Skocz do zawartości
IGNORED

Chord Epic Twin vs Epic Reference

Spychi

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos z Was mial moze do czynienia z w/w kablami? Jest okazja kupic oba z drugiej reki (bez odsluchu) w bardzo dobrej cenie - zastanawiam sie, ktory wziac? o ile w ogole jest jakakolwiek roznica miedzy nimi...

Beda spinac Roksan Caspian M2 z Focal Aria 906 - w tej chwili uzywam budzetowego Chord Clearway. Mialem wypozyczonego Oddysey jakis czas temu i jak dla mnie nie bylo absolutnie zadnej roznicy.

https://www.audiostereo.pl/topic/137375-chord-epic-twin-vs-epic-reference/

Jeśli nie słyszałeś różnicy między Clearway a Oddysey, nie ma sensu kupować ani jednego z wymienionych z wyższych modeli. Albo pozostań przy Clearway albo pomyśl o innej marce (jeśli koniecznie musisz coś zmieniać w okablowaniu)

Ja miałem te kable z caspianem m2 i lepiej stary signature kupić. Zależy też od ceny oczywiście, bo atrakcyjna dla jednego to nie musi być wcale niska dla drugiej osoby.

Wieza STEREO Technics :)

A czy warto zamienić Epic twin na Signature? Signature słyszałem w salonie i wywarł bardzo dobre wrażenie. Epic twin mam i wydaje mi się że jest naprawdę dobry.

Do czego masz Epic Twin podpięty?

Marantz PM14 S1 i SA14 S1.

Abstrahujac od tematu watku - moglbys prosze napisac czy Sa14 odtwarza pliki flac bezposrednio ze zrodel usb? w recenzjach co chwila pisza inaczej...

wiem ze on ma obsluge dual DSD i moze pracowac jako DAC, szczerze powiedziawszy to moj faworyt do przesiadki z Pioneera PD50

Jak napisałem wyżej signature dużo lepszy od epic. Epic w ogóle mi nie podszedł a signature to najlepszy kabel jaki miałem bez względu na cenę.

Musisz zwrócić uwagę jak typ, poniżej link do najnowszej wersji gdzie jest wszystko opisane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Abstrahujac od tematu watku - moglbys prosze napisac czy Sa14 odtwarza pliki flac bezposrednio ze zrodel usb? w recenzjach co chwila pisza inaczej...

wiem ze on ma obsluge dual DSD i moze pracowac jako DAC, szczerze powiedziawszy to moj faworyt do przesiadki z Pioneera PD50

no niestety te wcześniejsze modele nie obsługują plików Flac - dopiero najświeższy model ND8006

• 2 tygodnie później...

A czy warto zamienić Epic twin na Signature? Signature słyszałem w salonie i wywarł bardzo dobre wrażenie. Epic twin mam i wydaje mi się że jest naprawdę dobry.

Kilka dni temu przyjechały Epic Twin i ostatecznie Shawline. Słucham i słucham i jakos zaden z nich mi nie podchodzi. Epic Twin jest bardzo szybki, genialnie wszystko separuje, rozdzielczość jest bardzo wyraźna, średnie i wysokie tony niesamowite ale... kuleje dół. Bas jest nijaki, zlany w całośc bez konturów. Shawline znow w druga stronę - fajny, sprężysty dolny zakres ale brakuje rozdzielczości i szczegółów. Ciężka decyzja, wiec chyba pożegnam oba i pokuszę sie o Signature za jakis czas

Kilka dni temu przyjechały Epic Twin i ostatecznie Shawline. Słucham i słucham i jakos zaden z nich mi nie podchodzi. Epic Twin jest bardzo szybki, genialnie wszystko separuje, rozdzielczość jest bardzo wyraźna, średnie i wysokie tony niesamowite ale... kuleje dół. Bas jest nijaki, zlany w całośc bez konturów. Shawline znow w druga stronę - fajny, sprężysty dolny zakres ale brakuje rozdzielczości i szczegółów. Ciężka decyzja, wiec chyba pożegnam oba i pokuszę sie o Signature za jakis czas

Sprawdź jeszcze kable Leema Acoustic, im też chord produkuje kabelki "firmowe" pod marką Leema.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dawało mi spokoju dlaczego Epic Twin ma ucięty kompletnie dolny zakres. Przecież to w ogole bez sensu... Dzisiaj to odkryłem. Ktokolwiek zaciskał banany pomylił bieguny na jednym kablu. Od strony wzmacniacza oznaczenia sa poprawne, od strony głośnika czarny jest zamieniony z czerwonym! Przepialem odwrotnie i BINGO! Ależ ten kabel rusza powietrze w salonie. Piękny, zwarty, szybki dół. Genialnie.

• 2 miesiące później...

Nie dawało mi spokoju dlaczego Epic Twin ma ucięty kompletnie dolny zakres. Przecież to w ogole bez sensu... Dzisiaj to odkryłem. Ktokolwiek zaciskał banany pomylił bieguny na jednym kablu. Od strony wzmacniacza oznaczenia sa poprawne, od strony głośnika czarny jest zamieniony z czerwonym! Przepialem odwrotnie i BINGO! Ależ ten kabel rusza powietrze w salonie. Piękny, zwarty, szybki dół. Genialnie.

Witam kolege z forum . Jakis tydzien temy kupilem chorda epic super twin bi amp (4 zyly w kazdym kablu) i mam podobne wrazenia jezeli chodzi o bas . Wogule w porownaniu do mojego poprzedniego zwyklego posrebrzanego kabla dzwiek jest bardziej wycofany i nie wiem czy mi sie to podoba . Gora pasma jest bardzo gladka i przyjemnie sie go slucha tylko podaje on detale w bardzo ostrozny sposob nie tak bezposrednio jak zwykla srebrzanka .Mam wrazenie jakbym stracil na rozdzielczosci ale za to glebia sie poprawila i dzwiek stal sie gladszy , nie meczy ale brakuje mi pazura. Problemem jest dla mnie bas ktory shodzi jakby zbyt gleboko i brakuje mu konturu , w niekturuch utworach jest ok ale winnych cos mi tu nie gra . Zwruciles uwage ze koncowki byly zamienione co jest sprawa dosyc nietypowa . U mnie sa 4 koncowki w kazdym kablu i do tego jest kolorowa linia na kazdym wiec nie sadze ze ten problem dotyczy i mnie . Pisze to wszystko bo chcialbym zebys poedzielil sie swoimi wrazniami po dluzszym uzytkowaniu , zwlaszcza w konekscie basu i reszty pasma . Kupilem ten kabel jako nowke i nie wiem czy jakies magiczne wygrzewanie cos tu pomoze . Mam interkonekt Epic 2 i jest na prawade dobry dlatego jestem nieco rozczarowany kablem glosnikowym zwlascza ze moja srebrzanka z metra za okolo 30zl za metr potrafi zagrac lepiej (czysciej) niz ten uznany kabel . Zanim go sprzedam bylbym wdzieczny za kilka slow od ciebie po dluzszym okresie uzytkowania .

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam kolege z forum . Jakis tydzien temy kupilem chorda epic super twin bi amp (4 zyly w kazdym kablu) i mam podobne wrazenia jezeli chodzi o bas . Wogule w porownaniu do mojego poprzedniego zwyklego posrebrzanego kabla dzwiek jest bardziej wycofany i nie wiem czy mi sie to podoba . Gora pasma jest bardzo gladka i przyjemnie sie go slucha tylko podaje on detale w bardzo ostrozny sposob nie tak bezposrednio jak zwykla srebrzanka .Mam wrazenie jakbym stracil na rozdzielczosci ale za to glebia sie poprawila i dzwiek stal sie gladszy , nie meczy ale brakuje mi pazura. Problemem jest dla mnie bas ktory shodzi jakby zbyt gleboko i brakuje mu konturu , w niekturuch utworach jest ok ale winnych cos mi tu nie gra . Zwruciles uwage ze koncowki byly zamienione co jest sprawa dosyc nietypowa . U mnie sa 4 koncowki w kazdym kablu i do tego jest kolorowa linia na kazdym wiec nie sadze ze ten problem dotyczy i mnie . Pisze to wszystko bo chcialbym zebys poedzielil sie swoimi wrazniami po dluzszym uzytkowaniu , zwlaszcza w konekscie basu i reszty pasma . Kupilem ten kabel jako nowke i nie wiem czy jakies magiczne wygrzewanie cos tu pomoze . Mam interkonekt Epic 2 i jest na prawade dobry dlatego jestem nieco rozczarowany kablem glosnikowym zwlascza ze moja srebrzanka z metra za okolo 30zl za metr potrafi zagrac lepiej (czysciej) niz ten uznany kabel . Zanim go sprzedam bylbym wdzieczny za kilka slow od ciebie po dluzszym okresie uzytkowania .

Pozdrawiam

U mnie Epic zostal i wydaje mnie sie ze zostanie juz na dlugo. W porownaniu do Clearway i Oddysey ten kabel genialnie wysterowuje Arie. Wyrazniejsza separacja instrumentow, ogolnie czuje sie duzo powietrza w nagraniach, jak dla mnie pieknie to wszystko wypada. Bas mocniejszy i bardziej sprezysty,. Wiadomo ze kazdy kompletuje system pod siebie, wiec jesli Ci nie podszedl to nie ma sensu trzymac, zwlaszcza ze malo nie kosztuje.

wesoło się czyta te opowieści o 2 metrach kabla przed kolumnami co to zmieniają życie audiofila ,

a co Pany powiecie na kabel w kolumnie w cenie max 1€ metr , i kilkanaście metrów cienkiego drucika w cewce niskośredniotonowca , ? a założyć min srebrzankę jantzena , i cewkę taśmową lub na drucie 1,4mm , 3 koła w samochodzie na pirelkach jedno koło od taczki ?

wesoło się czyta te opowieści o 2 metrach kabla przed kolumnami co to zmieniają życie audiofila ,

a co Pany powiecie na kabel w kolumnie w cenie max 1€ metr , i kilkanaście metrów cienkiego drucika w cewce niskośredniotonowca , ? a założyć min srebrzankę jantzena , i cewkę taśmową lub na drucie 1,4mm , 3 koła w samochodzie na pirelkach jedno koło od taczki ?

Zacznij od zakupu słownika języka polskiego lub wykupienia korepetycji z tego języka :) Co prawda to forum poświęcone audio ale minimum staranności przy pisaniu byłoby mile widziane

no fakt nieuczony głąb ze mnie a gdzie popełniłem karygodne błędy ? lepiej byś niedouczonym niż pozować na inteligenta ,Panie encyklopedysto

przepraszam autora tematu że trochę offtop , chciałem tylko zauważyć że wymiana bardzo dobrego kabla na jeszcze lepszy gdy w środku jest dużo do zrobienia mija się z celem , wystarczy pośledzić projekty DIY nikt nie stosuje tak ,,słabych" elementów zwrotnicy jakie można spotkać w wielkoseryjnych produktach do ok 3-4 tyś , wiadomo nikt nie grzebie w nowiutkich kolumnach za ciężką kasę a pewnie było by co robić

Panie piotrek7 poza swoją rzekomą erudycją nic nie wniosłeś do tematu

Panie piotrek7 poza swoją rzekomą erudycją nic nie wniosłeś do tematu

Wręcz przeciwnie. Zmobilizowałem Cię Panie jarekb do odrobiny wysiłku. Możemy nie zgadzać się co do wpływu okablowania na brzmienie ale przynajmniej teraz bez problemu można zrozumieć treść napisanych przez Ciebie zdań. W szkole uczono mnie, że sposób pisania świadczy nie tylko o autorze ale i jego szacunku (lub jego braku) wobec osoby, do której pisze.

Tak więc nie chodzi tu o rzekomą erudycję (bo wcale nie uważam się za erudytę) tylko czytelny przekaz i jasne przedstawienie swojego zdania do czego wszyscy niezależnie od wykształcenia, wieku czy stanu posiadania mamy prawo.

Proste?

Absolutnie nie neguję wpływu kabla przed kolumnami , tylko co po najlepszym kablu przed kolumnami jeśli w środku nędza w ważnych gałęziach zwrotnicy kondensatory o tolerancji - + 10% co przy kondensatorze 10uF daje 2uF w skrajnym przypadku , i do tego najtańszy rezystor ceramiczny szeregowo z wysokotonowym , takich elementów nie stosuje się w najbiedniejszym DIY ,

fakt piszę nieudolnie ale na swoją obronę mam to że więcej trzymam młotek niż pióro,a szkoła kiedy to było??

Jakie to normalne dla tego forum.Znowu rozwalony temat.

Dlatego wlasnie nawet nie wdaje sie w dyskusje, a i zagladam tutaj coraz rzadziej... Ot, taka juz zasada co kilka watkow. Nie rozumiem tylko po co w danym, konkretnym temacie traktujacym o dwoch roznych kablach glosnikowych odzywa sie ktos, kto neguje zasadnosc calej dyskusji... Tylko zeby wlozyc kij w mrowisko?

Ale na tym koncze, bo znow krew w piach.

Absolutnie nie neguję wpływu kabla przed kolumnami , tylko co po najlepszym kablu przed kolumnami jeśli w środku nędza w ważnych gałęziach zwrotnicy kondensatory o tolerancji - + 10% co przy kondensatorze 10uF daje 2uF w skrajnym przypadku , i do tego najtańszy rezystor ceramiczny szeregowo z wysokotonowym , takich elementów nie stosuje się w najbiedniejszym DIY ,

fakt piszę nieudolnie ale na swoją obronę mam to że więcej trzymam młotek niż pióro,a szkoła kiedy to było??

Przyznasz jednak, że nie wszystkie firmy stosują taką praktykę i że spokojnie można znaleźć dobrze zaprojektowane głośniki i zbudowane na dobrych jakościowo podzespołach. Nie mówię tu o absurdalnie drogich markach i modelach. Trzymając się tematu okablowania w Kudos masz kable Chorda, Focal stosuje różne modele VdH. O ile się nie mylę Elac sięga także po tą firmę. Tak więc przy takich głośnikach (trzymajmy się umownego poziomu 10 tys za nowe) spokojnie można usłyszeć wpływ kabli jakie spinają wzmacniacz z głośnikami

tak ale to na pewno dużo wyższe serie , zdjęcia kabli w ariach 948 , jak środek ma się do epic reference za 4 tysiące ?

jakieś słabe miniatury mi się wkleiły tu jest dobrze widać co jest w środku

Ukryta Zawartość

post-70058-0-61301000-1526245720.jpg

post-70058-0-50627800-1526245809.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam.Ja obiecałem kiedyś sobie, że nie wydam na kable głośnikowe więcej niż 1500 zł. Jak do tej pory trzymam się tego postanowienia.

Z tego co słyszałem, obecnie w Ariach stosuje się kable VdH Twin Red lub Snowline. Od Electry droższe (i lepsze) tej samej firmy

Dzisiaj odkrylem ze Chord Epic to nic innego jak Chord Odyssey 2 z dodatkowym ekranowaniem. Za duzo sie obralo i prawda wyszla na jaw. Po tym odkryciu mam tez mocne podejrzenia, ze Epic Reference to nic innego jak dwie osobne zyly Chord Shawline, z osobnymi ekranowaniami i kilkoma klamrami Chorda dla bajeru.

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Zgadza się. Przewodnik ten sam. Ekranowanie inne. Wielokrotnie zarzucano Chordowi, że "jedzie" przez cały czas na jednym przewodniku a zmienia tylko materiał, kolor izolacji i wtyki. Podobny "patent" stosuje KImber w seriach VS i TC. Tak się robi biznes :))))) Dla mnie najlepszym kablem Chorda był Silverscreen. Mimo niewygórowanej ceny

Ps.

Jaki z tego wniosek?

Warto kupić dobry kabel ale nie ma sensu przeginanie w tym zakresie. Istnieje teoria, że koszt okablowania powinien utrzymywać się na poziomie 10 % wartości systemu

Dzisiaj odkrylem ze Chord Epic to nic innego jak Chord Odyssey 2 z dodatkowym ekranowaniem. Za duzo sie obralo i prawda wyszla na jaw.

Tak, to prawda. Ja przeczytałem to na stronie firmy gdy chciałem spróbować Epic jako upgrade Odysseya 2. Zostałem przy Odysseyu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.