Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty lampowy wzmacniacz dla nietypowych słuchawek

wagnerosss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Choć na forum jestem już długi czas, to dopiero ostatnio przystąpiłem do zabawy z elektroniką audio. Wiele rzeczy się na to złożyło, ale do rzeczy.

Ostatnio zakupiłem dosyć stare, ale ciekawe słuchawki Pioneer SE-505. Moim zaskoczeniem było to, że mają one impedancję jedynie 8 Ohm (na dowód zamieszczam link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Przeglądając najróżniejsze rozwiązania wzmacniaczy na forum i poza nim ciężko było mi znaleźć projekt, który by pasował to tej aplikacji (przede wszystkim ze względu na dopuszczalne obciążenia). Pomyślałem wtedy o wzmacniaczu lampowym z wyjściem transformatorowym, które by było dopasowane do impedancji słuchawek.

Chciałbym prosić Was o poradę, który projekt polecacie na początek zabawy z lampami? Znalazłem kilka projektów w internecie w konfiguracji SE, które zamieszczam poniżej. Z góry dziękuję za opinie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie pomogę Ci wybrać wzmacniacza, ale czy dobrze widzę, że te słuchawki maja regulację barwy i głośności osobno dla obu kanałów?

Tak, dokładnie. Konstrukcja z lat 70-tych. Niektórzy narzekają na te potencjometry ze względu na degradowanie jakości dźwięku oraz zwiększanie masy. Wykonanie: sporo metalu i prawdziwej skóry daje wagę 690 gramów - tak ciężkich słuchawek nie miałem jeszcze na głowie.

Zapowiadają się ciekawie, jednakże bez dobrego wzmacniacza ciężko będzie sprawdzić je (o dziwo moje AKAI CD-57 lepiej sobie radzi z tymi słuchawkami niż Marantz SR5200).

Gość JanF

(Konto usunięte)

Te omy, to tylko hybryda pogoni moim zdaniem, np.:

http://skarabo.net/sid-22-hybryda.htm

Robiłem go i byłem zadowolony z jakości brzmienia.

Na jedno musisz uważać, żeby ci błony słuchowe w uszach nie popękały, zawsze uruchamiaj emisję dźwięku, a potem dopiero zakładaj słuchawki na uszach.

Nie kombinuj ze wzmacniaczami słuchawkowymi na transformatorach, raz, że źle grają, dwa, są drogie jak wuj!

Gość traxman

(Konto usunięte)

Prosty lampowy dla tak niskiego obciążenia to SRPP + transformator, tylko wybór traf niewielki.

Warto sprawdzić w Edcorze, mają na 100% dla 32Om, może coś "niższego" też się znajdzie.

Te omy, to tylko hybryda pogoni moim zdaniem, np.:

Ukryta Zawartość

Robiłem go i byłem zadowolony z jakości brzmienia.

Na jedno musisz uważać, żeby ci błony słuchowe w uszach nie popękały, zawsze uruchamiaj emisję dźwięku, a potem dopiero zakładaj słuchawki na uszach.

Nie kombinuj ze wzmacniaczami słuchawkowymi na transformatorach, raz, że źle grają, dwa, są drogie jak wuj!

Z czego wynika fakt, że hybryda jest w stanie sobie dać radę, a pełna lampa nie? Jeśli podłączymy odpowiedni transformator (w tym wypadku przychodzi mi do głowy jedynie głośnikowy), to teoretycznie wszystko powinno być ok. Wedle noty katalogowej tych słuchawek moc maksymalna to 500 mW, czyli moc całkowita na poziomie 2-3W powinna załatwić sprawę. Pomijając koszty co powoduje albo co może powodować "złe granie"?

Prosty lampowy dla tak niskiego obciążenia to SRPP + transformator, tylko wybór traf niewielki.

Czy mógłbyś rozwinąć temat nieco? Z tego, co wyczytałem SRPP ma niższą impedancję wyjściową (przed trafo), ale czy odpowiednio dobrany (właściwie dopasowany) transformator nie powinien załatwić sprawę niezależnie od topologii lamp? W programowaniu i elektronice cyfrowej jestem dobry, ale z lampami dopiero zaczynam. Z góry przepraszam, jeśli zadaję niewłaściwe pytania.

Ukryta Zawartość

Pomysł napędzania tych słuchawek wzmacniaczem lampowym wg mnie nie trafiony. A dlaczego. Na impedancję tych słuchawek nie składa się tylko uzwojenie przetwornika ale również elementy regulacji barwy dźwięku czyli kombinacja pojemności, indukcyjności i rezystancji. Wątpię aby prosty wzmacniaczyk na lampach sobie z nią poradził.

Prosty do "bólu" i dobrze grający w roli słuchawkowca.

Faktycznie prosty, choć zastanawiam się nad ceną całości (mało elementów, ale dławiki czy nietypowy potencjometr mogą swoje kosztować) . Ktoś już go kiedyś wykonywał?

Można pokusić się o zrobienie head-ampa na PL504. Lampa raczej "prądowa" i nie wymagająca stosowania zbyt wysokich napięć zasilających, w tym przypadku jedynie 50V DC.

Projekt równie ciekawy, nie wygląda na trudny. Jest jakiś zamiennik na podane trafa głośnikowe? Nie chciałbym stosować rozwiązania podanego przed autora ze zwykłym transformatorem sieciowym.

Pomysł napędzania tych słuchawek wzmacniaczem lampowym wg mnie nie trafiony. A dlaczego. Na impedancję tych słuchawek nie składa się tylko uzwojenie przetwornika ale również elementy regulacji barwy dźwięku czyli kombinacja pojemności, indukcyjności i rezystancji. Wątpię aby prosty wzmacniaczyk na lampach sobie z nią poradził.

Słuchawek nie rozbierałem, ale z tego, co się orientuję poza kondensatorem na tweeterze oraz podwójnym potencjometrem (głośność i wysokie tony) więcej elementów tam nie ma. Czy masz propozycję na inne rozwiązanie?

Czy masz propozycję na inne rozwiązanie?

Ja zacząłbym od przesłuchania tych słuchawek na rożnych wzmacniaczach mocy , oczywiście na wyjściach głośnikowych ale bardzo ostrożnie z małym wychyleniem potencjometru bo moc max słuchawek to 0,5W. Napięcie wyjściowe na wzmacniaczu nie większe niż 1-2 V rms. Przekonałbym się gdzie brzmią najlepiej czy na konstrukcjach krzemowych czy lampowych i tą drogą iść. Najczęstszą bolączką słuchawek niskoomowych jest problem z basem. Stąd moje wątpliwości odnośnie sterowania słuchawek z transformatora małego lampowca. Na pewno z takimi słuchawkami bez problemu poradzi sobie na niskich częstotliwościach jakiś wydajny opamp np. LT1210.

Generalnie zależy mi na tym, żeby nieco przedyskutować ten temat i przy okazji nauczyć się odnośnie elektroniki audio. Jak ostatecznie wyjdzie z tego wzmacniacz na opampach czy tranzystorach to też nic się nie stanie, ważne żeby jak najwięcej z tego tematu wynieść. Także każdy komentarz jest dla mnie bardzo cenny.

Od strony projektowania PCB, lutowania THT/SMD nie mam najmniejszego problemu, programowanie ATmega, ARM i wszystko co "mieli" bity i bajty - od ręki. Gdyby była potrzeba w tej materii, to służę pomocą.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jestem w trakcie kompletowania elementów do tego wzmacniacza. Mam kilka pytań dotyczących części. Rezystory pozamawiałem z rezystory.net - wszystkie Beyschlag. Zastanawiam się mocno nad kondesatorami w torze audio jak i zasilania w tym projekcie.

Jako C2/C2A wstawiłem 1000uF Panasonic FC, choć jak już zdążyłem poczytać może to nie być najlepszy wybór (akurat takie miałem pod ręką). Mocno zastanawiam się nad C1/C1A - czy tutaj dobrym rozwiązaniem będą na początek Mundorf MCap lub jakieś modele Janzen? C3/C3A myślałem nad WIMA MKS2-1U/63 - czy to dobry wybór?

Co do filtracji zasilania - co tutaj polecacie? Panasonic FC wystarczą czy lepiej coś innego wstawić? Pole manewru mam nieco ograniczone ze względu na projekt płytki.

Podrzucam schemat do wglądu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi działanie powielacza napięcia zastosowanego w projekcie AVT2928? Chodzi mi głównie o realne działanie: czy powielacz powiela dokładnie 3 razy (lub x razy) czy też następują gdzieś spadki przy podnoszeniu napięcia?

Chciałem dzisiaj uruchomić wzmacniacz, ale zauważyłem, że mam zbyt wysokie napięcie z transformatora.

Zakupiłem z Toroidy.pl trafo 20VA 1x22V. Przy praktycznie zerowym obciążeniu mam ponad 26V, co po wyprostowaniu i powieleniu napięcia (x3) wychodzi mi ponad 113V (końcowe kondensatory mam niestety tylko na 100V).

Co w tym wypadku mogę zrobić? Czy zmienić kondensatory czy może coś źle liczę?

Pozdrawiam,

Patryk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.