Skocz do zawartości
IGNORED

DAC SABRE ES9018K2M SA9023 AD823 96kHz/24bit USB - ktoś miał do czynienia? Jak to gra?

Funnykris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tak jak w temacie. Od jakiegoś czasu szukam DACa do komputera, ponieważ ten wbudowany w mój wzmacniacz ma problemy ze sterownikami w Win10 ("znikające" bez powodu ASIO, problemy z działaniem WASAPI, czasami system w ogóle go nie wykrywa i restart komputera jest jedynym wyjściem), a prócz tego podłączałem go po RCA do innych sprzęcików w domu i wiem, że stać go na więcej. Po prostu ten DAC jest... średni. Szukam DACa a nie DAC-AMP i tu zaczyna się problem. Niemal wszystkie układy mają wzmacniacz słuchawkowy a ja wolę zapłacić konkretnie za DAC i nic więcej. Budżet na DAC tak ok. 300zł. Trafiłem na taką kosteczkę, która teoretycznie grałaby out of the box bez żadnej ingerencji. tylko pytanie jak?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miał ktoś do czynienia z tą kostką?

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak gra ten konkretny chińczyk, ale nie spodziewałbym się niczego wielkiego - będzie sukces jeśli będzie po prostu grał be zgrzytów. Zasilane z USB może grać jak jedna wielka kupa ... no ale za 135zł - możesz sam sprawdzić i zdać relację.

Ja jednak polecam zakup czegoś sprawdzonego. Sama kostka ESS9018 gra bardzo dobrze - dobrze zaimplementowana, z dopracowanym firmware i odpowiednio skonfigurowanymi sterownikami jest warta każdej wydanej złotówki - konkretnie mówię o tym:

Ukryta Zawartość

Mam dwa DACi od DIYINHKa (starszego ESS9023 i właśnie ESS9018K2M) - oba z rozbudowanym zewnętrznym zasilaniem w wersji izolowanej, w osobnych obudowach , ESS9023 spięte z amanero a ESS9018k2m - pełen komplet wraz z XMOSem - oba biją jakością na głowę DACa wbudowanego w amplituner kina domowego DENON AVR-3308.

Ukryta Zawartość

tak, DIYINHK można polecić w ciemno i od razu ES9038.

Ja mam też 8 kanałowy DAC na ES9016. Brzmieniem nie ustępuje niższym modelom, a 8 kanałów jest :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• 3 tygodnie później...

a tak, wyższym :)

obecnie w jednej obudowie mam wspomniany wielokanałowy ES9016 i stereo ES9038, Oba "zasilane" z tego samego XMOSa Multichannel, dzięki czemu przy odtwarzaniu

wielokanałowego nagrania mogę sobie nawet włączyć ES9038, który dostarczy sygnał do kanału lewego i prawego.

Przełączanie mam z pilota, wiec łatwo porównać.

Przy przełączaniu zawsze odnoszę wrażenie, że "O!, ten gra chyba lepiej :)"

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Jest różnica.

Może zacznę od początku. Otóż Sabre ES9016/9018 czyli te które dosyć masowo pojawiły się na rynku różniły się od pozostałych tym, że grały czysto, szczegółowo z szybkim basem.

Niektórym mogło się to nie podobać, ale mnie akurat tak.

ES9038 idzie jeszcze dalej w tym kierunku i różnica jest taka, że ES9038 w stosunku do ES9016 jest jeszcze bardziej szczegółowy, średnica na uszy rzuca się od razu.

Bas jeszcze szybszy, krótki, dynamiczny.

A dlaczego przełączając mam wrażenie, że ten jest lepszy?

No wiec jeśli przełączam z ES9016 na ES9028 to cieszę się ze szczegółów, ze średnicy z szybkości.

Jak z ES9028 na ES9016 to podoba mu się muzyczność, lekko rozmiękczony bas, bo tu jest tak bliżej analogu jakby.

W obu przypadkach pozytywne wrażenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.