Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam dobrego darmowego edytora WAV-ów

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Cooledit tez jest ciekawy i bartdzo chwalony. Wersja free ma pewne ograniczenia ktore sam wybierasz podczas wlaczania, lub czasowe.

A tak przy okazji jak nazywa sie funkcja ktora mi rozciagnie wav-a w czasie? Na przyklad z 3 min na 3:15?

Gnaked> "Zrobienie z dzwieku syfu" :-))) Po takiej aproksymacji, dzialajacej albo na zasadzie transformacji analogowej z powtorna digitalizacja -> 10 mSyf, albo wplecenie w sygnal cyfrowy probek dystansowych -> 100 mSyf, nie bedziemy mieli audiofilskiej rozkoszy odsluchowej ;-) Lepiej wydluz przez dodanie ciszy cyfrowej...

Szczerze polecam Adobe Audition, którego mnóstwo używam i bardzo sobie chwalę. Jest potężny, wygodny, niedrogi. Muszę się wreszcie przesiąść z 1.0 na 1.5 :).

Zwracam też uwagę na całkowicie bezpłatny, dość mocny, wielościeżkowy Audacity.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem jakością, kontrolowalnością i wygodą obsługi pozostaje w tyle za Audition, ale wiele może a w paru szczegółach prześciga Audition.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja nie na temat, ale też nie chcę nowego tematu zakładać.

Otórz: jak nagrać (używając wejścia line-in) dźwięk z komputera (wychodzący na line-out) za pomocą karty muzycznej? Dodam, że dźwięku o który mi chodzi nie mam zapisanego w jakimkolwiek formacie, który mógłbym odtworzyć (jest to muzyka z pewnej gry).

Metoda 1: Kabel jack-jack z line-in do line-out - nie działa, gdyż charakter tych sygnałów jest inny (słychać głównie szumy w efekcie)

Metoda 2: tu już liczę na Was :)

Acha, mam sound blaster'a Live! a nagrywam za pomocą Foobar'a. Próbowałem też z innymi programami, bez efektu. Wejście liniowe działa, podpinałem do niego mikrofon. Mam nadzieję, że mój problem jest jasny, proszę o support :)

PS. Nie karzcie mi przykładać mikrofonu do głośników ;)

Oto moje 3 propozycje, wypróbuj w kolejnosci 2, 3, 1. Zakładam, że masz świadomość konieczności wyregulowania poziomów.

1. Line out do line-in powinno działać - czy aby nie mylisz line-in z mikrofonowym? Sprawdź

2. Spróbuj wybrać wave lub midi jako źródło nagrywania (w zależności jak zapisana i grana jest ta muzyka)

3. Spróbuj wybrać WhatUHear (zwane czasem WaveOutMix lub StereoMix) jako źródło nagrywania

Tyle, że PT Free pójdzie ma Mac OS 9 lub na Win 98/Me, a na NT/2000/XP nie...

Ponadto:

Caution - Pro Tools FREE has been problematic with the following systems or systems with the following components:

Some Sony VAIO computers

Some Hewlett Packard Pavillion computers

Cyrix processor based computers

AMD K6, K6-2 or K6-III, K7 processor based computers

Original Pentium processor based computers (Pentium I)

VIA chipset based motherboard computers

"ESS Solo-1 PCI AudioDrive" Sound, video and game controller. This device can be disabled from the "Device Manager" in the "System" Control Panel.

O ile wiem, PT nadal miksuje w 24-bitowej rozdzielczości. A Audition (a nawet Audacity) pracuje w 32-bit float, co ułatwia pracę. Pomijając większą dokładność, można sobie na etapie pośrednim pozwolić na clipping i dopiero potem, w dogodnym momencie, odpowiednio ustawić głośność, czy to normalnie, czy kompresją dynamiki, czy Hard limiterem. Informacja nie zginie - bo format danych jest w stanie przechować wartości powyżej 0 dBfs.

pq> Ururam chciał jakis darmowy edytor , pamiętasz ?PT świetnie się do tego nadaje bo nie jest trialowy. Można sobie jeszcze ściągnąć wersje free 32 ścieżkową - przerobioną z podstawowej przez rosyjskich hackerów.

Poza tym jest duża dostepność pluginów w wersji rtasowej specjalnie dedykowanej do PT.

Pyt . czy ururam ma 32 bitową kartę ?

fadeover: szukał free lub shareware. Więc może użyć Audacity (free) lub, jeśli potrzebny mu na chwilę 24-bit), tylko w trakcie przetwarzania. Jeśli wykonujesz operacje edycyjne/DSP na stosunkowo małej liczbie bitów, to narastają ci błędy związane z zaokrągleniami, spada nieodwracalnie dynamika przy przyciszaniu. Użycie 24-bit integer pozwala to do pewnego stopnia obejść, ale uroda pracy we float to jest to co pisałem o clippingu.

Ale jeśli Ururam ma Maca lub przestarzałe windows, niech próbuje PT: ja niestety nie mogę.

A może Ururam chce Free Pro Toolsa softwarowego - demówkę HD w wersji 32 bit float ? Niestety musisz mieć dobrego procka.

pq> Najnowsza wersja PT HD pracuje już w wersji float hardwarowo. Natomiast pluginy w starszych wersjach PT też pracowały na 32 bitach np True Verb, Ultramaximizer chyba nie - do dzisiaj pracuje na 24 bitach.

Jest natomiast wiele 32 bitowych rtasów.

Co do miksowania - to bardzo lubie ten 24 bitowy algorytm z PT , Mam wrażenie ,że zmiksowany bounce jest troche lepszy niż na innych programach , w tym i opisane przez Ciebie - może dlatego ,że algorytm na DSP Farmy

jest troche inny niz napisany na software. Ale to juz troche kwestia gustu.

Natomiast ubolewam nad tym,że Digidesign nie wysila sie trochę nad ulepszeniem algorytmów softwarowych. Szkoda, myślę jednak ,że nie to było idęą jaka przyświecała firmie. Digidesign zajmuje sie przede wszystkim rozprowadzaniem edytorów z hardwarem a w tym są najlepsi. Edytory softwarowe były tylko epizodem , a raczej fragmentem większej całości ideologii firmy. Chodziło zapewne o chodzące demo interfejsu.

Bezsprzecznie obecne PT sa wyścigówkami, i softwareowe programy nigdy nie będą miały takiej prędkości przetwarzania.

fadeover: najważniejsze, żeby pasowało do gustów :-)

A co do rozwoju algorytmów software'owych to rzeczywiście może być błąd. Procesory w komputerach rosną bardzo w siłę, porządne hardware bez DSP też jest niezbyt drogie. Powstaje ciekawa alternatywa, zwłaszcza dla mniejszych studi..ów (?wątpliwość gramatyczna :-) ). Po prostu: każdemu wg jego potrzeb (i zawartości kieszeni).

A jak jest z tym demo? Pójdzie na Athlonie 1600 pod Win XP? Bo jeśli tak, to bym sobie spróbował, o ile fadeover pozwoli...

Ururam > Wysłałem i miałem cofke z serwera - nie pomyslałem o tym ,że może nie przejść , oba spakowane programy maja powyżej 20 Mb. Sory

pq> Niestety za mało program przy instalacji powie ,że procek jest za wolny.

pq > sprawdzilem PT , moja demówka nie chce sie instalować bez klucza który dostaliśmy z wersja pełną.

Co do gustów a raczej zasobności kieszeni, to masz rację, wiele studiów przechodzi obecnie na software - Digidesign przesadza z ceną . Ich produkty są niemożliwie drogie. Przy produkcji spotów i mniejszych realizacjach muzycznych software zupełnie wystarcza. Tym bardziej ,że szybki komputer nie kosztuje teraz wiele.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.