Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny starego typu

Kordian_67920

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Mój pierwszy zakup to były głośniki 5.1 logitech 506 bodajże.. Mam zamiar kupić coś trochę lepszego, o głębszym brzmieniu i dużej mocy za najlepiej minimalne pieniądzę, Poprostu zrobić drugi krok.

Ciężko mi się na coś zdecydować ponieważ lubię głębokie brzmienie, lubię czasami podkręcić 'muzyczkę' ale jest zasadniczy problem nie znam się, instynktownie przerzucając strony na olxie czy allegro moje oczy łapią się na duże kolumny.

Kiedyś założyłem temat nt głośników Cerwin vega, zostałem tam potraktowany jak pół trol, co prawda Panowie polecili mi inne głośniki, ale nie byłem w stanie złapać co źle zrobiłem, więc tym razem postanowiłem napisać trochę dłuższego posta.

Wiem już że takie głośniki określa się mianem wysokoskutecznych. Ale wciąż nie wiem co tak naprawdę by mi odpowiadało więc stwierdziłem, że będę się uczył drobnymi kroczkami -> nie wieńczy odczułby różnicę drogich kolumn od kolumn za groszę na tyle znaczącą żeby być 'rad' z wydanych pieniędzy, więc Panowie, proszę pomóżcie mnie wybrać sobie głośniki

Za wszystkie porady będę wdzięczny, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Kordian

https://www.audiostereo.pl/topic/137511-wysokoskuteczne-kolumny-starego-typu/

cześć

Nie napisałes jakie masz pomieszczenie w którym słuchasz muzyki,''głębokie brzmienie'' to jak się domyslam porządny bas.Dobre wysokoskuteczne kolumny są bardzo drogie,nawet te stare,poza tym ,jak upalisz np.głosnik wysokotonowy mogą być problemy z naprawą,albo wymianą,nie napisałeś nic o wzmacniaczu i żródle(komputer,odtwarzacz cd,gramofon?),więc trudno jest tak naprawdę coś doradzić.Co do kolumn cervin vega -niestety nigdy ich nie słyszałem,ale nie wydaje mi się żeby były ekstremalnie złe,czytałem gdzies na tym forum opinię,że z dobrym żródłem i amplifikacją w heavy metalu wymiataja.

Moja najlepsza rada:wybierz się do kogoś ,kto dysponuje dobrym zestawem i posłuchaj,odwiedż pare sklepów audio, wyrob sobie zdanie ,co ci się podoba ,a co nie.

pozdrawiam

Cervina Vegi paru kolumn słuchałem - do odpalenia idealne, a przy tym nie mają agresji choćby Klipscha,

czy starego Paradygma, nowszy jest lepszy więc też można szukać.

Tyle, że budżet w nowszych niestety zabije i trzeba zacząć od lokalnych sprzedawców, bo co z tego,

że znajdziesz coś w Wołosatem, a mieszkasz w Świnoujściu jak nie posłuchasz; to podstawa.

Są tylko jedne Vegi na alle, ale monitory - więc do 15 m2 wystarczą spokojnie - opis to 125 W i 89 dB.

Pewnie i tak przeskok z Logitecha byłby zauważalny ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam zamiar kupić coś trochę lepszego, o głębszym brzmieniu i dużej mocy za najlepiej minimalne pieniądzę, Poprostu zrobić drugi krok.

Nie namawiam Cię na wydawanie dużych pieniędzy, ale uwierz - czas pokazuje, że jeśli chce się zrobić kolejny krok warto nawet troszkę poczekać, odłożyć i kupić coś lepszego. To pozwala uniknąć rozczarowań o które w naszym hobby nietrudno. Podejście w stylu " za minimalne pieniądze " nie jest najlepszym pomysłem i myślę, że wielu się z tym zgodzi.

Smuga cienia spowija..;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.