Skocz do zawartości
IGNORED

Filmy Jamesa Camerona

fhvbn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie każdy zna reżysera Jamesa Camerona i jego filmy Obcy 2 czy Avatar, Terminator i wiele innych, interesuje mnie to że za każdym razem kiedy robi film to w formacie 1:78:1 podczas gdy wszyscy inni reżyserzy tworzą swoje dzieła w 2:35:1. Dla posiadaczy ekranów ale głownie telewizorów to dobra wiadomość ponieważ w formacie 16:9 nie ma czarnych pasów na górze i na dole ekranu, ale gorzej jak ktoś ma ekran 2:35:1 to wtedy obcina po bokach ekranu. Inni reżyserzy głównie wszyscy nie znam nikogo więcej kto kręcił by 1:78:1 zamiast 2:35:1 robią niestety filmy tak że później jak ktoś ma tv czyli wszyscy albo ekrany projekcyjne w 16:9 to te cholerne pasy na górze i dole ekranu się pojawiają. Czy jest jakiś sposób aby wyeliminować te pasy przy ekranie 16:9, w telewizorach nie ma wyjścia bo wszystkie są w tym formacie wyjątek Philips kiedyś miał ekran tv 21:9. A jak się to ma w przypadku projektorów i ekranu mam Sony 4K projektor i ekran ramowy Adeo w formacie 16:9 od razu mówię że nie chcę się bawić w jakieś maskowania ekranu czy czarne bordery, tylko czy jest jakaś funkcja zbliżenia zoomu w projektorze aby te pasy w filmach 2:35:1 znikły np. kosztem rozciągnięcia obrazu? Proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/136719-filmy-jamesa-camerona/

Z tego co wiem to odtwarzacze Oppo mają taką funkcje zoom...popytaj właścicieli...

Ale zupełnie nie rozumiem dlaczego chcesz (tracić "treść" filmu) wycinać boczny obraz dla pozbycia się czarnych pasów...

....idąc dalej ...oglądając filmy Nolana i tak nic Ci to nie da bo tam jest zawsze "wariacja" formatami.... :)

...ale każdy robi jak lubi bo to jego "zabawki"....;) :)

Oppo UDP-203 posiada następujące funkcje zmiany proporcji obrazu:

1.Odtwarzanie materiału o proporcjach 16:9 przy ustawieniach proporcji obrazu na 16:9 Wide lub 16:9

Wide/Auto

a.Stretch -Rozciągnij – obraz zostaje rozciągnięty w pionie 1.33 razy. Dla filmów o proporcjach 2.35:1, ustawienie to ucina czarne pasy wyświetlane na dole i górze ekranu. Tryb ten może być przydatny dla użytkowników projektorów z obiektywem anamorficznym.

b.Pełny ekran (Full Screen) – obraz zostaje rozciągnięty 1.33 razy w pionie i poziomie. Dla filmów o

proporcjach 2.35:1, ustawienie to ucina czarne pasy wyświetlane na dole i górze ekranu oraz część

lewej i prawej strony ekranu.

2.Odtwarzanie materiału o proporcjach 4:3 przy ustawieniach proporcji na 16:9 Wide

a.1:1 – obraz wypełnia cały ekran jednak jest rozciągnięty w poziomie. Obiekty widoczne na ekranie

mogą wyglądać na niższe i szersze niż w rzeczywistości.

b.Compress – w tym trybie uzyskamy obraz 4:3 o prawidłowych proporcjach z dodanymi czarnymi

pasami po lewej i prawej stronie ekranu.

c.Pełny ekran (Full Screen) – obraz ma w tym trybie prawidłowe proporcje, jednak górna i dolna

część obrazu jest lekko ucięta, aby dopasować szerokość obrazu o proporcjach 4:3 do ekranu 16:9.

3.Odtwarzanie materiału o proporcjach 4:3 przy ustawieniach proporcji na 16:9 Wide/Auto

a.1:1 – w tym trybie uzyskamy obraz 4:3 o prawidłowych proporcjach z dodanymi czarnymi pasami po lewej i prawej stronie ekranu.

b.Rozciągnij (Stretch) – obraz wypełnia cały ekran jednak jest rozciągnięty w poziomie. Obiekty

widoczne na ekranie mogą wyglądać na niższe i szersze niż w rzeczywistości.

c.Pełny ekran (Full Screen) – obraz ma w tym trybie prawidłowe proporcje, jednak górna i dolna część obrazu jest lekko ucięta, aby dopasować szerokość obrazu o proporcjach 4:3 do ekranu 16:9.

W twoim przypadku temat pasów rozwiązuje opcja 1.b - obraz zostaje rozciągnięty 1.33 razy w pionie i poziomie. Dla filmów o proporcjach 2.35:1, ustawienie to ucina czarne pasy wyświetlane na dole i górze ekranu oraz część lewej i prawej strony ekranu.

Dodam, iż rozbudowane funkcje Oppo przydają się nie tylko w tym przypadku. Dla przykładu dla materiałów bardzo słabej jakości, które na pełnym ekranie lub w formacie 2,35:1 wyglądają kiepsko można włączyć opcję "Under Scan", w której obraz można po prostu zmniejszyć.

Łącznie Oppo posiada 10 opcji zmiany wielkości obrazu.

Gwoli ścisłości należy dodać, iż opcja zoomowania może być wyłączona przez autorów w niektórych płytach DVD lub Blu-ray FHD i UHD

Więcej na ten temat na stronie 33 i 34 polskiej instrukcji obsługi Oppo oraz stronie 28 i 29 instrukcji w języku angielskim.

Zoom w Oppo 203 działa bardzo sprawnie, jeśli rzeczywiście takie są preferencje oglądania - to polecam.

Natomiast filmów 16:9 jest znacznie więcej, zdecydowanie nie tylko od Camerona, w fantasy czy bajkach typu Alicja w krainie czarów, Czarlie i fabryka czekolady, Shrek, Epoka lodowcowa - to standard. Oprócz tego Angielska robota, Apocalypto, Piekielna zemsta, Full metal jacket (oryginalnie 4:3, ale w wydaniu BD jest równiutkie 1,78:1), Ja, Irena i ja, Jestem bogiem, Joe Black, Kochanice króla, Man in black, Ted, Blues brothers, można by tak wymieniać, do tego koncerty, musicale, seriale (polecam Grę o tron na BD, wygląda, a zwłaszcza brzmi naprawdę dobrze).

Dynamiczną zmianę proporcji obrazu oprócz Nolana kojarzę jeszcze w Życiu Pi.

Dziękuje za informacje i pomoc, niestety mam Ultra HD Blu-ray Panas UB900 wiec będę musiał kupić Oppo pytanie czy np. model UDP-205 ma te same funkcje ustawień obrazu co UDP 203, oraz co w takim układzie jak wybiorę opcję 1 b z napisami czy one nie zostaną usunięte wraz z czarnymi pasami, czy jest jakaś opcja w Oppo dotycząca regulacji wysokości napisów jeżeli tak to która strona w instrukcji obsługi odnośnie tych napisów byłbym wdzięczny.

Ciekawe jak tę trudną sytuację z formatami obrazu rozwiązują osoby które mają ekrany projekcyjne w formacie 2:35:1 a odpalają takiego Avatara w 16:9 to na bokach ekranu pojawiają się czarne pasy i przez to ekran jest mniejszy czy jest zoom np. w Oppo który to rozwiązuję.

miś1185 - zdecydowana większość filmów fabularnych jest kręcona w 2:35:1 czyli z czarnymi pasami na dole i na górze, garstka jest filmów w 16:9 niestety.

Już doczytałem opcja Subtitle shift odpowiada za regulację wysokości napisów w Oppo.

Zgadza się, większość jest w 21:9, ale moja prywatna kolekcja BD ma w sobie ledwie połowę płyt 21:9, reszta to okolice formatu 16:9, są i pojedyncze sztuki 4:3. Zatem dużo zależy od tego co się ogląda. Jeśli na 16:9 trafiałeś wyłącznie u Camerona, tzn, że rzeczywiście musiały Cię po prostu nie interesować choćby pozycje przytoczone wyżej przeze mnie i inne, które akurat są w 16:9. Masz zatem znacznie łatwiej - Cameron w 16:9, a wszystko inne 21:9, ja musiałbym co chwilę wachlować formatami. ;)

Osobne pytanie, czy zamierzasz korzystać z wyjść analogowych w Oppo 205?

czy np. model UDP-205 ma te same funkcje ustawień obrazu co UDP 203

Tak. Ma te same funkcje. W zakresie obróbki video to tożsame odtwarzacze. Różnią się klasą przetwarzania audio. Producent reklamuje Oppo 205 jako odtwarzacz UHD dla audiofili.
...mam Sony 4K projektor i ekran ramowy Adeo w formacie 16:9...

Jaki typ projektora?

Niektóre Sony mają zmotoryzowany zoom i lens memory, zbędna jest wtedy wymiana odtwarzacza.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

miś1185 i girsza - Nie będę wykorzystywał analogowych wyjść audio ale czy to ma wpływ na to aby nie kupić modelu 205 po za tym producent podaje że 205 ma coś takiego jak SABRE PRO a nie ma tego w 203. Wiec nie wiem o co chodzi?

wiatrak - Obecnie jeszcze VW520ES ale będę chyba zmieniał dla lepszego pokrycia DCI oraz głębszej czerni na JVC.

Nie będę wykorzystywał analogowych wyjść audio ale czy to ma wpływ na to aby nie kupić modelu 205 po za tym producent podaje że 205 ma coś takiego jak SABRE PRO a nie ma tego w 203. Wiec nie wiem o co chodzi?

No właśnie dokładnie o to chodzi, iż tego przetwornika cyfrowo-analogowego nie zamierzasz wykorzystywać, a zamierzasz do niego, i do reszty rozbudowanego toru audio, dopłacić kilka tys zł, ponad 2x tyle. Rozumiem, że Cię stać, i jeśli chcesz korzystać z wyjść analogowych, to jest to świetny wybór, ale jeśli chodzi o cyfrowy obraz i dźwięk - 203 będzie równie dobrym źródłem, bez żadnych kompromisów względem 205-tki. Jest jeszcze Cambridge Audio CXUHD zbudowany na bazie Oppo 203, będący typowym transportem cyfrowym, tylko trzeba doczytać, czy również oferuje wspomniane wcześniej opcje zoomu.

A w jakim środowisku pracuje ten VW...?

Jaskinia pełne zaciemnienie dedykowany pokój do kina na poddaszu.

No właśnie dokładnie o to chodzi, iż tego przetwornika cyfrowo-analogowego nie zamierzasz wykorzystywać, a zamierzasz do niego, i do reszty rozbudowanego toru audio, dopłacić kilka tys zł, ponad 2x tyle. Rozumiem, że Cię stać, i jeśli chcesz korzystać z wyjść analogowych, to jest to świetny wybór, ale jeśli chodzi o cyfrowy obraz i dźwięk - 203 będzie równie dobrym źródłem, bez żadnych kompromisów względem 205-tki. Jest jeszcze Cambridge Audio CXUHD zbudowany na bazie Oppo 203, będący typowym transportem cyfrowym, tylko trzeba doczytać, czy również oferuje wspomniane wcześniej opcje zoomu.

Może faktycznie 203 wystarczy, tylko co to jest to SABRE PRO w 205-tce.

I będzie lepszy od tego Sony bo to wysoki model VW520ES tylko miałem z nim taki problem że podczas oglądania seansu dostawca wyłączył prąd i musiałem lampę wymienić a miała tylko 1560 h przebiegu na dwuletni projektor i jest juz bez gwarancji a nie orientujecie się ile mogę dostać jak będę sprzedawał dwuletniego VW520ES po przygodach z brakiem prądu? Oraz który model JVC nie będzie gorszy od wyżej wymienionego modelu Sony?

I będzie lepszy od tego Sony bo to wysoki model VW520ES tylko miałem z nim taki problem że podczas oglądania seansu dostawca wyłączył prąd i musiałem lampę wymienić a miała tylko 1560 h przebiegu na dwuletni projektor i jest juz bez gwarancji a nie orientujecie się ile mogę dostać jak będę sprzedawał dwuletniego VW520ES po przygodach z brakiem prądu? Oraz który model JVC nie będzie gorszy od wyżej wymienionego modelu Sony?
Trzeba ups podłączyć. ...

Jvc minimum rs540 lub jego odpowiednik x coś tam....

Kontrast będzie lepszy...obowiązkowa kalibracja pod HDR i rec2020....ale będzie na pewno głośniejszy. ...

To znaczy gdy podczas oglądania na projektorze prądu zabraknie to lampa się uszkadza od razu? bo np nie zdąży się schłodzić? Czy po prostu czasem tak może się zdarzyć.. ?
...lampa po wyłączeniu z guzika gaśnie ale wentylator chodzi jeszcze parę chwil aby ją schłodzić. ...gdy nagle prądu braknie lampa może ulec uszkodzeniu lub może to skrócić jej żywotność ...ale nie musi...u mnie tak było ,że kilka razy prąd wyłączyli ale lampa się nie uszkodziła. ..

Zainwestowałem w ups i już mam spokój...

Sabre to właśnie przetwornik cyfrowo-analogowy, czyli coś zbędnego jeśli nie mamy zamiaru korzystać z wyjść analogowych. Właśnie jakością brzmienia z wyjść analogowych różni się 205 od 203-ki, i to właśnie do tego się dopłaca, zatem jeśli nie zamierzasz z tych analogów korzystać - bez żalu odpuść 205-tkę na rzecz 203-ki, a wręcz CA CXUHD.

...Obecnie jeszcze VW520ES ale będę chyba zmieniał dla lepszego pokrycia DCI oraz głębszej czerni na JVC.

Przecież ten model ma zmotoryzowany zespół optyczny i bank pamięci jego ustawień (zoom, ostrość, lens shift).

Robisz jedno ustawienie dla filmów 16:9, drugie dla 21:9 et voila, przełączasz jak chcesz z pilota. Ta funkcja jest przewidziana zasadniczo dla miłośników CIH, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by używać jej "odwrotnie", tak jak Ty chcesz.

JVC też to mają, z tego co kojarzę wszystkie aktualne modele (także najniższe).

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zainwestowałem w ups i już mam spokój...

Użytkując projektor zainwestowanie w ups to dobry pomysł. Nie chodzi tylko o ochronę lampy, chociaż to najważniejsze, co skutki przepięć i ekstremalnych dla elektroniki wahań napięcia w sieci. Akurat mój dom zasilany jest z trafo pamiętającego chyba lata 50-te. Wyłączenia prądu są normalką i nie wyobrażam sobie projekcji bez ups-a

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.