Skocz do zawartości
IGNORED

który wzmacniacz do dynaudio emit 20 ? (roksan, MF, czy Rega)

Svawo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów,

Szukam wzmaczniacza który wysteruje te konkretne kolumny czyli dynaudio emit20 wśród tych konkretnych wzmacniaczy, czyli:

- Roksan K3,

- Musical Fidelity m3si,

- Regal Elex-R

i jako rezerwowy:

- Roksan Caspian (tutaj jednak cena nawet wyprzedażowa byłaby trudna do przełknięcia);

Moje preferencje: to szukam cieplejszego wzmacniacza z ładną barwą, średnicą, wypełnieniem, z drivem ale to nie jest obowiązek, koniecznie nieco zaokrąglonym atakiem i lekko wycofaną górą. Takiego którego można słuchać godzinami, raczej przy niższym i średnim poziomem głośności.

Słucham głównie jazzu (np. krall, jan lundgren, bromberg), rocka (np d. straits, pink floyd, ch. rea, queen), a nieco rzadziej wszystkiego innego od vivaldiego po slayera. Pokój ma 15m2. Obecnie słucham na Nad 326 i nie jest najgorzej ale sądzę że warto byłoby zmienić na coś nieco lepszego.

Z odsłuchanych cyrrusa one, cambridga 80, creek evo 50, xindak xa6800r, exposure 1010, audiolab8300 jedyny który mi przypadł do gustu był naim nait 5si i w sumie to na nim bym zaprzestał gdyby nie buczące trafo wyłapujące wszystkie zakłócenia z sieci elektrycznej. Ale naimy z tego co się dowiedziałem już tak miewają.

Z racji że nie koniecznie mam gdzie je odsłuchać i chyba będę musiał zamawiać przez internet prosiłbym o wskazówki odnośnie tego konkrentego sprzętu, i za wszelkie uwagi byłbym niezmieniernie wdzięczny.

Pozdrawiam,

S.

Musical Fidelity m3si, Regal Elex-R to raczej takie sobie tzw "audiofilskie konstrukcje". Pod względem wydajności i mocy lepszy będzie będzie np. Marantz PM 8005, Hegel H80 czy Denon PMA-1600 o ile przypadnie Ci do gustu z danymi kolumnami. Co byś nie kupił warto poświęcić dzień pojechać do salonu i odsłuchać wybrany zestaw bo wiele sprzętów jest niestety przereklamowanych. (Najlepiej wypożyczyć także do domu dany sprzęt jak się uda i sprawdzić).

Mam podobny metraż pomieszczenia, słucham podobnego repertuaru i u mnie emity 20 grają z heglem 160. Koniecznie trzeba zachować odległość od tylnej ściany, ja mam 45cm, z tym że moje miejsce odsłuchu jest nieco za blisko przeciwnej ściany pokoju i tu mam wzbudzenia basu. Dlatego też zatkalem bas refleksy i jest kapitalnie. Fajna scena, rowne pasmo, niski nie dudniący bas, wysokie gładkie ale szczegółowe, nic nie męczy, nic nie wkurza - i o to chyba chodzi:)

Tu masz fajną ceną na wyższy model Regi. Może warto odsłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jezeli ma byc nowy i uczciwie wyceniony - daj szanse Dayens Menuetto, bardzo, bardzo dobry wzmacniacz, jak drozej warto wypozyczyc ktoregos SOL-a od Haiku Audio, no i Caspian M2 w cenie wyprzedazowej chyba za 6500zl. ktorys salon wystawil na alle. Rega elex R tez bardzo ok. ale grajace gesto, z dobrym wypelnieniem zrodlo obowiazkowe. Wypozyczaj, jedyne wyjscie, uwazaj przy dyniach na cieple, przeslodzone i ze zmiekczonym konturem wzmaki, bo latwo mozna z tym cukrem i miekkosciami przesadzic.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dzień dobry.

Na pewno proponuję posłuchać wzmacniacz Rega Elicit-R (https://www.q21.pl/rega-elicit-r-18652.html), może to być najciekawsze połączenie. Myślę, że warto także spojrzeć na japońską integrę Denon PMA-1600NE (https://www.q21.pl/denon-pma-1600ne.html) oraz wspomniany przez Ciebie Musical Fidelity M3si (https://www.q21.pl/musical-fidelity-m3si.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, jest także możliwość wypożyczenia urządzenia do odsłuchu. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

taki dźwięk jaki opisujesz da ci Heed Obelisk, używane pojawiają się i nie są drogie. A z Dynaudio da się tego słuchać naprawdę długo i nic nie irytuje. Ja mam z Focusami 110, a słyszałem jeszcze z Exite 14 i z podłogowymi Focusami 260 i zawsze było przyzwoicie.

Hegla 160 miał z Dynkami kolega ps39 i porównując z Heedem stwierdził, że Heed gra lepiej na początku skali, a Hegel musi zagrać głośniej aby było dobrze.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Może Xindak 6950 w nowej wersji? Nie słuchałem ale może warto dać szanse bo wygląda poważnie i mieści się w Twoim budżecie.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

dziękuję za wszystkie uwagi ale pozwolicie że pokręce trochę nosem, a raczej napisze to co mi się wydaje i prosiłbym o poprawienie jeśli sie mylę:

u mnie emity 20 grają z heglem 160

hegel 160 to chyba mocno ponad mój budżet = okolice 5000?

Musical Fidelity m3si, Regal Elex-R to raczej takie sobie tzw "audiofilskie konstrukcje"

sls czy mógłbyś ogólnie wyjaśnić czym konstrukcyjnie różni się taki hegel 80 od takiej MF czy Regi?

a druga sprawa dlaczego ogólnie są częściej polecane te audiofilskie wzmacniacze niż te Marantze i Denony? różnice w brzmeniu? róznice konstrukcji? tutaj się trochę pogubiłem bo wstępnie nie brałem pod uwagę tych drugich, ale jednak więcej się poleca te pierwsze...?

daj szanse Dayens Menuetto, bardzo, bardzo dobry wzmacniacz, jak drozej warto wypozyczyc ktoregos SOL-a od Haiku Audio, no i Caspian M2

Adam38 czytałem sporo Twoich postów najpierw o Atoll a potem o Dayens i nie tylko.. co do Dayens to gdyby to były łatwiejsze kolumny to na pewno bym go sprawdził, obawiam się o moc że jednak nie za dużo jej jest, przy Haiku to te ceny dośc spore są i nie wiem jakie dają zniżki ale Sol 1 25W/45W z pilotem prawie 7tysięcy, może ten Caspian wygląda nieco rozsądniej mimo wszystko?

taki dźwięk jaki opisujesz da ci Heed Obelisk,

- mam pewne obawy że obelisk z 30/60W i i 6kg wagi nie do końca wysteruje te kolumny ale mogę się mylić, sam nie wiem już ten exposure 1010 miał tego więcej ale czuć było że nie daje radę w porównaniu z wzmacniaczami o większym zasilaniu...

Na pewno proponuję posłuchać wzmacniacz

Q21 z tego co się dokopałem to góra w tej rega elex bywa nieco jasnawa/szczupława - a osobiście chyba szukam czegoś z łagodną górą pasma... jak byś porównał elex-r, MF3 i Roksan k3 brzmieniowo i jeśli chodzi o wydajność prądową? Dlaczego nie poleciłeś tego ostatniego.... Przyznam się że jeżeli nie znajdę okazji na odsłuch w okolicy to myślałem nad Państwa salonem jako 1wszym jeśli chodzi o wypożyczenie i odsłuch w domu, ale jeśli już to wolałbym wiedzieć od którego zacząć/ który byłby najlepszym kandydatem żeby zwiekszyć prawdopodobieństwo trafienia za 1wszym razem :)

<p>Wypozyczaj, jak widzisz padlo juz nascie propozycji i kazdemu podoba sie z innym wzmakiem. Szkoda, ze waga i cyferkami typu 40, 100W wybierasz, a taki Menuetto i SOL lepiej wysteruje te Dynie niz moj 100W Atoll, ktory idac tropem cyferek ma taka sama pojemnosc kondow jak rockowy potwor atoll setka, do tego te kondy czyms sie jednak roznia w obu wzmakach i raczej kazdy wybralby te z Menuetto a nie Atoll-a... Osobiscie teraz pod Dynie wybralbym wzmacniacz bardzo dynamiczny, rozdzielczy, z bardzo dobra kontrola basu, bez ocieplenia, zaokraglania konturow i zaokraglonej gory. A ze mam to co mam, to kazdy wokal jest tak samo slodki, kazdy instrument ma te sama mocno ocieplona barwe, a wszystko to podlane mooocnym rozmyciem konturow w calym pasmie i efekcie zlepiona slodka papke, milusio, slodko ale ujednolicenie i sklejona papka. Na pocieszenie jak widze, ze ktos poleca budyniowego obeliska pod emit i mu sie podoba to wiem, ze z moim atollem mialby orgazm hah. Pochwal sie po odsluchach co Ci podeszlo, pamietaj o zrodle, jak kupiaste to zaden piec nie pomoze. Powodzenia.Blad: Menuetto zamiast atoll - gdy bazgrole o pojemnosci kondow, trafo z dayensa a z ciezkiego atolla to tez dwa rozne swiaty, u Ciebie atoll by tak buczal,,ze sasiedzi by slyszeli jak miales takie przeboje z trafem w Naim..

Jako ze miałem okazje posłuchac nie jednokrotnie Hegla a i MF3si mam u siebie to z tych dwóch Musical byl dla mnie bardziej odpowiedni i pod wzgledem muzycznym jak i wyposażeniowy (wyjścia rca)

czytając Twój temat myślę ze najlepszym wyjściem chodz najtrudniejszym byłoby pojsciem w kierunku wzmacniacza większego mocą

te dwa przeze mnie wspomniane nie jestem pewien czy w pełni "dadzą rade "(przesłuchanie konieczne najlepiej u siebie w domu)

Roksan K 3 jak dla mnie był za zbyt przyciemniony z kolumnami w tamtym czasie podłączonymi kiedyś miałem okazje i jego warto posłuchać

natomiast moc-owo jest wystarczający

Wszystko koniecznie przesłuchaj a ten Caspian chyba on byłby najlepszy...

sls czy mógłbyś ogólnie wyjaśnić czym konstrukcyjnie różni się taki hegel 80 od takiej MF czy Regi?

Wszystko to są wzmacniacze klasy AB jednak pewne niuanse jak użyty transformator, kondensatory w zasilaczu jak i konstrukcja samej końcówki mocy powoduje że wydajność prądowa wzmacniaczy jest różna. Czytając posty także handlarzy można wywnioskować że np. M3Si nie ma zbyt dużej wydajności prądowej to samo Rega Elex-R. H80 powinien być realnie bardziej wydajny, miał bardzo dobrą prasę a obecnie można go kupić po przecenach (jak i PM 8005).

Emit 20 na basie mają dużej średnicy cewki w głośniku średnio-niskotonwym i wydaje się że lepiej mieć w ich przypadku wydajny wzmacniacz stąd napisałem że są to takie sobie konstrukcje. Do tego dochodzi jeszcze niska impedancja 4 om. Raczej lepszy byłby do nich M5Si zamiast M3Si mający po dwie pary tranzystorów końcowych i solidny zasilacz (niemniej M5Si to już spory wydatek i być może już pewna przesada).

a druga sprawa dlaczego ogólnie są częściej polecane te audiofilskie wzmacniacze niż te Marantze i Denony? różnice w brzmeniu? róznice konstrukcji? tutaj się trochę pogubiłem bo wstępnie nie brałem pod uwagę tych drugich, ale jednak więcej się poleca te pierwsze...?

Nie wiem, nie jestem handlarzem ale być może jest to także kwestia marży jaką można na danym produkcie uzyskać. Z tego co obserwuję tzw. Wzmacniacze audiofilskie zwłaszcza te tańsze cechują się dużą muzykalnością to jest coś czego zmierzyć nie można ale już w przypadku parametrów mierzalnych z tą klasą a także neutralnością to bywa różnie. To samo tyczy się funkcjonalności, jakości wykonania w tym wkładu materiałowego.

Cóż proponuję posłuchać jednych i drugich i wybrać to co się spodoba pd względem muzycznym i funkcjonalnym. Wszytko zależy co z czym chcemy połączyć i jakie mamy preferencje.

znalazlem MF m3i za 3300 w niemieckich salonach, to byłby jakiś kompromis i gdybym nie bał się ryzyka brałbym w ciemno ;) .. ale musze się zastanowić bo.... może pospiech nie jest wskazany ...

Tu masz test M3i, pod względem wydajności klocek nie powala.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko czy dodatkowe 10W na kanał i wejście USB do pseudo DACa w M3Si usprawiedliwia różnicę w cenie M3Si vs. M3i: 1290 EUR kontra 749 EUR (Idealo.de)?

Przecież za te pieniądze można zanabyć konkretny DAC.

- mam pewne obawy że obelisk z 30/60W i i 6kg wagi nie do końca wysteruje te kolumny ale mogę się mylić, sam nie wiem już ten exposure 1010 miał tego więcej ale czuć było że nie daje radę w porównaniu z wzmacniaczami o większym zasilaniu...

Tymi watami to bym się nie przejmował. Słuchałem u siebie Naima 2, który ma 20 W a dźwięk był duży i zdecydowany. Porównywałem też u siebie Naima 5 i grał nieco twardziej od Obeliska i bardzo szybko był głośny, na Heedzie trzeba było odkręcać gałkę dalej, żeby uzyskać porównywalne głośności.

Ale i tak najlepiej posłuchać samemu. I w swoim systemie.

Ja gram na Focusach 110, a one w porównaniu do X14 mają więcej góry, są żywsze i bardziej rozdzielcze. Nie wiem jak to wygląda w Emitach.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Najważniejsze dla autora wątku jest to aby nic nie kupował bez wcześniejszego odsłuchu u siebie, nie ważne, że jest gdzieś okazja cenowa, bez odsłuchu nie ryzykować. Ja dalej pod Dynie namawiam na wzmacniacze nie ocieplające, rozdzielcze i detaliczne czyli przeciwieństwo Obeliska, Atolla itp, może faktycznie Hegle, może jakiś Baltlab. Dynek nie trzeba dodatkowo "ocieplać, dosładzać, zmiękczać i zamulać", zwłaszcza Emit-ów. Oczywiście moim zdaniem.

Najważniejsze dla autora wątku jest to aby nic nie kupował bez wcześniejszego odsłuchu

Dokładnie muszę iść na odsłuchy lub wypożyczyc coś do domu, jednak jak poczytasz dokładnie mój pierwszy post to tam pisze mniej więcej na czym słucham obecnie i co mi się podobało a co jednak odrzuciłem (rozdzielczy i konturowy exposure czy audiolab) i dokładnie piszę o swoich preferencjach. Wiem że nie jest dobrze jeśli ostatecznie wychodzi budyn i papka ale te emity są dość jasne i one i ja potrzebują czegoś łagodnego z wypełnieniem i barwą, i w ostatecznym rozrachunku stawiam bardziej na muzykalność niż analitycznośc. Choć fajnie jak by to był złoty środek. :)

Tylko czy dodatkowe 10W na kanał i wejście USB do pseudo DACa w M3Si usprawiedliwia różnicę w cenie M3Si vs. M3i: 1290 EUR kontra 749 EUR (Idealo.de)?

Przecież za te pieniądze można zanabyć konkretny DAC.

Przypuszczam że to nie jest tylko 10W, wydajność prądowa też powinna być trochę lepsza (mocniejszy zasilacz) niemniej jeden i drugi nie wzbudza u mnie zachwytu (w M3si wepchali wszystko na jednym pcb łącznie z zasilaczem trybu standby na przetwornicy, przy cenie 6-7kPLN bez rewelacji w porównaniu do konstrukcji np. Marantza PM8005 czy Denona PMA-1600NE).

Przypuszczam że to nie jest tylko 10W, wydajność prądowa też powinna być trochę lepsza (mocniejszy zasilacz) niemniej jeden i drugi nie wzbudza u mnie zachwytu (w M3si wepchali wszystko na jednym pcb łącznie z zasilaczem trybu standby na przetwornicy, przy cenie 6-7kPLN bez rewelacji w porównaniu do konstrukcji np. Marantza PM8005 czy Denona PMA-1600NE).

Jest jeszcze cos czego papierowe parametry nie uwzględniają :jak to gra i tutaj ja jako były posiadacz Marantza powiem ze jest przepaść muzyczna do tego co teraz posiadam

jedyna rada Svawo jesli poszukujesz muzykalnego wzmacniacza konieczne osobiste sprawdzenie

Tak się jakoś dziwnie składa, że japońce (np. Marantz, Denon, Yamaha) ładnie wyglądają na papierze i bardzo poważnie pod względem konstrukcyjnym jak się popatrzy na rozbierane zdjęcia i naćkane bajerami. A takie angliki (Musical Fidelity, Roksan, Rega, Naim i tp). w środku wyglądają na puste, parametry na papierze nie urywają nabiału, bajerów żadnych nie mają. Tylko nie wiedzieć czemu te angliki jakoś tak fajniej grają, ludzie je kupują i na rynku wtórnym jakoś nie ma tego dużo.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Abstrahując od od angielskich wzmacniaczy każdy rzetelny dobrze zrobiony sprzęt broni się także w pomiarach i zwykle nie jest pusty w środku.

Jest jeszcze cos czego papierowe parametry nie uwzględniają :jak to gra i tutaj ja jako były posiadacz Marantza powiem ze jest przepaść muzyczna do tego co teraz posiadam

jedyna rada Svawo jesli poszukujesz muzykalnego wzmacniacza konieczne osobiste sprawdzenie

Przepaść to jest pojęcie bardzo szerokie zwłaszcza jak nie wiadomo do jakich sprzętów się odnosisz.

Abstrahując od od angielskich wzmacniaczy każdy rzetelny dobrze zrobiony sprzęt broni się także w pomiarach i zwykle nie jest pusty w środku.

Przepaść to jest pojęcie bardzo szerokie zwłaszcza jak nie wiadomo do jakich sprzętów się odnosisz.

Posiadałem na ówczesne czasy Marantza PM 7001 a było to pnad 10 lat temu

Tak tamten to prehistoria ale wrócmy do tego co napisałem nie samymi parametrami poznajemy co nam sie podoba a co nie ....

Posiadałem na ówczesne czasy Marantza PM 7001 a było to pnad 10 lat temu

Tak tamten to prehistoria ale wrócmy do tego co napisałem nie samymi parametrami poznajemy co nam sie podoba a co nie ....

Jak to nie była wersja KI to mogło być słabo patrząc na późniejsze różnice pomiędzy np. PM700x a PM KI Perl Lite. (Moc identyczna ale już np. separacja kanałów dużo gorsza w PM700x).

Parametry nie są najważniejsze ale świadczą o klasie sprzętu, dlatego lepiej wybierać sprzęt który nam się podoba w odsłuchu ale i spełnia pewne kryteria gwarantujące np. lepszą uniwersalność. (Trudno w salonie odsłuchać wszystkie posiadane płyty czy konfiguracje z kolumnami).

M5si wybiorę się posłuchać zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak to nie była wersja KI to mogło być słabo patrząc na późniejsze różnice pomiędzy np. PM700x a PM KI Perl Lite. (Moc identyczna ale już np. separacja kanałów dużo gorsza w PM700x).

Parametry nie są najważniejsze ale świadczą o klasie sprzętu, dlatego lepiej wybierać sprzęt który nam się podoba w odsłuchu ale i spełnia pewne kryteria gwarantujące np. lepszą uniwersalność. (Trudno w salonie odsłuchać wszystkie posiadane płyty czy konfiguracje z kolumnami).

M5si wybiorę się posłuchać zobaczymy co z tego wyjdzie.

Będziesz miał okazje ( a może juz miałeś) sprawdź M6si

M5si słuchałem ale z tego co miałem z nią do czynienia za krótko

M6 po parunastu minutach pokazała klasę...teraz drukuje kasę na nią ;)

Ps kolega miał 7001 KI tamten by bardziej" punktowy,bardziej detaliczny" itd nie mój typ

no więc posłuchałem trzech wzmacniaczy, co prawda na innych kolumnach ale jednak charakterystykę ich dało się usłyszeć, i powiem tak:

- roksan kandy k3 jakoś nie mogę się do niego przekonać chociaż bym chciał, on jest ciepły ale brak mi takiej choćby małej górki na środku,

- magnat mr 780 może nie miał lepszego brzmienia ale to kierunek w którym mniej więcej podążam, czyli bogata średnica , aczkolwiek jakby wydawało mi się że brakowało precyzji i może szczyptę dynamiki bym dodal :)

-cayin a55tp i tu już byłem skołowany, bo niekoniecznie mój kierunek (i spory budżet), ale i tak niektóre gatunki jak klasyka, pop, jazz brzmiały bardzo ładnie, szczególnie vivaldi 4 pory roku brzmiało rewelacyjnie, reszta niekoniecznie ;)

czy ktoś może coś dopisać, na podstawie wniosków z odsłuchów:

- Magnat 1000?

- Musical M3si to dobry trop?

Svawo z tego co piszesz to mam wrazenie, ze powinienes posluchac u siebie cos od Haiku Audio, bedzie i srodek jakiego szukasz i scena i szybkosc. Polecam salon Audio On jezeli chodzi o ewentualne wypozyczenie Haiku Audio. A na koniec mimo, iz bardzo podobaja mi sie emit-y/dm-y musisz zdawac sobie sprawe, ze to jednak mimo wszystko najnizsza seria Dynaudio a Dynaudio umie wyceniac i liczyc pieniadze, wiec jakies slabsze elementy w brzmieniu niskich modeli zawsze beda. Super szybkosci, rozdzielczosci czy detalu z emitow nie bedzie chocby nie wiem co robilo za wzmocnienie. Oczywiscie tego M3si tez wypozycz, moze akurat to bedzie Twoje idealne polaczenie. Ps. Na koniec tradycyjnie, pod Emit daj tez szanse ktoremus Baltkowi, Soul Note SA300, Heglowi H80/90.

-cayin a55tp i tu już byłem skołowany, bo niekoniecznie mój kierunek (i spory budżet), ale i tak niektóre gatunki jak klasyka, pop, jazz brzmiały bardzo ładnie, szczególnie vivaldi 4 pory roku brzmiało rewelacyjnie, reszta niekoniecznie ;)

A mógłbyś ciut rozwinąć temat. Które gatunki brzmiały najgorzej i dlaczego. Mogę tylko zgadywać, że chodzi o dynamikę albo barwę. Klasyka - skoro 4 pory brzmiały świetnie, to symfonie np. Mahlera (potężne) pewnie już niekoniecznie.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.