Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze Line Magnetic.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.10.2021 o 13:57, dr napisał:

Witam sedecznie z lm-805ia.

Czy jest tu ktoś z lm-805ia z okolic Śląska, Katowice, Bielsko-Biała, Kraków kto posiada lm-805ia ? Chciałbym porozmawiać o tym wzmacniaczu, lampach i ogólnie o wszystkim co jest zwiazane z tym modelem.

Z pozdrowieniami dr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@piorasz?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 27.10.2021 o 13:18, piorasz napisał:

A tak... Mam wersję 508ia ale to to samo

Ukryta Zawartość

No i co tam słychć ? W jakim sytmiku gra u Ciebie 508 ? Jakieś eksperymenty z lampami ?

Z pozdrowieniami

dr

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, rixus napisał:

Tak się składa, że jestem szczęśliwym posiadaczem tego wzmacniacza.

napiszesz kilka słów o systemie? i o samym wzmacniaczu? 🙂

• 1 miesiąc później...

Witam być może wkrótce wkroczę do waszego klubu. Mam zamiar nabyć Line Magnetic 805ia. Obecnie mam Unison research s6 MK1. Mam nadzieję że zmiana będzie na plus 😁😉

Edytowane przez pawel k
2 godziny temu, pawel k napisał:

Witam być może wkrótce wkroczę do waszego klubu. Mam zamiar nabyć Line Magnetic 805ia. Obecnie mam Unison research s6 MK1. Mam nadzieję że zmiana będzie na plus 😁😉

Czyli przed zakupem odsłuchy Linę Magnetic 805ia 😊

2 minuty temu, mdavis napisał:

Czyli przed zakupem odsłuchy Linę Magnetic 805ia 😊

Idę w ciemno jak zawsze, 😂Wszędzie za daleko 🤦‍♀️

2 godziny temu, pawel k napisał:

Mam zamiar nabyć Line Magnetic 805ia

Cześć. Kupujesz nowego/sklep?

Z jakimi kolumnami je połączysz? 
Dwa lata temu „prawie” go nabyłem. Wizualnie bardzo mi się podobał, niestety do moich monitorków nie przypasował. 
powodzenia.

27 minut temu, TubeAudioMusic napisał:

Cześć. Kupujesz nowego/sklep?

Z jakimi kolumnami je połączysz? 
Dwa lata temu „prawie” go nabyłem. Wizualnie bardzo mi się podobał, niestety do moich monitorków nie przypasował. 
powodzenia.

Tak biorę nowy. Będzie grał z kolumnami opera seconda. 😉

4 minuty temu, pawel k napisał:

Tak biorę nowy. Będzie grał z kolumnami opera seconda. 😉

Gratki zatem. Pamięć muzyczna zawodna podobno, ale wspominam to brzmienie. 
Miałem na Acme lampie, ach te żeńskie wokale😊

Poszedłem w seta dzielonego, też piknie. 
Dużo radości jeszcze raz👍

Panowie, jak to jest z Line Magnetic i chwalonymi tu na Forum Muzishare, czy to faktycznie jeden producent i różnią się tylko obudowami (choć też prawie identyczne np. ten 805iA.

Zastanawiam się nad okolicami cenowymi właśnie wspomnianego 805iA 

pewności nie ma.natomiast ewidentnie wiele spraw przemawia za tym,że to produkt-strona,dystrybucja,oferta.-tej samej fabryki.

wzmacniacze są chwalone,mają b.dobry stosunek jakość/cena.b.dobre recenzje.

Muzishare r1oo czyli odpowiednik lm508ia/805ia jest również b.ciekawym urządzeniem

Ja użytkuję już prawie rok LM 508 IA (to w zasadzie ten sam wzmacniacz co LM 805 IA).
Co mogę podpowiedzieć obecnym lub przyszłym właścicielom to używanie go jako końcówki mocy. Nie z każdym pre to się dobrze zgra ale jak się zgra to mamy poziom wyżej. U mnie się to zgrało z DAC DIY na bazie Soekrisa z wyjściem lampowym na lampach D3A.
Nie ma już powrotu do grania jako integra. Różnica powalająca.

Mała wskazówka. Może się okazać, że przy takim połączeniu będzie nam lekko brumić w głośnikach. Do wyeliminowania tego zjawiska służą pokrętła "hum balancer" do lewego i prawego kanału na górnej płycie wzmacniacza. Ja brum zlikwidiwałem do zera (oczywiście na ucho).

Powodzenia.

No to zawitałem do waszego klubu 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawel k
No to zawitałem do waszego klubu

Ukryta Zawartość

Opisz wrażenia jak pograsz. Gratulacje.

Ukryta Zawartość

Wiecie może na ile ustawiony ma być bias. W instrukcji podane jest 120 ma a gdzieś indziej wyczytałem że na 70? 
Dobrze jest napisane w instrukcji. Ja tak trzymam bias od zawsze.
1 minutę temu, piorasz napisał:
2 minuty temu, pawel k napisał:
Wiecie może na ile ustawiony ma być bias. W instrukcji podane jest 120 ma a gdzieś indziej wyczytałem że na 70? 

Dobrze jest napisane w instrukcji. Ja tak trzymam bias od zawsze.

Ok czyli 120. A możesz mi jeszcze doradzić dlaczego w instrukcji na ilustracji podana jest regulacja biasu czterech lamp czyli V1, V2, V3, V4 a ja na panelu mam tylko bias ADJ? 

Ok czyli 120. A możesz mi jeszcze doradzić dlaczego w instrukcji na ilustracji podana jest regulacja biasu czterech lamp czyli V1, V2, V3, V4 a ja na panelu mam tylko bias ADJ? 
Może są wersje wzmacniaczy z ustawieniam bias na 4 lampy. Jeśli masz ADJ tylko dla V1 i V2 to tylko ustawiasz bias do tych lamp.
Hum balancer nie dotykaj jak ci nic nie brumi.
1 minutę temu, piorasz napisał:

Może są wersje wzmacniaczy z ustawieniam bias na 4 lampy. Jeśli masz ADJ tylko dla V1 i V2 to tylko ustawiasz bias do tych lamp.
Hum balancer nie dotykaj jak ci nic nie brumi.

No właśnie lekko brumiło w kolumnie i musiałem wyregulować 😉. I już jest ok 

No właśnie lekko brumiło w kolumnie i musiałem wyregulować . I już jest ok 
No to ok
Kupowałeś ten wzmak może w Gliwicach?
Pytałeś czy mają na stanie lampy mocy 805 te podstawowe? Jeśli tak to ile teraz wołają za nie?

• 2 tygodnie później...
W dniu 2.03.2022 o 18:17, piorasz napisał:

No to ok

Ukryta Zawartość

Kupowałeś ten wzmak może w Gliwicach?
Pytałeś czy mają na stanie lampy mocy 805 te podstawowe? Jeśli tak to ile teraz wołają za nie?

Nie nie pytałem. Ale z tego co wiem niejest to tani interes 🤦‍♀️. Panowie mam takie pytanie czy wasze trafa w line Magnetic 805 też tak słychać jak u mnie.? Wczoraj zamontowałem nowe lampy 2 sztuki 6sn7 Psvane UK hi-fi i 1 sztukę 6sl7 full music. Wiem że potrzebują sporo czasu na wygrzanie mam nadzieję że będzie lepiej jak z oryginalnymi. Czas pokaże. 

Ukryta Zawartość

Nie nie pytałem. Ale z tego co wiem niejest to tani interes . Panowie mam takie pytanie czy wasze trafa w line Magnetic 805 też tak słychać jak u mnie.? Wczoraj zamontowałem nowe lampy 2 sztuki 6sn7 Psvane UK hi-fi i 1 sztukę 6sl7 full music. Wiem że potrzebują sporo czasu na wygrzanie mam nadzieję że będzie lepiej jak z oryginalnymi. Czas pokaże. 
Z trafami jest dziwna rzecz.
Odłącz po koleii wszystkie urządzenia, podłączone do wzmaka czyli DAC, CD i co tam jeszcze masz (wystarczy, że wyłączysz przyciskiem power). Sprawdź, czy po wyłączeniu nadal te trafa słychać. U mnie z jednym odtwarzaczem CD właśnie tak się zachowują te trafa i gram na innym i kłopot mam z głowy.
Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje może tu pomógłby ktoś znający temat. Może to pętla masy (?).
Dodam, że żadne dc blokery nie pomagają.
29 minut temu, piorasz napisał:

Z trafami jest dziwna rzecz.
Odłącz po koleii wszystkie urządzenia, podłączone do wzmaka czyli DAC, CD i co tam jeszcze masz (wystarczy, że wyłączysz przyciskiem power). Sprawdź, czy po wyłączeniu nadal te trafa słychać. U mnie z jednym odtwarzaczem CD właśnie tak się zachowują te trafa i gram na innym i kłopot mam z głowy.
Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje może tu pomógłby ktoś znający temat. Może to pętla masy (?).
Dodam, że żadne dc blokery nie pomagają.

Dalej lekko brumi. A wymieniałeś może bezpiecznik ten przy kablu zasilającym? To dziwna sprawa ale nieraz jego wymiana trochę pomaga. W unison research miałem np verictum X-Fuse. Który praktycznie zlikwidował szum w głośnikach. Jak się trochę odkuję to wezmę verictum lub synergistic research purple. Zobaczymy co będzie 

Edytowane przez pawel k
Dalej lekko brumi. A wymieniałeś może bezpiecznik ten przy kablu zasilającym? To dziwna sprawa ale nieraz jego wymiana trochę pomaga. W unison research miałem np verictum X-Fuse. Który praktycznie zlikwidował szum w głośnikach. Jak się trochę odkuję to wezmę verictum lub synergistic research purple. Zobaczymy co będzie 
Nie wymieniałem. Ale z tego co pamiętam to wymiana kabla sieciowego na jakiś inny w tym CD zlikwidowała problem prawie do zera.

Dalej lekko brumi.

Bias po wymianie lamp sprawdzałeś?
Jeszcze kwestia regulacji hum balancer po wymianie lamp.
  • Pokaż nowe odpowiedzi