Skocz do zawartości
IGNORED

Zaczynam od 0 - co kupić ?

zuk

Rekomendowane odpowiedzi

Hi !

Nauczony doświadczeniem sprzed kilku lat jiedy to zakupiłem zestaw KD w promocji w Media Marktcie tym razem postanowiłem zastanowić sie przed zakupem.

Zapewne nie jest to dla was zaskoczeniem że o ile film jakoś daje sie oglądać to słuchanie muzyki jest profanacją.

Mam zamiar skompletować zestaw KD oraz zakupić zestaw kolumn a co ciekawsze żona stwierdziła że "może rzeczywiście to dobry pomysł ?" jak więc widzicie nie ma co zwlekać bo kobieta zmienną jest.

Myślałem o jakiejś kombinacji Yamahy oraz zestaw kolumn Infinity tak aby sie zamknąc w ok 8000 co wy na to ?

HELP!!

https://www.audiostereo.pl/topic/13689-zaczynam-od-0-co-kupi%C4%87/

I znow fajna zabawa, ktora zakonczy sie pyskowka! Voila!

Poprosimy: rozmiar pokoju, procent muzyka stereo/film, stosunek do muzyki wielokanalowej oraz sprawy estetyczne (co do wyboru koloru oklein glosnikow - tu Zona niech zabierze glosss).

oj tak Mariusz,celnie powiedziane,ja wytypuje Yamahe i przyjdzie jakis zwolennik h/k i bedzie przerombane:) jazda na całego,na dodatek wybór kolumn,i dvd....oj moze sie sporo narobic wpisów.........Ja od siebie typuje Yamahe:D,a reszte warto posłuchac.

Pozdr

No więc tak!

pokój 30 m2 kolumny - srebrne - tako twierdzi design manager czyli piękniejsza połówka.

Problem z odsłuchaniem jest taki że w mieście Szczecinie raczej nie za bardzo jest gdzie bo wybór kolumn jest taki se.

SACD standardzik? Chyba jednak nie tak do konca.

Srebrne... Ururam rzeklby, nic ino Wharfedale 9! Nie wiem nic, nie sluchalem. Seria 8 zupelnie nie w moim typie. Ja rzeklby Phonar G2000! Sa srebrne Dali, Cantony, Twoje Infinity... wiec niech inni radza markami i modelami, ja rzeklbym tak:

30m2, duzo muzyki => odtwarzacz wieloformatowy, DVD/DVD-A/SACD. Opcjonalnie DivX jeslis zainteresowany. Jest kilka propozycji. Nie wiem czy Zona naciska na jednosc marki z amplitunerem. Powiedzmy 1500zl.

Amplituner => srebrny, mocniejszy niz ten najslabszy. Powiedzmy 2500zl.

Kolumny na 30m2: kupujac w zestawie 5.0 czy 5.1 dostajesz zwykle duzy bonus, wiec moze sie okazac ze 4000zl ktore zostalo nie pozwoli juz na manewr "kupuje co chce". Ja na dzis wybral bym wariant z 4-ech identycznych monitorow wielkolitrazowych, centralnego i duzego dobrego subwoofera. W kazdym razie wariant duuuzy front (bez czy z subwooferem) jakos mi ostatnio nie lezy. Kiedys ruszyl taki watek bodajze Vorpane z podobnymi wnioskami, Elberoth zas proponowal zastosowanie bykow na froncie bez subwoofera (caly czas pamietamy o ramach finansowych, w jakich sie poruszamy). Jak widac ja sklaniam sie ku tej pierwszej opcji. Reasumujac: niewysilony (w dolnych rejestrach) front o dobrej "muzykalnosci" (o kuzwa, uzylem TEGO slowa :), duzy central, dobry tyl i jak najlepszy sub.

z tą Yamaha to trafiony pomysł jak do kina domowego a i w stereo nie najgorzej. Ja osobiście mam Y 650 + Pioneer 575 (jak narazie czyta mi wszystko w tym SACD) + kolumienki, których nie będe polecał mimo że jestem z nich zadowolony. Porostu tu musisz samemu coś wybrać , a najlepiej usłyszeć.

Mam ten sam problem co autor temetu.

I zastanawiam się nad tym samym zestawem jaki ma DUDAS (jeżeli chodzi o DVD i AV)

I mam pytanie do dudasa, to że jest to zestaw ok to wiem, ale napisz mi jak razem te dwa klocki wyglądają zenętrznie, czy chociaż trochę są do siebie podobne, czy można je postawić jeden na drugim?

I jak wygląda sprawa nawigacji z pilota yamahy, czy obsługuje ona DVD pionka 575?

za dudasa moge ja Ci odpowiedziec:) mam obecnie y640+CDyamahy+dvd soniaka i wszystkie sa inne:).Taka duza wieża stoi sobie w róznych odcieniach:).Mi tam to za przeproszeniem lata ze kazdy jest inny,to ma grac.Bardziej podniecam sie fornirem na moich kolumnach:).Tylko na dodatek pioneek jest niestandardowy na szerokosci bo troche wezszy od reszty z tego co wiem i to moze bardziej denerwowac.

Pozdr

Okazalo sie ze jest sklepik prowadzony przez audiomaniakow, gdzie spokojnie mozna spedzic milo czas, więc zamierzam ich przetestować

MariuszJ - duży przód - chyba raczej nie podlega dyskusji, takoż i sub co do reszty - na razie nie mam doświadczeń.

Kwota to oczywiście założenia ale każdy wieże dłożenie grosz aby wejść na wyższą półkę zawsze jest brane pod uwagę, więc 8000 traktuję raczej jako malo realistyczny plan

>> MariuszJ

Cieszę się, że o mnie pamiętasz ;)

>> zuk

Oczywiście, w tym wypadku nie ma mądrych (choć szczerze mówiąc nie wierzę, że to będzie aż 50% czasu na filmy) i trzeba po prostu sprawdzić, czy z taką kasą stać Cię będzie na monitory + co najmniej niezły sub i czy ten niezły (lub słabszy) sub będzie Ci odpowiadał/wystarczał.

Przyznam się, że kiedyś mówiłem - mój sub lepszy do muzyki niż do kina, bo do kina czasem mu mocy nie wystarcza. Teraz mówię, że mój sub ma zbyt kiepski bas, żeby używać go do muzyki :(

Ponadto, MariuszJ, zdaje się bas z moich frontów bardziej mi odpowiada niż z suba (kiedyś nawet go pochwaliłem, mówiąc że jest twardszy :) więc powoli i mozolnie przesiadam się na tryb Front Large :D

A może się starzeję i nie potrzebuję już aż tak dużo basu w muzyce? Zaczęło to się zmieniać, kiedy posłuchałem genialnego basu B&W 603.

Okey ale panowie zapomnieliscie ze w tym watku wchodzi w gre ZONA (a znajac kobiety z ich skapstwa- o sorki ) to bym proponowal uzywki , np HK, albo jak do kina to nailepiej YAMAHA ,ktora jest naprawde SUPER w kinie. do tego jakies KODY, ELTAXY lub B&W i jest pelny wypas.Za okolo 5 kola. Preferuje uzywki , dlatego ze przy ewentualnej sprzedazy nie traci sie duuzo. Uwazam ze idealnym rozwiazaniem jest np. YAMAHA RX-V640 ktora mozna kupic tanio ( zona ) a i dzwiek jest naprawde super. Pozdrawiam.

mateuszek >> Projektor - był brany pod uwagę ale nie jest "ładny" wiec byłby to zacięty bój i jeżeli nawet to Pyrrusowe zwycięstwo okupione wieloma wizytami w Solarze - koszmar.

mim >> Ale tak naprawde z kobietą trzeba postępować według zasady że "nikt nie może tyle dać ile ja mogę naobiecywać" więc koszty poboczne są brane pod uwagę ale jest też kilka sposobów aby je zniwelować

Pozdrowionka

Chyle glowe z szacuneczkiem, ja wole lapac na ladne oczki i urok osobisty - na razie chwyta ..ale ciekawe jak dlugo jeszcze (40) ale ..kiedys w przyszlosci zawsze mam najlepszy argument ( KASA) i zadna sie nie oprze.

przemek27

- faktycznie DVD pionek jest trochę węższy niż ampli Y650 . Ja mam to na osobnych półkach wiec nie ma problemu. Ale próbowalem to zestawić razem i też było OK.

Pilot od Y obsługuje bez problemów to DVD. Oczywiście bez oryginalnego pilota nie wejdziesz w menu zaawansowanych opcji, ale w codziennym użytkowaniu to niepotrzebne. A i mój telewizorek panasa też obsłuży więc zamiast 3 pilotów jeden wystarczy.

Słyszałem wiele opinii (różnych) na temat DVD Yamahy i wolałem nie ryzykować. Z tego DVD naprawde jestem zadowolony (szczególnie z jakości dźwięku w stereo po podłonczeniu przez analogi). Jedyny mankament jaki do tej pory zauważylem (mam sprzęt 3 tygodnie) to głośna praca przy przewijaniu i przeglądaniu materiału z płyt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.