Skocz do zawartości
IGNORED

optymalne zasilanie koncowki mocy

Jendrek

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie. okazuje sie, ze koncówka darkula tez optymalnie gra z kondenasatorami filtrujacymi jak w GC, czyli zamalymi. czy ktos potrafi wyjasnic fizyke zjawiska, ze wzmak zasilany z pojemnosci 1000-2000uF gra ewidentnie lepiej niz z wiekszej. kondensatory filtrujace sa besposrednio przy nogach tranzystorow. nawet zasilanie ich z oddalonego prostownika/filtra np 6800uF pogarsza bas w stosunku do bezposredniego zasilania malych kondensatorow prosto z mostka. sprawdzilem, ze typ zastosowanego kondensatora nie ma wplywu na zachodzce zjawisko. co jest?! jak to sie ma do zasilania z akumulatora, czym zachwycaja sie uzytkownicy GC?

pozdro :)

https://www.audiostereo.pl/topic/13745-optymalne-zasilanie-koncowki-mocy/

Witam! Nikt przy zdrowych zmyslach nie stosuje w zasilaczu wzmacniacza o mocy rzedu 60W kondensatorów o pojemnosciach rzedu 1000-2000uF. To wbrew logice i wszelkiemu zdroworozsadkowemu mysleniu inzynierskiemu i fizycznemu. Kondensator 1000uF ma przy przykladowej czestotliwosci z zakresu niskotonowego rownej 50Hz impedancje 3,18 oma + impedancja szeregowa pasozytnicza ESR itp +rezystancje pzrewodow doprowadzajacych. Czyli pobierajac np. 2A (mało) spadek napiecia na kondensatorku to wiecej niz 6V. Takie oto tetnienia bedziemy mieli ladne i spadek wydajnosci pradowej zasialcza wraz ze wzrostem jego impedancji wyjsciwoej i zmniejszeniem obciazalnosci pradowej jego wyjscia. Zasadniczo pogirszymy jego odpowiedz impulsowa na nagle pobory pradu (w przypadku przyłojenia basem ktory zre duzo tego pradu (90% mocy wzmaka) i w dodatku gdy kolumna ma akurat tam niska impedancje znamionowa w tym zakresie). Daltego stosowanie malych wartosci pojemnosci jest wzkazane ale musimy takich kondensatorkow polaczyc rownolegle kilka!! Najlepiej (wystarcza) 2 sztuki po 3300uF lub 4700uF co da te 6800UF-10mF na kazda z galezi zasilania (dodatnia i ujemna). Jak stereo to poprostu dwa zasialcze (całe).

Kondensator tuz obok nozek 1000uF elektrolit+100uF tantal tez jest konieczny (oczywiscie zbocznikowany jakimis kilkoma MKS 1u, 100n itp niskoindukcyjnymi). Pzrewody na drodze mostek-głowne kondensatory filtru jak najkrótsze i najgrubsze, skrecone, na drodze filtr-wzmak podobnie.

W przypadku GC to się nie dokońca sprawdza z dużymi pojemnościami (poza tym przy końcówkach daje się z reguły mniejsze pojemności niż 1000uF). Jako że ta teoria się nie sprawdza i następuje wyraźne pogorszenie w średnicy i wysokich zaczęto stosować zasilacze regulowane i układy snubber'ów. Te ostatnie dwa rozwiązania pozwoliły zastosować duże pojemności bez pogorszenia jakości wyższych częstotliwości. Zastrzegam jednak, że jestem jeszcze w fazie przed wypróbowaniem snubber`a.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

jak wpisywalem pytanie, mialem napisac "brencik, daruj sobie swoje madrosci". nie napisalem, bo w koncu jestem wychowany czlek. ale uwaga jak poprzednika: brencik, my to wszyscy wiemy, co ty nam nieukom wyoslasz. tylko dlaczego efekt soniczny swiadczy o tym ze jest inaczej i od czego on zalezy? ja prosze o pomysly i uzasadnienia dlaczego jest tak jak wiekszosc z nas slyszy, a nie uzasadnienia, ze slyszymy zle, bo teoria mowi ze jest inaczej.

mnie sie zawsze wydawalo, ze nauka jest do tlumaczenia swiata, a nie do mowienia "nie, takich zwierzat nie ma..."

Jendrek - tylko na stronie Pedji widziałem szerszy opis tego tematu dla uzasadnienia jego zasilacza na LM338 specjalnie dedykowanego do GC. Większość konstruktorów z www.diyaudio.com potwierdziła bardzo dobrą jakość w całym zakresie częstotliwości przy użyciu tego zasilacza, który przed regulatorem ma duże pojemności.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Osobiście łaczę ten fakt jeszcze innym zjawiskiem. Dość często słyszałem, że GC się nie grzeje i wystarczają mu malutkie radiatorki. Zbudowałem kilka wzmacniaczy na kościach i jakos mi się wszystkie mocna grzały. A niby czym różni się GC od innego wzmaka na kościach? ( Pomijam tu selekcjonowane części i inne takie sprawy ) Aplikacja przecież ta sama... napięcia zasilania to samo... kolumny też takie, a nie inne... GC rządzi się takimi samymi prawami jak wszystko inne... Wniosek nasuwa się sam... Zeby GC się nie grzał, musi grać na niewielkich mocach, rzędu kilku watów. A wtedy 1000uF faktycznie wydaje się być rozsądne. Prądowo się wyrabia, bo nie ma dużego zapotrzebowania na prąd, szybszy od wielkich kolosów, mniejsza ESR...

Tak wlaśnie apropos tych kilku watów... zawsze zastanawiałem się po co w takim razie te setki watów w transformatorze...

duża moc trafa jest potrzebna żeby właśnie przy silnych impulsach prąd szedł z trafa a nie z kondensatora...

jak masz trafo które daje znamionowo koło 6A i jak chcesz z niego impuls 3-4A to dla niego betka, a jak masz znamionowo 2-3A to musisz kompensować pobór prądu z kondensatorów...

No nie Buber, to chyba zbyt daleko idące tłumaczenie. Według tego wystarczyłoby trafo np. 600W i bez kondesatorów...

Kondensatory muszą być i to nie tylko z powodu wygładzania tetnień ale i z powodu odseparowania sygnału reszty zasilania.

Po pierwsze impuls pójdzie właśnie z kondzia, bo od tego jest... po drugie, trafo jest w stanie dostarczyć krótkich impulsów znacznie przekraczających jego dane znamionowe... po 3cie po co dawać trafo 300W, które przez 99% czasu pracy będzie oddawać max. 30W... zwłaszcza, że trafo do efektywnej pracy potrzebuje kilkadziesiąt % obciążenia...

no wiadomo że kondensatory muszą być,

ale większa moc trafo pozwala zastosować mniejsze wartości bo kondensator będzie wygładzał i czyścił a nie wygładzał czyścił i zasilał...

Jakoś chyba nikt nie zająknął się o roli tych duzych elektrolitów w tym, zeby zasilacz stanowił mozliwie doskonałe zwarcie dla składowej zmiennej sygnału wyjściowego. Wszyscy tylko o wydajności prądowej zasilacza i wygładzaniu tętnień...

Nie Buber, to nie jest poprawne wyjasnienie działania zasilacza. Trafo dostarcza prąd krótkimi chwilami zgodnie z przełaczaniem diod prostowniczych i nie dostarcza prądu ciągle. jesli kondensatory beda za małe, to usłyszysz zwykłe buczenie w głosnikach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a tu chłopaki z diyaudio.com gaworzą sobie o tym samym co my, tyle że dodają do tego b. ciekawe rozwiązania praktyczne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok.

poddaje się... :-)

ale wydajność prądowa transformatora na pewno nie pozostaje bez znaczenia... bo tak to moża by podłączać małego pyrtka i powinno być git,

a przecież w GainClonie to jest 400-500VA do 30W LM'a a przy 60VA to by raczej nie chodziło jak trzeba...

tak więc, wg Carlosa powodem jest duża indukcyjność dużych elektrolitów co odbja się na średnich i wysokich częstotliwościach

To wszystko są przypuszczenia, niestety. Dlaczego w gainclonie to robi takie spustoszenie a w innych wzmakach nie? A stosuje się czasami wielkie pojemności? Carlos zresztą na ogół ma odpowiedź na wszystko;-)

jar1 - Pedja jest poważny i też kładzie nacisk na tą samą przyczynę, tylko inaczej rozwiązuje problem

tylko rozwiązaniem na duże indukcyjności dużych kondensatorów jest łączenie mniejszych kondensatorów w baterie, a w wypadku GainClona zwiększenie pojemności dwukrotnie poprzez dołożnie podobnego kondensatora również powodowało niekorzystne zmiany...

chcialem przypomniec, ze to samo mozna obserwowac w "darkuli" wiec GC nie jest jedyny. tyle, ze mnie sie wydaje, ze wzrost pojemnosci wplywa na zamulenie niskich czestotliwosci, moze spowolnienie w ogole dzwieku.

podlaczalem tez zasilanie wg schematu mostek/prostownik polokresowy. mala pojemnosc/duza/brak> dlawiki w.cz. na + i - >2200uF przy tranzystorach "drakuli". jedynym zauwazalnym momentem bylo usuniecie 6800uF zaraz za mostkiem. zmiana rodzaju prostownika nie miala zadnego wplywu na dzwiek. zwiekszenie pojemnosci na nogach tranzystorów mocy (zwykle kondensatory 6800) zamulaBa dzwik, ale nie takbardzo jak wsadzenie tych kondensatorów zaraz za prostownik.

pozdro. ciekawe wydaje sie stabilizowanie zasilania do "dr" czy GC, moze tedy droga?

snubber jest prostszy do wytestowania bo to kilka elementów do dolutowania. w poniedziałek lub wtorek podłączam zboaczymy co z tego wyjdzie ....

A może wielkość kondensatorow jest sprawą wtórną? Zmniejszając pojemność do poziomów już nieobojetnych na przenoszenie i działanie układu może wycinamy coś, co w układzie sie już znajduje. Ale wtedy równiez wycinamy to, czego nie powinnismy.

Zamulają często rózne petle masy, spowodowane również przez pasozytnicze pojemności, bródna masa, i źle rozwiązane połączenia mas. Dwa trafa w jednej obudowie juz mogą stanowić problem.

Próbowałem snubery czasami, bo temat jest 'nośny', ale najczęściej efekty miałem odwrotne do oczekiwanych. Zresztą, jeszcze nie słyszałem, aby te oscylacje na zasilaniu ktoś zaobserwowal na oscyloskopie. Ja też nie. Oprócz jakiś teoretycznych symulacji - żadnych dowodów.

panowie a może poprostu ,,GC" ma szerokie pasmo i dużą impedancje wyjściową (jak na wzmacniacz) co powoduje że duże pojemności są wolniej rozładowywane co ma wpływ na wydłużenie basu który moduluje średnie i wysokie tony (co może powodowac że średnie napięcie zasilające pływa modulując dzwięk GC)

Ja to widzę tak:

Jeśli traktować trafo jak dużą cewkę to z natury swojej przeciwdziała ona gwałtownym zmianom prądu. Jeśli teraz za nią znajdować się będzie kondensator o dużej pojemności czyli niskim ESR pojemność może nie nadążać się ładować i stąd mogą następować fluktuację napięcia na filtrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.