Skocz do zawartości
IGNORED

konto testowe Qobuz jak założyć w Polsce

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Bogusław_59825,

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dac nie obsługuje mqa, to lepiej Tidal przełączyć na Hifi (choć moim zdaniem zawsze lepiej bez mkuła) 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Kolega ma zewnętrzny dac ale bez wyświetlacza wiec sam nie wiec co się dzieje.mowil że wcześniej nie.mial mqa ale zrobił  update i mu teraz pokazuje na iPad  czy co on tam używa. 

cześć, dziś okazało się, że rodzony brat mojego kolegi z pracy mieszka i pracuje w Holandii. na 99% zgodzi się, aby założyć konto rodzinne Qobuz. zainteresowanych proszę o wiadomość na priv wraz z podaniem adresu email. wówczas z pierwszymi chętnymi dogadamy się mejlowo, jak to sobie porozliczać, aby każdy miał komfort że załatwimy to uczciwie między sobą .

Musi mieć jeszcze IBAN karty na NL. Jeśli tam mieszka i pracuje to zapewne posiada. 

Edytowane przez soberowy

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

hej, piszecie do mnie "wstępnie zainteresowany" oraz "pytanie ile to by kosztowało". Panowie i Panie - proszę pisać, jeśli naprawdę chcecie to wejść. Wybaczcie szczerość, ale ja nie mam czasu i chęci na dywagacje i liczenie paru złotych tu i ówdzie. Sublime Family kosztuje 350 EUR na rok dla 6 kont. Wiec przy 6 chętnych po bieżącym kurcie EUR miesięcznie (ale płatne z góry!!) wynosi to ok 23 PLN za osobę = 350 / 12 / 6 * 4,8. Im mniej osób chętnych, tym koszt większy.

16 minut temu, jzam napisał:

hej, piszecie do mnie "wstępnie zainteresowany" oraz "pytanie ile to by kosztowało". Panowie i Panie - proszę pisać, jeśli naprawdę chcecie to wejść. Wybaczcie szczerość, ale ja nie mam czasu i chęci na dywagacje i liczenie paru złotych tu i ówdzie. Sublime Family kosztuje 350 EUR na rok dla 6 kont. Wiec przy 6 chętnych po bieżącym kurcie EUR miesięcznie (ale płatne z góry!!) wynosi to ok 23 PLN za osobę = 350 / 12 / 6 * 4,8. Im mniej osób chętnych, tym koszt większy.

Drogo jednak jak ma być płatne z góry.

Tu jest taniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak, tam jest taniej. Przy czym ja nie wiem, czy "sellix jest bardziej legalny" niż opłata przez osobę, którą znamyi która uprzejmościowo założy konto i zapłaci za plan rodzinny. Tu się przynajmniej nikt nie przyczepi, że np. piratujemy i Qobuz nie ma z tego kasy. Najwyżej po IP wychaczą, że nie mamy "tego samego adresu" lub leci streaming nie w Holandii i zablokują konto. No. ale ja się na tym nie znam, wiec nie będę roztrząsał. Sam mam od miesiąca konto od sellixa (na próbę) i przez roon działa bez zarzutu. A hires grają po prostu lepiej, w mojej ocenie jest to niezaprzeczalny fakt.

13 minut temu, jzam napisał:

Tak, tam jest taniej. Przy czym ja nie wiem, czy "sellix jest bardziej legalny" niż opłata przez osobę, którą znamyi która uprzejmościowo założy konto i zapłaci za plan rodzinny. Tu się przynajmniej nikt nie przyczepi, że np. piratujemy i Qobuz nie ma z tego kasy. Najwyżej po IP wychaczą, że nie mamy "tego samego adresu" lub leci streaming nie w Holandii i zablokują konto. No. ale ja się na tym nie znam, wiec nie będę roztrząsał. Sam mam od miesiąca konto od sellixa (na próbę) i przez roon działa bez zarzutu. A hires grają po prostu lepiej, w mojej ocenie jest to niezaprzeczalny fakt.

Obecnie jest baaaardzo prawdopodone, że Q wyhaczy "farbowanych członków rodziny" i wówczas Ty będziesz miał kłopot ze zwracaniem € odrzuconym szwagrom

Sellix sprzedaje konto Qobuz Studio, a @jzam pisze o Sublime, które jest droższe.
Z konta kupionego od Sellixa korzystam już czwarty rok. Do tej pory działa bez problemów, Qobuz nie zablokował.

7 minut temu, marek.pap napisał:

Sellix sprzedaje konto Qobuz Studio, a @jzam pisze o Sublime, które jest droższe.
Z konta kupionego od Sellixa korzystam już czwarty rok. Do tej pory działa bez problemów, Qobuz nie zablokował.

O blokowaniu napisałem w kontekście tworzenia przyszywanej rodziny z adresami pl

A'prooos sellix do dzisiaj obowiązuje rabat 20%

Godzinę temu, jzam napisał:

Twoje wyliczenia się nie zgadzają. Zważywszy na fakt, że niedawno się zarejestrowałeś i chcesz żeby ludzie wpłacali Ci za rok z góry, byłbym na ich miejscu ostrożny. Śmierdzi to.

Przy zakupie na rok z góry wychodzi bodajże 21 euro za miesiąc, czyli  21x12 nieco ponad 250 euro.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Witam.

Chciałbym przetestować serwis Qobuz. Wiem, że w Polsce nie jest oficjalnie dostępny, przez co nie można skorzystać z wersji testowej jak w przypadku TIDAL, Deezer, AM czy innych. Nie w tym rzecz, żeby to była wersja próbna darmowa, bo nie o kasę chodzi, tylko o możliwość kupna. Kolega polecił mi Qobuz na 90 dni do kupienia na eBay i skierował o pomoc tutaj w przypadku gdybym miał problem. Domyślam się, że chodziło o taką lub podobną ofertę, którą zaproponował Zbi_Rek w jednym z komentarzy, tylko chyba jest już ona nieaktualna. Nigdy nie korzystałem z prepaid lub kodów dostępnych gdzieś w internecie do rożnych serwisów, ale wiem że niektórzy tak robią, tylko czasami niby są jakieś roczne, półroczne oferty, ale nie działają, oferta wycofana, lub inne problemy. Opłacam TIDAL miesięczną opłatą automatycznie pobieraną z konta i moim zdaniem jest to wygodniejsze, niż szukanie jakichś kodów na pół roku za 9,99 🙂 20zł/m za plan TIDAL Hi-Fi to sześciopak oranżady. Czy warto wtedy uganiać się za jakimiś kodami?  
Czy podobna oferta Qobuz na 90, 60 czy choćby 30 dni może znowu się pojawić, bo ta z eBay jest bardzo atrakcyjna, żeby zapoznać się z tym serwisem. 90 dni za cztery dychy. Można trzy miechy kopać w bibliotece, testować i to w Hi-Res, a nie stratna emkuła jak trafnie się do tego odniósł kolega Zbi_Rek 🙂 Pojawia się co jakiś czas nowa oferta, czy raczej wątpliwe, żeby pojawiła się ponownie?
Konto na eBay posiadam. PayPal również, więc pewnie problemów z kupnem takiego trialu bym nie miał. Czytałem też o możliwości dołączenia do wspólnego konta, ale najpierw chciałbym skorzystać z oferty podobnej do tej z eBay.

32 minuty temu, audiosonik napisał:

Czytałem też o możliwości dołączenia do wspólnego konta, ale najpierw chciałbym skorzystać z oferty podobnej do tej z eBay.

Obecnie nie ma ofert na ebay. Sprawdzałem wczoraj.

Kup sobie na rok:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

44 minuty temu, Piopio napisał:

Obecnie nie ma ofert na ebay. Sprawdzałem wczoraj.

Kup sobie na rok:

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję. Oferta warta swojej ceny, nawet jeśli tylko z Qobuz chciałem się zapoznać. Wcześniej płaciłem za TIDAL 40zł, bo nie było planu Hi-Fi za 20. Teraz za niecałe 40, mogę mieć dwa serwisy 👍🏻 Tylko jak to sfinansować? E-mail z aktualizacjami faktur. Co to znaczy?

Ukryta Zawartość

17 minut temu, audiosonik napisał:

Bardzo dziękuję. Oferta warta swojej ceny, nawet jeśli tylko z Qobuz chciałem się zapoznać. Wcześniej płaciłem za TIDAL 40zł, bo nie było planu Hi-Fi za 20. Teraz za niecałe 40, mogę mieć dwa serwisy 👍🏻 Tylko jak to sfinansować? E-mail z aktualizacjami faktur. Co to znaczy?

Płacisz przez Paypal. Dostajesz login i hasło na maila. 

3 godziny temu, audiosonik napisał:

Witam.

Chciałbym przetestować serwis Qobuz. Wiem, że w Polsce nie jest oficjalnie dostępny, przez co nie można skorzystać z wersji testowej jak w przypadku TIDAL, Deezer, AM czy innych. Nie w tym rzecz, żeby to była wersja próbna darmowa, bo nie o kasę chodzi, tylko o możliwość kupna. Kolega polecił mi Qobuz na 90 dni do kupienia na eBay i skierował o pomoc tutaj w przypadku gdybym miał problem. Domyślam się, że chodziło o taką lub podobną ofertę, którą zaproponował Zbi_Rek w jednym z komentarzy, tylko chyba jest już ona nieaktualna. Nigdy nie korzystałem z prepaid lub kodów dostępnych gdzieś w internecie do rożnych serwisów, ale wiem że niektórzy tak robią, tylko czasami niby są jakieś roczne, półroczne oferty, ale nie działają, oferta wycofana, lub inne problemy. Opłacam TIDAL miesięczną opłatą automatycznie pobieraną z konta i moim zdaniem jest to wygodniejsze, niż szukanie jakichś kodów na pół roku za 9,99 🙂 20zł/m za plan TIDAL Hi-Fi to sześciopak oranżady. Czy warto wtedy uganiać się za jakimiś kodami?  
Czy podobna oferta Qobuz na 90, 60 czy choćby 30 dni może znowu się pojawić, bo ta z eBay jest bardzo atrakcyjna, żeby zapoznać się z tym serwisem. 90 dni za cztery dychy. Można trzy miechy kopać w bibliotece, testować i to w Hi-Res, a nie stratna emkuła jak trafnie się do tego odniósł kolega Zbi_Rek 🙂 Pojawia się co jakiś czas nowa oferta, czy raczej wątpliwe, żeby pojawiła się ponownie?
Konto na eBay posiadam. PayPal również, więc pewnie problemów z kupnem takiego trialu bym nie miał. Czytałem też o możliwości dołączenia do wspólnego konta, ale najpierw chciałbym skorzystać z oferty podobnej do tej z eBay.

90-cio dniowe oderty pojawiają się systematycznie, co 2-3 dni i szybki znikają

Wczorajsza była dostępna przez ok. 3 godziny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, audiosonik napisał:

Witam.

Miałem parę kont Qobuz z eBay od różnych dostawców. Wszystkie za psie pieniądze i dłużej niż miesiąc nie działały.

A jak chcesz legalnie to spróbuj triala na Amazonie, w Apple też chyba jest trial.

15 minut temu, Klimkr napisał:

Wszystkie za psie pieniądze i dłużej niż miesiąc nie działały.

Ja zapłaciłem za 3 mc i działało. 

1 godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

90-cio dniowe oderty pojawiają się systematycznie, co 2-3 dni i szybki znikają

Wczorajsza była dostępna przez ok. 3 godziny

Ukryta Zawartość

Dzięki. Z tej oferty skorzystałbym na początek najchętniej. Będę czujny.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, audiosonik napisał:

Dzięki. Z tej oferty skorzystałbym na początek najchętniej. Będę czujny.

Ustaw alert "Qobuz" w obserwowanych eBay, dostaniesz mail z info o pojawieniu się oferty

Edytowane przez Zbi_Rek
Godzinę temu, Klimkr napisał:

Miałem parę kont Qobuz z eBay od różnych dostawców. Wszystkie za psie pieniądze i dłużej niż miesiąc nie działały.

A jak chcesz legalnie to spróbuj triala na Amazonie, w Apple też chyba jest trial.

Za te cztery dychy nawet gdyby nie działał dłużej niż miesiąc, warto kupić, żeby się zapoznać z tym serwisem. Przez dwa lata od wprowadzenia TIDAL również płaciłem 40zł. Dwa, czy półtora roku, już nie pamietam. W każdym razie do póki nie pojawił się plan Hi-Fi za 20 goldów. Choć nadal nie wiem o co chodzi i co ten TIDAL udostępnia. Nie wszystkie okładki pozbawione zostały znaczka MQA, a ten dziwny, niejasny format … hmm. 
Dziękuję za informację o innych możliwych sposobach założenia konta.

16 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Ustaw alert "Qobuz" w obserwowanych eBay, dostaniesz mail z info o pojawieniu się oferty

Dzięki. 

16 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

Zrobiłem jak przykazałeś. Nie wiem tylko czy dobrze.

Ukryta Zawartość

CA4E04C7-615B-4439-97DC-6F5EC19A982E.thumb.jpeg.85dfea89d78eb1fc74a1b0401ffc6684.jpeg

D432EDE2-7632-41C3-8CF3-DD9DEC7C8409.thumb.jpeg.a12560a0624cbf77ac40c2c5b9ea3b28.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, audiosonik napisał:

Zrobiłem jak przykazałeś. Nie wiem tylko czy dobrze.

Ukryta Zawartość

CA4E04C7-615B-4439-97DC-6F5EC19A982E.thumb.jpeg.85dfea89d78eb1fc74a1b0401ffc6684.jpeg

D432EDE2-7632-41C3-8CF3-DD9DEC7C8409.thumb.jpeg.a12560a0624cbf77ac40c2c5b9ea3b28.jpeg

Jest 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Jest 

Ukryta Zawartość

Dzięki. Zamówienie zostało złożone. Tuszę, nie ma tam emkuły 🙂

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, audiosonik napisał:

Możesz być tego pewny 🙂

45 minut temu, audiosonik napisał:

...dzisiejszej oferty już nie ma

15 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Możesz być tego pewny 🙂

Nie ma. 🥵 Dzięki wielkie. Chyba śmiało mogę rzec, że jakość super, a Hi-Res brzmi doskonale.

Jeśli chodzi o te całe MQA, to produkt, pomysł na wyciąganie kasy zwyczajnie chyba. Nie posiadając przetwornika wspierającego MQA, ograniczony jesteś do odtworzenia jednej warstwy, czy coś w tym stylu. Z DAC MQA możesz cieszyć się dźwiękiem, jaki realizator wymiksował i wymasterował w studio. Nie możesz jednak cieszyć się tym do czasu, kiedy nie rozkopujesz dwóch warstw. Trąci to bublem sprytnie wymyślonym, żeby rozdzielczość jakakolwiek wcisnąć za większą kasę. To jest format stratny, więc samo przez się wyklucza wyższą rozdzielczość i niby lepszej jakości dźwięk.

15 minut temu, Zbi_Rek napisał:

...dzisiejszej oferty już nie ma

Bo ja ostatni z pułki zwinąłem 🙂

2 minuty temu, audiosonik napisał:

Nie ma. 🥵 Dzięki wielkie. Chyba śmiało mogę rzec, że jakość super, a Hi-Res brzmi doskonale.

Jeśli chodzi o te całe MQA, to produkt, pomysł na wyciąganie kasy zwyczajnie chyba. Nie posiadając przetwornika wspierającego MQA, ograniczony jesteś do odtworzenia jednej warstwy, czy coś w tym stylu. Z DAC MQA możesz cieszyć się dźwiękiem, jaki realizator wymiksował i wymasterował w studio. Nie możesz jednak cieszyć się tym do czasu, kiedy nie rozkopujesz dwóch warstw. Trąci to bublem sprytnie wymyślonym, żeby rozdzielczość jakakolwiek wcisnąć za większą kasę. To jest format stratny, więc samo przez się wyklucza wyższą rozdzielczość i niby lepszej jakości dźwięk.

Zgadza się, ale teraz masz dostęp do 24/192 (masz w opcjach wyboru wyszukiwania albumów tylko w 24/192)

Witam wszystkich, założyłem testowe konto qobuz family w Szwecji. Na razie mam miesiąc gratis. Dodatkowo mam kod na 3 miesiące z audirvany, ale nie wiem czy będę mógł go dopisać i czy zadziała, a na chwilę obecną nie chcę go dopisywać by 1 miesiąc nie "przemienił" się od razu na początku w 3 miesiące (chciałbym wyciągnąć łącznie 4 miesiące/free).

Roczny koszt zabawy z family to 3 000 SEK. Po obecnym kursie korony, przy 6 użytkownikach wychodzi po +/- 215 pln za rok. Na razie testuję i nie wiem czy przy nim zostanę. Jeżeli ktoś byłby poważnie zainteresowany takim zakupem to proszę o info na PW. Obecnie jestem sam na koncie i tylko pełna "rodzinka" może mnie nakłonić do pozostania. Nie wiem czy w Polsce uda się skorzystać z zaproszenia przez VPN Sweden. Jeżeli nie da rady to mam propozycję, abym na utworzone do Qobuz-a konta e-mail wszedł w Szwecji i poprzyjmował zaproszenia. Później każdy sobie pozmienia hasła (oczywiście nie mam na myśli prywatnych/osobistych kont, tylko konta e-mail utworzonych do kont Qobuz).  Rozliczenie byłoby miesięczne, chyba że jest możliwość opłacenia roku z góry (aż tak nie znam tego serwisu).

Problem może wystąpić jak ktoś się "wyłamie", bo nie mam zamiaru płacić za takie osoby sam. Więc albo osoba płaci, do czasu znalezienia zmiennika (co chyba nie będzie problemem), lub pozostali członkowie partycypują w kosztach. Dlatego liczę tylko na zdecydowanych i poważnych ludzi.

Na razie test miesięczny i zobaczymy co wyjdzie.  W sobotę będę dostępny po 14-tej.

Edytowane przez Williusz
  • Pokaż nowe odpowiedzi