Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokiej klasy wzmacniecze

Kordian_67920

Rekomendowane odpowiedzi

Przykuły moją uwagę glosniki 702 S2 i tak się zastanawiam nad następną częścią swojego audio. Głośniki mi się spodobały pewnie dlatego, że oprócz 800 wilkinsa maja największe i najwięcej głośników niskotonowych - 3, jeden spory sredniotonowy, który przy mojej ulubionej muzyce ma nad czym pracować, ale tak myślę czy poszedłem dobrą drogą - naprostujcie jeśli coś źle.

Do tych głośników uprzednio spasowalem wzmacniacz Lyngdorf wzmacniacz cyfrowy, oczywiście nie zapoznając się dogłębnie z każdym producentem sprzętu i wszystkimi wyrobami, ale zależało mi na tym żeby dźwięk się nie zlewał i żeby jakość (jakkolwiek to zrozumieć) była jak najwyższa, mam na myśli detale dynamiczny dźwięk itd, spojrzałem przed chwila na sklepie na kategorie sprzętu jakie tam są i dojrzałem wcale nie tani sprzęt np firmy nad czy innej yamaha konkretnie na top hi fi - wzmacniacze mocy, nie wiem czy dobra droga idę bo te wzmacniacze tez maja jakieś swoje technologie polepszające dźwięk i - żebym czegoś nie ominął - jak jest lepiej złożyć sprzęt, z takim zwzmacniaczem mocy nie wiem jestem kompletnie zielony jeszcze tydzień temu mi się wydawało to takie jasne, na porządny odsłuch zanim pojadę musze się dobrze zorientować w sprzęcie, pomóżcie mi

Powiedzcie czym się różnią takie dobre wzmacniacze od tych gorszych wzmacniaczy. Trudno cos wykluczać metodą ten ma ten nie ma bo każdy producent nazywa swoją technologie inaczej i stara się ja wypromować, wiec trudno się połapać czego się spodziewać.

Podpowiedzcie coś

Yołki

Vonvein

Albo na co zwracać uwagę

https://www.audiostereo.pl/topic/137857-wysokiej-klasy-wzmacniecze/

na tak zadane pytanie raczej nikt ci nic konkretnego nie odpowie.

Proponuję zadać pytanie w sposób uporządkowany:

1) nie posiadam obecnie stereo i nie znam się na temacie.

2) dysponuję budżetem XXX i chciałbym kupić optymalnie dobre stereo z rynku nowego/wtórnego.

3) będę słuchać muzyki w pomieszczeniu 15 m2

4) planuję zakup wzmacniacza stereo oraz cd/daca oraz kolumny podłogowe

5) słucham głownie bluesa, czasami rocka.

itd.

Można kupić fajny sprzęt w każdym przedziale cenowym. Podszedłbym do sprawy bez kompleksów i szczerze powiedział co i jak. Zacznij od sprzętu z rynku wtórnego, można naprawdę tanio kupić fajne rzeczy.

Na początek poleciłbym zestaw składający się ze wzmacniacza i DACa jako + monitory (jest to najbezpieczniejsze zestawienie). Z niedrogich firm, które mają fajną relację jakość/cena to : cambridge audio, nad, rotel, rega, creek. fajne monitory na dobry początek to: audio monitor, usher, pylon audio.

Jeżeli w twoim mieście jest sklep audio, to warto umówić się na odsłuch. Najlepiej gdyby podłączyli ci jakiś wzmacniacz do 2.000 (na rynku wtórnym kupisz go za pół ceny) i do tego monitory a potem kolumny podłogowe w celach porównawczych. Sama charakterystyka tych dwóch typów konstrukcji da ci sporą dawkę wiedzy co dalej. Powodzenia.

o będę miał gotową wklejkę jak q21, który w tym kwartale promuje vincenta;)

Kordian podejdź do salonu audio. Może blisko Ciebie jest jakiś sklep sieci http://www.tophifi.pl

Zapraszamy chętnie odpowiemy na Twoje pytania a wygląda ,że masz ich sporo.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja też na początek polecam kupienie czegoś z rynku wtórnego. Musisz przerobić trochę zestawów zanim odkryjesz co tak na prawdę Ci się podoba. Mój pierwszy używany zestaw kosztował 600 zł + dobrej jakości karta dźwiękowa. Potem go odsprzedałem beż żadnej straty i można było bawić się dalej. W kolejnej iteracji już trochę lepiej wiedziałem czego szukać. Kupując od razu nowy zestaw, wymiana na coś innego, a po pewnym czasie na pewno zapragniesz czegoś innego, będzie wiązała się ze sporą stratą.

hmmm, chyba już nie waga decyduje. Moon Neo 240i / Primare I35

No przy kosztujących 15k wzmacniaczach w kalasie D już nie, ale przy klasycznej konstrukcji to ciągle jedyny wiarygodny parametr :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

hmmm, chyba już nie waga decyduje. Moon Neo 240i / Primare I35

Tez polecam Moon’a, ma prąd, a 702 go potrzebują. Wg mnie Moon swietnie sie zgrywa z Bowersami. Miałem 702 i sa to świetne kolumny w tej cenie - jak masz małe pomieszczenie to lepiej je sprawdź przed zakupem, bo potrzebują i pradu i przestrzeni. To konstrukcja 3-drożna wiec przy słabej akustyce moga byc wzbudzenia na niskich częstotliwościach.

Tez polecam Moon’a, ma prąd, a 702 go potrzebują. Wg mnie Moon swietnie sie zgrywa z Bowersami. Miałem 702 i sa to świetne kolumny w tej cenie - jak masz małe pomieszczenie to lepiej je sprawdź przed zakupem, bo potrzebują i pradu i przestrzeni. To konstrukcja 3-drożna wiec przy słabej akustyce moga byc wzbudzenia na niskich częstotliwościach.

hmm skoro moon sie zgwywa z B&W to dlaczego tydzien temu na targach w Bristolu Moon byl podpiety pod Proac d20r a B&W pod Chorda.kiedy zapytalem panów z Moon dlaczego Proac,odpowiedzieli ze to według nich najlepsze połączenie.

Po raz kolejny doradzę wycieczkę do salonu. Naprawdę nic (poza wolnym czasem) nie kosztuje umówienie się na odsłuch.

Potwierdzam ,że B&W 702 grają świetnie z Moonem (np MOON NEO 250i:https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/moon-neo-250i.html )

ProAc też się dobrze zgrywa z tym wzmacniaczem bo to dobrze brzmiące urządzenie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.