Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana sieci elektrycznej - 6 konkretnych pytań.

mercandede

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

będę miał remont mieszkania, w którym nie ma dotychczas uziemienia. Będę miał wymieniane wszystkie przewody oraz skrzynkę. Próbowałem przebrnąć przez wątki ale wyciągnąłem szybko wspólny mianownik z dyskusji ;) i chciałbym zapytać jedynie o kilka rzeczy. Dodam, że w budynku nie ma 3 fazy.

1) Chciałbym wydzielić oddzielną instalację od skrzynki do gniazdka. Jaki kabel zastosować 3x2,5 mm czy 3x4mm ?

2) Czy poprowadzić oddzielną sieć pod gniazdko dla całego systemu (wzmacniacz + c/a + gramofon) czy dwie sieci 2x2,5 mm pod wzmacniacz oddzielnie gniazdko i podwójne pod dwa elementy oddzielnie?

3) Czy przy przy wspólnym gniazdku dla całego systemu jest sens stosować kondycjoner (średnia półka)?

4) Podobno najlepsze będą bezpieczniki topikowe?

5) proszę o polecenie dobrego jakościowego producenta gnizadek, dobrej jakości i bardzo drogie.

5) Czy jest jakiś polecany sposób łączenia przewodów, aha i rozumiem że należy unikać puszek (poproszę o sugestie)?

6) czy polecacie jakiś konkretny element ,,skrzynki" który należy uwzględnić dla bezpieczeństwa (może użyć C20 ?)

Byłbym wdzieczny za łopatologiczne podejście, chciałbym przekazać w krótki zwięzły sposób sugsetie elektrykowi.

Dzięki.

Najważniejsza jest kuchnia. Każde urządzenie powinno mieć swój bezpiecznik. Jak będzie kuchnia tylko na jednym to jak gosposia włączy mikrofale, zmywarkę, i garnek na wodę to masz minimum 5kW czyli jakieś 20A.

W pomieszczeniu gdzie będziesz grał światło powinno mieć osobny bezpiecznik. W ogóle w danym pomieszczeniu nie powinno oświetlenie być razem z gniazdkami. Bezpiecznik najlepiej z charakterystyka C a nie B. Gniazdka to takie żeby dobrze trzymały sie w ścianie i jak gosposia pociągnie za kabelek to żeby nie mogła łatwo wyrwać. Gniazdka obowiązkowo z zabezpieczeniem przed dziećmi i esy różnicowy.

No i jeszcze bardzo ważną sprawa to wymyślenie gniazdka na odkurzacz. Powinno być tak umiejscowione, żeby odkurzacz na swoim kabelku dostał sie w każdy zaułek.

Do audio, tv osobny bezpiecznik typu b16 lub ewentualnie C16 kabel 3*2.5. Przygotować instalacje pod 3fazy.Do kuchni przynajmniej 5 obwodów. W tym jeden 5*2.5 pod pięć. Jeśli ma być zastosowany przepływowy ogrzewacz wody 4*6mm.Osobne zasilanie gniazdek w pokojach osobne oświetlenie. Tablice polecam Hager.

Im mniej łączenia tym lepiej. Do audio tv, zero łączen, tylko mostek w puszkach koło sprzętu.

Warto użyć takich łącz

W tablicy polaczenie 10 mm 2 flex

Zasilanie min 4x10mm2 zalecene 4x 16mm 2

czy polecacie jakiś konkretny element ,,skrzynki" który należy uwzględnić dla bezpieczeństwa (może użyć C20 ?)

Wnioskuje ze nie jestes elektrykiem .... zlecic to fachowcowi .

5) proszę o polecenie dobrego jakościowego producenta gnizadek, dobrej jakości i bardzo drogie

Mozesz zastosowac w calym domu karbonowe Furutechy bedzie dobrej jakosci i bardzo drogo.

----Osprzet ma sie podobac ,nie kupowac taniej chinszczyzny a uznanych producentow .Jest tego sporo.

Polskie firmy sa tez ok .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4575-0-83550900-1518453511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaja se robią

Jako bezpiecznik zastosuj AHP Modul,od bezpiecznika przeciągnij kabel instalacyjny firm Gigawat lub Enerr, gniazdko zasilające Furutech.

Do reszty mieszkania daj zwykłe "esy".

• Moderatorzy

Oczywiście - świadomość że zrobiło się wszystko co można by polepszyć brzmienie poprawia samopoczucie a to ma bezpośredni wpływ na odbiór muzyki i wtedy wszystko gra lepiej. Jak coś robisz musisz mieć nastawienie, że dzięki temu będzie lepiej (czasem zazdroszczę ludziom o takim nastawieniu).

Drogi autorze wątku nie ważne czy Twoja instalacja będzie dobra ważne abyś Ty był o tym przekonany i wtedy będzie grało dobrze.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Koledzy jaja sobie robia, ale jest kilka rzeczy które należy na serio rozważyć.

Obwody do audio daj na faze na ktorej nie ma lub jest najmniej silnikow i innych obciazeń o charakterze indukcyjnym. Czyli na taka do ktorej nie beda podlaczone lodowki, kuchenki indukcyjne, odkurzacz, piec gazowy itp.

Do sprzetu audio możesz poprowadzić jeden przewód 3x4 mm2 i jeden 3x2.5. Na tym pierwszym podłaczaj urzadzenia z zasilaczami liniowymi a na tym drugim ew. te z zasilaczami impulsowymi. Impulsowe strasznie sieja do sieci i szkoda aby te szpilki przenosiły sie na trafa z zasilaczy liniowych.

Wszystkie urzadzenia hifi z zasilaczami liniowymi podłacz do jednej listwy - to powoduje że nie będzie znaczacej różnicy potencjałów (jeśli wogóle) na przewodach ochronnych ani neutralnych idacych do urzadzen.

Przewody idace w ścianie “YDYp żo” lub “YDY żo” wybierz takie, w których żyła ochronna jest pośrodku pomiedzy L i N. To spowoduje mniejsze indukowanie napiec na żyle ochronnej lub jesli chcesz drogo to sa specjalne przewody do robienia kabli zasilajacych do sprzetu audio - marek nie podam ale łatwo znajdziesz na tym forum w innym watku.

To tak na szybko, moze jutro cos jeszcze z siebie wymecze.

Milej nocy wszystkim.

• Moderatorzy

Obwody do audio daj na faze na ktorej nie ma lub jest najmniej silnikow i innych obciazeń o charakterze indukcyjnym. Czyli na taka do ktorej nie beda podlaczone lodowki, kuchenki indukcyjne, odkurzacz, piec gazowy itp.

Ale w pierwszym poście autor tematu napisał, że jest tylko jedna faza w budynku.

Przewody idace w ścianie “YDYp żo” lub “YDY żo” wybierz takie, w których żyła ochronna jest pośrodku pomiedzy L i N.

Uziemienia w budynku też nie ma więc elektryk podłączy przewód ochronny do przewodu "zerowego" przed różnicówką. A to co miało by się indukować w przewodzie ochronnym zależy od rezystancji uziemienia więc należało wykonać ten pomiar i dopiero myśleć o poprawie (ale to dotyczy raczej domków jednorodzinnych bo w przypadku budynków wielorodzinnych to raczej ciężkie do przeprowadzenia).

Koledzy jaja sobie robia

Ja jaj sobie nie robię to co napisałem o samopoczuciu jest naukowo zaobserwowanym faktem w przeciwieństwie do "fizycznego" działania niektórych "polepszaczy" brzmienia.

To, że coś ma działanie psychoakustyczne nie znaczy, że nie działa - muszą być tylko spełnione określone warunki. Nie znaczy to, że "słyszący" jest wariatem - wręcz przeciwnie świadczy o tym, że jest jak najbardziej normalny. Ja sam słyszę różne "rzeczy" nie jest to dla mnie szczególny powód do dumy ale też się tego nie wstydzę.

Witam

Tak sobie czytam i czytam chyba nie rozumiem...

Ustalmy fakty:

1. instalacja w bloku a nie w domu jednorodzinnym

2. jedna faza na całe mieszkanie

3. brak przewodu ochronnego

Na logikę biorąc... jeśli poprowadzisz osobny kabel do AV i osobny do sprzętów kuchennych to de facto wszystkie te kable łączą się w skrzynce rozdzielczej mieszkania a dalej w skrzynce rozdzielczej budynku gdzie są podłączone wszystkie inne mieszkania. Osobne gniazdo do odkurzacza może i fajnie by było żeby silnik nie obciążał tej samej fazy ale myślę że nie usłyszysz ewentualnych zakłóceń gdy ktoś obok ciebie odkurza a poza tym nie masz kompletnie żadnego wpływu na to czy wszyscy pozostali sąsiedzi nie odkurzają na tej samej fazie. Więc ze względu na zakłócenia nie ma to najmniejszego znaczenia jak zasilisz swój sprzęt. Co do przekrojów kabli to powinny one być dobrane do obciążenia a nie na zasadzie im grubszy tym lepszy. Jeśli masz wzmacniacz o mocy 1kW na stronę to pobiera on poniżej 10A w piku, czyli średnio 3A. a jak masz wzmacniacz o mniejszej mocy to jeszcze mniej. Kabel ma być tak dobrany żeby spadek napięcia spowodowany przepływam prądu był zgodnie z normą nie większy niż 4% co oczywiście zależy również od długości kabla. Tu masz kalkulator :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Uzupełniasz dane i ci liczy. Pamiętaj o tym że wzmacniacz w piku pobiera prąd z kondensatorów a nie z sieci energetycznej. Moim zdaniem 2,5mm2 to kabel z dużym zapasem. Natomiast jeśli chodzi o uziemienie (przewód ochronny) to jest to problem głównie z powodu bezpieczeństwa. Administrator budynku powinien doprowadzić do sytuacji że instalacja spełnia normy bo w przeciwnym przypadku bezpieczniki w ogóle nie zadziałają (zbyt duża impedancja pętli zwarcia) w przypadku zwarcia. Poza tym uziemienie ma wpływ na odprowadzanie ewentualnych zakłóceń do ziemi. Jeśli jakakolwiek modyfikacja instalacji elektrycznej pod kontem audio ma sens to własnie doprowadzenie "czystego" uziomu bezpośrednio do mieszkania tylko cięźko ci będzie wbić kilka lub nawet kilkanaście szpulek uziemiających przed blokiem połączenie ich razem i doprowadzenie grubym (ok 35mm2) kablem do mieszkania .Jeśli chodzi o gniazdka, kondycjonery, specjalne kable, bezpieczniki dedykowane do audio to wszystko pic na wodę to NIE DZIAŁA !!! więc nie napinaj się kup gniazdka takie które ci się podobają z wyglądu i nie daj sobie wmówić że to ma wpływ na sprzęt AV. Jeśli jednak bardzo bardzo chcesz się poczuć lepiej to weź jakiegoś "audio elektryka" zapłać mu 50tyś za projekt kolejne 50 tyś za wykonanie instalacji i już aaaa tylko pamiętaj żeby w pokoju odsłuchowym powiesić faktury za instalacje bo inaczej będzie o 3dB gorzej słychać. Fizyki się nie oszuka i nic tego nie zmieni. zamiast wydawać krocie na instalacje wydaj ta kasę na poprawę akustyki pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Gość JanF

(Konto usunięte)

Podepnę się pod temat z pytaniem, czy przewodu uziemiającego (ochronnego) można nie podpinać do obudowy urządzenia, eliminujemy tylko połączenie w gniazdku?

Kiedyś zetknąłem się z poradami audio, że jak się ma drogi sprzęt, to zabezpieczamy się w ten sposób przed błędami w instalacji sieci, np. podpięcie fazy zasilania przez pomyłkę, etc.

Te porady szły dalej, korzystnie jest nie podłączać galwanicznie masy układu do metalowej obudowy urządzenia z wyżej wymienionego powodu.

Dla mnie to jest zrozumiałe, odcinamy czarne scenariusze jednym prostym 'ciach' kombinerakami i w zasadzie nic przy tym nie tracimy - jak uważacie?

• Moderatorzy

na to czy wszyscy pozostali sąsiedzi nie odkurzają na tej samej fazie

W budynku zapewne są trzy fazy tylko do mieszkań jest podprowadzona jedna - często do różnych mieszkań taje się różne fazy tak by uzyskać w miarę równe obciążenie. W takim wypadku można się postarać o doprowadzenie do mieszkania trzech faz ale czy to ma w tym wypadku sens?

czy przewodu uziemiającego (ochronnego) można nie podpinać do obudowy urządzenia, eliminujemy tylko połączenie w gniazdku?

Z "prawnego" punktu widzenia nie można tak robić - zakładamy oczywiście, że instalacja jest wykonana poprawnie.

Czarne scenariusze są wtedy gdy ktoś zrobi tzw. "zerowanie" w gnieździe gdy układ sieci nie jest do tego przystosowany.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Z prawnego punktu widzenia nie można tak robić - zakładamy oczywiście, że instalacja jest wykonana poprawnie.

No właśnie, przepisy przepisami, ale mam sprzęt za 100k PLN i co, mam go wystawić za frico na żywioł ... przypomina mi się Grek Zorba ...

Mieszkam w bloku i różne rzeczy widziałem, fakt, teraz jest tego zdecydowanie mniej, ale dochodzi do samowolnych manipulacji w rozdzielniach blokowych przez nie uprawnionych do tego!

• Moderatorzy

A ja mam samochód za 100 tys czy mogę parkować na zakazie bo boję się, że na parkingu ktoś mi zarysuje?

Mam znajomego któremu z powodu źle wykonanej instalacji elektrycznej zepsuł się wzmacniacz. Sprzęt był ubezpieczony i został naprawiony. Niestety brzmienie było już nie to. Dość długo wojował z ubezpieczycielem, że kupił sprzęt z wysokiej półki dla brzmienia ale oczywiście nic nie wskórał. Cóż jest ryzyko jest zabawa. Przepisy zazwyczaj powstają w jakimś celu np. mają służyć ochronie. Jeśli ktoś dokonuje samowolnych manipulacji powinien za to odpowiadać. Jednak jak to w życiu ktoś ukradł "cygana" powiesili.

PS. ja jeżdżę gratem bo nie boję się parkować w każdej "dziurze".

Gość JanF

(Konto usunięte)

A ja mam samochód za 100 tys czy mogę parkować na zakazie bo boję się, że na parkingu ktoś mi zarysuje?

Mam znajomego któremu z powodu źle wykonanej instalacji elektrycznej zepsuł się wzmacniacz. Sprzęt był ubezpieczony i został naprawiony. Niestety brzmienie było już nie to. Dość długo wojował z ubezpieczycielem, że kupił sprzęt z wysokiej półki dla brzmienia ale oczywiście nic nie wskórał. Cóż jest ryzyko jest zabawa. Przepisy zazwyczaj powstają w jakimś celu np. mają służyć ochronie. Jeśli ktoś dokonuje samowolnych manipulacji powinien za to odpowiadać. Jednak jak to w życiu ktoś ukradł "cygana" powiesili.

Proszę o merytoryczne odniesienie się do postawionej kwestii, a nie powoływanie się na formalizm, który, jak wiadomo nie od dzisiaj, może mniej lub bardziej nie przystawać do realiów życia.

Nie mam przewodu ochronnego, mam bezpiecznik na uzwojeniu pierwotnym transformatora zasilającego i tyle! ZERO ZMARTWIEŃ.

Podepnę się pod temat z pytaniem, czy przewodu uziemiającego (ochronnego) można nie podpinać do obudowy urządzenia, eliminujemy tylko połączenie w gniazdku?

Kiedyś zetknąłem się z poradami audio, że jak się ma drogi sprzęt, to zabezpieczamy się w ten sposób przed błędami w instalacji sieci, np. podpięcie fazy zasilania przez pomyłkę, etc.

Te porady szły dalej, korzystnie jest nie podłączać galwanicznie masy układu do metalowej obudowy urządzenia z wyżej wymienionego powodu.

Dla mnie to jest zrozumiałe, odcinamy czarne scenariusze jednym prostym 'ciach' kombinerakami i w zasadzie nic przy tym nie tracimy - jak uważacie?

Jeśli urządzenie ma zasilacz w środku producent musi połączyć obudowę z przewodem ochronnym inaczej nie dostanie znaku bezpieczeństwa a co za tym idzie nie będzie mógł legalnie sprzedawać swoich produktów, a jeśli mimo braku takiego połączenia sprzedaje i kogoś strzeli prąd to prokurator...

Przewód ochronny i całe to uziemienie są po to, aby w przypadku awarii w urządzeniu końcowym (nasz wzmacniacz) zadziałał odpowiedni bezpiecznik w instalacji elektrycznej (np. różnicówka) które odetnie zasilanie do naszego wzmacniacza, co ochroni nasze cenne życie lub nie doprowadzi do innych groźnych sytuacji,

Aby cały układ zadziałał, zarówno instalacja jak i urządzenia do niej podpięte muszą spełniać określone normy - tzn. został prawidłowo wykonane.

Jeśli mamy starą instalację, bez uziemienia, po prostu to funkcjonalność nie zadziała i to że do obudowy podpięty jest przewód ochronny nie ma znaczenia.

Wszelkie pakowanie się w osobne, dedykowane do audio obwody elektryczne w instalacji w bloku jest bez sensu, Instalacja ma być po prostu wykonana prawidłowo, starannie, bez fuszerki i tyle i tylko tyle, to wystarczy, nic więcej nie potrzeba.

Nie mam przewodu ochronnego, mam bezpiecznik na uzwojeniu pierwotnym transformatora zasilającego i tyle! ZERO ZMARTWIEŃ.

Jeśli dojdzie do awarii i na obudowie pojawi się pełne napięcie sieci (pomińmy tu dlaczego tak się zdarzy) to bezpiecznik na uzwojeniu pierwotnym nic nie da - on zabezpiecza układ wewnątrz - np. w przypadku zwarcia w transformatorze nastąpi jego przepalenie.

Pomimo takiego bezpiecznika, w przy braku podłączenia obudowy do przewodu ochronnego mamy jednak powód do zmartwienia ... dostaniemy niezłego kopa ...

mam sprzęt za 100k PLN i co, mam go wystawić za frico na żywioł

Jak masz wątpliwości to nie podłączasz tylko sprawdzasz starannie. Z drugiej strony jak telewizor świeci, piekarnik piecze to chyba nie jest źle. Na pewne rzeczy nie masz wpływu. Jak uderzy piorun blisko ciebie to nawet ochronniki nie pomogą. A swoją drogą to ciekawe że większość audiofilów inwestuje w magiczne kable i inne wynalazki a mało który na zabezpieczenie przeciw przepięciowe w swojej instalacji. I jeszcze jedna rzecz. Jeśli ktoś uważa że prąd w gniazdku to zło bo elektrownia nie jest opalana highendowym węglem a betoniarka sąsiada nie jest High Definition to zamiast kupować magiczne kable, kondycjonery, specjalne bezpieczniki, specjalne gniazda, i inne magiczne rupiecie taniej jest kupić generator spalinowy albo zasilacz ups w wyjściem pure sine i po sprawie. jak nie słuchamy akumulatory się ładują a jak chcemy posłuchać to odłączamy upsa od sieci energetycznej i już

Można też przerobić swój sprzęt tak żeby był zasilany bezpośrednio z akumulatorów i wtedy znika problem z przydźwiękiem:)

3) Czy przy przy wspólnym gniazdku dla całego systemu jest sens stosować kondycjoner (średnia półka)?

To czy masz wspólne gniazdko nie ma nic do rzeczy - kondycjoner trzeba stosować gdy napięcie sieci zasilającej nie spełnia norm przewidzianych dla zasilania - np. mieszkamy w miejscu gdzie występują duże spadki napięcia w sieci, albo mamy sąsiada co w piwnicy co 5 minut odpala piłę tarczową ... mój teść miał w piwnicy taką samoróbę - trochę bawił się stolarką i jak to swoje ustrojstwo uruchamiał to najpierw żarówki przygasały by po chwili mocniej zabłysnąć ... i się przepalić.

kondycjoner trzeba stosować gdy napięcie sieci zasilającej nie spełnia norm przewidzianych dla zasilania

Kondycjoner nie stabilizuje poziomu napięcia więc jak jest za małe albo za duże to nic z tym nie zrobi. Kondycjoner to jedynie rodzaj filtru który jest w stanie odfiltrować część zakłóceń głównie wysokiej częstotliwości.

Jak na mój gust to ściema ale co kto lubi. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest listwa zasilająca z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym ale tylko pod warunkiem że jest to rozbudowa zabezpieczeń w naszej rozdzielni.

Dla osób które "słyszą" wpływ kondycjonera polecam program Audio Diffmaker. Przepuszczamy sygnał audio przez badany klocek układu następnie modyfikujemy tor np zmieniając kabel lub dodając kondycjoner i znów nagrywamy. Program "ustawia" w odpowiedni sposób oba nagrania, wyrównuje ich wzajemne poziomy tak by były identyczne i odejmuje jeden od drugiego a z otrzymanej różnicy generuje plik audio. Jeśli w tym pliku słyszymy ciszę to znaczy że oba nagrania są identyczne a to z kolei oznacza że nasza modyfikacja nic nie wniosła. jeśli natomiast coś słuchać to istotnie coś się zmieniło czy na lepsze czy na gorsze nie wiadomo ale się zmieniło.

Jako dobry przykład działania tego programu można ściągnąć próbkę pokazującą zmianę wynikającą zastosowania pospolitego kondensatora ceramicznego zamiast foliowego. albo sygnał wave vs mp3

Kondycjoner nie stabilizuje poziomu napięcia więc jak jest za małe albo za duże to nic z tym nie zrobi. Kondycjoner to jedynie rodzaj filtru który jest w stanie odfiltrować część zakłóceń głównie wysokiej częstotliwości.

To bardzo zawężona definicja kondycjonera. Zapewne są i takie które nic z tym nie zrobią (pewnie większość tych tanich) ale są i takie, które z napięcia wejściowego mieszczącego się o określonym zakresie (np. 160V - 290V) są w stanie wyprodukować czystą sinusoidę 230V. Takie urządzenia zawierają wbudowany falownik i można by je nazwać stabilizatorami , a jednak wciąż opisuje się je mianem kondycjonera, choć poza filtracją potrafią zregenerować wartość napięcia radząc sobie ze spadkiem zasilania. Są masakrycznie drogie, ale większość największych firm Hi-End ma takie urządzenia w swoje ofercie (Xindiak, Accuphase i inne)

To bardzo zawężona definicja kondycjonera. Zapewne są i takie które nic z tym nie zrobią (pewnie większość tych tanich) ale są i takie, które z napięcia wejściowego mieszczącego się o określonym zakresie (np. 160V - 290V) są w stanie wyprodukować czystą sinusoidę 230V. Takie urządzenia zawierają wbudowany falownik i można by je nazwać stabilizatorami , a jednak wciąż opisuje się je mianem kondycjonera, choć poza filtracją potrafią zregenerować wartość napięcia radząc sobie ze spadkiem zasilania. Są masakrycznie drogie, ale większość największych firm Hi-End ma takie urządzenia w swoje ofercie (Xindiak, Accuphase i inne)

To taniej kupić UPS thrue online w którym falownik pracuje cały czas. prócz tego że "odbudowuje" sinusoidę z napięcia stałego to jeszcze zabezpiecza nas przed wyłączeniami prądu.

• Moderatorzy

znów nagrywamy

Czym mam to nagrać? Bo chyba nie masz na mysli zwyklej karty muzycznej w komputerze, która ledwie nadaje się do rozmów przez Skypa?

@szaman777 ten filmik nic nie pokazuje poza tym, że wzmacniacz wydaje z siebie dźwięki - niech by autor chociaż zmieżył poziom zniekształceń przy tak niskim zasilaniu. Poza tym nie sam poziom zasilania jest istotny co jego nagłe zmiany i zakłócenia jakie się pojawiają np. z zasilaczy impulsowych przy walce z którymi dobre filtry się przydają.

Tak. Zwykła karta muzyczna lepiej "słyszy" niż ludzkie uszy.

Poza tym nie musisz nic nagrywać. Na stronie są przykłady różnic po zmianie różnych elementów w zestawie audio.

Film pokazuje, że przy ekstremalnym spadku napięcia nie słychać różnicy. Taki ekstremalny spadek do 60V nigdy nie będzie miał miejsca w rzeczywistym środowisku czyli tym bardziej nie będzie słychać różnicy bez użycia kondycjonera itp. zbędnych urządzeń.

Czym mam to nagrać? Bo chyba nie masz na mysli zwyklej karty muzycznej w komputerze, która ledwie nadaje się do rozmów przez Skypa?

@szaman777 ten filmik nic nie pokazuje poza tym, że wzmacniacz wydaje z siebie dźwięki - niech by autor chociaż zmieżył poziom zniekształceń przy tak niskim zasilaniu. Poza tym nie sam poziom zasilania jest istotny co jego nagłe zmiany i zakłócenia jakie się pojawiają np. z zasilaczy impulsowych przy walce z którymi dobre filtry się przydają.

Nagraj to czym chcesz byle oba nagrania zrobione w ten sam sposób. Oczywiście że lepsza karta zarejestruje więcej detali ale nie to jest najistotniejsze. Jeśli karta zniekształci to oba nagrania tak samo (statystyczne oczywiście) zawsze możesz pożyczyć jakąś zewnętrzną kartę na USB. Nawet jak zapłacisz za wypożyczenie to zaoszczędzisz na kupowaniu magicznych rzeczy które nic nie zmieniają.

Gość JanF

(Konto usunięte)

A może trafo separacyjne?

Jestem za, najlepiej z automatyką stałej wartości na uzwojeniu pierwotnym sterowanej cyfrowo, dopuszczamy zmiany +/-5%, wyjście za ten zakres uruchamia automatykę działającą z pętlą histerezy (wartościowej i czasowej).

Jeśli urządzenie ma zasilacz w środku producent musi połączyć obudowę z przewodem ochronnym inaczej nie dostanie znaku bezpieczeństwa a co za tym idzie nie będzie mógł legalnie sprzedawać swoich produktów, a jeśli mimo braku takiego połączenia sprzedaje i kogoś strzeli prąd to prokurator...

Jeżeli urządzenie ma drugą klasę ochronności to nie podłącza się przewodu ochronnego z obudową - po to jest właśnie druga klasa ochronności.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.