Skocz do zawartości
IGNORED

Standy podstawy granitowe - warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, c-k napisał:

Z tym że po wyschnięciu był za jasny.Pojechałem po tym zwykłym sprayem czarnym.I tak to wyszło.

Z czego te standy? Ja mam z ciemnej impali o której pisałeś wyżej , wszystkie parapety w domu, standy właśnie i ona jasna jest tylko na zdjęciu, z daleka czarny. Fajny i stosunkowo niedrogi kamień.

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Nie wiem dokładnie jaki to rodzaj granitu.Boki miałem jasne (#115),nieoszlifowane więc je pomalowałem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące później...

Czy ktoś ma doświadczenie z granitem w stolikach pod sprzęt? Czy czarny granit jest stosowany bo jest drogi i ładny czy ma lepsze właściwości wibracyjne?

Edytowane przez arek67
5 minut temu, arek67 napisał:

czy ma lepsze właściwości wibracyjne?

Jak każdy materiał- im cięższy, tym większa bezwładność, czyli stawia większy opór dla wibracji z podłoża. Gdyby jeszcze zastosować pod nim sprężyste zawieszenie, będzie dobrą platformą antywibracyjną.

Nie chodzi o ciężar a o gęstość. Czyli czarna płyta tych samych rozmiarów będzie cięższa? Wibracje działaja też w drugą stronę nie tylko od podłoża. Urządzenia czy kolumny też drgają, chociażby pod wpływem fali akustycznej.

Ale konkretnie czy czarny granit jest lepszy czy tylko ładniejszy? Owca np. pod gramofon proponuje Cosmic a nie czarny.

Granit, obojetnie jakiego koloru, nie ma zadnych „wlasciwosci wibracyjnych“. Jego jedyna „wlasciwoscia“ w tym kontekscie jest jego masa. Im wieksza masa takiej plyty, tym nizsza czestotliwosc drgan, do ktorych mozesz ja pobudzic.

19 minut temu, arek67 napisał:

Nie chodzi o ciężar a o gęstość.

Mi chodziło o ciężar. 

Dokładnie, o masywność płyty. Co z tego, że byłaby np dużo większa gęstość, jeśli przy tym samym ciężarze płyty, ta gęściejsza, byłaby cieńsza, co przekładało by się na możliwość przenoszenia drgań poprzecznych? Poważna masa, do tego grubość >3cm i masz opokę, która ma gdzieś drgania podłoża. 

Zastanawia mnie tylko, po co komu aż tyle zachodu. Masz współczesny, niepełnosprawny konstrukcyjnie gramofon, w którym producent poskąpił na tłumieniu drgań?

6 godzin temu, xajas napisał:

Podloz na probe betonowa plyte chodnikowa (kosztuje grosze) to zobaczysz (uslyszysz) czy gra jest warta zachodu

Miusiałby jeszcze skrócić standy o grubość płyty chodnikowej, a co musiałby zrobić z kolumnami podłogowymi, nie chcę sobie nawet wyobrażać. Te kilka cm wysokości może spowodować sporą różnicę.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Nic by nie musial zrobic
A roznica bedzie na korzysc

Popatrz na te zestawy, jaka maja wysokosc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5332.thumb.jpg.706ace787b23048f05e0599936b70679.jpgIMG_4207.thumb.jpg.d5389369babbac50a4bac5d013c0dbce.jpg

Nie trawie niskiej sceny muzycznej gdzie wokalista kleczy a saksofonista siedzi na ziemi.

Wysokie zestawy sa SUPER

Niskie zestawy to syf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

super do saaalonu 50 m2 za to srednioo wrazen zostanie siedzac czy tam leząc  kanapie 3 mety od kolumn 2 metrowych.. wszystko ma swoje przeznaczenie a to napewno nie sa kolumny do mieszkania 'zjadacza chleba z biedronki'

wysokie kolumny sa tak samo super jak i tak samo do dupy... zalezy dla kogo i gdzie

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

7 minut temu, xajas napisał:

Popatrz na te zestawy, jaka maja wysokosc.

Sugerujesz, że +/-5cm nie może poskutkować zmianą brzmienia? Bo ja sugeruję, że może, a to uniemożliwia jednoznaczne przypisanie zmiany brzmienia wyeliminowaniu drgań poptzez podłożenie płyty chodnikowej pod kolumną.

Ps.

Mam dwa komplety podstawek różniących się wysokością o 10cm, wpływ na brzmienie jest wyraźny.

Edytowane przez szymon1977

super do saaalonu 50 m2 za to srednioo wrazen zostanie siedzac czy tam leząc  kanapie 3 mety od kolumn 2 metrowych.

Znowu teoretyzujesz zamiast posluchac.
Ja siedze 3m i to jest SUPER
9 minut temu, xajas napisał:

Wysokie zestawy sa SUPER

Ukryta Zawartość

Za taką kasę wszystko jest super.

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Za taką kasę wszystko jest super.

Nie zgadzam sie.

Wyzsze jest lepsze niz nizsze.

Drozsze nie musi byc lepsze niz tansze

Wyzsze nie musi byc drozsze niz nizsze

Drozsze nie musi byc wyzsze niz tansze

Mieszacie pojecia 🙂

Edytowane przez xajas

to czy mieszamy pojecia nie Tobie oceniac,  Ty mozesz sie co najwyzej nie zgodzic.. na moje jest wrecz odwrotnie sam mieszasz pojecia  i to po wielokroc

wyzsze jest lepsze niz nizsze i taki to bedzie wmawial ze mieszacie pojecia...

czyli cztery metry jest lepsze niz pól  😁  bo niby co ??

moze wiec uzasadniesz skoro to my mieszmy a jesli nie uzasadnisz niepodwazalnie to swoje zdanie o tym kto miesza zachowaj dla siebie bo doputy nie uzasadniułes jest nic warte...nie jestes panie jakąs wyrocznią ktora cos stwierdza i tak ma byc.. to nie te czasy ze do wrozki sie chadza po porade

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

propopnuje,  skoro juz usunieteo czesc , to od tych kolumn po 2m i coraz wyzsze usunac wszystko bo temat odszedł  w inna strone , a same kolumny i ich obraz zostaly uzyte by zmylic adwersarza jak to wyskoosc umieszczenia glosników nie ma znaczenia a by nawet nie myslał ze moze ma racje i ma znaczenie to   przytłoczyc wrazeniem,  niestety sie nie udalo, numer z robieniemn w balona spalony ...po co ciagnac wojenke ktora jest bezcelowa

Edytowane przez erazm2

moze wiec uzasadniesz skoro to my mieszmy a jesli nie uzasadnisz niepodwazalnie to swoje zdanie o tym kto miesza zachowaj dla siebie bo doputy nie uzasadniułes jest nic warte...nie jestes panie jakąs wyrocznią ktora cos stwierdza

Dla ciebie jestem ABSOLUTNA WYROCZNIA.
A wyrok i uzasadnienie jest bardzo proste.

Jak slucham np. Patrycji Barber „Regular Pleasures“ albo Anette Askvik „Liberty“ (albo setki innych damskich, meskich wokali), przez te normalne, ale juz podwyzszone na wysokosc uszu (!!!) podlogowki, lokalizuje je lekko powyzej biurka (zielony X). Wszyscy wokalisci albo maja wielkosc krasnoludkow, liliputanow, albo padaja przede mna na kolana

Jak poslucham tych samych nagran przez te wieksze, wyzsze glosniki, wszystkie wokale sa lokalizowane z „mojej slynnej“, referencyjnej pomaranczowej ksiazki w regale (zolty X) i wszyscy artysci maja realistyczne, naturalne rozmiary.

I to dotyczy nie tylko wokali, to samo jest Z WSZYSTKIMI INTRUMENTALISTAMI. Nikt z nich nie siedzi na podlodze, nikt sie nie chowa pod biurkiem...

Ukryta Zawartość

Ale jak ty lubisz nizsza lokalizacje, nie ma sprawy, z powodu mnie, mozesz sobie polozyc zestawy plasko na ziemi

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

Jak slucham np. Patrycji Barber „Regular Pleasures“ albo Anette Askvik „Liberty“

Tzw "Duszenie kota". Zawsze wolę słuchać instrumentów niż wokali. Zawsze dziwię się na te fascynacje wokalami. Szczególnie damskimi, ale wiadomo. Każdy lubi co lubi. Chyba jak już o wokalach mówimy wolę posłuchać babki Tiny. 

2 godziny temu, xajas napisał:

Dzieki.
Regalik jest super, IKEA.
A tysiace ksiazek to super dyfuzor

Ukryta Zawartość

Wysuń co drugą. 

Ukryta Zawartość

?👈

9 minut temu, rafal735r napisał:

Zawsze dziwię się na te fascynacje wokalami. Szczególnie damskimi, ale wiadomo. Każdy lubi co lubi. Chyba jak już o wokalach mówimy wolę posłuchać babki Tiny. 

Męski kosmita Sal Solo.

Syntetyczna robotyka.

Mniam!

Ukryta Zawartość

W dniu 31.03.2021 o 13:27, arek67 napisał:

Czy czarny granit jest stosowany bo jest drogi i ładny czy ma lepsze właściwości wibracyjne?

Od czegoś co nie rezonuje, czy od jasnego ?

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Wysuń co drugą. 

Co druga, co trzecia, co czwarta, co... prawdziwy QRD
W pierwszym rzedzie, w drugim rzedzie, w...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 31.03.2021 o 14:23, xajas napisał:

Granit, obojetnie jakiego koloru, nie ma zadnych „wlasciwosci wibracyjnych“. Jego jedyna „wlasciwoscia“ w tym kontekscie jest jego masa. Im wieksza masa takiej plyty, tym nizsza czestotliwosc drgan, do ktorych mozesz ja pobudzic.

Iście niemiecka precyzja.

Owszem, tylko o to chodzi.

Masa podkładki względem masy obudowy i całego zestawu głośnikowego jest tu cechą różnicującą rozkład energii która dotrze do słuchacza.

To absorber energii lub jej rezonator (bo "...względem..." ).

5 minut temu, xajas napisał:

Co druga, co trzecia, co czwarta, co...
W pierwszym rzedzie, w drugim rzedzie

Najkorzystniej - w przypadkowym bezładzie 🙂

PS.

Co to za wodolejstwo gawędziarskie i zlew potoku myślowego od @erazm2

?

Nijak go nie rozumiem.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Jak slucham np. Patrycji Barber „Regular Pleasures“ albo Anette Askvik „Liberty“ (albo setki innych damskich, meskich wokali), przez te normalne, ale juz podwyzszone na wysokosc uszu (!!!) podlogowki, lokalizuje je lekko powyzej biurka (zielony X). Wszyscy wokalisci albo maja wielkosc krasnoludkow, liliputanow, albo padaja przede mna na kolana

Ukryta Zawartość

Jak poslucham tych samych nagran przez te wieksze, wyzsze glosniki, wszystkie wokale sa lokalizowane z „mojej slynnej“, referencyjnej pomaranczowej ksiazki w regale (zolty X) i wszyscy artysci maja realistyczne, naturalne rozmiary.

I to dotyczy nie tylko wokali, to samo jest Z WSZYSTKIMI INTRUMENTALISTAMI. Nikt z nich nie siedzi na podlodze, nikt sie nie chowa pod biurkiem...

IMG_6650.thumb.png.288d728076d9df46cbbcba0f374e6d9e.png

Ale jak ty lubisz nizsza lokalizacje, nie ma sprawy, z powodu mnie, mozesz sobie polozyc zestawy plasko na ziemi

Intelektualista-Meloman...brawo!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Ukryta Zawartość

IMG_6650.thumb.png.288d728076d9df46cbbcba0f374e6d9e.png

pozwol ze to ja ocenie kto czym dla mnie jest .. Ty co najwyzej manipulatorem psychologicznym od wklejania zdjec by 'zaszokowac' i zmylic trop

to nie jest zadna odpowiedz na temat czemu zawsze wyzsza kolumna jest lepsza od nizszej ani zadna na temat czym wyzej glosnik tym lepiej bo to zaledwie jeden przypadek a nie wszystkie

twierdzisz ze zawsze i czym wyzej tym lepiej , nie obchodzi mnie czego i jak słuchasz ale  wszystkie mozliwe przypadki

a kto sie nie zgadza  z  twoja tezą ogolną dotyczaca wszystkich przypadków ze kolumna czym wieksza, wyzsza  tym lepsza i tym zawsze lepiej ten myli pojecia

niczego nie wyjasniłes.. co najwyzej to ze w danym przypadku odbierasz lepiej  i to Ty nadal mieszasz pojecia -zawsze z w danym przypadku

to ze moze byc lepsza to ja doskonale wiem i bez ciebie,  za to za to Ty chyba nie wiesz jak rozne moga byc przypadki ze posuwasz sie do dziwacznych uogolnien w ktore kazesz wierzyc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez erazm2

W dniu 1.04.2021 o 17:17, xajas napisał:

nie dziwię się , kolumny masz nie odchylone do tyłu to tak grają.

kolunmy powinny stać tak by mod wysokości pomieszczenia był najmniejszy i tyle. A czy wokale są wysoko czy nisko to kwestia pochylenia.

20 godzin temu, erazm2 napisał:

Ty nadal mieszasz pojecia -zawsze z w danym przypadku

Nie kłóć się , ktoś kto tyle książek przeczytał musi być mądry - chyba że kupił je by zrobić z nich dyfuzor 😉

10 minut temu, xajas napisał:

140Hz

ok 70hz

wierdzisz ze on decyduje o lokalizacji wokali? ciekawa „teoria“

Ukryta Zawartość

twierdzę , że powinny stać na wysokości optymalnej dla odpowiedzi częstotliwościowej pomieszczenia , zazwyczaj jest to 1/3 1/4 wysokości pomieszczenia , ale to nie reguła.

w jaki sposob nachylenie wpywa na wysokosc?

a jak myślisz ?

normalnie pochylasz tak kolumny by pozorne źródło dźwięku było na wysokości uszu w punkcie odsłuchowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
  • Pokaż nowe odpowiedzi