Skocz do zawartości
IGNORED

KONWERTER OPTYCZNY TOSLINK COAXIAL

thomason89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem telewizor Samsung UE43KU6072U i jedynym wyjściem by podłączyc zestaw głośników 2.1 logitech

było podłączenie przez wyjście optyczne (brak wyjścia słuchawkowego w tv).

Kupiłem więc na początek taniutki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lecz dźwięk jest strasznie cichy i muszę dać gałkę volume od logitecha na maxa by uzyskac dopiero ok 50% mocy.

I teraz mam zasadnicze pytanie czy warto kupić do tego konwertera taki wzmacniacz słuchawkowy który być może wzmocni sygnał z tv?

Ukryta Zawartość

Czy lepiej zakupić poprostu lepszy konwerter?

Ukryta Zawartość

Poczytałem pełno wątków na podobny temat bo wiele osób ma z tym problem ze wzgledu na brak wyjśc audio lub słuchawkowego w tv ale nikt się nie wypowiedział co da najlepszy sygnał z wyjścia optycznego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/137330-konwerter-optyczny-toslink-coaxial/

kiedyś używałem tego DACa ( Fiio ) do BD i wystarczyło do PCM

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

To problem z tym DACiem. Nie radzi sobie z DTSem.. zmień w ustawieniach TV by dawał sygnał cyfrowy PCM stereo....

Jeżeli to nie pomoże to spróbuj reklamować... ale ten typ tak ma.. za mały V na wyjściu.

Ten konwerter kupiłem za niecałe 40zł ;]

W tv mam ustawione na PCM

Zniekształceń nie ma żadnych ale trzeba dać na maxa by obejżeć film z jakimś efektem.

To jakaś chińska wersja tego konwertera więc podejrzewam że to wina kiepskiej konstrukcji i tanich podzespołów.

Reklamowac tego chinczyka nie bede ale kupie cos droższego np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie filmy z USB są ciszej.. musze dać -20dB na amplirtunerze. Ale TV już mam normalnie -35db .. tak jak CD.

Sprawdz sobie na słuchawkach czy też jest cicho.. jak masz przejściówkę taką.

Witam kupiłem telewizor Samsung UE43KU6072U i jedynym wyjściem by podłączyc zestaw głośników 2.1 logitech

było podłączenie przez wyjście optyczne (brak wyjścia słuchawkowego w tv).

Po podłączeniu urządzenia pod wejście optyczne w TV należy ustawić głośność w telewizorze na 100% i wyłączyć w telewizorze wbudowane głośniki.

Większość telewizorów posiada owe wyjście optyczne regulowane tzn. im ciszej/głośniej gra telewizor tym słabszy/mocniejszy sygnał wychodzi po optyku na zewnętrzny przetwornik cyfrowo analogowy.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ja się jeszcze z tym niespotkałem.. LG mam w domu, Samsunga ma szwagier, Panasa ma brat i żaden z nich nie ma takiego czegoś...

Zobacz może da się to wyłączyć z menu.

Po podłączeniu urządzenia pod wejście optyczne w TV należy ustawić głośność w telewizorze na 100% i wyłączyć w telewizorze wbudowane głośniki.

Większość telewizorów posiada owe wyjście optyczne regulowane tzn. im ciszej/głośniej gra telewizor tym słabszy/mocniejszy sygnał wychodzi po optyku na zewnętrzny przetwornik cyfrowo analogowy.

Hmm, chyba faktycznie jest inaczej. Sorry za wprowadzenie w błąd. Tak jak powyżej było niegdyś w moich dawnych dwóch telewizorach i strasznie mnie to wnerwiało.

Właśnie sprawdziłem na obecnym TV (jakiś LG) i na wyjściu optycznym sygnał jest stały, niezależnie od głośności telewizora - czyli tak jak ma być.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Do wzmacniacza nie mam aktualnie podpietego tv tylko do zestawu 2.1 logitech

Nie ma w tv opcji odlaczenia glosnikow.

Dzwiek moge swobodnie regulowac na glosnikach 2.1 jak i w tv

Denerwuje mnie tylko to ze jest strasznie cicho przez ten chinski dac

Kupie za tydzien ten drozszy flio d03 i jesli moc sie nie polepszy to go odesle.

• 11 miesięcy później...

Witam, odświeże trochę temat, mianowicie mam pytanie do tego konwertera. Właśnie podłączyłem to do tv samsung UE55NU7102 i do amplitunera Technics SU-A800 i przy słuchaniu muzyki na Youtube jest wszystko ok ale problem znaczyna się gdy włączę Netflixa ponieważ zamiast dźwięku filmów są tylko trzaski i tak przy każdym filmie, czy da się to jakoś ogarnąć?

Pewnie pojawia się gdy jest Dolby Digital 5.1, ten konwerter obsługuje jedynie sygnał stereo. Aby pozbyć się problemu, powinieneś w TV w opcjach dźwięku cyfrowego zmienić rodzaj sygnału na PCM. Trzaski ustąpią.

Coś w ten deseń.0e822029c9a90163b9cf68943cbf5987.jpg

22 godziny temu, marivs napisał:

Pewnie pojawia się gdy jest Dolby Digital 5.1, ten konwerter obsługuje jedynie sygnał stereo. Aby pozbyć się problemu, powinieneś w TV w opcjach dźwięku cyfrowego zmienić rodzaj sygnału na PCM. Trzaski ustąpią.

Coś w ten deseń.

Ukryta Zawartość

Twój sposób pomógł, a teraz inne pytanie, czy jeśli mam dźwięk puszczony z wyjścia optycznego normalne jest że mam zablokowaną regulacje głośności w tv?

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak to będzie u ciebie? U siebie w LG mogę ustawić czy mają być włączone głośniki ( bo o to chyba pytasz?) czy też nie, przy korzystaniu z wyjść cyfrowych.

Chyba, że pytasz o regulację głośności zestawu audio pilotem od TV to nie bardzo bo po optycznym idzie stały sygnał. Są przypadki że jest to regulowane, w LG np. z sounbarem od LG.

Zobacz w instrukcji obsługi, powinno byc wyjaśnione.

• 1 miesiąc później...

Raczej nie pomoże. Połączenia cyfrowe mają taki dziwny "urok".

Mam tv LG połączony przez dac do wzmacniacza, pod innym wejściem jest odbiornik BT audio- oba te połączenia dają zauważalnie niższy sygnał jak cd czy inne klocki podpięte po analogu stereo. Koledze padł taki tani dac, kupił Fiio Taishan i też ma cicho.

Będziesz wzmacniacz podłączać do wyjścia słuchawkowego? Nie tedy droga- równie dobrze można go podpiąć do wyjścia w tv i mieć taką samą kichę. Wyjście słuchawkowe nie jest do wzmacniacza, tylko do słuchawek. Po prostu- taki urok tych dac'ów, że grają cicho.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.