Skocz do zawartości
IGNORED

Telefunken S600 modyfikcja zasilania

michal rozmus

Rekomendowane odpowiedzi

ortofon użył w tym ramieniu , modnego wówczas plastiku charakteryzującego się wysokim współczynnikiem tłumienia rezonansów. Byle jaki plastik to tylko półśrodek . Ten plastik ma za zadanie tłumić drgania przeciwwagi jak i łożysk ruchu pionowego.

Jest trochę zamienników :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o jakości się nie wypowiem, ale co do samego gramofonu to potwierdzam jest b.dobrze - kupiłem i wyremontowałem S600, gram na firmowym shure (V15 typ III).

Ps. Pierwszy S600, który kupiłem przyjechał ze złamanym mocowaniem bo sprzedawca nie zdjął przeciwwagi - w tym modelu jest to krytyczne do transportu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, tylko ta plastikoguma po czasie twardnieje i robi się krucha (może np. od słońca albo temperatury ?). A że ma tłumić rezonans to oczywista oczywistość. Na kilka Telefunkenów które miałem, dwa egzemplarze miały sparciały, stwardniały ten plastik-gumę, jak to zwał tak zwał. Popękało i kawałkami odpadało i nic to nie miało wspólnego z uszkodzeniem powstały w transporcie. W każdym razie to rozwiązanie jest słabo pomyślane, z całym szacunkiem dla inżynierów Ortofona.

w tym szkopuł , że zamiast plastiku powinna być guma i to nie twarda . Z tego co zauważyłem to czarny silikon do klejenia szyb samochodowych ma podobną konsystencję , co ta guma miała chyba za nowości

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.