Skocz do zawartości
IGNORED

Coś o staruszku SU-V90D.

waski

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten sprzęt od 92 roku. Nigdy mnie nie zawódł. Jakość dźwięku i dynamika jak dla mnie OK. Może nie ma żadnych bajerów jak na dzisiejsze czasy ale kto z was słyszał ten sprzęt na 4 garach 350 mm?? Na prawie pełnej mocy grając z CD przez światłowód. Nawet bez equalizera wyrya ze szczewików ( butów :) )!! Co do kolumn to nie pamiętam firmy bo były nie moje. A co do odsłuchu to grało to na hali sportowej.

https://www.audiostereo.pl/topic/13724-co%C5%9B-o-staruszku-su-v90d/

Chwalisz się czy prosisz o opinie?? Widziałem ten wzmacniacz od środka i nawet do pięt wizualnie SU-V900 nie dorasta.Pustka w środku,a na stopniu mocy 4 tranzystory na prawie pełnej swojej mocy. Pozatym jedno trafo i ogólnie kiepskie wrażenie na mnie zrobił.Jak kiedyś (jako totalny dzieciak) chciałem go mieć z racji "cyfrowego" przedwzmacniacza tak jak go zobaczyłem to mi przeszło. Fajnie,na hali 35cm x 4 przy 96 dB każdy może zagrać głośno ale na 100% nie na pełnych swoich możliwościach. (mówię tu o dobrych kolumnach z basami takiej średnicy).

Zostaje tylko się cieszyć,że Tobie się podoba ale każdy kiedyś dorasta;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Bo to tak właściwie chodzi o to,żeby sie słuchającemu podobało i tyle. Co tam firma, co tam wzmacniacz. Łupało jak należy i chwała temu czemuś za to, czy jest to V90 czy V6 lub też V12 jak kto tam woli... Fajny ten wpis, sympatyczny z usmiechem aż do siódemek i niech tak zostanie:)

A mam takie male pytanko: ilu z Was sluchalo tego wzmacniacza? Poza tym, jezeli chlopakowi wystarcza i gra swietnie, to o co chodzi? A odnosnie jego posta, pewnie chcial znalezc podobnych sobie wielbicieli tego modelu, a nie nasmiewaczy. Troche kultury, Panowie. Nie kazdy ma Krella, ML'a i inne takie.

A swoja droga, mialem kiedys taki wzmacniacz i uwazam, ze nie byl wcale tragiczny, a po niewielkich przerobkach nawet nadaje sie do sluchania (oczywiscie, nie kazdego rodzaju muzyki).

Szeryfo, masz racje, trochę głupie zachowanie zaprezentowaliśmy, jeśli chodzi o Technicsa to ten wzmak brzmiał lepiej jak wszystkie nowe modele, integry i dzielone, to jest fakt.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zgadzam sie z kolega. Jedynie 900-tka (ta dual mono) gra lepiej. Ogolnie, jak na tamte czasy, ow wzmacniacz prezentowal sie calkiem korzystnie (a jeszcze jak byl w PEWEXie za 5.200.000,- !!). No i mial sluszny wyglad ;)

Z tego co czytam, to technics = porazka... Ale czy ta firma nie miala wzmacniaczy, za ktorymi mozna by sie rozejrzec na rynku wtornym w cenie do 450 zl, ktore beda oferowac za ta cene wiecej niz "konkurenci"?

Szukam sobie wzmacniacza na allegro i widzac napis Technics omijam aukcje, a moze na niektore powinienem jednak zwrocic uwage?

kordianek, szukaj innych wzmaków, czasem (jak ja) mozna upolować okazje ze az miło, technics generalnie ze sprzętu Audio, wzmaki ma najgorsze, miał za to parę dobrych CD i tunerków.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wchodząc na temat SU-V900 to za ile proponowalibyście mi go sprzedać?

Chodze z takową myślą ale zastanawia mnie ciągle jeden gościu na Allegro bo notorycznie sprzedaje 9-setki za różną cenę.

Dla bycia uczciwym powiem,że siedzą w nim OPA2134 (ma 9-setka tendencje do wzbudzania i małe napięcie zasilające opamy (2x 7.5V) i dlatego akurat te) oraz okablowanie zmienione o czym już wcześniej w swoim wątku pisałem.

Nie składam tu oferty,a jedynie prosze o jakieś propozycje ceny:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Wracając jeszcze do głównego tematu wątku, i pomijając ambicje dyskotekowe jego autora, SU-V90D to jeden z bardziej udanych wzmacniaczy Technics. Gra bardzo czysto, precyzyjnie. Bas zwarty, nie rozmemłany jak wiele późniejszych konstrukcji. Dość dobra cyfrówka na 4 x PCM56, o ile pamiętam. W zasadzie jeden z ostatnich zintegrowanych wzmacniaczy Technics (no może poza SU-V900 i Su-VX920 o których pisał zyzio) wart rozważenia. Ceny Technicsów są niskie, z racji ich złej opinii w gronie audiofilskim (nie bez powodu), ale oznacza to że można dzięki temu taniej dostać te lepsze klocki, jeżeli się wie czego szukać. :)

Za dużo by mnie to kosztowało to raz,a dwa,że chce sobie złożyć kolumny.

Technics gra teraz ZNACZNIE lepiej niż na początku ale to i tak DALEKA droga np. do A-400X.

Nowe tranzystory mocy (8 szt.) to już minimum 200 zł + porządne pojemności od elektrolitów do stałych + wymiana rezystancji,nowe mostki itp... Za duży wydatek bo za około 2000 już mógłbym poszukać czegoś równie mocnego,a lepiej grającego.

Pojawiają mi się wątpliwości co do sprzedaży ale chyba się jednak zdecyduje.

Witam,

Przez kilka miesięcy byłem uzytkownikiem SU-V90D. Wzmacniacz ten kupiłem z czystej ciekawości, a przede wszystkim, aby spełnić swoje marzenia z dzieciństwa. Niestety zawiodłem się. Tak więc moja opinia o nim jest negatywna. Dotyczy to szczególnie możliwości budowania sceny dźwiękowej. Nie było istotne, czy grał na Power Amp Direct, czy na wewnętrznym przetworniku. Zauważyłem jedynie, że był wrażliwy na transport i w tej kwestii miałem pewne pole do popisu. Ale nawet najlepsze rezultaty jakie udało mi się osiągnąć, nie podniosły znacząco jego walorów sonicznych. Zastanawia mnie, jaki był cel umieszczenia tak wrażliwego układu jakim jest DAC, w bliskim sąsiedztwie końcówki mocy ?

Pozdrawiam.

Widzę że to nie forum dla mnie. KAŻDY Z WAS "KRYTYKÓW" posiada pusty i idealnie wytłumiony pokój do odsłuchu. co to za radość odsłuchu czegoś w słuchawkach?? A poza tym FILOMANI czy któryś z was badał sobie słuch do jakich częstotliwości słyszy??? Za......la taki z młotem pneumatycznym przez cały dzień i przychodzi do domu FILOMAN JEDEN!! Sprzętem się chwali za .... pytałem tylko!! Dla mnie jako pracownika na hali gdzie przez cały czas słyszę hałas prasy, szlifierek kątowych i gilotyny to i DIOWITA (było sobie takie radio) to by wystarczyło!!! Zresztą dla większości z was też. Dzięki temu kto powiedział o zrażeniu mnie :) .

Good Bye Cruel World.

Włącza taki sprzęt i napie...la TECHNO na cały blok. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.