Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze Line Magnetic.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.08.2024 o 20:55, Krzysztof_56775 napisał:

Ja nie! Może koledzy, chociaż szczerze wątpię, teraz wszyscy idą w D klasę. 🤪

W klasę D wchodzą tylko Ci co chcą lub muszą.  Świadomi wybierają klasę A.

W dniu 8.08.2024 o 21:55, Krzysztof_56775 napisał:

a nie! Może koledzy, chociaż szczerze wątpię, teraz wszyscy idą w D klasę. 🤪

Miałem swojego czasu nord nc500dm mkii(klasa D) i pre lampowe w a klasie WBA. Niestety dzwiek z tego zestawu nie dorównywał SET. 

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

W klasę D wchodzą tylko Ci co chcą lub muszą.  Świadomi wybierają klasę A.

37 minut temu, adams84 napisał:

Miałem swojego czasu nord nc500dm mkii(klasa D) i pre lampowe w a klasie WBA. Niestety dzwiek z tego zestawu nie dorównywał SET. 

👍 Moje wnioski są podobne, i tej wersji się trzymajmy.

Ale, cicho sza...

bo są tematy w których można dostać bęcki .... za taki wpis 🤪.

• 3 tygodnie później...
CZY KTOŚ Z POSIADACZY LM 845 PREMIUM LUB LM 219 IA STOSOWAŁ TE WZMACNIACZE JAKO KOŃCÓWKI MOCY UŻYWAJĄC JAKIEGOŚ PRE?
Ja używałem pre z R26 I akurat wolę ten zintegrowany

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

W dniu 2.09.2024 o 21:04, BePe napisał:

CZY KTOŚ Z POSIADACZY LM 845 PREMIUM LUB LM 219 IA STOSOWAŁ TE WZMACNIACZE JAKO KOŃCÓWKI MOCY UŻYWAJĄC JAKIEGOŚ PRE?

Juz któryś raz słyszę ,że LM gra lepiej jako końcówka. Szczerze to jestem sceptycznie nastawiony do takich informacji. To że komuś podoba się jakieś pre od tego wbudowanego nie oznacza że to zbudowane jest złe czy gorsze. Pan który testował 219ia w USA pisał że woli pre z integry. Kolega venom200 równiez pisze że bardziej woli wbudowane. Ja osobiscie napiszę że integry LM 508 oraz 219(zwłaszcza )graja super i na pewno nie przeszło mi przez myśl zakup nowego pre ale wolność Tomku w swoim domku. Jeżeli uda cię się zorganizować takie porównanie daj znać. Chętnie poczytam . Pozdrawiam   

Juz któryś raz słyszę ,że LM gra lepiej jako końcówka. Szczerze to jestem sceptycznie nastawiony do takich informacji. To że komuś podoba się jakieś pre od tego wbudowanego nie oznacza że to zbudowane jest złe czy gorsze. Pan który testował 219ia w USA pisał że woli pre z integry. Kolega venom200 równiez pisze że bardziej woli wbudowane. Ja osobiscie napiszę że integry LM 508 oraz 219(zwłaszcza )graja super i na pewno nie przeszło mi przez myśl zakup nowego pre ale wolność Tomku w swoim domku. Jeżeli uda cię się zorganizować takie porównanie daj znać. Chętnie poczytam . Pozdrawiam   
Jak będę miał czas( czytaj sezon zimowy) sprawdzę jeszcze raz. Tak z ciekawości

Gustard
Tak

8 godzin temu, BePe napisał:

Jak rozumiem posiadasz LM 219 IA I jesteś zadowolony?

Tak. Posiadam kolumny yb audio na revelatorz 22 . Niby to wymagający głośnik ale 219 złapała je tak za pysk że jestem w szoku. Szybkość tranzystora z barwa i przestrzenią SET. Coś pięknego. Ten wzmacniacz to istny killer. 

czy ktos miał u siebie Line Magnetic na lampach EL84?
LM-MINI 84IA?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Jeśli szukasz dobrego wzmaka na el34 to zobacz na willsenton R8.

szukam własnie takiego mini wzmacniacza do sypialni.
Mam lampe na el34 SE.
Nie chcę PP.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Kurde podłączyłem dziś R26 jako Pre a LM845 premium jako końcówka mocy. I teraz mam ból głowy.
Bo jak próbowałem na nowym Gustardzie świeżo wyjętego z pudełka i stockowych lampach to nie było wtedy sensu kombinować bo grało to identycznie. Teraz po jakimś czasie i secie Lamp z najwyższej półki to jednak jako końcówka LM gra lepiej i to wyraźnie

Bas za to z integrowanego pre podoba mi się bardziej . Ale przestrzeń jest fajniejsza z zewnętrznego Pre

Tymczasem już wróciłem do słuchania na" integrze " dźwięk wydawał się fajny z Gucia jakoś pre ale to jednak chwilowe zauroczenie. Taki jakby męczący u krzykliwy na dluga metę.

• 4 tygodnie później...
42 minuty temu, julius-6 napisał:

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry opis.Mam takie same zdanie na temat tych wzmacniaczy,sam wymieniłem 805 na Unison research Synfonia Anniversary 🤷

Ukryta Zawartość

W dniu 11.10.2024 o 09:42, julius-6 napisał:

Ukryta Zawartość

Szczerze to trochę słaba ta „recenzja”

Ukryta Zawartość

W dniu 11.10.2024 o 09:42, julius-6 napisał:

Ukryta Zawartość

Podpisuję się pod tym w pełni, byłem oczarowany dopóki nie przywiozłem do domu swojego SinusAudio na lampach 300B. Cenowo ze wszystkimi moimi fanaberiami (rezystory Audio Note, V-capy CuTF i wiele innych) wzmak od Mariusza wyszedł nawet taniej niż mój LM-518IA, którego wymaksowałem ile się dało w Cougarsaudio (same najlepsze części daliśmy) i który miał 845 Elrog i same najlepsze NOS. Tyle włożyłem w tego wzmaka, że ma u mnie dożywocie w drugim systemie i naprawdę fajnie gra, ale między nim, a 300B SinusAudio jest przepaść pod wieloma kwestiami. Przestrzeń, dociążenie w średnicy, żywiołowość. W porównaniu do poważnych wzmaków to nie ta liga, ale żeby w salonie coś kupić znacznie lepszego, to też nie te pieniądze. Gdybym miał cofnąć czas, od razu bym zamówił wzmacniacz w SinusAudio - i każdemu kto ma ochotę na Line Magnetic radzę to samo (o ile ma czas i pieniądz na czekanie na produkt z manufaktury) 😉

Ukryta Zawartość

Ale tu głupoty są wypisywane. Ktoś napisał hejterska recke ktora nijak ma się rzeczywiści. Oczywiście nie jest to wzmacniacz idealny, jak każdy. Ale gra naprawdę wybitnie, kwestia reszty toru. Nie każdy wzmak z każdymi kolumnami się lubi. Ja pewnie też kiedyś sprzedam swój, bo lubię zmiany. Tak samo jak nie powiem nigdy nic złego na Cayina 845

• Moderatorzy
52 minuty temu, venom200 napisał:

Ale tu głupoty są wypisywane. Ktoś napisał hejterska recke ktora nijak ma się rzeczywiści. Oczywiście nie jest to wzmacniacz idealny, jak każdy. Ale gra naprawdę wybitnie, kwestia reszty toru. Nie każdy wzmak z każdymi kolumnami się lubi. Ja pewnie też kiedyś sprzedam swój, bo lubię zmiany. Tak samo jak nie powiem nigdy nic złego na Cayina 845

Hejterska bo nie zachwala? Hejterska bo porównał kilka innych wzmacniaczy i ma realne ma porównanie...? Są niezłe to LM i... tyle... nic specjalnego, nic nadzwyczajnego (może prócz wagi...). Każdy kto miał możliwość porównania z innymi sprzętami prawdopodobnie dojdzie do podobnych wniosków. 

-----------------

• Moderatorzy

Duże triody są problematyczne. Z jednej strony ograniczeniem może być transformator głośnikowy, który jest trudniejszy do wykonania niż przy mniejszych lampach z drugiej strony ich dość wysoka jak na triody rezystancja wewnętrzna powoduje, że nie z każdymi kolumnami się polubią. Sporym problemem jest też sekcja preampa - te lampy wymagają bardzo dużego sygnału do wysterowania. To wszystko sprawia, że z 10 watów 300B dobrze napędzimy więcej kolumn niż z 20 wątów 845-tki. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

13 godzin temu, Bundy_AL01 napisał:

Podpisuję się pod tym w pełni, byłem oczarowany dopóki nie przywiozłem do domu swojego SinusAudio na lampach 300B. Cenowo ze wszystkimi moimi fanaberiami (rezystory Audio Note, V-capy CuTF i wiele innych) wzmak od Mariusza wyszedł nawet taniej niż mój LM-518IA, którego wymaksowałem ile się dało w Cougarsaudio (same najlepsze części daliśmy) i który miał 845 Elrog i same najlepsze NOS. Tyle włożyłem w tego wzmaka, że ma u mnie dożywocie w drugim systemie i naprawdę fajnie gra, ale między nim, a 300B SinusAudio jest przepaść pod wieloma kwestiami. Przestrzeń, dociążenie w średnicy, żywiołowość. W porównaniu do poważnych wzmaków to nie ta liga, ale żeby w salonie coś kupić znacznie lepszego, to też nie te pieniądze. Gdybym miał cofnąć czas, od razu bym zamówił wzmacniacz w SinusAudio - i każdemu kto ma ochotę na Line Magnetic radzę to samo (o ile ma czas i pieniądz na czekanie na produkt z manufaktury) 😉

Miałem Sinus Audio 300B Dual Mono, kosztował wówczas jakoś ok 8k... o ten:

absolutnie nie był to top, zdaje sie na mundkach w środku. 

Mogę tylko powiedzieć tak: Cena / jakość kapitalny. 
Natomiast jeżeli ktoś w 300B szuka ciepła to tu go nie znajdzie absolutnie. Z LGM (studio monitor) było ekstremalnie surowo, nawet z słodziakowatym Luminem D2, czy Audio GD na źródle. 

Właściwie z 300B przypominał mi nieco charakterem tego: 

Zastanawiałem się nawet, czy nie budować u Mariusza 300B na Trafonice, ale ten odsłuch mnie mocno wprowadził w stan zagwozdki, bo jeśli to był dźwięk "firmowy" to nie był mój. A jeśli "Custom" i po mojemu... to ja właściwie nawet dziś nie wiedziałbym do końca co tam włożyć, żeby to grało - z fazy "wrzućmy najlepsze kondy i "dobre" trafa już wyrosłem bo za dużo "najlepszego" w klocku, czy w systemie nie konczy się dobrze

Tyle, że to POLSKIE produkty, cena/jakość jest naprawdę dobra i można sobie to trochę dostroic.

11 godzin temu, venom200 napisał:

Ale tu głupoty są wypisywane. Ktoś napisał hejterska recke ktora nijak ma się rzeczywiści. Oczywiście nie jest to wzmacniacz idealny, jak każdy. Ale gra naprawdę wybitnie, kwestia reszty toru. Nie każdy wzmak z każdymi kolumnami się lubi.

Wybitny to jest w nim stosunek ceny do wagi.

Gra wybitnie wzgledem czego? Cayina? 

W jakim aspekcie jest wybitny? 

Wyrafinowania tam za bardzo nie uświadczysz. 

Czarowania też nie koniecznie 

Średnica jak na lampę jest taka se - są trany co mają więcej planktonu i polotu w środku. 

To są spoko wzmaki jak chcesz dosc glosno odkrecic i pokazać komuś że fajnie gra. 

Jeno jak zostajesz z nim sam na sam w domu to już tak super nie jest... 

Wiem, że dają dobre rabaty na niego, zawsze jest nadzieja że lampka, kabel, kondziołek coś poprawi. 

Przecież znam to doskonale za autopsji.

• Moderatorzy

Podstawą prawidłowej oceny wzmacniacza zwłaszcza lampowego jest odpowiedni dobór kolumn oraz w miarę ogarnięta akustyka. O ile wzmacniacze tranzystorowe zazwyczaj grają "swoje" tak wzmacniacze lampowe że względu na swoją niewielką moc i różną wrażliwość na impedancję w jednym zestawieniu potrafią zachwycać a w innym być nie do zaakceptowania.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Wszystko zależy od preferancji. Ale to tylko pokazuje jak łatwo zmanipulować opinie. Jeden artykuł nawet nie trzymający się zbytnio kupy i doopy, a już opinia leci na łeb na szyję. Nie mam na myśli konkretnie LM tutaj. Przykładów zniszczonych biznesów nawet poza AS jest mnóstwo. I o dziwo zawsze ktoś ma w tym biznes. To nigdy nie dzieje się bez przypadku. Smutne ale prawdziwe.

Godzinę temu, venom200 napisał:

Wszystko zależy od preferancji. Ale to tylko pokazuje jak łatwo zmanipulować opinie. Jeden artykuł nawet nie trzymający się zbytnio kupy i doopy, a już opinia leci na łeb na szyję. Nie mam na myśli konkretnie LM tutaj. Przykładów zniszczonych biznesów nawet poza AS jest mnóstwo. I o dziwo zawsze ktoś ma w tym biznes. To nigdy nie dzieje się bez przypadku. Smutne ale prawdziwe.

Zgadza się, ale to działa dwustronnie. 
Mieliśmy chocby na AS modę na 16hz, Pokój Rafała M, była moda na Trafonikę, Vincenta, Pylona. 
Większość średnio uzasadnionych. 

Skoro przerobiłem nie wiem 20-30 wzmaków w podobnym budżecie to mam pisać - kupcie LM, dowalcie 5k w lampy, zmiencie kondy bedzie koniec swiata? 

Sorry, to jest sprzeczne z moją filozofią. Ja nawet swoje klocki, które juz przerobilem i mam na sell staram się opisywać z cechami potencjanie negatywnymi - mając swiadomosc, że większość pelikanów będzie wolała coś innego, gdzie "mankament" zostanie między wierszami, albo pisząc np. ze bas taki sobie, gdzie ktoś w innej ofercie czy aukcji spuszcze się nad basem 10x gorszym. 

Tylko plus jest taki, ze jak ktos juz przyjedzie i na taką kolumne się namyśli to jest pozytywnie zaskoczony, a nie negatywnie rozczarowany, albo zmieszany u siebie w domu. 

W najgorszym razie - miał podaną kawę na ławę co kupuje. 

Nawiasem mówiąc - ja przecież nie objechałem LM. 
Nadal uważam, że to są spoko wzmaki, tylko jakby miał 20-30k do wydania to juz kompletnie nie ten kierunek. 

• Pokaż nowe odpowiedzi