Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V 1500 i Yamaha NS-P 436

MichuX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

zamierzam kupić wymienioną w temacie yamahę, czy ma ktoś może jakieś doświadczenie z tym modelem. Z wyszukiwarki skorzystałem bardzo dokładnie i niestety niczego konkretnego nie znalazłem. I ostatnia rzecz to głośniki yamahy model NSP 436, zdaję sobię sprawę, iż są to głośniki bardzo podstawowe i tak je zamierzam traktować, to znaczy "na początek", później coś lepszego. Pytanie jest czy ktoś w ogóle je słyszał. Mój pokój to jakieś 18m2.

Pozdrawiam i dzięki za konkretne odpowiedzi!

https://www.audiostereo.pl/topic/13671-yamaha-rx-v-1500-i-yamaha-ns-p-436/

Witam, bardzo mnie interesują opinie na temat wspomnianego amplitunera RX-V 1500. Czy ktoś może mógłby krótko scharakteryzować to urządzenie?! A odpowiadając na Twoje pytanie: zainwestuj od razu w jakieś rasowe kolumny, bo z doświadczenia wiem, że wspomniany przez Ciebie zestaw NS-P 436 będziesz chciał zmienić dużo szybciej, niż się tego spodziewasz. Taki "sprzęt" rozpatrywałbym jedynie w kategoriach zabawek!

Dzięki za szybką odpowiedź na temat kolumienek dj Ronie'N, niestety takiej informacji się spodziewałem:). Myślę jeszcze o Koda F51 z SW100 lub 710, co Wy na to, oczywiście do Yamaha RX-V 1500.

Taaaa do y1500 Kody F51...........a juz o NS-P 436 nie mówiac...... lepiej zaoszczedz i kup y450 jak masz te kolumny podłączyc do takiego ampli.To ze sa dobre w swojej cenie(Kody F52) nie oznacza sie ze sa najlepsze w kategiach bezwzglednych! i mozna je łaczyc z takim ampli.Jesli chcesz kupic y1500 to minimum jakies Paradigmy z serii Monitor a najlepiej studio badz innych w podobnych zakresach cenowych.Pamietaj ze na głosnikach nie mozna oszczedzac,bardziej na elektronice,bo głosniki według mnie odpowiadaja za jakies 60%brzmienia całego zestawu.a Ty juz niezle przesadzies z tym doborem do tego ampli:)

Pozdr

Popieram Elfana

Pogubiłeś trochę proporcje, ale może zrób tak kup coś naprawdę taniego np. z allegro lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena śmieszna a kasy trochę zaoszczędzisz i pozbieraj na kolumny, które przynajmniej będą jakoś wyglądały przy tym ampie, bo jak na mój gust to nawet celestony nie bardzo pasują do tego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie do takiego "piecyka" wypadałoby podłączyć coś naprawdę ze średniej półki. Paradigmy /np Monitory 7v.3/ są na pewno mocne i zestawienie ich z 1500-tką mogłoby dać ciekawy efekt /ale osobiście nie miałem okazji sprawdzić takiej konfiguracji!/. Moim zdaniem warto też wziąć pod uwagę B&W 603S3, niezłe są B&W 602S3, Avance Dana 509 /jestem szczęśliwym posiadaczem!/ oraz JBL LX2004 /są już chyba wycofane z produkcji, ale na pewno można je dostać jeszcze na rynku wtórnym/. Sam przymierzam się do kupna tego amplitunera, chciałbym jednak najpierw wysluchać kilku opinii na jego temat. Czy warto /???/ i jaka jest charakterystyka dźwięku podczas odsłuchu w kinie domowym?! Może ktoś mógłby coś doradzić ???

Dzięki za odpowiedzi w sprawie kolumn. Macie rację, iż te wszystkie modele, które wymieniłem, nie należą do czołówki o wspoaniałym dzwięku. Chodziło mi, żeby kupić teraz kolumny na "przetrzymanie", a później zainwestować w coś "extra". Śledząc wypowiedzi na forum, na temat kolumn, wiem, że wybór nie będzie zbyt prosty, no chyba, że się ma sporo gotówki:), ale to już inna bajka.

Zastanwiam się czy lepiej zainwestować w lepszy wzmaciniacz, za jakieś 3000,- PLN, a później w dobre kolumny, czy odwrotnie. Kolumny jednak chyba nie tracą tak na wartości jak sprzęt grający, co wy na to?!

A jest ktoś, kto ma coś na temat rxv1500? Kolejne pytanie które ciśnie mi się na usta to, czy warto inwestowć teraz w THX i płacić za to tyle pieniędzy. Różnica między rxv750 a 1500 to ponad 600,- PLN.

Ciekawe co myślićie na powyższe tematy.

Pozdrawiam:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.