Skocz do zawartości
IGNORED

Tent clock vs LCAudio

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Który z tych 2 clocków zbiera lepsze recenzje ? Chodzi mi o jak najlepszy GOTOWY clock.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/13778-tent-clock-vs-lcaudio/

Piotr_DA -> nie, nie w thecie. w muse model 2. tak dla zabawy. chce zobaczyc co sie stanie. super dac na CS8412 -> BB1700 -> 2x PCM63K. mam taki pomysl aby wstawic clocka i calego wyblackgatowac.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

chcialbym kupic jakiegos gotowca i do tego jeszcze gotowe (oddzielne) power supply.

Kwarc 30,000000 w Thecie taktuje procesory Motoroli, przetwornik taktowany jest wewnetrznym zegarem Recivera CS8412 - tak tylko, gdyby ktos nie wiedział ;) Jeszcze co do modyfikacji tych przetworników, sens mały, gdyż działa to bardziej jak procesor, a nie jak pospolity DAC :)

Pytanie dodatkowe: dlaczego na stronie Tent Labs istnieje rozróznienie na clocki do CDków i DACów ? Mamy tam X02/3 Clock i XO - DAC clock.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to znaczy ze clocki jakie instaluje sie w DACach maja inna budowe w stosunku do tych jakie wkladamy do zwyklych CDków ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co wynika po przeczytaniu tych pdf'ów, są to instrukcje montażu :) Clock będzie jeden.

Oprócz 5842 - bo to zmiana filtra cyfrowego :)

Dlaczego nie spróbujesz na poczatek jakiegoś z naszych clocków, z tego co wiem audioamp, dcaudio, garmin - chociaż nie wiem czy jeszcze sprzedaje, robią też niezłe clocki. Ja u siebie mam clocka dc i jestem bardzo zadowolona, audioamp przynosił mniejsze korzyści ale też poprawa była słyszalna.

Można też samemu zrobić :) Schematów w sieci dużo. Gdzieś nawet był taki temat.

evva -> płytki XO i XO - DAC są RÓŻNE. Porównaj szkice na PDFach. Płytka XO-DAC jest dużo bardziej rozbudowana. Dlatego własnie pytam.

Z tego co pamiętam (ale nie chciało mi się sprawdzać, jest gdzieś na stronie producenta) to w clocku do DAC-a jest dodatkowy moduł i wyjście do synchronizacji z napędem. A w clocku do CD-ka nie ma. Stąd różnica.

Dzięki za klaryfikacje.

Czy kotoś z was sprawdzał efekt podłączenia nie tylko samego Clocka pomiędzy Input Receiver a filtr cyfrowy, ale także bezpośrednio do DACów ?

Tent Clock ma aż 3 wyjścia clocka, więc można by podłączyć jedno pod filtr cyfrowy (BB1700) i dwa pozostałe pod każdy z DACów PCM-63K.

a mnie się wydaje, że różnice między clockami audiocom, lcclock, kwak itd. wynikają bardziej z ich topologii i zasilania (stabilizacji) a nie z samych kwarców i ch dokładności. W sekcji cyfrowej jitter to jest przede wszystkim power induced jitter. Dlatego dobrze się sprawdza zasilanie zegara z bateryjki / akumulatorka (dobra separacja, czystość zasilania).

Poza tym już samo usprawnienie zasilacza głównego powoduje, że jitter spada, bo mniej syfów przedostaje się do sekcji cyfrowej i często wymiana całego układu zegara jest niepotrzebna.

kiedyś widziałem link do pisma specjalistycznego, które robiło pomiary (bo słuchowo to chyba nie dało się wyczuć ;) ) i układ z "Kwakiem" wypadł super dobrze.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

chodziło mi, że Kwak był super na tle innych fabrycznych zegarów.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

MUSE Model 2 nie ma własnego kwarca - podobnie zreszta jak wiekszość stand alone DACs. Zegar "odzyskiwany" jest tu ze strumienia S/PDiF przez input receiver i dalej przekazywany do filtra cyfrowego.

Podobno najwiekszy efekt daje zaclockowanie transportu, a potem dopiero samego DACa.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.