Skocz do zawartości
IGNORED

Przyrządy pomiarowe do wzmacniacza

lukcuk

Rekomendowane odpowiedzi

Też może być, ja lubię REW, od wczoraj jeszcze bardziej, bo na pytanie, czy mogę używać screenów z REW w komercyjnych publikacjach po trzech godzinach dostałem odpowiedź "Sure, no problem" ;)

Czy RMAA w końcu ma ASIO?

nagrywamy.com

REW i dobry interfejs ;)

a taki interfejs będzie ok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a taki interfejs będzie ok?

Ukryta Zawartość

Będzie OK. Ważne, że ma 192k próbkowanie, to do pomiaru zniekształceń się przydaje, chociaż zmniejsza dokładność. Oczywiście "źle brzmi", ale to wiadomo, że każdy ;)

Pomiar wzmacniacza to nie jest taka prosta sprawa, przydaje się dibox albo chociaż jakiś tłumik do wejścia symetrycznego, ale bez diboxa to ostrożnie, kolega już parę czerwonych focusritów końcówkami popalił.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Są, ale kosztują. Sztuczne obciążenie i miernik zniekształceń, oscyloskop, parę innych rzeczy... Oprócz obciążenia wszystko inne zastępuje w amatorskich warunkach komputer z interfejsem.

nagrywamy.com

Są, ale kosztują. Sztuczne obciążenie i miernik zniekształceń, oscyloskop, parę innych rzeczy... Oprócz obciążenia wszystko inne zastępuje w amatorskich warunkach komputer z interfejsem.

Rozumiem. Jesli mogl bym prosic o info ktore to sa urzadzenia ( te kosztowne ) ?

Audio Precision to klasyka ;)

Generalnie można sobie kupić, ale to są profesjonalne urządzenia pomiarowe, a wyniki uzyskane są nic nie warte dla kogoś, kto się nie zna. W amatorskiej praktyce zupełnie wystarczy darmowe oprogramowanie i dobry interfejs, oczywiście wszystko będzie przybliżone, ale nie sądzę, żeby to był problem, np. pomiar zniekształceń poniżej 0,01% to już trzeba wiedzieć, co i jak. Darmowy oscyloskop:

Ukryta Zawartość

mierzy zniekształcenia elegancko, wprawdzie nie wiadomo jak, ale działa i się zgadza z REWem, więc jest OK ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Ja mam Keithley 2015 THD Multimetr

Oczywiście nie mierzy tylko THD ale też jest precyzyjnym multimetrem/generatorem

Można podłączyć do kompa w celu pobrania wyniku i analizy albo poprostu odczytać THD lub THD+N z możliwością określenia liczby harmonicznych itd itp.... polecam

Mam coś jeszcze, coś już starszego i dawno nie włączałem. Automatic distortion meter PMZ-11 ale to chyba jest bardzo słaby sprzęt

I jeszcze jedno. Kiedyś chciałem kupić coś takiego: HP339A ale nie znalazłem.

Tutaj link nieco innego wykorzystania go (tj nie oczytania THD )

Ukryta Zawartość

Poprostu przepuścił tu tylko harmoniczne bez sygnału głównego i kręcił potencjometrem w BA3 aż osiągnie najniższą wartość na oscyloskopie. I może dlatego kupiłem starego PMZ-11 bo coś też takiego chciałem zrobić ale już nie pamiętam

Czyli HP339A to też warte polecenia a AP to chyba mega drogie jest. Kartą muzyczną pomiarów nigdy nie robiłem to nie poradzę (tylko pomiary kolumn tj karta + mikrofon)

Ukryta Zawartość

W książce: designing audio power amplifiers (Bob Cordell) masz cały rozdział od najprostrzych metodach pomiarów poprzez karty muzyczne i tańszy sprzęt specjaliztyczny. Jest też opis LTSpice dzięki któremu możesz symulować działanie układu jak i sprawdzać THD i rozkład harmonicznych i inne typy zniekształceń. Oczywiście symulacja to symulacja ale daje pewne wyobrażenie.

Kolejna pozycja to: wzmacniacze audio poradnik konstruktora (autor: Jerzy Gołaszewski) też masz cały rozdział o pomiarach - trochę szkoda że autor książki zgubił projekty (schemat/PCB w wersji elektronicznej) które zamieścił w książce.

A na tym filmie jest ten co mam po lewej (Keithley) i ten co chciałem kupić (HP) :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.