Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze Line Magnetic.

Rekomendowane odpowiedzi

A widzisz ja szukalem wzmaka w podobnej kasie i finalnie została jednak lampa. 845 Premium. Oczywiście czekam za nowymi kolumnami niby się zgrywa ale życie pokaże co będzie po kilku miesiącach. Z Arcadami było super.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

4 godziny temu, julius-6 napisał:

Miałem Sinus Audio 300B Dual Mono, kosztował wówczas jakoś ok 8k... o ten:

absolutnie nie był to top, zdaje sie na mundkach w środku. 

Mogę tylko powiedzieć tak: Cena / jakość kapitalny. 
Natomiast jeżeli ktoś w 300B szuka ciepła to tu go nie znajdzie absolutnie. Z LGM (studio monitor) było ekstremalnie surowo, nawet z słodziakowatym Luminem D2, czy Audio GD na źródle. 

Właściwie z 300B przypominał mi nieco charakterem tego: 

Zastanawiałem się nawet, czy nie budować u Mariusza 300B na Trafonice, ale ten odsłuch mnie mocno wprowadził w stan zagwozdki, bo jeśli to był dźwięk "firmowy" to nie był mój. A jeśli "Custom" i po mojemu... to ja właściwie nawet dziś nie wiedziałbym do końca co tam włożyć, żeby to grało - z fazy "wrzućmy najlepsze kondy i "dobre" trafa już wyrosłem bo za dużo "najlepszego" w klocku, czy w systemie nie konczy się dobrze

Tyle, że to POLSKIE produkty, cena/jakość jest naprawdę dobra i można sobie to trochę dostroic.

Wybitny to jest w nim stosunek ceny do wagi.

Gra wybitnie wzgledem czego? Cayina? 

W jakim aspekcie jest wybitny? 

Wyrafinowania tam za bardzo nie uświadczysz. 

Czarowania też nie koniecznie 

Średnica jak na lampę jest taka se - są trany co mają więcej planktonu i polotu w środku. 

To są spoko wzmaki jak chcesz dosc glosno odkrecic i pokazać komuś że fajnie gra. 

Jeno jak zostajesz z nim sam na sam w domu to już tak super nie jest... 

Wiem, że dają dobre rabaty na niego, zawsze jest nadzieja że lampka, kabel, kondziołek coś poprawi. 

Przecież znam to doskonale za autopsji.

To najtańsza wersja. I na ogonowskim. Tam nie ma Mundorf TubeCap 🙂

A to pod zamówienie 845 🔥

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszElektronik
  • 2 tygodnie później...

Audiofile z daleko posunieta nerwica, ktorzy musza pchac łapy do sprzetu, masturbowac się drogimi lampami tak naprawde niszcza to hobby. Wzmacniacz powinien byc dzielem skonczonym, customizacja powinna dotyczyc koloru obudowy, a nie lamp i calej reszty. Powstaja pozniej potworki pod czyjs spaczony gust, jakis wieloletni idiotyczny tube rolling itd. Najlepsze wzmacniacze na swiecie wychodza na normalnych, dostepnych w ciaglej sprzedazy lampach, by nie napedzac histerii i snobizmu. Te zachowania nerwicowe i snobistyczne powoduja, ze gdy rusza produkcja starych lamp to kosztuja one idiotyczne pieniadze. Z jednej strony ludzie wylatuja w kosmos, z drugiej para szklanych baniek po wznowieniu produkcji i ruszeniu starych zardzewialych maszyn potrafikosztowac 5000 pln bo są głupki, ktore to kupuja.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

1 minutę temu, mdavis napisał:

Kupuję lampy tylko z obecnej produkcji - Psvane oraz Shuguang 

PS. Na tzw. NOS, wydatek zbędny. Jak ktoś je kupuje, jego sprawa 🙂

Jeszcze linlai, jeśli 6sn7, dla mnie super.

To hobby niszczy wiele rzeczy. Nie koneicznie audiofile, którzy chcą kupic lampy NOS.

Każdy kto słyszał Psvane vs. Mullard czy Telefunken nie ma wątpliwości, która lampa jest lepsza i nie ma w tym nic złego.

Lampowce to proste układy, właściwie im prostsze tym lepsze, dlatego wszystko w nich ma znaczenie - także jakość lamp.

Np. Audio Note M1 w którym jest głownie audiofilskie powietrze na lampie stockowej jest mocno taki sobie, a z lampa NOS gra tak, że potrafi rozwałkować wiele drogi preampów tranzystorowych zbudowanych jak czołgi. 

Problem jest inny: ludziom wydaje się że cena i marka = się jakość. 

Tymczasem liczy się dobór elementów systemu i owszem - większy budżet daje zawsze większe możliwości. Niestety nieumiejętnie wykorzystywany powoduje że sprzęt, który nie ma szans nam sie podobać jest ozdabiany drogimi wzmakami, kablami, bezpiecznikami, a i tak gra przeciętnie, albo po prostu słabo.

Sami producenci sprzętu się dostosowują do idiotycznych zachowań tego środowiska tzn. pod naciskiem rynku chrzanią dobre projekty żeby użyć lamp, które można w nieskończoność podmieniać, bo przecież radzieckie lampy po 6 PLN to byłby wstyd. Kupa śmiechu z przewagą kupy… na szczęście wznowiono produkcję lamp w wielu krajach i problem się sam rozwiąże.

20 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Chamski ,smutny i jakże trafny

Wszystko zależy od punktu siedzenia,  dużo w tym prawdy. Jednak obecna produkcja większości lamp to co najwyżej dobre lampy (zazwyczaj te najdroższe cenowo potrafiądorównać tym ze starej produkcji). A te najlepszego lampy ze starej produkcji 40-60 lata pokazują miejsce w szeregu nowym lampą. 

Oczywiście czym lepszy set tym większe różnice. 

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Oczywiście czym lepszy set tym większe różnice

Oczywiście…. Najgorszy jest problem z takimi lampami jak GM70. Nie da się podmienić na bardziej koszerne, starsze, z szerszą sceną i tektonicznym basem…dzięki Bogu są copper plate GM70…:)))

Godzinę temu, LUKAS 84 napisał:

Te wzmacniacze na gm 70 faktycznie są takie dobre?

Są dosyć dobre, piszę opierając się na czasach kiedy jeszcze robiłem porównania. Same lampy w ciagu 10 lat podrożały o 300%, ale dalej ceny są rozsądne.

W dniu 23.10.2024 o 15:08, J4Z napisał:

Ale chamski wpis...

Ale chamski wpis...

Dlaczego chamski? Samą prawda. Jeżeli ktoś jeszcze tego nie zrozumiał to albo JESZCZE do tego nie doszedł ale próbuje na siłę oszukiwać samego siebie i tak bardzo wierzy w ten surrealistyczny świat że go to boli.  Z drugiej strony co mi do tego że kto na co wydaje własne pieniądze 

Forum to pole wymiany opinii. Jest czasami niewielka, a czasami duża szansa na to, że jakąś opinię przeczyta i przemyśli osoba z otwartym umysłem. Dlatego się w tym uczestniczy. Nie mam natomiast ani czasu, ani ochoty do przekonywania kolejnej osoby, ktorych tutaj aż nadmiar, do swoich racji.

Edytowane przez Seyv

• Moderatorzy

Takie oto coś jest wyceniane na ponad milion złotych 

Ukryta Zawartość

Dla mnie to wygląda na bazgroły ucznia szkoły podstawowej. O praktyczności czegoś takiego mówić nie można bo ni to zjeść, ni się w to ubrać. Ale nie wiedzieć czemu są ludzie gotowi zapłacić za to takie pieniądze.

Nie wydaje mi się przy powyższym  niczym dziwnym, że są ludzie którzy chcą mieć lampy, których brzmienie im odpowiada i chcą za nie zapłacić skoro ich na to stać. 

Po co kupować Porsche skoro można jeździć Toyotą? Przykładów można mnożyć. U podłoża leży chęć posiadania czegoś wyjątkowego co odróżnia mnie od kogoś innego lub stawia wyżej. 

W dniu 27.10.2024 o 17:12, LUKAS 84 napisał:

Te wzmacniacze na gm 70 faktycznie są takie dobre?

Są jak wszystkie inne. Mogą być dobre i złe. Mogą spasować się z jakimiś kolumnami a mogą nie spasować - akurat GM70 pod względem mocy jest bardziej uniwersalna ale pod względem impedancji kolumny mniej.

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

13 minut temu, Seyv napisał:

Dla mnie to wygląda na bazgroły ucznia szkoły podstawowej. O praktyczności czegoś takiego mówić nie można bo ni to zjeść, ni się w to ubrać. Ale nie wiedzieć czemu są ludzie gotowi zapłacić za to takie pieniądze.

Nie wydaje mi się przy powyższym  niczym dziwnym, że są ludzie którzy chcą mieć lampy, których brzmienie im odpowiada i chcą za nie zapłacić skoro ich na to stać. 

Po co kupować Porsche skoro można jeździć Toyotą? Przykładów można mnożyć. U podłoża leży chęć posiadania czegoś wyjątkowego co odróżnia mnie od kogoś innego lub stawia wyżej. 

I wszystko w temacie 🤝👏👏😉

Ale chamski wpis...

Bardzo mądry wpis.

Zauważmy że praktycznie zawsze jest tak, że wychodzi jakiś Pioneer A400X, czy jakiś Marantz, kilka doskonałych Accuphase itp. Które po kilku latach zostają docenione, stają się kultowe i dopiero potem ludzie zaczynają je "poprawiać". Przecież faktycznie nie poprawia się sprzętów złych fabrycznie, a właśnie te dobre.

W dniu 23.10.2024 o 14:49, electro napisał:

Audiofile z daleko posunieta nerwica, ktorzy musza pchac łapy do sprzetu, masturbowac się drogimi lampami tak naprawde niszcza to hobby.

Aby nie "niszczy tego hobby" ponownie zainstalowałem w swoim wzmacniaczu lampy oryginalnie montowane przez producenta. Wytrzymałem z nimi kilka minut i miałem dość - z powrotem "wepchnąłem łapy do sprzętu" i włożyłem swoje NOSy (właściwie to już nie NOS, bo sporo pograły, ale parametry nadal katalogowe).

Wygląda na to, że mam "daleko posuniętą nerwicę" i nie potrafię przestać "masturbować się drogimi lampami".

Niniejszym przepraszam wszystkich audiofilów za niszczenie tego hobby i błagam o litość - nie biczujcie, nie palcie na stosie. Pozwólcie mnie maluczkiemu nadal się hmm... "masturbować" tymi lampami w swym domowym zaciszu...

W dniu 16.11.2024 o 13:48, mood napisał:

Aby nie "niszczy tego hobby" ponownie zainstalowałem w swoim wzmacniaczu lampy oryginalnie montowane przez producenta. Wytrzymałem z nimi kilka minut i miałem dość - z powrotem "wepchnąłem łapy do sprzętu" i włożyłem swoje NOSy (właściwie to już nie NOS, bo sporo pograły, ale parametry nadal katalogowe).

Wygląda na to, że mam "daleko posuniętą nerwicę" i nie potrafię przestać "masturbować się drogimi lampami".

To hobby przybiera różne formy. 

Podobnie jak np kuchnia, czy różne formy sztuki.
Dla wielu ludzi sprzęt ma słuzyć do odtwarzania muzyk i miec liniowe parametry - bo wydaje im się, że to tak ma być.
Tymczasem ignorują fakt, że ów liniowość zostaje zabita przez pomieszczenie i wiele innych czynnikow. 

W audio można mieć więc schaboszczaka (i nie ma w tym nic złego) , czy kebsa. 
A  można mieć też kuchnię molekularną, sushi, czy Momenty Amaro. 

To, że ktoś nie wszedł w to na tyle głęboko, zeby widzieć różnicę pomiedzy iloscią a jakością to jego sprawa. 

Wystarczy przynać że sie lubi schabowe i nie chodzić do knajp gdzie jest inny koncept na jedzenie 🙂

Ja osobiścię lubię i schabowego i dobrą knajpę. Ale im wiecej dobrego tym cięzej potem trawi się ten schabowy. 

A lampy stockowe to zwyczajnie wygoda, powtarzalnosc i względna stałość kosztów produkcji. 

W dniu 16.11.2024 o 13:48, mood napisał:

Niniejszym przepraszam wszystkich audiofilów za niszczenie tego hobby i błagam o litość - nie biczujcie, nie palcie na stosie. Pozwólcie mnie maluczkiemu nadal się hmm... "masturbować" tymi lampami w swym domowym zaciszu...

Dziękuję.

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

• Pokaż nowe odpowiedzi