich suby jeżeli ich nie słyszałeś?

Założyciel wątku jak słusznie zauważył Q21 ma amplituner stereo. Powinien więc szukać subwoofera nadającego się do stereo a Klipsch wybitnie się do tego nie nadaje (przekonałem się na własne uszy). Chyba, że nie chce włączać suba słuchając muzyki tylko przy oglądaniu filmów to wtedy jak najbardziej.

Gość

(Konto usunięte)

To czy dany sub odpowiada komuś w stereo jest dyskusyjne. Jedni lubią zamknięte konstrukcje inni br. Mkm czy zdanie " to może też produkować źle grające subwoofery " sugeruje że je słyszałeś?

Twoje "wybitnie się do tego nie nadaje" też nic nie znaczy bo to twoje zdanie. Ja wolał bym do stereo klipscha za 2 koła niż rel t9 za ponad 4 i to też jest moj3 zdanie.

To czy dany sub odpowiada komuś w stereo jest dyskusyjne.

Ja się z tym nie zgadzam. Moim zdanie nie chodzi o jakieś subiektywne odczucia tylko o subiektywne możliwości odtwarzania dźwięków niskiej częstotliwości. Mówiąc w dużym uproszczeniu suby do stereo odtwarzają muzykę (melodię zapisaną nutami) a suby do filmów odtwarzają specjalne efekty dźwiękowe zapisane na ścieżce muzycznej filmu. Jeśli ktoś nie jest tego w stanie odróżnić (usłyszeć różnice) no to można mówić o jego subiektywnych odczuciach i wybierze subwoofer, który zatrzęsie portkami. Subwoofer stereo jest tylko dopełnieniem do kolumn i ma się z nimi zszyć i być "incognito". Dopiero po jego wyłączeniu słyszymy, że kolumny nie odtwarzają niskich dźwięków. Zdać sobie też trzeba sprawę, że jeśli mamy duże kolumny pełnopasmowe to subwoofer stereo raczej do niczego nam się nie przyda albo musi to być bardzo duży i ekstremalnie nisko schodzący subwoofer. Dlatego pewnie wolisz Klipscha od Rela.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.