Skocz do zawartości
IGNORED

CO PO TANNOY PRECISION 6.4

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Drodzy, szybkie konkretne pytanie. Sugestie na co wymienić Precision 6.4. Oczekuje kolumn dynamicznych z mocnym przekazem, ale takich które nie zgubią przy tym melodyjności. Będę odsłuchiwał. Zakres cenowy do 20 000 zł i nowe i używane.

Prawdę mówiąc bardzo liczyłem na Focale, ale zawiodłem się na nich na całej linii po Audioshow. Nie spodobały się żądne.

Obecne typy:

PMC Twenty 26

Sonus Faber Venere S - z czego miałem w domu 3.0 i oprócz dynamiki która mi odpowiadała, góra nie była optymalnie melodyjna. Troszkę zbyt nachalne granie jak dla mnie. Czy Ski są inne?

ELAC 409 - to bardzo mocny kandydat. Słuchałem i to jest to. Troszkę za wysoka cena. A na model ADANTE czekam już pół roku. Coś się chyba pogubili w tym.

Pomieszczenie ok 35m salon z kuchnią. Część do odsłuchu zbliżona do jednej ściany.

Wzmak obecnie Caspian M2, ale na pewno nie na całe życie :)

Jakieś sugestie?

https://www.audiostereo.pl/topic/137202-co-po-tannoy-precision-64/

Witam,

... Oczekuje kolumn dynamicznych z mocnym przekazem, ale takich które nie zgubią przy tym melodyjności. Będę odsłuchiwał. Zakres cenowy do 20 000 zł i nowe i używane.

Audiovector SR3 Signature

Dzień dobry,

jest wiele świetnych kolumn w podanym budżecie.

Skreśliłeś Focala po Audio Show, ale tak naprawdę tam rzeczywiście ten Focal nie pokazał możliwości, jakie w nim drzemią. Zresztą zaproponowałbym Ci posłuchanie modelu Electra 1028 BE (https://www.q21.pl/focal-electra-1028-be-2.html). Na pewno swietną opcją jest Audiovector SR3 Signature (https://www.q21.pl/audiovector-sr-3-signature.html) lub jeśli budżet można trochę zwiększyć, znacznie lepsze SR3 Avantgarde (https://www.q21.pl/audiovector-sr-3-avantgarde.html).

Są dwie świetne konstrukcje, które jednak mają duże wymagania w kwestii wydajności wzmacniacza - spójrz na pewno na Dynaudio Contour 30 (https://www.q21.pl/dynaudio-contour-30.html) oraz świetne moim zdaniem ATC SCM 40 (https://www.q21.pl/atc-scm40-11800.html). Na koniec propozycja kolumny o bardzo swobodnym i przestrzennym brzmieniu - Audio Physic Tempo Plus (https://www.q21.pl/audio-physic-tempo-plus.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dali epicon 6, dość ciepłe kolumny. Sonus Faber Olimpica 2, Pmc fact 8, spendor r100 albo statement, art neo, dynaudio jakieś c2 można pewnie upolować i neat ultimatum XL6 :) Zaraz potem będziesz musiał zmienić elektrownie.

Wieza STEREO Technics :)

Moje propozycje do odsłuchania to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luk77 i q21 właśnie audiovector też byłby na liście. Słuchałem je kiedyś i na prawdę bardzo dobre granie.

Dynaudio moim zdaniem stoją za drogi w stosunku do tego co oferują. Przy wyborze precision porównywałem je do focus 260. I te odpadły. Widzę też że na dynaudio są symboliczne rabaty co nie zachęca.

Hubert, fact 8 ? Powiem ci że te mikro membrany mnie totalnie nie przekonują. Jakoś tak domyślnie brałem pod uwagę większe twenty 26.

Dopisze audiovectory i korca mnie troszkę te dynaudio aby dalej sprawdzić.

Rzuć też uchem na ProAc DT8 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/d20r-5711.html albo serię Response. Rewelacyjna średnica, dobra dynamika i melodyjność.

Świetny produkt wypuściło Gato Audio. Może miałeś okazję posłuchać na Audioshow, https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/gato-audio-fm-30-hg.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Widziałem je ale nie słuchałem niestety.

Top Hi-Fi a jak oceniacie wspomniane ProAci do ELAC 409?

Trochę inne szkoły brzmienia. Jet z ELAC to niesamowity głośnik, oferuje ogromną rozdzielczość, wysokotonowiec z ProAc nie zagra taką przestrzenią i powietrzem przy czym zaletą ProAc zawsze było dobre zszycie zakresów i barwna średnica. Ogromnie dużo zależy od osobistych preferencji i czego w dźwięku szukamy.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witam,

Drodzy, szybkie konkretne pytanie. Sugestie na co wymienić Precision 6.4. Oczekuje kolumn dynamicznych z mocnym przekazem, ale takich które nie zgubią przy tym melodyjności. Będę odsłuchiwał. Zakres cenowy do 20 000 zł i nowe i używane.

Prawdę mówiąc bardzo liczyłem na Focale, ale zawiodłem się na nich na całej linii po Audioshow. Nie spodobały się żądne.

Obecne typy:

PMC Twenty 26

Sonus Faber Venere S - z czego miałem w domu 3.0 i oprócz dynamiki która mi odpowiadała, góra nie była optymalnie melodyjna. Troszkę zbyt nachalne granie jak dla mnie. Czy Ski są inne?

ELAC 409 - to bardzo mocny kandydat. Słuchałem i to jest to. Troszkę za wysoka cena. A na model ADANTE czekam już pół roku. Coś się chyba pogubili w tym.

Pomieszczenie ok 35m salon z kuchnią. Część do odsłuchu zbliżona do jednej ściany.

Wzmak obecnie Caspian M2, ale na pewno nie na całe życie :)

Jakieś sugestie?

Hej Szopen,

jak wiesz sam mialem kiedys precisiony kilka mcy.

Kolejnym zakupem byly Diapason Adamantes III 25th. Mam je juz prawie dwa lata i to jest juz taki poziom , ze przestalem w koncu wymieniac kolumny, a moglem skoncentrowac sie na ich dopieszczaniu reszta toru. Kase przeznaczylem na kable, transport cd , teraz kupuje sieciowki do calego systemu.

Smialo i z cala pewnoscia moge powiedzieć, ze diapasony to jedne z lepszych kolumn w swojej cenie na rynku. Wzgledem precision doszla duzo lepsza scena za sprawa rozwiazan firmowych diapasona. lepsza przestrzen, bas, barwa, klasa i gladkosci dźwięku. wybrzmienia i poglosy z oddaniem akustyki, muzykalnosc i zaangazowanie z emocjami przy odsluchach. Te kolumny odtwarzaja muzyke z calym jej pieknem i smaczkami ukrytymi w detalu. Zeby uzyskac podobnej klasy brzmienie wsrod duzych , znanych producentow, trzebya by wylozyc z 40 tys zl i i tak nie ma gwarancji na dobre brzmienie.

Trzeba oczywiscie miec na uwadze, ze gra caly system ale wokol tych kolumn mozna go wlasnie zbudowac bezkompromisowo. Nie wymagaja leczenia swojego brzmienia brzmieniem innych elementow toru. Nie trzeba ich temperowac, ocieplac wzmacniaczami , czy zrodlami, ani tez dodawac im zycia , czy odmulać ostro brzmiacą elektroniką. Sa neutralne , oddajna barwe instrumentow w naturalny sposob.

Kolega mial Herberty i wymienil je na Adamantes, a potem dopiero na wyzszy model Diapasona Astery. Ja ewentualna zmiane u siebie, o ile taka bedzie, tez widze tylko w ta strone.

Inny znajomy z forum , gdzies z Bielska Bialej, czy Czechowic- Dziedzic na Diapasonach gra 3 lata, a wczesniej zmienial kolumny co chwile.

Jeszcze inny znajomy , jest w klubie Diapasona tez przy marce jest przez trzy modele. Od Karis do Aster.

Sa jeszcze inne marki na rynku o podobnym stosunku jakosci do ceny. ale nie sa to duze znane na rynku audio korporacje. Z doswiadczenia radze unikac znanych marek jesli chcesz dostac jak najwiecej za wydane pieniadze.

Ma AudioShow w Sobieskim Diapason byl wystawiany jak co roku. Zawsze zbiera dobre opinie. Tak samo

Polecam przesłuchać Magnat Quantum 1009s. Wykorzystasz około połowy budżetu a brzmienie powala. 409 od ELACa także uważam za świetną konstrukcję. Także czekamy na dostawę ADANTE.

Piotrek

Polecam przesłuchać Magnat Quantum 1009s. Wykorzystasz około połowy budżetu a brzmienie powala. 409 od ELACa także uważam za świetną konstrukcję. Także czekamy na dostawę ADANTE.

Piotrek

Racja Magnat mało docenione wykonanie piękne i wartości soniczne na bardzo wysokim poziomie bas prawie referencyjny . Z dobrym zestawem potrafią zawstydzic duzo droższe konstrukcje

Gość

(Konto usunięte)

Hej Szopen,

Kolejnym zakupem byly Diapason Adamantes III 25th. Mam je juz prawie dwa lata i to jest juz taki poziom , ze przestalem w koncu wymieniac kolumny, a moglem skoncentrowac sie na ich dopieszczaniu reszta toru. Kase przeznaczylem na kable, transport cd , teraz kupuje sieciowki do calego systemu.

Smialo i z cala pewnoscia moge powiedzieć, ze diapasony to jedne z lepszych kolumn w swojej cenie na rynku. Wzgledem precision doszla duzo lepsza scena za sprawa rozwiazan firmowych diapasona. lepsza przestrzen, bas, barwa, klasa i gladkosci dźwięku. wybrzmienia i poglosy z oddaniem akustyki, muzykalnosc i zaangazowanie z emocjami przy odsluchach. Te kolumny odtwarzaja muzyke z calym jej pieknem i smaczkami ukrytymi w detalu. Zeby uzyskac podobnej klasy brzmienie wsrod duzych , znanych producentow, trzebya by wylozyc z 40 tys zl i i tak nie ma gwarancji na dobre brzmienie.

Trzeba oczywiscie miec na uwadze, ze gra caly system ale wokol tych kolumn mozna go wlasnie zbudowac bezkompromisowo. Nie wymagaja leczenia swojego brzmienia brzmieniem innych elementow toru. Nie trzeba ich temperowac, ocieplac wzmacniaczami , czy zrodlami, ani tez dodawac im zycia , czy odmulać ostro brzmiacą elektroniką. Sa neutralne , oddajna barwe instrumentow w naturalny sposob.

Kolega mial Herberty i wymienil je na Adamantes, a potem dopiero na wyzszy model Diapasona Astery. Ja ewentualna zmiane u siebie, o ile taka bedzie, tez widze tylko w ta strone.

Inny znajomy z forum , gdzies z Bielska Bialej, czy Czechowic- Dziedzic na Diapasonach gra 3 lata, a wczesniej zmienial kolumny co chwile.

Jeszcze inny znajomy , jest w klubie Diapasona tez przy marce jest przez trzy modele. Od Karis do Aster.

Sa jeszcze inne marki na rynku o podobnym stosunku jakosci do ceny. ale nie sa to duze znane na rynku audio korporacje. Z doswiadczenia radze unikac znanych marek jesli chcesz dostac jak najwiecej za wydane pieniadze.

Ma AudioShow w Sobieskim Diapason byl wystawiany jak co roku. Zawsze zbiera dobre opinie. Tak samo

Normalne granie...świetne oczywiście...

Zeby uzyskac podobnej klasy brzmienie wsrod duzych , znanych producentow, trzebya by wylozyc z 40 tys zl i i tak nie ma gwarancji na dobre brzmienie.

Wniosek taki, że produkuje się chłam...

I te Adamantesy nagłośnią 35m2 pomieszczenie kolegi Szopena?

Z zapasem. I bas bedzie lepszy niz z niejednej podlogowki drozszej od Adamantesow.

U dystrybutora jest 50 m2 i sufit na 3,6 metra. Przy odsluchu mofelu karis , mniejszych niz Adamantes bylo bardzo dobrze, bez odczucia niedostatkow. Jakbys mial zasloniete oczy, to w zyciu nie powiedzialbys, ze gra monitor. Wlasnie ten odsluch przekonal mnie do przejscia z podlogowek na monitory.

Z jakim zestawem stereo do 20 tys warto posłuchać kolumn Diapason Adamantes III 25th Anniversary?????????

Hej Szopen,

Kolejnym zakupem byly Diapason Adamantes III 25th

Sluchalem ich na audio show. Spoko granie, ale nie do konca moj klimat. Ok zadko bo zadko ale lubie czasem lupnac bal bym sie o te membrany. Mysle ze to takie audiofislkie granie bardziej. I szczerze bał bym sie je wprowadzic do 35m na prawde :/

Racja Magnat mało docenione wykonanie piękne i wartości soniczne na bardzo wysokim poziomie bas prawie referencyjny . Z dobrym zestawem potrafią zawstydzic duzo droższe konstrukcje

No i słuchałem tych 1009. REWELACJA! Co ciekawe grają lepiej od Quantum Signature. No mistrzostwo świata w tej cenie. A wykonanie na poziomie kolumn za grube dziesiątki tysiecy.

Wiesz może kiedy wreszcie dojadą do Europy? Na razie są dostępne tylko w USA

Ja już nie czekam mimo żę pojawiły się na stronie TopHiFi. Cena pewnie w okolicach 20k

U dystrybutora jest 50 m2 i sufit na 3,6 metra. Przy odsluchu mofelu karis , mniejszych niz Adamantes bylo bardzo dobrze, bez odczucia niedostatkow. Jakbys mial zasloniete oczy, to w zyciu nie powiedzialbys, ze gra monitor. Wlasnie ten odsluch przekonal mnie do przejscia z podlogowek na monitory.

Hmmm to powiem Ci ciekawie. Nie bardzo ial bym gdzie sprawdzic.

Tam nie jest 13m membrana?

I są u mnie w domu na testach PMC Twenty 26! Zdam relacje. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.