Skocz do zawartości
IGNORED

SUB do KD schodzacy nisko i z poteznym uderzeniem

T

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety musze zalozyc kolejny watek jako ze moj dylemat subwooferowy trwa dalej w najlepsze, a po wczorajszych testach Paradigm Seismic 110 juz wiem ze nie da sie z malego suba wyciagnac tego co z duzego, lub tym bardziej trzech :-) Wiec marzenia o malym gabarytowo subie sie skonczyly, szukam wiec jednego POTEZNEGO SUBa o tradycyjnych gabarytach :-)

A dylemat moj wyglada nastepujaco - bylem zmuszony przeniesc sie z duzego pokoju w ktorym mialem kino domowe do malego dedykowanego ktorego uzywalem tylko do stereo i co za tym idzie, do polaczenia stereo i kina domowego w jedno. Gra pieknie, jestem bardzo zadowolony z dzwieku w KD ale niestety jako ze w systemie mam dwa duze i jeden bardzo duzy sub, musialem je postawic na srodku pomiedzy przednimi kolumnami, co popsulo mi nieco scene i odsluch stereo. Chcial bym wiec zamienic je na jeden

Suby te ktore mam to JAMO D600SUB ktory ma 38cm glosnik z zamknieta obudowa i schodzi bardzo nisko, do tego mam dwa uzupelniajace Onkyo z 30cm glosnikami i takze zamknietymi obudowami ktore daja bardzo fajny plytszy bas i uderzenie. Cala trojka razem gra bajecznie, ale zajmuje niestety bardzo duzo miejsca. Sam JAMO schodzi nisko ale nieco brakuje mu uderzenia plytszego basu, Onko natomiast nie schodza nisko ale maja mase fajnego uderzenia i razem we trzy pieknie sie komponuja, ale osobna nie daja niestety tego co bym chcial (jestem maniakiem basu i efektow w filmach). Chcialem wpierw zamienic wszystkie trzy na jakis jeden maly dobrej jakosci sub, ale po testowaniu wczoraj Paradigm Seismic 110 szybko doszedlem do wniosku ze niestety tak sie nie da. Ale jako ze JAMO i tym bardziej Onkyo to srednia czy nizsza polka jesli chodzi o SUBy, to wierze ze da sie je wszystkie zamienic na jeden, nawet duzy ale jeden sub ktory i zejdzie nisko i bedzie mial mocne uderzenie w klatke piersiowa :-)

Budzet to 7000zl, jak najbardziej moze byc uzywany i zalezy mi na kinie domowym, nie musi byc muzykalny, aby mial potezne uderzenie. Szukam wiec rekomendacji aby nie spedzic tygodnia czy dwoch na jezdzenie po sklepach i sluchaniu wszystkiego, chcial bym miec liste paru subow ktore mogl bym gdzies wypozyczyc i posluchac we wlasnym pokoju. Z gory bardzo dziekuje za pomoc i sugestie :-)

Moj obecny system sklada sie z:

- dedykowanego pokoju 16m2 (wiem ze nie jest za wielki, ale jestem maniakiem poteznego basu w filmach i chce cos na prawde mocnego)

- amplituner: Arcam AVR500

- przod: Magnepan 1,6QR

- bez centralnego zazwyczaj, kiedy ogladmy w wiecej osob wtedy zalaczam JM Lab Chorus CC700

- tyl: JM Lab Chorus SD700

- sub: 2 x Onkyo THX (modelu nie pamietam, 30cm, 230W - bardzo bylem pozytywnie zaskoczony tym jak ladnie sie sprawuja w KD)

- sub: Jamo D600 SUB (38cm, 400W)

Dla zobrazowania problemu zalaczam zdjecie z jeszcze surowego stanu, teraz doszly mebelki wiec jest jeszcze ciasniej :-) TV nad subami to 42" z duzymi ramkami, dla porownania wielkosci :-) Idealnie chcial bym sprzet dosunac do sciany i zostawic puste miejsce nad nim a sub postawic gdzies z boku :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Arcam AVR850 + AVR600 / Klipsch THX 8000L x3 + THX 8000S x4 / SVS PB3000 x2 / NVidia Shield / Panasonic PT-AT6000E / Adeo Plano Reference 120"

Podałem w tamtym temacie jeśli chodzi o tamten budżet i dodam SuperCube 8000 Definitive Technology (tam chyba padła propozycja mniejszego brata DT 6000 (chyba) no i Earthquake MiniMe Pe12. Jednak jak zauważyłeś zaden pojedynczy sub w tym budżecie nie da takiego basu jak trzy.

Z używek nic ciekawego nie ma.

Wg tego co "mówisz", żeby zadowolił Cię bas z niego musi to być niezła "krowa" z 18-to calowym przetwornikiem i z tysiącem Watów. Kupa kasy , kuuupppa kasy

Podałem w tamtym temacie jeśli chodzi o tamten budżet i dodam SuperCube 8000 Definitive Technology (tam chyba padła propozycja mniejszego brata DT 6000 (chyba) no i Earthquake MiniMe Pe12. Jednak jak zauważyłeś zaden pojedynczy sub w tym budżecie nie da takiego basu jak trzy.

Z używek nic ciekawego nie ma.

Wg tego co "mówisz", żeby zadowolił Cię bas z niego musi to być niezła "krowa" z 18-to calowym przetwornikiem i z tysiącem Watów. Kupa kasy , kuuupppa kasy

Dzieki bardzo za sugestie, dopisuje do listy :-) Przegladam caly czas uzywane i obecnie nie widze nic ciekawego tez, moze poza B&W ASW 750 ktorego z checia bym posluchal, ale bywaja fajne suby na rynku wtornym. Wiec jak ktos zasugeruje cos ze starszych subow ale warte grzechu to ja sobie na spokojnie poszukam :-)

Jak oddawalem wczoraj Seismica to Pan w Polpaku zasugerowal mi uzywanego Paradigma 38cm z juz nie produkowanej serii Studio. Oni maja tam pokoj nie wiele wiekszy od mojego i jak jakis maniak basu testowal tego suba to Oni nie mogli wytrzymac w pomieszczeniu. Nowy kosztowal okolo 10 000 wiec uzywke mowil ze ciezko jest znalezc, ale do 7k powinienem sie zmiescic :-)

I tak, niestety tez do tego wniosku doszedlem ze bedzie musiala byc "krowa", no ale lepsza jedna krowka niz dwa duze i jeden ogromny, bo Jamo nawet jak na 38cm jest wielki :-) Jak ogladalem wczoraj Paradigma Signature 38cm to byl fajny zgrabny sub, nie wiele wiekszy niz jedno moje Onkyo :-) Ino 20 000zl ,wiec daleko poza moim limitem :-)

Arcam AVR850 + AVR600 / Klipsch THX 8000L x3 + THX 8000S x4 / SVS PB3000 x2 / NVidia Shield / Panasonic PT-AT6000E / Adeo Plano Reference 120"

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może dozbierasz, a jak nie to chociaż warto przetestować

Bo parametry mają oba zacne od 16/19hz do 350/460hz

Dzieki, slyszalem wiele dobrego na temat ich subow i definitywnie bede chcial cos z ich katalogu posluchac u siebie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorki ,że tak zboczę z tematu...ale napisałeś ,że jesteś maniakiem efektów w filmach, ale efekty w filmach to 50% efektów wizualnych i 50% efektów dźwiękowych.... i widzę ,że inwestujesz poważną kasę w klocki KD...tylko niestety te efekty masz tylko słuchowe bo Twój "tablet TV" ;) ma się nijak jeśli chodzi o efekty....może lepiej wypośrodkować budżet i zainwestować w dużo większy calarz TV, a nawet w projektor i ekran...bo oglądając filmy na tych 42 calach niestety tracisz 50% efektów, zakładając 50% na wizje i 50% na audio....chyba, że gdzieś tam schowałeś proja i ekran i o nich nie wspomniałeś.... :) ;)

Sorki ,że tak zboczę z tematu...ale napisałeś ,że jesteś maniakiem efektów w filmach, ale efekty w filmach to 50% efektów wizualnych i 50% efektów dźwiękowych.... i widzę ,że inwestujesz poważną kasę w klocki KD...tylko niestety te efekty masz tylko słuchowe bo Twój "tablet TV" ;) ma się nijak jeśli chodzi o efekty....może lepiej wypośrodkować budżet i zainwestować w dużo większy calarz TV, a nawet w projektor i ekran...bo oglądając filmy na tych 42 calach niestety tracisz 50% efektów, zakładając 50% na wizje i 50% na audio....chyba, że gdzieś tam schowałeś proja i ekran i o nich nie wspomniałeś.... :) ;)

Tak tak, oczywiscie, absolutnie sie z Toba zgadzam :D Zdjecie jest jeszcze ze stanu surowego i to co wisi to stary TV moich rodzicow, pozyczony :D W tym pokoju sluchalem tylko muzyki wiec nie bylo w ogole obrazu, szukam obecnie odpowiedniego ekranu do projektora rownolegle z mniej zajmuiacym miejca subem :-) Ten TV na prawde wyglada komicznie tu, wiem, mimo ze tak na prawde wcale nie jest taki maly :D To te suby i kolumny sa takie duze :-) Ale jak dobiore ekran to bedzie juz obraz z projektora, nie ma zadnych okien wiec warunki sa idealne :-)

Zawsze mowilem.... fizyki nie oszukasz. Chcesz miec potezne je..cie to sub musi byc duzy. Nastepna sprawa nisko schodzacy ?? to sub z portem. Ostatnio nawet koles na utube kupil nowy svs sb16 ultra i niestety stwierdzil, ze mu brakuje i kupil pb16 ultra ;)

Sprawa bedzie odmienna jezeli jest np jakis klipsh z portem za 3k a svs sb16 ultra wtedy oczywiscie ten w obudowie zamknietej bedzie o wiele lepszy.

A na koniec polecam Ci dwa identyczne suby to gra bosko :)

Ja mam 16,5m2 i szykuje sie na kolejne dwa...

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Tak tak, oczywiscie, absolutnie sie z Toba zgadzam :D Zdjecie jest jeszcze ze stanu surowego i to co wisi to stary TV moich rodzicow, pozyczony :D W tym pokoju sluchalem tylko muzyki wiec nie bylo w ogole obrazu, szukam obecnie odpowiedniego ekranu do projektora rownolegle z mniej zajmuiacym miejca subem :-) Ten TV na prawde wyglada komicznie tu, wiem, mimo ze tak na prawde wcale nie jest taki maly :D To te suby i kolumny sa takie duze :-) Ale jak dobiore ekran to bedzie juz obraz z projektora, nie ma zadnych okien wiec warunki sa idealne :-)

...warunki idealne dla projekcji przy standardowych ekranach to czarne ściany , meble ogólnie wszystko...jesli tego nie zapewnimy to niestety na ekranach nieARL mamy masakre ,a nie obraz.... :)

Zawsze mowilem.... fizyki nie oszukasz. Chcesz miec potezne je..cie to sub musi byc duzy. Nastepna sprawa nisko schodzacy ?? to sub z portem. Ostatnio nawet koles na utube kupil nowy svs sb16 ultra i niestety stwierdzil, ze mu brakuje i kupil pb16 ultra ;)

Sprawa bedzie odmienna jezeli jest np jakis klipsh z portem za 3k a svs sb16 ultra wtedy oczywiscie ten w obudowie zamknietej bedzie o wiele lepszy.

A na koniec polecam Ci dwa identyczne suby to gra bosko :)

Ja mam 16,5m2 i szykuje sie na kolejne dwa...

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Ja niestety znajde miejsce tylko na jeden, gdybym mial miejsce to nic bym nie zmienial bo jestem bardzo zadowolony z tego jak KD obecnie gra, nie potrzebuje nic wiecej :-) Ale stereo stracilo jak stoja tam gdzie stoja a w innej czesci pomiesczenia wygospodaruje miejsce na jeden ino, chyba ze drugi miast stolika przed kanapa :D

...warunki idealne dla projekcji przy standardowych ekranach to czarne ściany , meble ogólnie wszystko...jesli tego nie zapewnimy to niestety na ekranach nieARL mamy masakre ,a nie obraz.... :)

Niestety czarno nie bedzie, sciany w wiekszosci korkiem wylozone, reszta szara :-)

Swego czasu miałem po kolei kilka subwooferów Jamo w użytkowaniu. Najlepiej spisywał się Jamo D6 (THX) zarówno w muzyce jak i w kinie domowym...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Gość

(Konto usunięte)

W "przyziemnym" budżecie tzn poniżej 20k liczą się trzy marki a właściwie 4. Trzy z nich to stanowskie firmy SVS,HSU,PSA(firma współzałożyciela SVS) ale na europejskim rynku bardzo popularne są od niedawna suby XTZ (szwedzkie). HSU jest w pl niedostępne ale SVS ma dystrybutora ,PSA ma go w UK a XTZ ma w niemczech. Wszystkie z tych firm przewidują okres próbny (najdłuższy SVS 60 dni). Jeżeli interesują cie maxymalne doznania bez niedosytu czy też plucia w brodę powinieneś wybrać coś z ww firm.

3 duże suby w 16m2... szczerze to nie wyobrażam sobie tego. Można lubić bas, ale w takiej ilości to masz chyba jeden wielki łomot :)

Ja mam jednego suba i ustawiam go na 1/3 mocy, bo dla mnie jest za głośny, a pomieszczenie większe od Twojego. I nie jest to nic z wysokiej półki, raczej przeciętniak.

Tak z ciekawości co było nie tak z Seismiciem? Przecież on ma zejście chyba do 17 Hz i 850W mocy... i to daje mało basu?

O Studio Sub 12 i 15 rzeczywiście krążą legendy. Ale teraz to już tylko używki, niestety.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość

(Konto usunięte)

Zważywszy na to że prędzej czy później dojdziesz do wniosku że chcesz sprawdzić efekt dual sub to może w tym budżecie idź od razu w 2 x klipsch r115sw. Bo jeżeli nawet svs pb2000x2 to ok 8000 , PSA podwójny wyjdzie jeszcze więcej. No j jeszcze zostaje z oferty XTZ 12.17 z bogatymi opcjami eq i zatyczkami portów za 600€ szt jak i wersja CINEMA za 800 € szt z trochę większym "outpitem" i w sumie obydwa z nich cenowo nadają się do podwojenia w twoim budżecie. Prawie wszyscy zajarani subami twierdza że 2 mniejsze jest lepsze niż 1 mocny a tu będą 2 i to przyzwoite . Napisz do nich,odpissuja dość szybko z opcji kontaktu na stronie. Ja właśnie zastanawiam się nad xtz 12.17 x 2 do 20 metrów większości do muzyki j do tej pory jest to najtańsza opcja połączona z jakościowymi subami. Klipsche wgniotą Cię w ścianę i doznania kinowe z 2 sztuk będą więcej niż potężne przez bardzo duże P.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Mogę ci załatwić 2 Klipsch e 115SW za 5400 zł co prawda z Niemiec ale nówki. W pl nigdzie nie dostaniesz takiej ceny wszędzie 3600 odjąć marże to za 3000-3200 dostaniesz ja ci mogę załatwić za 2700.

Jak co to daj znać na PW

Swego czasu miałem po kolei kilka subwooferów Jamo w użytkowaniu. Najlepiej spisywał się Jamo D6 (THX) zarówno w muzyce jak i w kinie domowym...

Z tego co czytam to D600 ktorego mam to nastepca D6, nie wiem czym sie roznia w graniu. Za pieniadze to bardzo dbry wybor, schodzi nisko i ladnie, ale brakuje nieco uderzenia abym zostawil go samego. Z dwiema 30cm Onkyo graja wspaniale, swietnei sie uzupelniaja.

W "przyziemnym" budżecie tzn poniżej 20k liczą się trzy marki a właściwie 4. Trzy z nich to stanowskie firmy SVS,HSU,PSA(firma współzałożyciela SVS) ale na europejskim rynku bardzo popularne są od niedawna suby XTZ (szwedzkie). HSU jest w pl niedostępne ale SVS ma dystrybutora ,PSA ma go w UK a XTZ ma w niemczech. Wszystkie z tych firm przewidują okres próbny (najdłuższy SVS 60 dni). Jeżeli interesują cie maxymalne doznania bez niedosytu czy też plucia w brodę powinieneś wybrać coś z ww firm.

I jak poszukiwania T ? Wybrałeś,kupiłeś słuchałeś?

Dzieki bardzo, dopisane. Na razie jeszcze nie mialem czasu, kompletuje liste :-) Za dwa tyg bede mial wiecej wiec bede sie staral zorganizowac to tak aby posluchac pare roznych jednego dnia.

3 duże suby w 16m2... szczerze to nie wyobrażam sobie tego. Można lubić bas, ale w takiej ilości to masz chyba jeden wielki łomot :)

Ja mam jednego suba i ustawiam go na 1/3 mocy, bo dla mnie jest za głośny, a pomieszczenie większe od Twojego. I nie jest to nic z wysokiej półki, raczej przeciętniak.

Tak z ciekawości co było nie tak z Seismiciem? Przecież on ma zejście chyba do 17 Hz i 850W mocy... i to daje mało basu?

O Studio Sub 12 i 15 rzeczywiście krążą legendy. Ale teraz to już tylko używki, niestety.

Jak bym slyszal moja Mame jak przyjedzie w odwiedziny, wezmie ciut glosniej zaraz Jej glowa peka :D Kazdy lubi co lubi, ze tak powiem, kwestyja gustu :-) Acz nastepna prawda jest ze trzy suby kazdy na 1/3 mocy zagraja lepiej niz jeden na pelna, wiec daje to jakosc nie lomot i gdyby nie to ze miejsca brak to nic bym nie ruszal, bo gra bajecznie wszystko razem :-) Mysle ze bys byl zachwycony gdybys uslyszal :-) Co do Seismica to nic z nim nie tak, jak na rozmiar gra bardzo fajnie, ale jak na rozmiar :-) Ogolnie za te pieniadze mysle ze mozna o wiele lepiej do kina domowego, szczegolnie jak ktos lubi jak sie sciany trzesa :-)

Zważywszy na to że prędzej czy później dojdziesz do wniosku że chcesz sprawdzić efekt dual sub to może w tym budżecie idź od razu w 2 x klipsch r115sw. Bo jeżeli nawet svs pb2000x2 to ok 8000 , PSA podwójny wyjdzie jeszcze więcej. No j jeszcze zostaje z oferty XTZ 12.17 z bogatymi opcjami eq i zatyczkami portów za 600€ szt jak i wersja CINEMA za 800 € szt z trochę większym "outpitem" i w sumie obydwa z nich cenowo nadają się do podwojenia w twoim budżecie. Prawie wszyscy zajarani subami twierdza że 2 mniejsze jest lepsze niż 1 mocny a tu będą 2 i to przyzwoite . Napisz do nich,odpissuja dość szybko z opcji kontaktu na stronie. Ja właśnie zastanawiam się nad xtz 12.17 x 2 do 20 metrów większości do muzyki j do tej pory jest to najtańsza opcja połączona z jakościowymi subami. Klipsche wgniotą Cię w ścianę i doznania kinowe z 2 sztuk będą więcej niż potężne przez bardzo duże P.

Niestety nie mam miejsca na dwa suby, potrzebuje jeden porzadny :-) Zgadzam sie absolutnie z tym ze dwa sciszone nieco zagraja lepiej niz jeden, ale niestety nie mam gdzie ich wstawic :-) Gdybym mial miejsce to nic bym nie zmienial, bo gra dla mnie w sam raz, triple sub :-) Tak wiec tworze liste, poslucham niebawem i cos musze wybrac :-)

Mogę ci załatwić 2 Klipsch e 115SW za 5400 zł co prawda z Niemiec ale nówki. W pl nigdzie nie dostaniesz takiej ceny wszędzie 3600 odjąć marże to za 3000-3200 dostaniesz ja ci mogę załatwić za 2700.

Jak co to daj znać na PW

Dzieki bardzo, poslucham go i zobacze jak gra, acz na pewno byl by to tylko jeden :-)

Ukryta Zawartość

SUB 15 to aktywny subwoofer, dla tych, którzy poszukują bezkompromisowych rozwiązań studyjnych. Do konstrukcji SUB 15 użyto prawdopodobnie najlepszego głośnika niskotonowego dostępnego dzisiaj na rynku. Woofer TAD 1601b podobnie jak pozostałe głośniki z oferty japońskiej firmy TAD jest wykonywany ręcznie w Japonii i dostępny jest tylko na zamówienie. Głośniki TAD znalazły swoje zastosowanie w najlepszych systemach pro audio jakie kiedykolwiek istniały.

SUB 15 oferuje czyste, pozbawione podbarwień brzmienie w zakresie już od 12 Hz.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

??? A szto to ?? Myślałem że suby BK to delikatny przerost formy nad treścią z 46kg obudową i 500W ale widzę że można nawet 90 kg i wymiary komody. Nie wątpię że jest cudnie wykonany itp ale to sub studyjny. No i cena :)) 17,5 KOŁA.

Rel Stadium 3 nowy około 12000 zł można kupić za 4500 lflagowy studio 3 za około 6000 zł używany Kosowa okolow20000 zł wart tu nie ma kompromisów . Info na priv

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli chodzi o używki to kolumny,wzmaki jeszcze przejdzie ale suba za taką kasę napewno bym nie kupił. Nowy ok 20k to ile kosztuje naprawa np wzmacniacza w nim -pewnie tyle co cena suba lub 50%wartości. Szkoda gadać, wolę tańszy a nowy niż szajs ściągany kontenerami z piwnic i salonów zarobasów bez gwarancji o kosmicznych cenach zakupów. S klasa też jest tania 15 lub 20 letnia ale stać cię na naprawy???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.