Skocz do zawartości
IGNORED

Bronze 6 czy Silver 6

snopek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Tak sie złożyło, że w związku z dzieciakami musze zrobić przeskok z podstawkowych, ulubionych BX2 na jakieś stabilnie stojące na ziemi podlogowki. Słucham główne radia - zwykle 6-7 godz dziennie (głównie wieczorami) , czasmi spotify. Głównie spokojniejsze klimaty, bardzo ciche słuchanie. Kolumny podpiete są pod Nad 356bee oraz Pioneer n30. Miejsce salon z aneksem 29 metrow. Kolumny raczej blisko sluchacza - sofa w polowie pomieszczenia, 3-3,5 metra od kolumn, jedna kolumna w rogu pomieszczenia (30 cm od scian). Śledząc oferte zwróciłem uwage na te dwa modele - teraz Silver 6 jest nawet w lepszej cenie niz Bronze. Która kolumna Waszym zdaniem będzie bardziej przyjazna w użytkowaniu, zagra lepiej? Może inni producenci/modele? Zalezy mi takze na nowoczesnym wyglądzie samych skrzynek. Budzet ok 3000. Kolumny moga być nowe jak i używane.

Dziekuje za sugestie/ opinie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/137467-bronze-6-czy-silver-6/

w/w monitor audio grają dosyć "sucho" , jak słuchałem silver 6 to nie było dołu , wokale bardzo dobre - więc do słuchania gadania w rmf będzie wybornie ;)

Pamiętaj ,że są rabaty więc spokojnie patrz na komplety za 3500-3700zł. Może heco aurora 700 ? W tym budżecie masz spory wybór

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Dzień dobry.

Kolumna Monitor Audio Silver 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-6.html) to klasa wyżej niż Bronze 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-6.html), tak więc zdecydowanie polecam serię Silver. Zresztą to bardzo dobre połączenie ze wzmacniaczem NAD. Taki zestaw zagra bardzo swobodnie, analitycznie z dobrą podstawą basową. Jestem pewny, że docenisz także czytelny, dynamiczny dźwięk także przy cichym odsłuchu.

Inne alternatywy w podobnej cenie - będzie trudno. Jeśli możesz trochę zwiększyć budżet, warto spojrzeć na bardzo ciekawą konstrukcję System Audio Saxo 40 (https://www.q21.pl/system-audio-saxo-40.html). Ewentualnie spójrz na Q Acoustics QA 3050 (https://www.q21.pl/q-acoustics-qa-3050.html).

Ostatecznie jednak sugerowałbym Monitor Audio Silver 6 jako moim zdaniem zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja mam Bronze 5 (6tki graja podobnie) i chce sie ich pozbyc. Graja plytko ,nie ma dolu .Dzwiek jest i owszem ladny ,wokale bardzo dobre ,czyste ,srednica na swoim miejscu ,ale bass.... jest gdzies ,a w zasadzie chyba poszedl i zapomnial wrocic. Pod moim CXA60 wraz z transportem CXC ,nawet z gramofonem Audio-Technika ten zwiazek nie ma racji przetrwania. Kombinowalem z subwooferami RELa ,ale dzisiaj ostatecznie oddalem i t_Zero i T5i. Postanowilem wymienic kolumny . Tak wiec Tobie ich nie polece ,choc do sluchania radia i Spoti ,moze one Cie zadowola. Polecam gdzies je odsluchac.

Dzień dobry.

Kolumna Monitor Audio Silver 6 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to klasa wyżej niż Bronze 6 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), tak więc zdecydowanie polecam serię Silver. Zresztą to bardzo dobre połączenie ze wzmacniaczem NAD. Taki zestaw zagra bardzo swobodnie, analitycznie z dobrą podstawą basową. Jestem pewny, że docenisz także czytelny, dynamiczny dźwięk także przy cichym odsłuchu.

Inne alternatywy w podobnej cenie - będzie trudno. Jeśli możesz trochę zwiększyć budżet, warto spojrzeć na bardzo ciekawą konstrukcję System Audio Saxo 40 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ewentualnie spójrz na Q Acoustics QA 3050 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ostatecznie jednak sugerowałbym Monitor Audio Silver 6 jako moim zdaniem zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Q21 przyznaj się czy to Wy doradziliscie chłopakowi z innego forum monitor audio silver 10 z Yamaha rn803d i teraz chłopak płacze bo słuchać tego się nie da i kupe kasy w błoto wyrzucił?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Q21 przyznaj się czy to Wy doradziliscie chłopakowi z innego forum monitor audio silver 10 z Yamaha rn803d i teraz chłopak płacze bo słuchać tego się nie da i kupe kasy w błoto wyrzucił?

Od dawna wiadomo, że głośniki Monitor Audio źle współpracują z elektroniką Yamaha. Po prostu do siebie nie pasują i nie nadają.

Zadziwiające jest że ktoś może taką kombinację doradzać.

tak często jest gdy kupujemy zasugerowani opiniami innych...Należy słuchać!

De gustibus non est disputandum

Wszystkiego trzeba odsłuchać jednak,bo mój kolezka ma nada 357 z heco music 1000 i zamienia teraz na lampę,mi też nie za bardzo się podobało,bas taki pum punktowy,j a też się koledze dziwię bo lampa to misiek a heco są naturalno ciepłe,ale jemu się podoba,dla mnie brak by było jasności,trzeba samemu odsłuchać bo się można mocno oszukać na grubą kase,ludzie chwalą nada a sporo osób narzeka na brzmienie,moc nad ma,werwe,srodek,sopranik,a reszta.....no to już musi się komuś spodobać,mnie się nad nie podoba,inni chwalą yamahe,a inni yaqin

Połączenie Yamaha z Monitor Audio seriami wyższymi czyli przede wszystkim Silver jest dosyć ryzykowne, bez odsłuchu na pewno takiego rozwiązania nie zarekomendowalibyśmy. Natomiast są osoby, które właśnie taki dźwięk szukają i są z takiego połączenia zadowolone. Wszystko kwestia indywidualnych preferencji, dlatego zawsze najlepiej umówić się na odsłuchy i w jednym miejscu przesłuchać wiele rozwiązań, co daje pełny obraz brzmienia poszczególnych urządzeń i kolumn oraz wpływu konkretnych konfiguracji na brzmienie.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ano właśnie,ale on to u Was kupił tak?i pisał że to Wy mu to zarekomendowaliscie że bedzie pasowało,czy to Wy czy nie Wy?wiecie o którego klienta chodzi czy nie za bardzo? :-)bo chłopaczyna został załadowany w bambuko,ale nie chciał napisać kto go tak załatwił bo honorowy był,napisal tylko że ten sklep co się często wypowiada,a w owym temacie pisał top hi-fi,s4,a nagle o dziwo gdzie q21jest wszędzie,tam cisza,q21zniknął,wiec siła dedukcji....:-)więc się grzecznie pytam,bo macie tych różnych klientów i mogą Wam się mylić może,ale zapewne to Wy jeżeli tak to nieładnie q21 oj nieładnie :-) niegrzeczny q21 :-)

Sprzedajemy bardzo dużo sprzętu i kolumn, trudno jest mi określić, czy system był u nas kupiony. Zresztą nie wiem jakie były preferencje Klienta, dobór kolumn najłatwiej jest przeprowadzić po odsłuchu, natomiast jeśli odsłuchu nie było, nie jestem w stanie określić, jakie były preferencje, założenia i wymagania. Myślę, że jeśli zestaw nie odpowiada brzmieniowo, to właśnie zainteresowany powinien zgłosić się do nas, przecież nikt nikogo nie zmusza do konkretnego zakupu, a zawsze istnieje możliwość wymiany konfiguracji, dopasowania pod własne preferencje.

Jest jednak duże prawdopodobieństwo, że to jednak nie jest zestaw z naszego salonu. Jeśli chcesz pomóc koledze z forum, po prostu skontaktuj się z nim na priv i zasugeruj, żeby zgłosił się do salonu w którym dokonał zakupu z prośba o wymianę, doradztwo innego modelu. Jeśli zakup był dokonany w naszym salonie, nie będzie z tym problemu. Myśle jednak, że nie można krytykować sprzedawcy w tym kontekście (nieważne, czy dotyczy to nas czy innnego salonu), gdyż nie znacz szczegółów zakupu. Ja np. pamietam dobrze naszego Klienta, któremu sprzedaliśmy ostatnie poekspozycyjne Silver 10. Nie pamietam z jakim amplitunerem miały współpracować, natomiast po prostu te kolumny chciał kupić i koniec.

Natomiast w kwestii połączenia elektroniki Yamaha z Monitor Audio, to wszystko zależy także od modeli elektroniki i kolumn. Bardzo przyzwoitą opcją jest kolumna Monitor Audio serii MR, która gra dobrze z elektroniką Yamaha. Rzadko Klienci po odsłuchu wybierają amplituner Yamaha z Monito Audio Bronze i Silver, natomiast sprawa trochę się zmienia przy modelu R-N803D, który gra trochę inaczej. W tym przypadku jeśli są sugestie do dżwieku jasnego, eksponującego przede wszystkim wysokie rejestry, połączenie takie może być optymalne. Zresztą jest wiele zestawów np. z kolumnami Klipsch wybieranych przez Klientów po odsłuchu, które także nie oferują równego brzmienia. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Kolejnym przykładem jest Yamaha z B&W, to także moim zdaniem niezbyt dobre połączenie.

No rozumiem,zalezy to od preferencji,bo on był chyba u Was na odsluchach i u Was kupił i u Was grało inaczej,zapewne tu chodzi o wytłumienie pomieszczenia,a przyszedł do domu i porażka,wiecie o którą osobę chodzi zapewne :-) ja rozumiem wszystko bo niektórzy lubią jak krew z uszu pójdzie :-)

Nie kojarzę i nie pamietam. Możliwe, że któryś z moich kolegów przeprowadzał odsłuch a ja kompletnie nie miałem styczności z tą sprawą, mamy 6-8 odsłuchów dziennie.

No przecież nigdy nie ma u nas żadnego problemu z wymianą sprzętu czy kolumn jeśli nie zagra to dobrze w domu. Oczywisćie takie sytuacje występują i my nigdy nie robimy żadnych problemów, wyjątkiem są sytuacje indywidualnego zamówienia kolumn w jakimś drogim, opcjonalnym kolorze (ostatnia sytuacja włoskie kolumny Zingali w kolorze czerwonym Ferrari, robione pod zamówienie Klienta przez 6 tygodni), ale wtedy dajemy nasze do odsłuchu i jeśli brzmieniowo odpowiadają, zamawiamy konkretne wybarwienia.

A kwestia indywidualnych preferencji - uwierz mi, że mnóstwo osób szuka właśnie brzmienia jasnego, ostrego, tego tzw. „Krew z uszu”. Zawsze na to sformułowanie chce mi się śmiać, jednak z drugiej strony w pelni oddaje efekt, jaki podczas słuchania oddaje taki zestaw. My staramy się zawsze na odsłuchach pokazać konfiguracje o brzmieniu równiejszym, jednak to nasz Klient ma ostateczny głos decydujący.

Co do pomieszczenia to mamy dwie sale odsłuchowe, dolna jest bardzo zbliżona do standardowych warunków, jakie zazwyczaj panują w domu. Górna sala jest równa, neutralna. Kiedyś mieliśmy ją znacznie bardziej wytłumioną, natomiast od około 2 lat przeprowadziliśmy remont i sala jest żywa, jest pogłos, systemy grają neutralnie.

Oczywiście nasi Klienci mają często pomieszczenia twarde, gdzie są tylko twarde podłogi, szkło itp. oczywiście wtedy taki system zagra zupełnie inaczej, dlatego jest możliwość wypożyczenia sprzętu lub przeprowadzenia przez nas odsłuchów.

No rozumiem,zalezy to od preferencji,bo on był chyba u Was na odsluchach i u Was kupił i u Was grało inaczej,zapewne tu chodzi o wytłumienie pomieszczenia,a przyszedł do domu i porażka,wiecie o którą osobę chodzi zapewne :-) ja rozumiem wszystko bo niektórzy lubią jak krew z uszu pójdzie :-)

Nie raz pisałem iż odsłuch w sklepie ma bardziej charakter poglądowy , czyli jak kolumny wzmacniacz mogą zagrać w warunkach dostosowanych profesjonalnie . W domu to zupełnie inna bajka. Akustyka czesto ma taki sam wpływ jak i sprzęt hifi, na końcowy efekt brzmienia . Sprzęt trzeba dobierać do swoich warunków i tam go odsluchowych .chce się mieć dobrze trzeba się wysilić. Łatwo nic nie ma

Przecież ja się grzecznie zapytalem z ciekawości :-) jego był wybór,tylko tyle że twierdził że oni mu tak doradzali że będzie super pasowało wszystko :-) ot inaczej gra w salonie,a inaczej w domu prawda :-)bo była nagonka ostatnio na tą yamahe 803 że cud miód,w wszyscy recenzenci i sklepy piali z zachwytów :-)

Rs8 a najlepiej silver mp 8i jak i s8 to zupełnie inne kolumny od modeli bx rx. Oprócz drogiej serii platinum która jest bardzo dobrą kolumną . Najlepsza seria to stare studio gold ale one bardzo rzadko trafiają na rynek wtórny . Można również poszukać np Kef Reference 2 starszy model to seria top Kef bez kompromisów.

GS jak i GR to świetna linia , ja mialem na myśli starsza serię studio , to w swojej kategorii cenowej były kilery , al te dostać to cud

Obecnie mam na sprzedaż S8 za 2000 zł czarne razem z zestawem Linn clasik wymiata aż miło cena kopletu z kablami 3700. Bardzo dobrze prowadzi je również marantz pm 6005

jw., mnie też Silvery odrzuciły, suuuuuszyło niemiłosiernie z nimi, taki sztuczny, efekciarski dźwięk, ja na to mówię - brzydki,

(wtedy za piec robił NAD C356 a więc polecany przez branżę do MA heh)

-Salva Mea-

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.